Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Van más út is, mint belefulladni az adósságba

2013.10.06. 08:30 Pénzügyi Szemle

Fogyasszunk minden áron, ha kell hitelből, ha kell, a jegybank pumpáljon pénzt, ha kell, az állam adósodjon el! Egyre gyanúsabb, hogy ez a modell egy zsákutca.

A válság előtti évtizedekben az elfogadott gazdasági modell a fogyasztásra épült. Akkor jó, ha az emberek elköltik fizetésüket, házat, autót, plazma tv-t vásárolnak, pörgetve ezzel a fogyasztást, a GDP-t, a munkahelyteremtést. A rendelkezésre álló pénzeszközök azonban egyszer elfogynak, viszont miután a gazdaság nem állhat le, nem marad más út, mint a hitelből történő fogyasztás. (A témát vizsgáló eredeti elemzés itt érhető el.)

adossag_nagy.jpg

Ha már hitellel is tele vannak az emberek, akkor nincs mit tenni – a játéknak folytatódnia kell -, az államnak kell fogyasztania, ugyancsak hitelből. Ha már ez se megy tovább, mert mondjuk a kötvénypiacok megálljt parancsolnak az adósságnövekedésnek, akkor sincs semmi gond, ott vannak a jegybankok, akik pénzt nyomtathatnak és finanszírozhatják a további fogyasztást és költést.

És mi jön ezután? Mi jön akkor, ha az emberek már tele vannak hitellel, az állam eladósodott, a jegybank telepumpálta a gazdaságot ingyen pénzzel és levitte a kamatokat 0 százalékra, és már nem is emelheti meg, mert azzal aláírná a hitelben úszó lakosság és állam halálos ítéletét? Ben Bernanke Fed-elnök bizonyára feltette már magának ezt a kérdést, ha máskor nem, hát akkor, amikor szeptemberben a recsegő-ropogó pénzpiacokat látva kénytelen-kelletlen elhalasztotta a monetáris politika szigorítását és a könnyű pénzek kiszívását.

Gregory Bresiger, a Ludwig von Mises Institute kutatóintézet közgazdásza szerint ez egy zsákutca, amelyből egészen egyszerűen nincs kiút. A minden áron történő fogyasztásra - különösen a hitelből fogyasztásra - épülő gazdasági modell egy rövid távú szemléletet tükröz, ami néhány évig/évtizedig valóban képes gyors gazdasági növekedést generálni, hosszabb távon azonban kifullad, és sarokba szorítja a gazdaságot.

A gond az, hogy a nagyvállalatok és a vezető politikusok elhitették a lakossággal, hogy a fogyasztás jó, mert növekedést generál, a megtakarítás viszont káros, mert parkolópályára helyezi a pénzeket. Az USA-ban a megtakarítási ráta a 60-as és 70-es években mért 8-9 százalékról mára 3 százalék alá süllyedt, vagyis az emberek szinte mindent elköltenek, amit lehet. De mi lenne akkor, ha kevesebb lenne a fogyasztás, és több a megtakarítás? Lassulna a költés tempója, ami visszavetné a GDP-t, ez kétségtelen, több lenne ugyanakkor a felhalmozott megtakarítás, a tőke a gazdaságban, több lenne a beruházás, fellendülhetne a kisvállalati szektor, több lehetne a munkahely is. Végső soron nem biztos, hogy rosszabbul járnánk…

Miután az uralkodó nézet az USA-ban jelenleg az, hogy a fogyasztás a nyerő, ezt a gondolatmenetet a többség elutasítja, az ugyanakkor jól látszik, hogy a fogyasztásra épülő modell zsákutcába került. Érdekes kérdés, hogy hogyan fog az USA kikeveredni ebből a kutyaszorítóból, és esetleg megfontolják-e az elmozdulás lehetőségét, egy fogyasztásra épülő modellről egy, a megtakarításoknak nagyobb hangsúlyt adó rendszer felé. 

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Hatalmas öngólt lőhet az USA

Ezért ütött ekkorát a válság Magyarországon

Újra ketyeg a görög bomba

Így csökkenthető a spekuláció - az IMF szerint

Megöli a beteget a brüsszeli recept?

Nobel-díjas támasz a devizahitelesek mentéséhez

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr355551330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrZ (törölt) 2013.10.06. 13:57:11

amig a föld többi országa hajlandó becserélni gazdasági termékeit usa értékpapirokra, ami aztán a fed és társainak lehetőséget ad azok pénzpiaci árának manipulációjával történő profit termelésre, ami finanszirozza az 1000 feletti külföldi bázisokat, hogy az ott állomásozó katonák/ügynökök segitségével uralkodó helyi elit továbbra is becserélje országának erőforrásait usa papirokra, addig ez simán mehet tovább.
A jelen helyzetben nemcsak az usa hanem a patronált helyi elit is lehetőségen felül fogyaszt.
Nem a felpörgetett és esztelen fogyasztás a gyenge láncszem, mert azt a növekvő globális kibocsájtás fedezné, hanem a függőség a katonáktól, akik motivációja a béka segge alá esett, a helyükre belépő (nsa, fbi, cia, ..., magáncégek) pedig még nem állnak készen a totális kontroll átvételére, illetve ők is rohamosan demoralizálódnak az internet bajnokainak globális humanizmusa alatt.

A folyamatot nálunk is meg lehet figyelni, először imf, utána nato, majd eu, most meg már észak atlanti gazdasági övezetről beszélnek, mert a helyi kényszerités egyre kevésbé működik, a rendőr-biró-nav-tek is veszit az elrettentő erejéből, szükséges az usa közvetlen kontrollja, mert az emberek már most elhúznak a picsába, gondolván hogy a másik oldalon legalább a fasz kellemesebbik oldalára kerülnek, és megengedhetik maguknak az esztelen fogyaztást, igaz hogy ezzel csak az elnyomókat erősitik, de az meg kit érdekel, éljen az irigység, a lopás, és a kannibalizmus.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.10.07. 00:58:27

Nincsenek abszolút igazságok, egyszerűen egyensúlyra kellene törekedni. Most a US állam nagyon sokkal többet költ, mint lehetne, a lakossága nem, a gazdasága pedig megtakarít.

Ha a US költségvetése egyensúlyba kerülne, akkor az megoldaná a probléma 50-80%-át. A többi meg kezelhető.

A túlzott megtakarítás is probléma. Kellemesebb probléma, de attól még az.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.10.07. 08:55:26

a bankrendszer megbukott, alapvető unkcióját - betétgyűjtés, hitelezés - nem látja el.
akármennyit tol be az állam (bankmentés) a jegybank, ők futnak spekizni, kötvényezni, és nem adnak hitelt. ennek véget kellene vetni

elwood 2013.10.07. 09:07:51

@mrZ: az első félmondatodig igaz.
amíg a világ hajlandó finanszírozni.

az usát az ázsiai (kínai) megtakarítók finanszírozzák (kötve hiszem, hogy nato/cia nyomásra).
kína simán be tudná dönteni az amerika állampapírpiacot de annyi pénze van benne, hogy ezt mostmár neki sem érdeke.

másik pont az olajtermelés dollárelszámolása, ezzel a dollár felhalmozás kikényszerítése. ezt valóban az usa tartja fenn katonai erővel, ezen nem igazán tud a világ többi része most változtatni.

a többi az összeesküvéselmélet, kína a kulcstényező jelenleg.

Mr. Waszabi 2013.10.07. 09:56:30

Nem a piaci modell zsákutca - csak ahogy a politika azt elgáncsolja, torzítja. Ugyanis a modell maga több ezer éve változatlan emberi igényeken alapul, politikai, társadalmi berendezkedéstől függetlenül.
A politika az, amely okoskodni próbál részinformációk, részérdekek mentén, minek nyomán felborítja a natív folyamat egyensúlyát, aztán keni a saját hülyeségét a modellre, mint hibát. Ne higgyünk el minden marhaságot.
Zsákutca az a modell, amely elhiteti, hogy lehet bármilyen gazdaságot csinálni, amely nem találkozik az emberi igényekkel. Gondoljuk csak végig, miért is bukott meg a kommunista modell. Az emberek minden létezhető módon kibújtak annak korlátai, elvrendszere alól, ahogyan csak tudtak. Az állam korlátozásai, mesterséges, érdekeltség nélküli folyamatai nélkülözték a termelékenységet és a hatékonyságot. Tehát az a rossz út, amely ezt a felülről vezérelt irányítást favorizálja - nem sikerülhet, ahogy korábban sem sikerült senkinek.
A kommunista Kínában sem a piacot szabályozzák, erre nem ártana odafigyelni. Kicsiben kipróbálják az új ötleteket, és megnézik, mik az eredmények. Ha ok, akkor engedik terjedni, ha nem, akkor nem támogatják.

Mr. Waszabi 2013.10.07. 11:14:05

@elwood: Kínának van 1,3 mrdos lakossága, amelynek pont ugyanolyan alapvető emberi vágyai, szükségletei vannak, mint bárki másnak a Föld kerekén. Tekintve, hogy a kinai vezetés már rég elkötelezte magát a fogyasztói társadalom mellett, azaz, hogy lakosságát nem fogja rabszolgaként tartani, valamint ezt igazolja életszínvonaluk látványos javulása is, nos, sejthető, hogy milyen kapacitásokra van ehhez szüksége, tartósan. A kinai életszínvonal emelkedésével párhuzamosan nem tudják otthon növelni a belső piac igényeit kiszolgáló kapacitásokat. A szükséges hatékony, tőkeerős volumen, saját technológia és szállítási kapacitás, s ezek stabilitásának metszete egyelőre az USA-ban található meg, tehát oda fektetnek be. Mondhatni, tutira mennek.
Érdemes megnézni, miket vettek az elmúlt évtizedben: nagy olajfinomítókat, vegyipari és háztartási gépgyártó cégeket. Csupa olyasmit, ami hétköznapi fogyasztási cikketek gyárt.
Nem véletlen, hogy a jüant is a dollárhoz kötik, e hosszútávú tervnek ágyazott meg már jóval korábban.

Ami az USA külső finanszorzását illeti, annak oka egy: hatékonyan működik a gazdasága, amely vonzó befektetés.
A szaúdi/arab, ill. ázsiai tőke USA-ba áramlásának fő oka, hogy az olajállamok (70-es évek közepe óta) és a gyorsan fejlődő ázsiai gazdaságok (90-es évek óta) hatalmas mennyiségű készpénzüket nem tudják az amerikainál kisebb kockázattal befektetni másutt.

Külső függés csak akkor következik be, amikor a gazdaság saját tőkéje nem képes fedezni az állam szükségleteit. Ezért nem omlik össze sem az USA, sem Japán mindaddig, amíg ez az egyensúly fennáll. Márpedig ennek borulása Európában hamarabb valószínű, mint a másik két nagy gazdaságban.

mrZ (törölt) 2013.10.07. 13:00:32

@elwood:
Hülyeséget irsz amikor összeesküvés elméletről vartyogsz, a folyamat itt zajlik az orrod előtt, nincs benne semmi titkos.
Kina már nem finansziroz, felépitett egy akkora us papir kollekciót amivel már ő is tud manipulálni, de ez már 10 éve nem növekszik tovább, Az usa állampapir piacot nem lehet bedönteni, a fed és függőségeinek korlátlan mennyiségben áll rendelkezésére dollár az esetleges felvásárláshoz.
Nekik lenne a legnagyobb biznisz, olcsón visszavenni az egészet. Kina nem erős, egy
süti beállítások módosítása