Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Így ejtenek minket csapdába a bankárok

2014.02.26. 08:31 Pénzügyi Szemle

A mesterségesen felfokozott igények egyenesen elvezetnek a túlzott eladósodáshoz, vagyis a társadalom hitelfüggővé tételéhez.

„Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér” – tartja az elcsépelt mondás, de mi van akkor, ha a reklámokból és a társadalmi beidegződésekből szünet nélkül azt az impulzust kapjuk, hogy „Neked igényeid vannak, elégítsd ki őket, ha kell, hitelből”? És ez igaz nem csak az egyénekre vagy vállalkozókra, hanem magára az államra is. Az állam is vegyen fel hitelt, vagy azért, hogy segítsen a gazdaság talpra állításában, vagy azért, hogy finanszírozza a nyugdíjakat, vagy végső soron azért, hogy sikerüljön megnyerni a választásokat! A teljes társadalom a pénztőke csapdájába kerül. Az eredeti elemzés itt érhető el.

posztba_nagy_50.jpg

Botos Katalin vitaindító írásában kifejti, hogy a folyamat egyszerű és világos: a társadalom igényeit mesterségesen stimulálják, hogy azok az igények végül túlzóak legyenek és túlmutassanak a pénzügyi lehetőségeken. A pénztőke ekkor felajánlja, hogy segít és hitelt biztosít, amit a szereplők (magánszemélyek, vállalatok, állam) el is fogadnak, hisz a háttérben ott motoszkálnak a felfokozott igények.


Innentől kezdve az adósok fizetik a törlesztőrészleteket és a kamatokat - vagy ha nem fizetnek, akkor oda a fedezet, ami vagy elég a tartozásra vagy nem, de a bank hosszú távon nagyot azért nem bukhat -, vagyis a kamatfizetés révén a mindenkori jövedelmeknek egyre nagyobb hányada áramlik vissza a pénzközvetítő rendszerekbe, növelve ezzel a kihelyezést kereső szabad tőkeállományt. Ezáltal tovább fokozódik a gazdaság pénzügyi intézményrendszertől való függése, vagyis egyre több a kihelyezhető tőke, egyre több adóst kellene találni, egyre jobban fel kellene fokozni az igényeket…

Nyilvánvaló, hogy ez a folyamat nem mehet a végtelenségig, előbb utóbb történnie kell valaminek, ami ezt a spirált megtöri. Mondjuk egy válság, ami sokakat lök a fizetésképtelenség csapdájába, a kormányzatot pedig talán keményebb beavatkozásra ösztönzi.

De vajon ezek után az átmeneti megállók után visszatérnek-e a régi idők, amikor minden reklámból arra buzdítanak, hogy legyenek bátran felfokozott igényeink, nem baj, hitelből mindent meg lehet valósítani? Nincs pénz karácsonyi ajándékra? Nem baj, vegyen fel hitelt! Nincs pénz nyaralásra? Nem baj, vegyen fel hitelt! És lám, alig telik el pár év a legutóbbi válság után, ismét ott találjuk magunkat a pénztőke csapdájában.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Ide kellene felkerülni Magyarországnak

Áldatlan háromszög: devizaadósok – bankok – állam

Így látják mások az egykulcsos adót

A részeges férfi esete az előrejelzéssel

Magyarország nem Argentína - szerencsére

A brüsszeli észjárás és a magyar fejlesztések

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr45832296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2014.02.26. 11:19:08

"Botos Katalin vitaindító írásában kifejti, hogy a folyamat egyszerű és világos: a társadalom igényeit mesterségesen stimulálják,"

Ez természetes, hiszen a fogyasztás növekedése a profitot is növeli. És mindent a profit utáni hajsza működtet.

Egyébként ez a vastagbokájú nőszemély (Botos K.) hiába próbálja megfordítani a folyamatot, mert a folyamat úgy kezdődik, hogy kizsákmányolás, vagy megtakarítás révén többlet áru, többlet szolgáltatás keletkezik, amire a bankárok a megtakarítások kiközvetítésével, és pénzteremtéssel hoznak létre fizetőképes keresletet.
A dolgozók kizsákmányolása nagyon csúnya dolog, és az állam feladata az lenne, (amit nem teljesít) hogy a kizsákmányolással szerzett pénzt adóval elvonja és társadalmilag hasznos módon újraossza!
De a bankok pénzteremtési gyakorlatát is meg kellene piszkálni, mert itt sincsenek rendben a dolgok. Mire gondolok ? Pénzteremtésnél a haszon a bankoknál marad, de az ezzel járó terhet az egész társadalom viseli.

Azt hiszem, ez a poszt most "nagy fába vágta a fejszéjét". Ha ezt felfedezik az elmebetegek, állandóan itt fognak tobzódni. :)))

bankvezér 2014.02.26. 11:34:50

"És lám, alig telik el pár év a legutóbbi válság után, ismét ott találjuk magunkat a pénztőke csapdájában."

Ez egy olyan folyamat, mint amikor a házigazda kiteszi az egérfogóba a sajtot, aztán egy idő után kiveszi a csapdákból a döglött egereket. Aztán megint kiteszi a sajtot és megint kiveszi az egereket, és állandóan így ismétlődik a folyamat...

asima · http://www.asimind.hu/fooldal01.html 2014.02.26. 13:47:34

Ha az állam képes állampapírokat kibocsátani, akkor miért nem képes közhasznú fizetőeszközt is kibocsátani?

2014.02.26. 14:30:26

Nem a hitellel van a baj.A baj ott van,ha az emberek ilyen olyan amolyan ostoba kormányzati döntések következményeként nem tudják fizetni a részleteket.Értem ezalatt a gazdaság lerohasztását nagy erővel, a munkahelyek megszüntetését a cégek rendszeres lerablását a befektetők elhajtását a búbánatos pichába.
Na ezért nem tudják a nyomoronc hiteleket visszafizetni az emberek.
Továbbá hitelt felvenni csak akkor éri meg,ha az ember vagy nagyon rövid távra veszi fel,vagy nagyon hosszú távra.Előbbinél azért,mert kevesebb bőrt tud róla a bank lenyúzni, az utóbbinál meg azért,mert 30 év alatt rendszerint mindig történik minimum egy db válság,vagy egyéb,ami miatt a hitelgond központilag vagy spontán magától meg szokott oldódni egy megfelezéssel vagy elengedéssel.:)

2014.02.26. 14:33:38

A bank hosszú távon azért nem bukhat....
Válasz erre;
Hát persze persze,kivéve amikor igen.Pölö mostanság,amikor a nyakukba szakadt fél Magyarországnyi ingatlan és gépjármű meg ki tudja még micsoda.:)

Új tulajdonosai lettek az országnak, a bankok személyében:)

na4 2014.02.26. 18:15:02

Marhaság. Minden az agyban döl el.

Melampo 2014.02.27. 09:16:30

@asima: Az állam az állampapírokon keresztül közhasznú fizetőeszközt bocsát ki, csakhogy ezt a bankrendszer multiplikálja és hozza forgalomba. Mivel azt, hogy milyen gazdasági tevékenységre hajlandó ezt odaadni,ezen keresztül a gazdaság irányítását a bankrendszer végzi és nem a kormányok és nem az állam.
A Botos Katalin engem mindig felbosszant, amikor nyilvánvaló, régóta köztudott dolgokat ír le újdonságként. Lehet, hogy titokban engem olvas?

bankvezér 2014.02.27. 14:12:50

@Melampo:
Légy résen, mert ha nem, Botos Katalin a második doktoriját is megszerzi a blogodból kimásolt részekkel ! :))
Tudod, Magyarországon még az államelnök is mások írásaiból lop. :))

mahet 2014.02.28. 07:41:41

Jáj, szegény szerencsétlen idióta állam, meg az idióta állampolgárai. Hiszen ők ostobák, nem értenek hozzá! Rávették őket, hogy hitelt vegyenek fel! Megmutatták nekik az iPhone-t és a kis idióta megkívánta! Tudhatták volna, hogy ne beszámíthatóak!

Hát hogy tudna ellenállni az iPhone-nak vagy a 14. havi nyugdíjnak?!

Ki képes erre? Az idióták biztosan nem. Legyen hivatalos: minden állampolgár teljesen idióta és így is kell kezelni őket. Írjuk ki a mikróra, hogy ne tedd bele a macskát! Honnan tudná magától a sok pici ostoba idióta??? Hát buta! Nem tanul! Nem ért semmihez!
süti beállítások módosítása