Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Nem hinnénk, hogy ezek a világ legdrágább városai

2013.07.29. 08:30 Pénzügyi Szemle

Elsőre azt gondolnánk, hogy külföldiként Londonban, Hongkongban, vagy mondjuk New Yorkban a legdrágább az élet, a valóság azonban az, hogy a befutó egy nyugat-afrikai város, Luanda.

Angola fővárosában például nem kevesebb, mint 200 dollárt is elkérnek egy farmernadrágért, több mint 2 dollárt egy liter ásványvízért és több mint 3 dollárt egy liter tejért, de ami igazán drága, az a lakhatás. Egy két hálószobás, biztonságos helyen lévő, és a nyugati elvárásoknak minden tekintetben megfelelő lakás bérleti díja ugyanis 6500 dollár, míg egy kertes házért akár havi 15 000 dollárt is elkérnek. A részletes elemzés itt érhető el.

10 város, ahol nagyon drága az élet külföldiként

Legdragabb_posztba.jpg

A kutatást végző Mercer minden évben összeállít egy 200 termékből és szolgáltatásból álló kosarat, mellyel azt vizsgálja - segítve ezzel a multinacionális cégek bérmegállapítását -, hogy külföldi munkavállalóként mely városokban mennyibe kerül a megélhetés. A lista élén az elmúlt években rendre Luanda végzett az első helyen, vagyis a külföldiek számára legdrágábbnak bizonyuló város címe most sem véletlenül került a nyugat-afrikai fővároshoz.

Az első számú ok, ami Luandát megfizethetetlenül drágává teszi, az a szegénység és a rossz közbiztonság, ha ugyanis egy nyugati megnyugtató helyen és az általa megszokott színvonalon szeretne lakhatást, annak súlyos ára van. A kereslet egyébiránt ezekre a luxus apartmanokra emelkedőben van, az ország olajipara ugyanis az egyik legjelentősebb Afrikában: ma Angola GDP-jének mintegy 85 százaléka származik az energiaiparból.

Ennek megfelelően egy termék van, ami Luandában kimondottan olcsónak számít, a benzin. Egy liter üzemanyagért mindössze 0,63 dollárt kell fizetni, szemben például a Hongkongban fizetett 2,23 dollárral, vagy a svájci nagyvárosokban mért 2,02 dollárral. Az üzemanyagon megspórolt dollárok azonban hamar „elmennek” másra, ha például az ember beül szendvicsezni, akkor 20 dollárt is otthagyhat, ha elolvasná a kedvenc pénzügyi napilapját, akkor több mint 5 dollárt is elkérnek, ha pedig beülne egy mozira, akkor legalább 10 dollárt kell leszurkolnia.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Rábíznánk-e a pénzünket egy polipra?

És még köszönjük is meg a bércsökkentést...

Keményen dolgoztatják a nyugdíjasokat

Összebútorozna az USA és az Európai Unió

Napi 16 óra melóból sem lehet megélni?

Magániskola vagy állami? - Hova vigyük a gyereket?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr265425652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.07.29. 09:20:00

A kérdés az, hogy vajon lenne-e fizető képes kereslet, ha valaki nagyobb mennyiségben olcsó árut szállítana Luandába?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.07.29. 20:06:11

Ez természetes. A csóró helyeken az elit szolgáltatás vagy árú sokkal drágább, mint a gazdag helyeken, ahol az elit a normális.

Németországban az átlag árszínvonal a 66%-a a Magyarországinak, azonos termékeket figyelembe véve.

Persze a csóró helyeken van sz*r termék és szolgáltatás a helyieknek, de azt az expat nem veszi igénybe...
süti beállítások módosítása