Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Több házasság, gyorsabb gazdaság?

2013.10.30. 08:31 Pénzügyi Szemle

Egyértelmű összefüggés mutatható ki a családi állapot és a fogyasztási kiadások között, vagyis minél több a házasság, annál több a költés, és annál gyorsabb lehet a gazdaság.

Érdekes kutatást végzett a Gallup és a Princeton az Egyesült Államokban, melynek során 130 ezer amerikait kérdeztek meg a kiadási szokásairól. A legfőbb következtetés az, hogy minden vizsgált korcsoportban a házas amerikaiak költik a legtöbb pénzt, majd következnek az egy háztartásban élő nem házasok, majd szinte holtversenyben a szinglik és az elváltak. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Átlagos napi kiadás, családi állapot és kor szerint

Posztba_nagy_16.jpg

A színek sorrendben: szingli, házas, elvált, egy háztartásban élő nem házasok

A rezsi, autó- és ingatlanvásárláson kívüli kiadás a házasoknál átlagosan napi 102 dollár, miközben az egy háztartásban élő nem házasok fejenként átlagosan 98 dollárt költenek, míg az elváltak 74 dollárt, a szinglik pedig 67 dollárt költenek el naponta. A házasságban élők minden egyes vizsgált korcsoportban a legtöbb pénzt költik el, vagyis kijelenthető, hogy a leginkább a házas amerikaiak pörgetik a fogyasztást.

A kutatók hozzáfűzik, hogy a házasságban élők a társadalom legképzettebb és legjobban kereső rétegét jelentik, ennek fényében nem meglepő, hogy a vizsgált csoportok közül az ő fogyasztásuk a legmagasabb – erre egy korábbi posztunkban már részletesen kitértünk. Az ugyanakkor már meglepetés, hogy az egy háztartásban élők átlagosan alacsonyabb képzettséggel és átlagfizetéssel rendelkeznek, mint a szinglik, vagyis e két társadalmi csoport kapcsán kijelenthető, hogy előbbiek túlköltik magukat, míg a szinglik az átlagnál többet takarítanak meg.

Egy másik kutatás során a Gallup arra a következtetésre jutott, hogy a házasságok száma az USA-ban emelkedhet a soron következő évtizedben, vagyis – ha hinni lehet a fenti kutatási eredménynek - komoly esély mutatkozik arra, hogy a lakossági költés és fogyasztás is erősödjön. A kérdés ezen a ponton már csak az, hogy feltétlenül jó-e az USA-nak, ha a fogyasztás GDP-n belüli aránya növekszik a soron következő évtizedben. Az általános nézet szerint igen, egyre többen - köztük Gregory Bresiger, a Ludwig von Mises Institute kutatóintézet közgazdásza - gondolják azonban úgy, hogy a helyes válasz inkább az, hogy nem.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Az állam a legnagyobb haramia?

Melyik nyugdíjrendszert válasszuk?

Legyen magasabb a nyugdíj?

Így kellene módosítani az államadósság-szabályt

Dickens és a magyar pénzügyi válság

Megint meg kell menteni az önkormányzatokat?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr375604464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.10.30. 08:54:52

" A kérdés ezen a ponton már csak az, hogy feltétlenül jó-e az USA-nak, ha a fogyasztás GDP-n belüli aránya növekszik a soron következő évtizedben. Az általános nézet szerint igen, egyre többen - köztük Gregory Bresiger, a Ludwig von Mises Institute kutatóintézet közgazdásza - gondolják azonban úgy, hogy a helyes válasz inkább az, hogy nem."

Meg kell próbálni úgy növelni a profitot,hogy egy szinten túl már nem növekedhet a fogyasztás, ugyanis a Föld erőforrásai és a dolgozó ember szükségletei egyaránt nem végtelenek.
A profitot úgy lehet a legegyszerűbben növelni,ha csökkentik a dolgozók fizetését. Sőt el lehet jutni odáig,hogy az emberek már csak azért dolgoznak, hogy egyáltalán életben maradhassanak, máskülönben megölik őket. :))

Fullánkos Algol 2013.10.30. 18:40:19

Ebből is látszik hogy a nők a legnagyobb pénzszivattyúk, finoman kifejezve, még ha nem is a sarkon állnak.
Tisztelet a kivételnek.

Creative destruction · http://t7.hu/0v1l-1984 2013.10.30. 18:47:46

A magyar korfára tekintve tisztán látszik, hogy egyre csökkenő aktív rétegnek kellene eltartania egy egyre növekvő inaktív/államból élő réteget. A helyzet azonban még ennél is rosszabb, hiszen a fiatalok nagy számban vándorolnak el az országból. Megoldhatatlannak látszó probléma ez, amin csak a bevándorlással lehetne csak segíteni, de ismert ennek a társadalmi elutasítottsága.
Az urna alakú korfa a pusztulás jele, azaz egy öngyilkos nép szimbóluma: fogalomtar.eski.hu/index.php/Korfa

Reggie 2013.10.30. 18:48:01

Az idiotak. Nyilvan tobbet koltenek, mert a gyerekeket etetni kell.
Nem csoda, hogy a legtobb penzugyi szakember csak odaig jut el, hogy "Menuben kered?"

én már a fény gyermeke vagyok 2013.10.30. 19:28:41

Nálunk is megkérdezhetnének 130ezer közmunkást, nyuggert vagy minimálbérest. Csak rágcsálják a farhátat egész nap, ahelyett hogy pörgetnék a gazdaságot.

jogalany 2013.10.30. 20:30:41

Amerikában mindenre van kutatás, és még sincs so kmindenre jó válaszuk, pl. bűnözés, pl. Egészségügyi ellátás nélküli vagy 50 millió polgáruk, vagy a gátlástalan gazdasági növekedést követő recesszió, bár ez utóbbiban érnek el sikereket. Havi 70 milliárd dollár kiöntése a gazdaság sorai közé (ott is biztosan a cimbik kapják?)enyhe emelkedést eredményez, de a házasságra fogni a kiemelkedés lehetőségét, na az olyan mint saját hajadnál fogva kiemelkedni a mocsárból. Az ötlet biztosan Orbán telefonjának lehallgatása útján került hozzájuk.

J.László 2013.10.30. 20:46:46

@Állítsátok meg Arturo Uit!:
Vagy az adott népet legyilkolók szimbóluma.
süti beállítások módosítása