Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Ha a nyugdíjasok ránk gyújtanák a házat

2013.12.13. 08:31 Pénzügyi Szemle

Aki nyugdíjat fizet, annak hátsó szándéka van: szavazatot akar „venni", magához akarja csábítani a jó munkaerőt, vagy csak azt szeretné, hogy ne gyújtsák rá a házat.

Augustus, római császár két évezreddel ezelőtt azért döntött a veterán légiósok számára kifizetett gáláns nyugdíjak mellett, mert attól tartott, hogy a fizetés nélkül maradó, leszerelt harcosok ellenkező esetben fellázadnának, és rá gyújtanák a palotáját. Azóta a nyugdíjat kifizetők motivációi ugyan változtak, egy valami azonban nem: aki nyugdíjat fizet, az nem „szerelemből" teszi, valamit szeretne kapni cserébe. A kérdés az, hogy mi lesz ezzel a „valamivel", ha a nyugdíjat kénytelen csökkenteni. Ezt a kérdést a csődbe jutó Detroit is feltette már magának... Az eredeti elemzés itt érhető el.

legion_nagy.jpg

Detroitban ugyanis épp arról megy a vita, hogy a csődgondnokság alá kerülő város csökkentheti-e a már korábban „megígért" nyugdíjak összegét. Egy felülről jövő bírói döntés szerint igen, ebben az esetben ugyanakkor a város hosszú távon sokkal többet bukhat az ügyön, mint amit a rövid távú egyenlegjavulással és költségcsökkentéssel megnyer. A megállapítást elsősorban a tanárok kapcsán érdemes vizsgálni.

Az Egyesült Államokban ugyanis a legjobb tanárok kimutathatóan azokba a városokba, államokba költöznek - ott a mobilitás nem gond, mint itthon -, ahol a munkáltató magas fizetést és gáláns nyugdíjat fizet/ígér. Az is kimutatott tény, hogy a jó tanár minden pénzt megér, amely megállapításban egyébként az amerikai közvélemény hisz is.

A kérdés ezek alapján az, hogy ha Detroit - és bármely, a jövőben csődbe jutó város - csökkenti a tanárok nyugdíját, és esetleg fizetését, akkor hogyan fogja ezek után magához csábítani a jó szakembereket, jó tanárokat? Mit fog tenni akkor, ha a jó tanárok elpártolnak, és a jövő generációit a B-kategóriás pedagógusok okítják majd? Ha így lesz, akkor a város akár tartósan is lesiklópályára kerülhet, vagyis a csőd nem csak rövid távon, de hosszú távon is igen komoly károkat okozhat.

Augustus császárnak sokba kerültek a veterán légiósoknak fizetett nyugdíjak - saját vagyonát is felhasználta és új adók kivetésére is kényszerült -, éppen annyira, mint amennyire Detroit városnak is sokba fog kerülni, ha megvágja a tanárok, és más közalkalmazottak nyugdíját, fizetését. A különbség annyi, hogy a tanárok itt nem fognak gyújtogatni, csupán szépen lassan elszállingóznak egy olyan városba, ahol biztonságban tudják a kifizetéseket...

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Svájcifrank-hitelek: ezért emelkednek a kamatok!

Beteg gyermek Európa szívében

Megszakadsz a munkában? - A szüleid a hibásak!

Egyesüljön az USA és Kanada?

Nem mindenki örül Londonban a magyaroknak

Stiglitz már temeti az eurót

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr325684258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.12.13. 10:50:24

Szegény tanároknak "devizaalapú" nyugdíj volt beígérve? :)

lajafix1 2013.12.13. 16:09:09

Ajaj, úgy lett ez előadva, hogy a nyugdíjon múlik a jövő. A megoldás egyszerű: több pénzt kell fizetni a munkavállalónak, a tanárnak. Azaz még kevesebbet a nyugdíjasnak. Ez de facto az állami nyugdíjrendszerek csődjét jelenti, ami itt Európában és különösen nálunk már csak a demográfiát nézve is kijár.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.13. 16:13:37

@bankvezér: Van olyan parlamenti képviselő, aki Amerikában tanított és a vagyonnyilatkozatából "kifelejtette" az amerikai dolláros nyugdíját...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.13. 16:15:30

@lajafix1: Magyarországon és Luxemburgban magasabb a nyugdíjasok jövedelme, mint a fiatalabbaké, szóval van mit csökkenteni.

kissiú 2013.12.14. 13:13:52

"ebben az esetben ugyanakkor a város hosszú távon sokkal többet bukhat az ügyön, mint amit a rövid távú egyenlegjavulással és költségcsökkentéssel megnyer"

Szerintem meg ha tovább halogatják a felosztó-kirovó rendszer kifizetéseinek racionalizálását, az fog hosszútávon visszafordíthatatlanul eszkalálódó problémákat okozni. Valakinek ki kell állni, és közölni a rossz hírt, és ez minden elöregedő társadalomra igaz. Persze ehhez államférfiak kellenek, nem megélhetési politikusok.

na4 2013.12.14. 22:06:17

Állami nyugdíjakat törölni kell. A nyugdíját mindenki gyüjtse össze maga.
süti beállítások módosítása