Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Stiglitz már temeti az eurót

2013.12.06. 08:39 Pénzügyi Szemle

Bevezetésekor még nagy reményeket fűzött a kontinens az euróróhoz, mára azonban kiderült, hogy a közös pénz több problémát okozott, mint amennyit megoldott.

Az euró bevezetésétől tartós növekedést, jólétet és az európai egység megvalósítását várták, ehelyett válságot, instabilitást és széthúzást hozott. A jelenlegi európai „gazdaságpolitika” egy kudarc, amelyen ha nem változtatnak az illetékesek, akkor hosszú évekig tartó gazdasági helyben járás vár a kontinensre, melynek vége nem lehet más, mint egymást követő államcsődök és végül a fizetési övezet felbomlása – véli Joseph Stiglitz, a Columbia University Nobel-díjas közgazdásza. Az eredeti elemzés elérhető itt.

Euro_nagy.jpg

De mik is a főbb problémák? Először is az Európai Központi Bank a jelenlegi keretek között alkalmatlan arra, hogy az eurózóna jegybankjaként működjön. Egy ennyire sokszínű, és több sebességes fizetési övezetben sokkal több kell, mint a „mezei” árstabilitás fenntartására koncentráló politika, itt egyszerre kell biztosítani az árstabilitást, a pénzügyi stabilitást és segíteni a periféria országok felzárkózását.

További probléma a szolidaritás hiánya, ami természetesen Németország esetében a legaggasztóbb. Nem lehet hosszú távon sikeres és egységes egy gazdasági övezet, ahol az erős országok nem hajlandók csapatban játszani, és segíteni a gyengéket. Újabb gond, hogy a megszorításra épülő „gazdaságpolitika” még soha a történelem során nem szolgált alapjául egy válság utáni felépülésnek. A megszorítás elnyújtja a problémákat, és csak még jobban víz alá nyomja a periféria országokat.

Az is egyértelmű, hogy a belső leértékelés, vagyis a bér- és árcsökkentés deflációs nyomást helyez az adott gazdaságra, amit extra laza monetáris politikával lehetne ellensúlyozni, erre ugyanakkor a jegybank nem hajlandó. És végezetül, további komoly probléma az eurózónában, és Európában, hogy a tőke és a munkaerő szabad áramlását kihasználva, az erős országok elszívják a pénzt és a képzett munkavállalókat a gyenge országoktól, vagyis a különbség a centrum és a periféria között nem hogy csökkenne, de folyamatosan növekszik.

Joseph Stiglitz szerint, ha Európa nem tesz semmit, akkor a jelenlegi időhúzásra épülő gazdaságpolitika mellett nincs kiút a válságból. A megoldás az lehet, hogy az erős országok szolidaritást gyakorolnak, rábólintanak a bankunióra, a közös betétbiztosításra, az eurókötvényre, a közös bankfelügyeletre és bankmentő alapra, a jegybank növekedésösztönző politikát folytat és a jelenleginél lazább monetáris politikával segíti a periféria országokat, a megszorítások helyet pedig az államok a növekedés beindítására koncentrálnak, azaz befektetnek az ipar, az infrastruktúra és az oktatás területén.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Ne féljünk az adócsökkentéstől!

Soha semmi nem lesz már a régi

Görögország megmenekült, segítettek a "barátok"

Vihart kavart Ferenc pápa

Enged szorításából a svájci frank

Kiken segítettek a munkahelyvédelmi adókedvezmények?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr75676737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Husz_János_Puszita 2013.12.06. 09:18:40

Nem az euró az oka a tagországok felelőtlen gazdaságpolitikájának. Ahhoz, hogy az élénkítés működjön, egységes fiskális politika is kellene. Anélkül feneketlen kútba hordaná a vizet a központi bank.

bankvezér 2013.12.06. 10:44:30

Vicces ember ez a Stiglitz.
Ha tényleg nem értené az Unió helyzetét, akkor nem érdemélné meg a Nobel díjat.
Úgy látom, hogy csak csak Németország ellen beszél.

vomit 2013.12.07. 10:35:11

@bankvezér: nem nobel-dijat kapott ez se.
"A díj hivatalos neve: Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, vagyis a Svéd Bank Közgazdaságtudományi Díja Alfred Nobel emlékére"

bankvezér 2013.12.07. 10:59:45

@vomit:
Idézek a posztból : "...Joseph Stiglitz, a Columbia University Nobel-díjas közgazdásza."

Szerinted nem kapott Stiglitz Nobel-díjat? :)))

abc 2013.12.10. 10:29:13

Amerikaiak mindent jobban tudnak :-) pl. Milyen ügyesen nyomtatnak $ amit aztán megtesznek saját maguktól :-D

szandé 2013.12.17. 22:14:41

Gondolkozzunk, hová is jutottunk a csatlakozással, elröppent a bezzeg országunk, de van egy rakás plázánk, rájöttek az emberek hogy ha földed van nem vagy paraszt, meg ha dolgozol pénzed is lehet, de már egy munkahely sem lessz úgy kiirtották a bólogatós naív. idióták,
süti beállítások módosítása