Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Ne örülj, ha dől a pénz a bankokba!

2013.07.13. 08:30 Pénzügyi Szemle

Ha jönnek a külföldiek és beruháznak, annak nagyon szoktunk örülni, de ha a nagy pénzek a bankszektorba áramlanak, akkor jobb ha elkezdünk aggódni.

Sok szó esik mostanában a külföldi beruházásokról, a munkahelyteremtő befektetésekről, ami alapján azt gondolhatjuk, hogy ha a külföldi idehozza a pénzét és ezzel munkahelyet teremt, az örömteli. Két fiatal közgazdász - Salvatore Dell'Erba és Dennis Reinhardt – ugyanakkor kimutatta, hogy bár ez az összefüggés kétségkívül igaz a legtöbb iparágra, a pénzügyi szektor esetében jobb óvatosnak lenni. A részletes elemzés itt érhető el.
bank_nagy.jpg
A kutatók ugyanis arra jutottak, hogy míg a legtöbb szektor esetében - autóipar, számítástechnika, elektronika… - a külföldi tőkebefektetések (FDI) tartós munkahelyteremtéssel és fellendüléssel járnak, addig a bankszektorba érkező nagyarányú külföldi tőke tipikusan fellendülés-összeomlás mintázatot rajzol az adott ország GDP-görbéjére.

A pénzügyi szektorba áramló tőkebefektetések ugyanis erős ciklikusságot mutatnak, és szinte minden esetben több, az adott régióhoz tartozó országra is kiterjednek. A pénzügyi szektorba beáramló külföldi tőke gyorsan szétárad a gazdaságban, erősíti a hazai devizát, felpörgeti a gazdasági aktivitást és a munkahelyteremtést, a csúcsponton túllendülve azonban gyors összeomlást és elhúzódó gazdasági válságot eredményez. Ahol lehetséges és üzletileg megéri, ott a devizahitelek arányát is növeli, ami újabb jelentős kockázatot visz a rendszerbe.

A gond ezekkel a tőkebefektetésekkel az, hogy jóval könnyebben mobilizálhatók, mint a többi szektorba irányuló beruházások, ennek megfelelően amilyen gyorsan érkeznek, olyan gyorsan el is apadhatnak, sőt távozni is képesek egy gazdaságból. Az elmúlt évek válsága rámutatott, hogy a pénzügyi szektor gyors expanziója - bár rövid távon kétségkívül látványos fellendülést eredményez -, hosszú távon a teljes gazdaság stabilitását veszélyezteti, így mindenképpen érdemes valamilyen szinten szabályozni a nemzetközi tőkeáramlásokat.

A nehézséget az jelenti, hogy a külföldi tulajdonban lévő bankok szabályozása egy rendkívül ingoványos terület, és egy nemzetközi tőkepiaci fellendülés alkalmával szinte lehetetlen megvalósítani. A gyors és veszélyes hitel expanziót ugyanakkor lehet lassítani, aminek egy módja a külföldi devizában kínált hitelek korlátozása, vagy a hitelekhez kért önrészre előírt minimumok emelése.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Ezért csúszott le Olaszország

Hátulról is támadnak a devizahitelek

Így érhetnénk utol Svédországot

Sírjunk-e a londoni magyarokért?

Összeomlik, vagy tovább robog Kína?

Így törhetsz ki a szegénységből

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr425396557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Melampo 2013.07.16. 09:18:10

-Amikor a bankok a gazdaság működéséhez felesleges és éppen ezért fedezetlen hitelek kihelyezését elindítják ráadásul többnyire a gazdaság egy szűk szegmensében indokolatlanul nagy volumenben (amit szofisztikáltan és szemérmesen csak pénzügyi buboréknak neveznek a szakemberek), akkor a hitelezés szinte automatikusan egy össztársadalmi pilótajátékká válik, mert a megjelenő hitelpénzek amit a hitelfelvevő elkölt, a gazdasági közösségben olyan bevételeket generálnak amelyet csak a következő hitelfelvevő pénzéből lehet folytatni. A folyamat mindaddig nem áll le, amíg van újabb hitelfelvevő, mert annak a hitele mindig vásárlóerőként jelenik meg a piacon folyamatosan azt a képzetet keltve a résztvevőkben, hogy a piaci igények reális alapokra és jövedelmekre épülnek. Ez egészen addig folytatódik amíg el nem fogynak a hitelfelvevők, mert már nincs mit elzálogosítaniuk.

-Amikor a szereplők rájönnek, hogy már mindenki tartozik mindenkinek és nincs is valódi kereslet, hiszen eddig is csak a saját elzálogosított vagyonuk ellenértékét élték fel, akkor a katasztrófát betetézendő elkezdenek fogyasztást visszafogni ami még jobban felgyorsítja a gazdaság visszaesését. Hiszen a gazdaság szerkezete közben átalakul és az eddigi többszörös sebességű tempóhoz alkalmazkodik. Beruházásaiba benne áll a most már feleslegesen nagy befektetett tőke, költségei szinte ugyanazok maradnak, bevételei pedig szinte egyik napról a másikra eltűnnek, likviditása megszűnik.

Amit a bankok ezekben az esetekben művelnek, az egy közönséges, köztörvényes bűncselekmény.

Úgy hívják, hogy fedezetlen váltó kibocsátása. Ráadásul a saját maguk által megszerkesztett és a hitelfelvevőre rábeszélt fedezetlen váltót ők azonnal leszámítolják és a leszámítolás hasznát zsebre rakják a pénzre váltással.
Egyszerű váltócsalás amit évszázadok óta űznek. -Mi ebben olyan bonyolult?
Nincs benne semmi különös, csak eddig sem lett volna szabad az oktatott hivatalos közgazdaságtant olvasni. Irving Fischer nyolcvan évvel ezelőtt leírta, hogy a pénz kétféle funkcióra való használata katasztrófához fog vezetni. Amikor valaki megtakarítás címén kivonja a pénzt a csereeszközként való használatból-azaz pl. bankba teszi-az azon nyomban befektetésként kellene kezelni. Ez ugyanazokkal a kockázatokkal kellene, hogy járjon mint bármely más befektetés. Az egész hitelpénz rendszer ezen bukik, mert amikor a pénzemet ami tulajdonképpen egy követelés én megkapom, vagy tovább adom, akkor egy váltót leszámítolok és így minden egyes fizetés esetében felelősséget kellene vállalni annak aki ezt a megtekintésre szóló váltót azaz a pénz továbbadja. Mivel a kereskedelmi banki pénzkibocsátással a leszámítoló bank felelősség eltűnik,-illetve ezt szétkenik azon a gazdasági közösségen amelynek a nevében a pénz kibocsátották-a leszámítoló felelőssége nem állapítható meg.

bankvezér 2013.07.16. 11:31:03

@Melampo:
"Mivel a kereskedelmi banki pénzkibocsátással a leszámítoló bank felelősség eltűnik,-illetve ezt szétkenik azon a gazdasági közösségen amelynek a nevében a pénz kibocsátották-a leszámítoló felelőssége nem állapítható meg. "

Egyszerűben fogalmazva : a haszon a pénzkibocsátó banké, az esetleges vesztességet azonban szétosztják a társadalomra. :)

Melampo 2013.07.16. 13:49:26

@bankvezér: Az a kisebbik baj. A nagyobb az az, hogy a leszámítoló nem bukja el a fedezetlen váltó leszámítolásával őt ért kárt, így a kontroll lehetőségét már nem hordozó nem névre szóló fedezetlen váltó-azaz a fedezetlen pénz- benne marad a pénzrendszerbe. A fedezetlen pénzt elfogadó eladó akinél elköltötték újra bankba teszi. Egy új hitelfelvevő jelzálog eszközét megterhelve újra kihelyezik hitelként ezt a semmit.
Viszont az ez által létrejött követelés az érvényes lesz. Így lehet az semmi ellenében tulajdont szerezni.

Melampo 2013.07.16. 14:15:07

@bankvezér: Arról már nem is beszélve, hogy a külföldi működőtőke felhasználása egy elképesztő baromság a befogadó ország részéről. Mivel a pénzrendszer alapja az adósság, így a pénz valakinek, az adósnak az ígérete. Azaz amikor én egy külföldi tőkéből finanszírozott hitel keretében felvett összeggel fizetek, akkor valakinek, egy külföldinek az ígéretét adom oda fizetség gyanánt.
És mindezt én kurva drágán, komoly felárral kapom meg a bankoktól.
Mi a logikája annak, hogy én kurva drágán a más ígéretét használom fizetségül és nem én ígérek ingyen?
Ha az eladó az én ígéretemben nem bízik, akkor az a bank aki az én értéktelen ígéretemet eladja neki egy másik ígéret álcáját felhasználva, az egyszerűen becsapja őt.

bankvezér 2013.07.16. 15:51:20

@Melampo:
"Az a kisebbik baj. A nagyobb az az, hogy a leszámítoló nem bukja el a fedezetlen váltó leszámítolásával őt ért kárt..."
Ez pontosan azt jelenti, hogy vesztességet a társadalomra osztják szét. :)
Egyébként pedig a váltó nem fedezetlen. A bank pénzt bocsát ki a hitelfelvevő számára, hogy pénzzel ki tudja fizetni például egy új lakás árát. A pénz fedezete az új lakás.
A bank általi kifosztás egyébként kikerülhető. Csak az eladónak és a vevőnek meg kell egyeznie, hogy a vevő nem pénzzel fizeti ki az eladót, hanem például valami termékkel, szolgáltatással, munkával. ( Ez a három persze mind ugyanazt jelenti tágabb értelemben.)

bankvezér 2013.07.16. 15:55:59

@Melampo:
"Mi a logikája annak, hogy én kurva drágán a más ígéretét használom fizetségül és nem én ígérek ingyen?"
Leginkább az, hogy így lehet kifosztani egy országot külföldről.
Mit gondolsz, miért keres nyolc "magyar" (?) bankár is évente és fejenként több mint egymillió eurót???

Melampo 2013.07.16. 22:29:55

@bankvezér: Az első körben kihelyezett hitel fedezetlen, hisz annak a pénznek a fedezetét nem abban a gazdasági közegben termelték meg. Az elkészülő termék azon a piacon nem értékesíthető hiszen a hitelfelvevőnek sem volt készpénzben a kezében a vételár. A nem piacképes fedezet nem fedezet.
A pénzrendszeren keresztül történő kifosztás nem kerülhető ki addig amíg a tőke szabadon áramlik és a pénz kétféle funkciója,-úgy mint csereeszköz és értékmegőrző eszköz-nincs kettéválasztva.

bankvezér 2013.07.16. 23:15:03

@Melampo:
Először azt kell megérteni kedves Melampo, hogy egy működő gazdaságban, egyre több pénzre van szükség. Ennek az az oka, hogy a gazdaság egyre több értéket hoz létre. Az értékek cseréje pedig pénz segítségével történik. Az a pénzmenyiség ami tegnap sok lett volna az árstabilitáshoz (azaz fedezetlen pénz lett volna) az ma már nem fedezetlen, mert közben újabb értékek jöttek létre.
Itt inkább azt a kérdést javaslom megvizsgálni, hogy minden esetben jogosan szednek-e kamatot a bankok, az általam előbb leírt módon teremtett pénz után.

Melampo 2013.07.16. 23:58:50

@bankvezér: Nem, egy működő gazdaságban, nem egyre több pénzre van szükség. Egy működő gazdaságban a cserearányok megállapítására van szükség.A gazdaság nem egyre több értéket hoz létre. A gazdaság működéséhez a cserére szánt értékek mennyiségének megfelelő mennyiségű csereeszközre van szükség. Ha az egyébként cserére nem alkalmas, nem piacképes termékek fedezete alatt pénzt bocsátok ki, akkor csak a közösség vagyonát feleslegesen monetizálom és ezzel lehetővé teszem ennek a vagyonnak a pénzrendszeren keresztül történő tulajdoncseréjét.

bankvezér 2013.07.17. 07:57:30

@Melampo:
"A gazdaság nem egyre több értéket hoz létre."

Ezt komolyan gondolja? :)))
Aki így értékeli a tényeket, azzal nincs értelme vitatkoznom.
süti beállítások módosítása