Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Össze kell fogni Németország ellen!

2013.10.26. 08:31 Pénzügyi Szemle

Az eurózóna periféria országai külön-külön sebezhetőek, és önmagukban nem vár rájuk más, mint egy stagnálással és recesszióval tarkított évtized. Viszont ha összefognának, úgy még Németországgal szemben is erőt mutathatnának.

Az eurózóna jelenlegi formájában nem más, mint egy kettészakadt, a fejlődés egy korai szakaszán megrekedt gazdasági közösség. A periféria országok – Ciprus, Görögország, Írország, Olaszország, Portugália, Spanyolország – fullasztó adósságot cipelnek, a gazdaságuk stagnál, önálló monetáris politikájuk nincs, a költségvetésük pedig megszorít. Közös európai gazdaságpolitika nincs, sőt sok esetben még egymás közötti szolidaritás sincs, így viszont ezekre az országokra nem nagyon vár más, mint egy elvesztegetett évtized. Az eredeti elemzés itt érhető el.

euroz_nagy.jpg

Thomas Wright, a Brookings kutatóintézet közgazdásza úgy látja, hogy miután ezek az országok önerőből képtelen kilábalni a gödörből, külön-külön pedig gyengék ahhoz, hogy Németországgal szemben kiharcoljanak valamilyen összeurópai gazdasági stimulust, így nincs más út, mint az összefogás. A kutató hangsúlyozza, hogy eddig ezekre az országokra épp az elszigetelés volt a jellemző az elmúlt években, elszigetelni a beteget, és hangsúlyozni, hogy a kór, az adósságválság nem fog továbbterjedni.

„Mi nem vagyunk Görögország”, ez volt a legfőbb üzenet a világ felé, bízva abban, hogy a nagybefektetők elhiszik ezt, és megkegyelmeznek. Ez a fajta külpolitika ugyanakkor konzerválja a bajokat, és még széttagoltabbá teszi azt az eurózónát, amelynek most épp az összefogásra lenne szüksége. És miután az összefogást egészen biztosan nem fogják kezdeményezni az egészséges országok – miért is közösködne bármiben a görögökkel az egészséges Ausztria vagy Németország -, egyértelmű, hogy a periféria országoknak kell lépniük.

A „Periphery Six”, vagy röviden P-6 országok, ha összefognának, és maguk mellé tudnák állítani a szintén megszorítás ellenes Franciaországot, akkor már összeállhatna egy minimum 130 milliós, a franciákkal, mint csendestársakkal együtt pedig közel 200 millió lélekszámú, és az eurózóna GDP-jének felét adó blokk, amely már jó eséllyel vehetné fel a kesztyűt a németekkel szemben. Akkor már lehetne eurókötvényről, bankunióról, EKB monetáris stimulusról tárgyalni, akkor már Németország sem mondhatna nemes egyszerűséggel „nemet” minden előremutató felvetésre.

Thomas Wright úgy látja, hogy az eurózóna egészséges országai jelenleg az integráció lassításában érdekeltek, a periféria országainak viszont – lévén önerőből stagnálásra vannak ítélve – az integráció az egyetlen esélyük a talpra állásra. Ehhez viszont nincs más út, mint az összefogás, a kétségek ugyanakkor erősek: tud-e mondjuk egy görög, egy olasz és egy spanyol közös erővel érdeket érvényesíteni egy némettel szemben? Thomas Wright szerint nincs más választásuk.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Legyen magasabb a nyugdíj?

Így kellene módosítani az államadósság-szabályt

Dickens és a magyar pénzügyi válság

Megint meg kell menteni az önkormányzatokat?

Eszetlenül öntjük a kukába az ételt

Elkerülhettük volna az összeomlást?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr495598599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.10.26. 09:22:11

bankar.blog.hirszerzo.hu/2012/09/06/europa-ujrafelosztasa-a-putyin-merkel-paktum/

Az igaz, hogy kicsit változott a poszt megírása óta a helyzet, de azt még a poszt végén jeleztem, hogy a helyzetet folyamatos változás jellemzi. Jöhetnek új alkuk, új megállapodások, a végső állapot még nem alakult ki.

hexensussz 2013.10.27. 06:07:46

Ugyan milyen erő szervezné meg ezt az összefogást? Megvalósíthatatlan, eszement ötletekkel tele van a padlás!

Az Igazságosztó 2013.10.27. 10:33:04

A kapott pénzeket az ország konszolidációjára, az emberek megélhetésének biztosítására, az ipar/mezőgazdaság megindítására kellene fordítani, nem pedig a hatalom és csatlósainak zsebébe vándoroltatni. Hátha ez az egyszerű képlet a megoldás a németek húzódozására. A "kedves Angelát" sem kellene annyira hülyének nézni -és még "szabadság harcolni is ellene!" Az ún. perifériára szorult országok pedig átlátható, előre mutató gazdasági környezettel akár kikerülhetnének a "spirállból", de a kapott EU-s pénzek KIZÁRÓLAG A KITŰZÖTT CÉLRA FORDÍTHATÓK!

Zsolt Pancel 2013.10.27. 14:22:25

Soros erölteti a maga es Rockefellerek haszna miatt,szeretne ha nemetorszäg elengedne a görögök tartozäsät,mert görök kötvenyekben van a penzük. Nyilvän nyerne rajta,de mivel a nemetek hallani sem akarnak toväbbi minuszok lenyeleseröl(Soros pedig nem szeretne bankjäbol IMF adni ujabb hitelt),most läzit. Persze ennek tävlati celjai is vannak, a palagäz miatt(no meg a vegcel,hogy USA iränyitsa a vilägot)meg kell gyengiteni az EU-t. Azt meg hogy "magyar szärmazäsu" nem kellene eröltetni,mert inkäbb szegyen,mint büszkeseg!

msarvaicz 2013.10.27. 15:23:51

Németország a gazdasági ereje és a szervezettsége folytán nem nagyon izgathatja magát a Magyarország és a hozzá hasonlóan gazdaságilag tönkrement országok összefogása miatt. A tönkretett országoknak- jelen esetben Magyarországnak, egyetlen esélye a puszta túlélésre a nép összefogása, valamint a gazdasági és politikai bűnözők kiszorítása lenne. Ehelyett, nálunk legalább két- egymással szemben álló tömegnek, (megnyilvánulásaik alapján csőcseléknek)a boldogságot és a reményt csakis a másik fél ("ellenség")minden áron való tönkretétele jelentené. Ezért szerintem nem egy idegen országgal, hanem a saját hülyeségünkkel kellene először megküzdeni. Fel kellene ismerni, hogy nem Németország, hanem a saját vezetésünk teszi tönkre az országot. Sajnos a nép tömeges, közös fellépése bármilyen veszéllyel szemben, uram bocsá' valamilyen közös cél érdekében teljesen kizárt a mai megosztottság miatt. Ez csak valami szörnyű katasztrófa miatt fog megváltozni, amikor mind a két megtévesztett csoportból rengeteg ember pusztul majd el.

Kerékgyártó Árpád 2013.10.27. 15:32:45

A legnagyobb probléma az eu szinte diktatórikusan erőszakos "liberális" gazdaságpolitikája. Ebben a bajba hozott déli országok számára egyszerűen nincs megoldás, mint ahogy a múlt század második felében "liberális" vezetéssel a dél-amerikai országok számára sem volt. 10-15 év agónia után törvényszerűen bekövetkezik az államcsőd.
Ha Németország segítene, az a bajban lévő országokon nem segítene, mert üres kútba vizet hordani értelmetlen! A "liberális" politika a bajban lévők esetében oly szabadjára engedi az uzsorázást a tőke számára, hogy csak a jogtalan tőke haszon növekedne, és Németország is előbb utóbb kivérezne. Igen, ezt az eu-s "liberálisok" támogatják, akiknek céljuk a teljes eu uzsorázása. Szerencsére Németország nem teljesíti kívánságaikat. Biztos, hogy így szakadni fog az eu!!! Egy megoldás lehetne, ha a véletlenül sem demokratikus úton hatalmat szerzett liberálisokat (eu polgárok 10%-a sem támogatja őket, hogyan lehet, hogy mégis ők diktálnak??) elzavarnák az eu adminisztrációból. Igen, egy konzervatív váltás után lehetőség lenne, és érdemes is lenne az eu megmentése érdekében segíteni a bajban kévő déli országokat. Ez viszont egy konzervatív, vagy néppárti országoknál alkalmazott tőke szabadságának érteles korlátozása után vezetne eredményre. "Liberálisokkal" ez elképzelhetetlen, még akkor is, ha az USA-ban például ugyanúgy "liberális" kormányzás van, és a bankok, a tőke korlátozására nagyon komoly lépéseket tettek. A pozitív eredmény nem is maradt el! Az eu "liberális" adminisztráció erre a jelek szerint képtelen. Így az eu menthetetlenül szakadni fog.

Kerek négyszög 2013.10.27. 20:29:32

"Ebben a bajba hozott déli országok ..."

Persze, a görög mozdonyvezetőnek fegyvert fogtak a homlokához, hogy tegye el a hétezer eurós havi fizetést, és arra is kényszerítették a munkavállalókat, hogy külön pénzekért mossanak néha kezet.

Jaj, hagyjuk már ezt a paranoid "bajba hozták" dumát. Érdekes, akik a saját felelősség fogalmat próbálják elkenni, azok egyből liberálisozni kezdenek ahelyett, hogy a tükörbe mernének nézni. A léleknek könnyebb másokat hibáztatni.
süti beállítások módosítása