Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Ezért kell megszabadulni a frankhitelektől

2013.09.07. 08:35 Pénzügyi Szemle

Lehetséges előre jelezni a gazdasági/pénzügyi válságokat? Melyek a válság előjelei, hogyan lehet elejét venni a bajoknak? Az IMF szakemberei ezekre a kérdésekre keresik a választ.

A 2008-ban kirobbant pénzügyi és gazdasági válság a legtöbb gazdasági szereplőt váratlanul érte, pedig így utólag, „tiszta fejjel” már egyértelműnek tűnnek az előjelek. Utólag persze könnyű okoskodni, ha azonban tanulva a múlt hibáiból, sikerülne felállítani egy válságot előrejelző modellt, az a jövőben nagyon hasznos tudna lenni. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Az egyes országok küldő adóssága/GDP, 2008/09-ben (pirossal kiemelve a csőd közelébe jutó országok)

Graf_1.jpg

Luis AV Catão és Gian Maria Milesi-Ferretti, az IMF közgazdászai pontosan egy ilyen modell megalkotására tettek kísérletet, hangsúlyozva, hogy rettentő kemény fába vágták a fejszéjüket.

Először is fontos rögzíteni, hogy melyek a közelgő válság legveszélyesebb előjelei. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a múltbéli adatok alapján világosan látszik, hogy azok az országok bizonyultak sérülékenynek, melyek tetemes külső adóssággal rendelkeztek - vagyis az állam, a vállalatok és a háztartások másik ország devizájában adósodtak el -, hosszú éveken keresztül vastagon mínuszos folyó fizetési mérleggel működtek, a saját devizával rendelkező országok közül pedig ehhez még hozzájön a hazai deviza felértékelődése és az elégtelen devizatartalék is.

Ezeket a tényezőket figyelembe véve a modell a spanyol, portugál, görög, lett, román és szerb válságokat remekül előre jelezte (volna, ha a modell a válság előtt készül el), két esetben tévedett nagyot, elmulasztotta ugyanis előre jelezni a 2008-as ecuadori és a magyar pénzügyi krízist. Van tehát még min csiszolni, a kutatók azonban az irányt jónak érzik, mi kívülállók pedig csak remélni tudjuk, hogy a következő válság már elkerülhető/tompítható lesz, köszönhetően valamely ilyen vagy ehhez hasonló előrejelző modellnek.

A pénzügyi válságok veszélyes előjeleit szemlélve ugyanakkor logikusan adódik a következtetés, hogy ha egy ország szeretné csökkenteni a sérülékenységét, akkor érdemes leépítenie a devizaadósságait, csökkenteni a folyó fizetési mérleg hiányát – még jobb, ha többletet mutat a mérleg -, elejét venni a hazai deviza hirtelen és nagymértékű felértékelődésének, végezetül pedig megnyugtató szintre emelni a devizatartalékokat. A válság előtt Magyarország ezeknek a tanácsoknak homlokegyenest az ellenkezőjét tette, az elmúlt években azonban úgy tűnik, hogy sikerült rátalálni a kutatók által is helyesnek vélt irányra…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Megszorítás? - Így is lehet ezt csinálni

Ezért okozott pusztító válságot az euró

Az államilag támogatott hitelek csapdája

Több pénzt a családoknak!

Dolgozz keményebben, vagy kirúglak!

Nagy bajban a kínaiak

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr815496215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paráznabillegető 2013.09.08. 14:38:31

puha ez a fa, baszki.
válság mindig lesz, pláne balfasz országokban.
ehhez nem kell modell.

Ad Dio 2013.09.08. 14:47:08

Téved a kedves posztoló. Magyarországon van minimum 3 millió gazdasági szakértő. Ők mind TUDJÁK a válság okait. Sajnos két iskolájuk van. Az egyik szerint a válságot a "ballibák" okozták, a másik szerint Orbán Viktor.

Ebből is látszik, hogy mindennek semmi köze semmiféle egyéb tényezőhöz.

Hát hiába koptatják a szájukat! Tessék rájuk jobban odafigyelni!

gipsz.jakab 2013.09.08. 14:56:44

mijjen válság???

ja az eu válságban, és az kicsit begyűrűzik...
de a magyarok ennek elenére álják a sarat és a szembeszelet...

Szakértő? az nem volt 2013.09.08. 15:03:57

Csak az a baj, hogy a magyar mindig szembeszélben pisál

gipsz.jakab 2013.09.08. 15:34:07

@Szakértő? az nem volt: mindenki mindent roszul csinál !

aki meg véletlenül jól az meg a mi kárunkra rajtunk taposva jut előre !

Szolo 2013.09.08. 15:56:57

Aki gazdag volt a válság előtt(nem forint 10-100 milliókat tartott befektetésben, hanem dollár 100-1000 milliárdokat), az most is gazdag a válság után, és most is a nemzetközi gazdasági élet fontos szereplője. A válság nem forgatta föl a Föld vezető gazdasági személyeinek a hálózatát.
A válságot a legtöbb jól informált ember látta előre, és általában időben ki is vonultak a bedőlő területekről, csak nem verték nagydobra a lépéseiket, mert ők akartak jól járni, nem Veled akartak jót tenni.

zobod 2013.09.08. 16:57:20

"Az egyik szerint a válságot a "ballibák" okozták"

és mennyire igazuk van, a modell ugyanis azt állítja, hogy ott lesz gond, ahol:

1) az állam, a vállalatok és a háztartások másik ország devizájában adósodtak el
2) éveken keresztül vastagon minuszos folyó fizetési mérleggel működtek
3) hazai deviza felértékelődése és az elégtelen devizatartalék

ez megfelel balliberálisaink ténykedésének.

na4 2013.09.08. 18:34:44

A dzsentrik fizessék vissza a felvett és elqurt ezermilliárdokat! Amikor költeni kellett, akkor nem volt rinyálás, most, hogy fizetni kell, megy a nyafogás. Addig kellett volna nyújtózkodni, ameddig a takaró ér.

Imi Antal 2013.09.08. 18:48:52

"ha egy ország szeretné csökkenteni a sérülékenységét, akkor érdemes leépítenie a devizaadósságait, csökkenteni a folyó fizetési mérleg hiányát – még jobb, ha többletet mutat a mérleg -, elejét venni a hazai deviza hirtelen és nagymértékű felértékelődésének, végezetül pedig megnyugtató szintre emelni a devizatartalékokat. A válság előtt Magyarország ezeknek a tanácsoknak homlokegyenest az ellenkezőjét tette, az elmúlt években azonban úgy tűnik, hogy sikerült rátalálni a kutatók által is helyesnek vélt irányra…"

A devizaadósságunk nem csökkent, a folyó fizetési mérleg többlete nem új keletű és nem a kormánynak, hanem a pangó hazai gazdaságnak köszönhető, a devizatartalékunk meg éppen nagy erőkkel csökken..., de lényeg hogy az irány az jó.

soproni1 2013.09.08. 18:50:48

A forinthitelesek problémáját is a frankhitel okozta ? A problémát az okozza, hogy a lakosság nem hajlandó elfogadni jobboldali gazdaságpolitikát. Ez nem a bankok miatt van, hanem egy kommunista beidegződés miatt. Egy jobboldali politika privatizál, az állam kivonul mindenhonnan, ahol semmi dolga. Ehhez képest nálunk ennek az ellenkezőjét várja el a baloldali abszolút többség és ezt szolgálja ki a mindenkori politika. Legszebb magyar szó az INGYEN?

zobod 2013.09.08. 19:22:17

@Imi Antal: " devizaadósságunk nem csökkent" de egészen biztosan csökkent, legfeljebb a devizaadósságunk forintban számított értéke nem csökkent ennek megfelelő mértékben. A fizetési mérleg _tartós_ többlete új keletű, a pangó importcikk fogyasztásnak meg inkább örüljél, ez nem negatívum hanem pozitívum, főleg hogy nem külső forrásból származó kölcsönökből fogyasztunk. A devizatartalék változásáról meg jó lenne ha hoznál valami rátát mondjuk 2010 júniusától kezdődően, hadd lássuk milyen nagy mértékben csökken.

fidesz=mszp 2013.09.08. 19:26:09

A posztoló rasszista és gárdista fekete terepjáróval. Hát volt itt válság, elvtársak? Nem! Dübörgött a gazdaság, nagyokat ugrált a pannon puma. És most is töretlen a fejlődés. Nincs munkanélküliség és két hét alatt rend lett.

Szabaccság!

igazi hős 2013.09.08. 20:41:17

@zobod: E'mú'tnyócév!
Nem is jut hirtelen eszembe melyik miniszterelnök engedélyezte 2000-ben a frankhiteleket. Az sem, hogy ki adott még évtizedek múlva is évi százmilliárdokba kerülő kamattámogatást a lakáshitelekre. Csak nem ugyanaz az Orbán, aki most mindettől "megment" minket?

zobod 2013.09.08. 21:00:12

@igazi hős: és melyik cerkóf képességű banda alatt is futottak fel ezek a hitelek, hm? Mennyi volt a deviza alapú hitelek állománya 2002 tavaszán, és mennyi 2010 tavaszán? Ez a lényeg, nem az, hogy ki tette lehetővé.

Imi Antal 2013.09.08. 21:20:37

@zobod:
Biztos csak hobbiból tették lehetővé...., az eszükbe sem jutott, hogy lesznek olyanok, akik majd élnek a lehetőséggel.

zobod 2013.09.08. 21:33:08

@Imi Antal: a ballib kóklerkoalíció irányítása alatt úszott el a lehetőség az euroövezeti csatlakozásra. 2002-ben, mikor átadta a kormányt a fidesz, a 2006/2008 körüli eurozóna csatlakozás vállalható cél volt. A deviza alapú kölcsönök a Gyurcsány kormány alatt futottak fel, 2006 után még mindig pörgött, pedig semmi akadálya lett volna az mszpszdsz képviselőknek ugyanazokat a korlátozó intézkedéseket meghozni, mint amit végül az összerogyás után, 2009 februárban. Ha minimális kompetenciájuk, felelősségérzetük lett volna, ez az egész devizahiteles krízis ki sem alakult volna. Nem a lehetőséggel volt a baj, hanem a lehetőséggel való gátlástalan visszaéléssel.

1001nappal 2013.09.08. 21:36:05

@zobod:
Ostobaság, de van benne rendszer.

zobod 2013.09.08. 21:46:45

@1001nappal: az első Orbán kabinetet okolni a deviza alapú kölcsönök okozta problémákért, az ostobaság.

bankvezér 2013.09.08. 23:32:02

Gyurcsány Ferenc hazaáruló bűnöző adósította el végzetesen Magyarországot!
Orbán Viktor pedig a cinkostársa, mert nem szerezte vissza Gyurcsánytól az ellopott pénzt és meg sem büntette Gyurcsány !!
Ti pedig üssétek itt egymás hiábavalóan! Ostoba birkák!

Husz_János_Puszita 2013.09.09. 15:51:00

Komolyan gazdasági modell kell felismerni, ha valaki piszkosul eladósodik és nem akar az igényeiből leadni, az ráfarag? :)

Insdel 2013.09.14. 12:25:23

Nem az eladósodottság a legnagyobb probléma, hanem az, hogy mire használtuk, használjuk a hitelt. Ha arra, hogy megegyük, nyugdíjat finanszírozzunk - mint azt tették egy jó részével - akkor ez következik belőle. Ha arra, hogy az utakat, az infrastruktúrát kiépítsék, akkor ez meg fog térülni, persze hosszú távon. A fő probléma nálunk, hogy minden kormány az állami korrupciót támogatja, az un. maffiát és ebben sem az MSZP, sem a FIDESZ nem különbözik. Itt veszik el az összes magyar lehetőség, a jövő. Szeretnék már látni egy igazi, jobb-közép gazdaság politikát, olyat, mint amit az angolok, amerikaiak művelnek. Azt a gazdaság filozófiát mely nem államosít, hanem mindenek fölé helyezi a magántulajdont. A magyar állam áll szociális gondoskodása, mint tulajdonos legalább háromszor tisztességtelenebb, mint a versenyszféra un. tisztességtelensége.
süti beállítások módosítása