Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Végéhez közeleg a „Made in China” korszak?

2013.09.10. 08:30 Pénzügyi Szemle

A kínai bérek masszívan emelkednek, olyan tempóban, ami azt sejteti, hogy hamarosan már nem lesz olyan jó biznisz mindent Kínában gyártani.

Az Egyesült Államokban a feldolgozóipari munkahelyek száma az 1979-es, rekordot jelentő 19 millióról 2010-re 11,4 millióra csökkent, amit az amerikai politikusok általában azzal magyaráztak - többnyire elhallgatva a tényt, a technológiai fejlődés és a gépesítés miatt eleve kevesebb dolgozóra van szükség -, hogy Kína a mesterségesen gyengén tartott devizával és az extrém alacsony munkabérekkel elszívja a munkahelyeket a nyugati világból. De vajon mi lesz a magyarázat, ha a kínai bérek emelkednek, és többé már nem lesz kiugróan vonzó a Kínába település? Az eredeti elemzés itt érhető el.

Kínai átlagbérek növekedési üteme

kina.jpg

A Kínai bérek ugyanis masszívan emelkednek – bár az átlagbér még mindig tizedez az amerikainak -, vagyis a fenti grafikonon láthatóan az inflációval korrigált átlagbér az 1979-es 1000 dollárról mára 5000 dollár fölé hízott. Ez a tempó szakemberek szerint kitarthat a soron következő években is, vagyis miközben az amerikai reálbérek gyakorlatilag stagnálnak, addig a kínai fizetések tovább emelkedhetnek.

Ebben az esetben pedig, ha minden más költséget és egyéb szempontokat is figyelembe vesznek, az amerikai feldolgozóipari cégeknek egyre kevésbé éri majd meg Kínába települni, ami a kínai gazdaság számára lassulást, az amerikai feldolgozóipar számára pedig fellendülést jelenthetne. Egyes gazdaságpolitikusok már egyenesen arról beszélnek, hogy az amerikai feldolgozóiparban hamarosan munkaerő hiány léphet fel, amint a vállalatok az új beruházásokat Kína helyett már inkább otthon valósítják meg.

Kevin Hassett, az American Enterprise Institute kutatóintézet közgazdásza ugyanakkor úgy véli, hogy a kínai bérek emelkedése nem a fejlett világba irányítja majd a feldolgozóipari munkahelyeket, hanem a most még olcsónak számító távol-keleti gazdaságokba, például Indonéziába vagy Thaiföldre, könnyen lehet tehát, hogy a „Made in China” feliratokat hamarosan felváltják a „Made in Thailand” vagy a „Made in Indonesia” feliratok.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Ezért kell megszabadulni a frankhitelektől

Megszorítás? - Így is lehet ezt csinálni

Ezért okozott pusztító válságot az euró

Az államilag támogatott hitelek csapdája

Több pénzt a családoknak!

Dolgozz keményebben, vagy kirúglak!

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr275494955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 21:17:03

Igen, a kínai bérszint kezdi elérni a kelet-európait.

GiaMarie 2013.09.10. 22:09:06

Pont ezt néztem,pláne,ha a "worker" alatt a melóst értjük,klasszikus értelemben,tehát a managementet nem,akkor már a magyar béreknél tartunk lassan.Bruttoban is...ijesztő és szomorú

Ad Dio 2013.09.10. 22:27:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

A fele jelnleg, de gyorsan emelkedik, ellentétben keleteurópaival.

Ad Dio 2013.09.10. 22:28:35

@GiaMarie:

"ijesztő és szomorú"

Éppen ellenkezőleg: végre javul a versenypozíciónk! Ha ez nem öröm, akkor semmi.

is 2013.09.10. 22:32:27

Bocs, ez a poszt el van késve pár évet, ha jövő időben ír. A valóságban már Made in Vietnam, Made in Thailand és Made in Bangladesh van pl. a ruhaiparban.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: egészen pontosan ez Orbán keletre nyitása, meg a munka dicsőítése, vagyis hogy lenyomja a magyar béreket a kínai szintjére. se a csehek, se a szlovákok, se a románok, se a lengyelek, se bolgárok nem ezt az utat járják. nem kell kelet-európázni, simán mondjuk, hogy ez a magyar út, a magyarbokból csinálják az új kínaiakat. úgy értem a nem FIDESZ belső pártmagon túl.

mrZ (törölt) 2013.09.10. 23:08:16

Egy ország versenyképességét csak kismértékben határozza meg a bérek nagysága. A kínaiak komplett vertikumokat építettek ki, /dotációval és kedvezményekkel/ biztosítva az alapanyag feldolgozástól az értékesítésig a hazai láncot. A fenti grafikon erősen torzít a szerzői szimplán rávarrták a kabátot a gombra. Elfelejtették megemlíteni az évi 3.000 munkaórát, a magas termelékenységet, a rugalmasan kölcsönözhető munkaerőt, a motivált munkavállalókat, a gigantikus termelési kapacitásokat, a logisztikai előnyöket, etc...
@is:
Természetes hogy az egyszerű/olcsó munkafolyamatok egy része elvándorol, de ez nem szignifikáns, azokért a munkahelyekért már a kínai sem áll sorba. Végső esetben legfeljebb alkalmazzák az usa jól bevált trükkjeit a konkurrencua kiiktatására./lásd india/
A keleti nyitás nem tudom miért nyomja le a béreket, én nem látok összefüggést.

GERI87 2013.09.10. 23:45:00

Mindenképp stabil helyzetű állam váltja fel majd, ha felváltja...mert ugye Kínában is kiépült az infrastruktúra, a beszállítói hálózat, ami nem kis pénz, csak úgy eldobni nem fogják...és ha a K európai bérszintet egyszer eléri még akkor is jócskán olcsó...a bizonytalan latin amerika kilőve, Afrika detto, dél-kelet-Ázsia pedig már most is olcsó.

A magyar béreket az nyomja le hogy a válság és a kormány dilettantizmusa miatt rengeteg munkanélküli került a piacra, lehet miből válogatni, hugyér-szarér is elmennek az emberek dolgozni napi 100 Km-ert ingázva, 12-16 óráztatva, mert az olcsóbb a munkáltatónak, akkor minek fizessen többet?

bkkzol 2013.09.11. 03:00:49

Azért nem kell elflejteni, hogy nem komoly a versenygés amég heti 2 szabadnap van 2x52 nap, minimum 20 nap szabadság plussz karácsony, húsvét,mindenszentek,, október 23... A 365 napból nem dolgozik minimum 130 napot. Ha bezár az üzem vagy gyár automatikus a végkielégítés...

midnight coder 2013.09.11. 07:01:44

@Ad Dio: Nem javul. A gyártás már ott van, és nem fog ide visszajönni - a magyar minimálbérből még mindig kijön pár kínai szalagmunkás. És ez utóbbiak ráadásul picivel szorgalmasabban dolgoznak mint a magyar minimálbéres polgár.

Nem, ennek a következménye az lesz, hogy a kínai termékek szép lassan kezdenek majd drágulni. Az ottani bérek meg fölmenni - ami persze ahhoz is vezet, hogy az olaj, a kaja, és minden más egyre drágább lesz a te béredhez képest. De ideköltözni a gyáraknak akkor sem éri meg - egyrészt, mert ott még mindig olcsóbb a melós, és egyre inkább ott lesz a piac is. A folyamat végén pedig lesz egy szegény agrár-európa és USA, és egy gazdag Kína, és egy valamivel csóróbb de még mindig jobban álló India.

Link elek 2013.09.11. 07:24:22

Ezek a kinai tengerpati nagyvarosok berei!!!!
A szegeny kinai tartomanyok berei ennel sokkal kisebbek.
A minimalberben is 3x-os kulonbsegek vannak kinan _belul_
en.wikipedia.org/wiki/List_of_minimum_wages_in_China

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.09.11. 07:27:40

Nem hiszem, hogy ez meglepő: az évek óta tartó gazdasági "száguldásnak" előbb-utóbb meg kell mutatkoznia a bérekben is. Belső keresletet is csak úgy támaszthatnak, ha van az embereknek pénze. Márpedig ma már Kína sem csak az exportra koncentrál.
Bár mostanában már sokat cikkeznek a lassulásról is. Arról, hogy már maga a vezetés sem tudja biztosan, mekkora is a fejlődés, a tartományokból keményen kozmetikázott adatok érkeznek, mert az ottani első emberek csak a jó eredményektől remélhetnek előrejutást. Ez pedig igencsak nehezíti az ország helyzetét. Fogalmuk sincs, hol kell beavatkozni, ha probléma van. Már pedig most úgy néz ki, van.
A többi BRICS meg... Én Oroszországban élek. Az itteni korrupcióval, bratyizással, állandóan változó (sokszor nem érvényesülő)jogi környezettel nem lesz nekik könnyű fenntartani a fejlődést hosszú távon.
Én még nem temetném sem Európát, sem az USA-t.

Ad Dio 2013.09.11. 07:30:27

@midnight coder:

"Nem javul. A gyártás már ott van, és nem fog ide visszajönni - a magyar minimálbérből még mindig kijön pár kínai szalagmunkás. És ez utóbbiak ráadásul picivel szorgalmasabban dolgoznak mint a magyar minimálbéres polgár."

A magyar munkás képzettebb, ráadásul közel van az európai piachoz. A szállítás nagyon enrgiaigényes/drága dolog. A befektetés egyelőre valóban ott van, de ha megfigyeled a jelnleg is zajló folyamatokat, rájössz hogy ez a tétel a legkisebb egy ilyen szituációban.

Bizony javul a pozíciónk. Persze ez egy hosszú folyamat lesz még, de szerintem a jövőben valóban bizonyos visszatelepülési folyamatot fogunk látni.

midnight coder 2013.09.11. 07:31:09

@fannie: Akkor menj be egy TESCO-ba és számold meg, hány termékre van az ráírva, hogy Made In EU, és hányra hogy Made In China. És a Made In EU-sok nagy része is Made In China, csak itt raktak rá egy céglogós emblémát.

midnight coder 2013.09.11. 07:34:25

@Ad Dio: A betanított munkára nem kell képzett ember. És a kicsi kínai sem hülyébb mint a magyar szakmunkás, ráadásul motiváltabb is.

A szállítási költségek pedig hajó esetén lényegében elhanyagolhatók a magasabb ár/méret arányú termékek esetén - de már a zokni is ez a kategória.

Ami pedig a legkínosabb: ahogy a kicsi kínaiak gazdagodnak, a piac is egyre inkább ott lesz, és nem itt. Ha minden kicsi kínai vesz egy új biciklit, az nagyobb bevétel a gyártónak, mint ha minden európai új autót vesz.

Ad Dio 2013.09.11. 07:45:09

@midnight coder:

"Ami pedig a legkínosabb: ahogy a kicsi kínaiak gazdagodnak, a piac is egyre inkább ott lesz, és nem itt. Ha minden kicsi kínai vesz egy új biciklit, az nagyobb bevétel a gyártónak, mint ha minden európai új autót vesz."

Az ottani termelés az ottani piacnak, az itteni az itteninek fog termelni. Minden ebbe az irányba mutat: bérek emelkedése, energiahordozók/szállítás drágulása. Ez hosszú folyamat, nem is lesz még holnap eredménye, de egyelőre ebbe az irányba tartunk.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.09.11. 08:01:38

@midnight coder: Moszkvában nincs TESCO.
Egyébként meg értem én, amit mondasz, én hosszú távról beszélek. Egy hosszú távon jól működő rendszerhez jó alapok kellenek. Nem azt mondom, hogy a kínaiak nem fogják tudni ezt létrehozni, de nem kicsit kellene változtatniuk a jelenlegi rendszeren. Hajrá.
A made in China-ról: a napokban olvastam egy cikket a bbc.co.uk-on, ami arról beszélt, hogy ma már a Made in China sem Made in China. Pont a munkabérek emelkedése miatt ők is kiteszik a gyártást olcsóbban dolgozó országokba. Aztán ugyanúgy ráteszik a Kína-címkét. Na, ezt add össze.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 09:06:14

@Wаgem:

Kínán belül nagyok a különbségek. Ujguriában és Tibetben a magyar szint negyedén-ötödén vannak a bérek, Hongkongban meg olasz szinten.
süti beállítások módosítása