Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Íme a tartós fellendülés receptje

2013.10.28. 08:31 Pénzügyi Szemle

Ha egy állam szeretné tartós emelkedő pályára állítani a gazdaságát és munkaerőpiacát, akkor nincs más dolga, mint támogatni a startup vállalkozásokat.

A hazai médiában (is) egyre többször olvashatjuk, hogy mennyire fontosak a startup vállalkozások, vagyis azok a fiatal cégek, melyek innovatívak, lendületesek, és robbanásszerű növekedést ígérnek. De hogy mennyire fontosak, arra egy friss OECD-tanulmány világít rá, melyből kiderül, hogy az elmúlt évtizedben nem a több országban agyontámogatott multik voltak a nagy munkahelyteremtők, hanem a fiatal vállalkozások. Az eredeti elemzés itt olvasható.

Nettó új munkahelyek, sötéttel a fiatal cégek, világossal az érett cégek

Posztba_OECD.jpg

A fenti grafikonon remekül látszik, hogy miközben a startup cégek – 5 évnél fiatalabb vállalkozások – minden évben, még a válság legnehezebb időszakában is növelték az alkalmazottak létszámát, addig az „öreg cégek”, vagyis az 5 évnél idősebbek összességében rendre leépítettek.

Az eredmény tűnhet meglepetésnek is, meg nem is, mindenképpen logikus ugyanakkor, hogy egy új cég, a gyors és innovatív fejlődési lehetőségeivel jóval több új munkaerőt szívhat fel, mint egy már beérett, és a vállalati evolúcióban jóval előrébb tartó nagycég. Az OECD le is vonja a következtetést: a munkanélküliségtől szenvedő fejlett gazdaságoknak – elsősorban természetesen Európának – minden erejükkel érdemes a startup cégeket támogatniuk, bízva abban, hogy az új innovatív cégek felfutnak, és felszívják a válság alatt munkanélkülivé vált tömegeket.

A tanulmány azt is részletezi, hogy a válság alatt a tudásalapú munkahelyek száma minden évben nőtt, miközben az alacsonyan képzett munkaerő iránti kereslet a mai napig csökken. A startupok közül is elsősorban azokban a cégekben lehet bízni, melyek a szolgáltatószektorban vagy a technológiai és tudásalapú iparágakban tevékenykednek.

És hogy mit tehetnek az államok, hogy minél jobb helyzetbe hozzák ezeket a fiatal cégeket? Mindenképpen érdemes az oktatásra, elsősorban a technológiai és tudásalapú oktatásra, továbbá tanfolyamokra, át/továbbképzésekre költeni, megteremteni az egyszerű és átlátható szabályozói és adózási környezetet, segíteni a tőkéhez/hitelhez jutást, adó- és járulékkedvezményekkel ösztönözni az új vállalkozásokat.

Röviden, támogató jogi és gazdasági környezetet teremteni a startupoknak, és bízni abban, hogy az innovatív iparágak felszívják az egyre nagyobb számú képzett munkaerőt, új állásokat hoznak létre, és a gazdaság zászlóshajójaként kihúzzák az adott országot az adósságválság mocsarából.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Melyik nyugdíjrendszert válasszuk?

Legyen magasabb a nyugdíj?

Így kellene módosítani az államadósság-szabályt

Dickens és a magyar pénzügyi válság

Megint meg kell menteni az önkormányzatokat?

Eszetlenül öntjük a kukába az ételt

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr525598815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Neanderthal 2013.10.28. 18:25:25

ehem eppen elkepzeltem hogy a mindenkori magyar allam milyen modokon tamogatna (es milyen) start-up cegeket, eleg remalomszeru volt :)

kantonpárti (törölt) 2013.10.28. 18:42:41

isten őrizz attól, hogy az állam startup cégeket támogasson, mert azzal upstart felszámolja a versenyt.

Trónkövetelő 2013.10.28. 19:20:17

Az állam a nemzeti dohányboltok útján több ezer start-up céget támogat :)

Bor Gergely · https://www.facebook.com/magyar.startup.kozosseg 2013.10.28. 19:21:16

Nem az a cég startup, amelyik 5 évnél fiatalabb.

Startup, egyszerűen: exponenciálisan növekedni képes cég.

A fenti OECD tanulmányban FIATAL cégekről van szó, melyek EGY RÉSZE startup.

Célszerű lenne javítani a posztot.

sz4kerto 2013.10.28. 20:16:31

A blogironak _fogalma sincs_ a szabad piacrol, es arrol, hogy mitol mukodnek a startupok. Az allami tamogatas konkretan megolne a startup-piacot.

Egy dolgot tehetne az allam: csokkenthetne a burokraciat.

tavolirokon 2013.10.28. 20:20:19

A grafikonbol az olvashato ki, hogy a startup cegeknek korulbelul 5 evre van szukseguk, hogy kipumpoljak az osszes lehetseges forrast (allami tamogatast, befektetest, hitelt) Ezalatt falbol patyomkin-letszamnovekedest produkalnak. (sotetkek oszlopok). Mikor mar mindent elsikkasztottak, bezarnak (vilagoskek oszlopok)

Tisztelet a kivetelnek, de sajnos minden prezire jut szaz brokernet, sciennet, automatricareklamnet.

Kedvencem, mikor BorsodAbaujRekettyes Alson milliardos allami tamogatassal letrejon szaz uj minimalberes munkahely. ZalaBokrosLovo Felsorol jarnak be a segedmunkasok volanbusszal, mert BorsodAbaujRekettyes Alson csak huszan laknak. De jovore kiderul, hogy a kezzel gyurt fikagombococskakra megsincsen akkora nemzetkozi kereslet, a ceg csodbe megy, a gyar bezar.
Ha helikopterrol a nep koze szorjak ugyanazt a penzt, allitom tobb ember tartosabb megelheteset teremtik meg. Igy csak egy csokos svajci bankszamlaja lett vastagabb.

nevetőharmadik 2013.10.28. 20:25:43

Hát ja. Odáig tényleg igaz, hogy a startupok rendkívüli lehetőséget jelentenek a fellendülésre, de az állam egyet tehet csak: nem áll az induló vállalkozások útjába (és itt nem csak az exponenciálisan növekedni tudókra gondolok).

Az állami támogatásnak a legfőbb veszélye az, hogy elfedi, ha egy üzleti modell piacképtelen. Piacképtelen dologba pedig közpénzt ölni - hacsak nem közszolgáltatás - bűn. Piacképes dologba meg eleve minek?

zobod 2013.10.28. 20:26:37

Érdekes lenne a foglalkoztatottak számát is látni. Hiába bővül dinamikusan a foglalkoztatás az öt évnél fiatalabb cégek esetében, ha ennek a foglalkoztatottak számára gyakorolt hatása nem jelentős.

zamatos turbolya 2013.10.28. 20:29:33

A startupok-hoz vállalkozó kedvű emberek kellenek. Magyarországon akinek vállalkozó kedve van, az elmegy külföldre...
Egyetértek azzal, hogy jobb, ha az állam nem támogatja, abból jó nem származhat.
A témáról nagyon sok bejegyzés van itt: innovacio.blog.hu

tavolirokon 2013.10.28. 20:34:11

A tanulmány azt is részletezi, hogy a válság alatt a tudásalapú munkahelyek száma minden évben nőtt, miközben az alacsonyan képzett munkaerő iránti kereslet a mai napig csökken.

Hat ezt meg mifelenk csak igy videkiesen "automatizalas"-nak hivjak, es a valsagok csak megcikcakkozzak a gozgep feltalalasa ota tarto trendet. A csodbement esztergalouzem helyett CNC gyar nyilik, de ide mar csak azt a nehany esztergalyos szakit veszik fel, aki kitanulta az ujat. Mikor ez bezar, a kovetkezo gyarban mar nem lesz se futes se vilagitas, csak gepek.
Hogy a valsagok elorehoznak nehany bezarast, az hosszutavon tul sok vizet nem zavar.

monddazigazatmar 2013.10.28. 20:57:58

Nem értem ezt a grafikont. Mihez mérik a százalékokat? Sarki fatelep felvesz 2 éjjeliőrt, akkor az 50%-kal megnövelte a foglalkoztatottainak a számát. A MOLnál pedig 1% 50 ember.
Arrol is lehetne egy tanulmány, hogy az ilyen "exponenciálisan növekszünk és világcég leszünk" cégeknek hány százaléka éri meg a 3 éves kort.. Meglepődnék, ha több mint 5%.

kela-bá 2013.10.28. 21:14:57

Azt mondja egy szakember, hogy nem lenne itt semmi gond ha nem lenne ráfizetéses az eu.?

Youtube : Hatalmas ráfizetés az EU -Pavlics Lázár
Érdekes az elemzése.

Szelid sunmalac 2013.10.28. 22:16:36

Startup cegek. Aham. Mennyit kell elkezdeni, mennyi embert vesznek fel, mennyi megy beloluk tonkre az elso ot evben? Utana pedig ot evnel idosebbek ugyebar. Hiaba no, azert szar ha valakiknek csak amolyan osi Deutsche Telekomja, Volkswagenje, Accenture-je, Toshibaja, stb.-je van.
Bezzeg egy rakas kezdo vallalkozo a megoldas mindenre!
Mi lenne, ha lenne egy rakas nagy cegunk, mellette meg egy rakas kicsi uj, aztan ha valamelyikbol lesz valami, annak orulunk.

guszti 2013.10.29. 00:23:05

Exponenciálisan növekedni az amerikai (és egyben világ-)piacon az IT szektorban lehet, itt az ugaron ehez azért nem elég valahol hátul kullogni a békemenetben, minimum együtt kell meccsre járni a vezérrel, esetleg elvenni a lányát. De ez mindegy, a poszt szemmel láthatóan nem ezekről a startupokról szól, hanem a pár év alatt valamit elérő bringamanufaktúrákról, táskavarrodákról, karbonlamináló vállalkozásokról, hajtipajtikról, pestiestekről, szigetekről, stb.
Új elitünket azonban az efajta növekedés nem izgatja, két dolog fontos: markolásban túltenni elődeiken sokkal rövidebb idő alatt, valamint kiépíteni a teljes pártállami kapitalizmust, ahol a vezér és szűk köre dönti el, kizárólag lojalitás alapon, ki a "versenyképes", ki nem. Nyugi, lesznek/vannak startupok is (pöckölnek morzsákat brahiból meg hogy páran még hinni tudjanak az amerikai álomban), de azok közül is ők fogják eldönteni, ki lesz sikeres. (Valamint hogy a tulajdonosi struktúrában milyen változásnak kell közben bekövetkezni.)

Lordofearth 2013.10.29. 13:09:21

A 2000-es években rengeteg innovatív vállalkozás volt, de a mindenkori kormányok letojták őket, sőt igyekeztek elfojtani minden kezdeményezést. Ezen feltatlálók, fejlesztők többsége elment az országból vagy tönkrement. Most szórják a pénzt a megmaradt terméketlen talajra....késő bánat. Ha a porcelánbaba fejét letörtük, már hiába próbáljuk visszaragasztani, az már csak egy selejt baba lesz....

na4 2013.10.29. 18:23:36

Itthon ez nem megy. Egyrészt óriási a korrupció, másrészt az államnak a vállalkozás csak fejőstehén. A cél nem az, hogy a vállalkozó és a vállalkozás boldoguljon, hanem hogy dögletes adókkal lenyúlják, amit a politikusok és az ingyenélő munkakerülők a zsebükbe tömködnek. Ezért kár erőlködni.

bankvezér 2013.10.29. 19:41:21

A sikeres startup vállalkozások lényege, hogy korszerűbbek, hatékonyabbak a korábbi termelési módszereknél. Ezért kevesebb emberi munkára van szükség, vagyis még tovább növelik a munkanélküliséget.
A tanulmány szerzője eddig a következtetésig már nem jutott el...
süti beállítások módosítása