Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Van mit faragni a szociális kiadásokból

2014.02.10. 08:31 Pénzügyi Szemle

Európa országai páratlan mértékű szociális kiadásokkal terhelik a költségvetéseiket - a kiadásokon bőven lehetne faragni, legyen szó nyugdíjról, oktatásról vagy állami támogatásokról.

Európa adja a Föld lakosságának 7 százalékát, GDP-jének 25 százalékát és szociális kiadásainak 50 százalékát. A számok alapján a józan paraszti ész azt mondatja, hogy ezekből a szociális kiadásokból - nyugdíj, segély, oktatás, egészségügy, lakhatási támogatások… - bőven van mit faragni, úgy minden bizonnyal az államadósság is könnyebben finanszírozható lenne. „De ha csökkennek az állami kiadások, az csökkenő jóléthez és növekvő jövedelmi egyenlőtlenségekhez vezet!” – vágják rá a másik oldalról. Kinek van igaza ebben a vitában? Az eredeti elemzés itt érhető el.

posztba_nagy_33.jpg

Jean Pisani-Ferry, a Bruegel kutatóintézet korábbi igazgatója szerint a vita megoldása a hatékonyság, vagyis nem az a lényeg, hogy ki mennyit költ el szociális kiadásokra, hanem az, hogy ezt ki milyen hatékonysággal teszi. Ott van például a német és francia rendszer közti különbség. Németország 12 százalékponttal alacsonyabb szinten tartja a GDP-hez mért állami kiadásokat, mint Franciaország, ennek ellenére nincs szembetűnő különbség sem a két ország oktatásának és egészségügyi ellátásának színvonala között, sem pedig a jövedelmi egyenlőtlenségek terén. Vagy lehetne említeni Svédországot, amely 1995-höz képest 9,0 százalékponttal csökkentette a GDP-arányos állami kiadásokat úgy, hogy közben nem romlott a szolgáltatások színvonala.

Világos, hogy a lényeg a hatékonyság. Három példát említ a közgazdász. Az első az egészségügy, amely köztudottan a világ összes pénzét képes elnyelni, ha a rendszer gyenge hatékonysággal működik. A kórházak felszereltsége egy dolog, az eszközök hatékony kihasználtsága, a kezelésekkel töltött idő és a hatékony megelőzés pedig már egy egészen más téma. Ugyanazzal a kiadással lehet hatékony rendszert is működtetni, ami nem eredményez növekvő egyenlőtlenségeket a társadalmon belül.

A másik példa a nyugdíjrendszer, amely azokban az országokban, ahol csak állami rendszer működik (azaz például nincs önkéntes nyugdíjpillér, vagy egyéb hosszú távú megtakarítási lehetőség), rontja a munkaerő hatékonyságát. A magyarázat az, hogy ha a dolgozó saját számlára, saját magának is gyűjt pénzt, akkor jóval nagyobb eséllyel fog hatékonyan és bejelentett körülmények között munkát vállalni, mint ha nem.

A harmadik példa az állami támogatások rendszere, mellyel az államnak többnyire nemesek a szándékai - lakáshoz, munkához jutás -, a gyakorlatban azonban gyakran bizonyosságot nyer, hogy a célcsoporttal mellé lő. A lakáshoz jutásra szánt milliók például nem ritkán a középosztálynál, sőt esetenként a társadalom leggazdagabb rétegénél landolnak, ami bár növeli az állam szociális kiadásait, a megfogalmazott céljainak elérését nem segíti.

Jean Pisani-Ferry úgy látja, hogy Európában van tere az állami kiadások csökkentésének, amit meg is kell lépniük az államoknak, kiegészítve a meglévő rendszerek hatékonyságának javításával. Így elérhető, hogy az államadósság is fenntarthatóbbá váljon és az állami szolgáltatások minősége se romoljon.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Egy rossz reflex rángatja a forintot

Mások pénzéből nem lesz itthon biztos jövő

Londoni magyarok: hány bizonyíték kell még?

Egy sikeres recept az államadósság elleni harcban

Vakon repülnek a jegybankok

Kevesebb embernek saját lakást!

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr35800202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2014.02.10. 10:04:50

A szociális kiadásokat már "lefaragták" Európa országaiban, de semmilyen gazdasági fejlődést nem indukált , maradt a közel 30 millió munkanélküli, és a még nagyobb társadalmi különbségek...Nem biztos , hogy Európának az fogja jelenteni a kitörési pontot, hogy feladja alapvető értékeit, a társadalmi szolidaritást.

inkvisitor 2014.02.10. 10:39:32

Végül is még nem ment csődbe egyik sem, nemigaz?

asima · http://www.asimind.hu/fooldal01.html 2014.02.10. 11:55:52

Miközben: Köztudottan az egyik legalapvetőbb társadalmi alapprobléma oka éppen az, hogy embertársaink milliói nem jutnak hozzá a megélhetésüket biztosító fizetőeszközökhöz, miután és javarészt önhibájukon kívül elvesztették a munkahelyeiket. Valamint - mindezt tovább tetézi, hogy az államháztartási, közfinanszírozási metódusok is alapvetően elhibázottak, masszívan maradiak, és valóság tényeit legtöbb esetben nélkülöző és csupán bürokratikus célszámkövetési egyezményekre/klauzulákra alapozottak. (lásd maastrichti,washingtoni konszenzusok) - Ez a kétségkívül - az államszervezetek által előidézett bizalmi válság/közjogi helyzet már önmagában is intézményes köz- és életveszély okozás! Ami egyúttal az emberi jogok durva megsértése, és ami a demokratikus jogállamiság semmibevételéhez vezetett napjainkra. Mindez összességében, és kétségtelenül elégtelen hatalomgyakorlásokat is jelent.

Hogyan alakulhatott mindez ekként és egyáltalán? A választ az Origó cikke az Oxfam világszervezet jelentésére - www.theguardian.com/.../oxfam-85-richest-people... - hivatkozva megadja:

„Az elemzés szerint a növekvő egyenlőtlenség oka, hogy a gazdag elit magához ragadta a hatalmat, és számára kedvező módon képes hatni a gazdasági szabályozás folyamatára. Az elmúlt évtizedekben a nagy vagyonokkal rendelkezők sikeresen befolyásolták az adóparadicsomokra, a pénzügyi deregulációra, a versenyszabályozásra vonatkozó előírásokat, csökkentek a magas jövedelmekre kivetett adókulcsok, a többség számára biztosított közszolgáltatásokra fordított összegeket pedig lefaragták.”
„A gazdagok még gazdagabbak” www.origo.hu/.../20140120-a-gazdagok-meg...

Vagyis egyszerűen kimondva nem más történik napjainkban, minthogy a társadalmak vezető/irányító rétegei, különböző mértékben de végül is törvényen kívüli módszerekkel rendkívül súlyosan visszaélnek az erőfölényükkel. index.hu/.../2014/01/15/emberi_jogok_jelentes_et_ep/ - Vagyis csalnak, hatalmat bitorolnak és még tovább akarják faragni a kiadásokat?

bankvezér 2014.02.10. 13:15:11

"Európa országai páratlan mértékű szociális kiadásokkal terhelik a költségvetéseiket - a kiadásokon bőven lehetne faragni, legyen szó nyugdíjról, oktatásról vagy állami támogatásokról."

Látom, megint visszatért ez a blog a kedvenc témájához : Lőjük a Dunába a nyugdíjasokat és munkanélkülieket!
Bár most már cifrázza egy kissé a dolgot, mert arról is ír, hogy aki életben marad, az dolgozzon hatékonyabban, hogy még jobban kizsákmányolható legyen.

inkvisitor 2014.02.10. 13:56:43

Szerintem a pénzügyi elosztást hatékonyan szabályozná egy játék.
Minden évben a világ 10 leggazdagabb embere egy "reality"-n venne részt kötelező jelleggel, aki marad a végén típusból. A győztes részt vehet a következő játékban. A játék olyasmi lenne, mint az éhezők viadala. A résztvevők vagyonukból bármekkora részt felhasználhatnak a felszerelésükre. A torna minden részletét világszerte közvetítenék. :)

zobod 2014.02.10. 14:29:43

@Brix: bőven 40% feletti újraelosztást folytató államok esetén hogy beszélhetsz a szolidaritás elvetéséről?

na4 2014.02.10. 17:07:54

Szociális juttatásokat drasztikusan vágni, ingyenélőket mind kirúgni!

halaloszto 2014.02.10. 19:10:29

Az oktatas nem szocialis kiadas. Aki annak tartja, az szegyellheti magat.

Vajk

pneumónia 2014.02.10. 19:12:08

@na4: +1

A fővárosi közszféra cafeteriáját minimalizálni vagy teljesen eltörölni! Csitrilliárdokat lehetne megspórolni, miért kap többszörösen ugyanabból a zsebből többet, aki amugyis többet kap feleannyi munkáért!

Khal Drogo 2014.02.10. 19:25:39

"A másik példa a nyugdíjrendszer, amely azokban az országokban, ahol csak állami rendszer működik (azaz például nincs önkéntes nyugdíjpillér, vagy egyéb hosszú távú megtakarítási lehetőség), rontja a munkaerő hatékonyságát. A magyarázat az, hogy ha a dolgozó saját számlára, saját magának is gyűjt pénzt, akkor jóval nagyobb eséllyel fog hatékonyan és bejelentett körülmények között munkát vállalni, mint ha nem."

Magyarországon a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszerben a járulékfizetők száma nem nőtt a korábbiakhoz képest. De az is tény, hogy az egyéni vállalkozók zöme a magánnyugdíjpénztári befizetések ellenére is masszívan a minimálbér után fizette a járulékokat és tojt magasról a saját egyéni számlájára.

Lehet hogy más országokban ez ellentétesen működött, itt ez a felvetés megbukott 12 év működés alatt.

laci_52 2014.02.10. 19:33:44

@asima: 100%-ig igaz, amit írsz, de megoldás nincs, mert a Háttérhatalom erősebb a kormányoknál...

Kristl 2014.02.10. 19:42:19

Vagy a bizánci lottót kéne megszüntetni a nyugati civilizációban. Így-vagy úgy.

barli 2014.02.10. 19:43:29

mi ez a hülyeség?

barli 2014.02.10. 19:47:55

az egy dolog, hogy egészséges munkaképes az oktatáson kívül ne kapjon semmit se csak úgy, de európa épp attól király hely a nagyvilágban, mert tanulhatsz, dolgozhatsz, és ha lebetegedtél/megöregedtél nem dobnak fel a taligára. Ez jól is van így.

Sírköves Slomó 2014.02.10. 20:24:21

'Európa adja a Föld lakosságának 7 százalékát, GDP-jének 25 százalékát és szociális kiadásainak 50 százalékát. A számok alapján a józan paraszti ész azt mondatja, hogy ezekből a szociális kiadásokból - nyugdíj, segély, oktatás, egészségügy, lakhatási támogatások… - bőven van mit faragni, úgy minden bizonnyal az államadósság is könnyebben finanszírozható lenne.'

Nem visszafizethető, az tilos. Finanszírozható. A zembereket nem kell ellátni, a hitelezőket kell ellátni.

béla a görög (törölt) 2014.02.10. 20:30:12

Mindig azok ugatnak a legjobban a szociális kiadások megvágásáért, akika fél vagyonát el lehetne vinni adótartozás fejében.
Adó? milyen adó?

2014.02.10. 20:31:38

Szerintem nem kell annyi időt tölteni a farigcsálásokkal.
Rögtön szüntessenek be minden szociális kiadást, és lesz egy újabb afrikai kontinens a bolygón.

2014.02.10. 20:34:39

Mellesleg már optimalizálták a szoci kiadásokat, meg is látszik az " eredménye".Európa jégbe fagyott.A gazdaságok meg lerohadtak a csórók meg lázadnak.Klassz.

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2014.02.10. 21:06:31

@bankvezér: Most pedig jöhetne egy nyugdíjmegszüntetést javasló bejegyzés, már régen volt. Garantált lesz az index címlap is!

♔bаtyu♔ 2014.02.10. 21:28:46

Az a hatalmas szocpol csalás ami miatt szerintem a bankok megszívatták a devizahiteleseket (hiszen hitelek ezrei buktak be, kiderült, fedezet sincs) jól mutatta mi történik, ha teljesen nincstelenek kapják a hiteleket.

Azokról egyszerűen nem így kell gondoskodni.

2014.02.11. 09:16:56

Még nincs eldöntve,hogy fekete Afrika legyen Magyarország helyén, vagy az egész legyen egy nagy kietlen pusztaság ,netán víztározót csináljanak az egész országból?
Szerintem töltsék fel vízzel,mint a Fekete tengert.Bár utóbbival a természet rendelkezett így.

asima · http://www.asimind.hu/fooldal01.html 2014.02.21. 03:09:34

@laci_52: azaz, akkor a kormányok túszul vannak ejtve? Tehát csalás az egész?
süti beállítások módosítása