Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Így kellene módosítani az államadósság-szabályt

2013.10.21. 10:17 Pénzügyi Szemle

Ha az államadósság legfeljebb az éves infláció mértékével nőhetne, akkor hosszú távon biztosítva lenne a reálértéken nem növekvő államadósság, méghozzá úgy, hogy a recessziót hozó években sem kellene túlhúzni a nadrágszíjat.

A gazdasági válság rámutatott, hogy az állam hosszú távú stabil működéséhez szükség van megfelelően szigorú szabályokra, melyek elejét veszik az állam súlyos eladósodását anélkül, hogy a túl nagy szigorral megfojtanák a gazdaságot, és olyan időkben is nadrágszíj-húzásra kényszerítenék a kormányt, amikor egyébként az óvatos lazítás lenne a megfelelő döntés. A kérdés természetesen az, hogy melyek legyenek azok a szabályok, melyek a gyakorlatban is képesek kielégítse a fönti igényeket. Az Állami Számvevőszék szakemberei tanulmányukban erre a kérdésre keresik a választ. A tanulmány elérhető itt.

aaa.jpg

Az ÁSZ kutatói szerint a jelenleg is érvényben lévő adósságszabályt - az Alaptörvény a GDP-arányos államadósság csökkentésének kötelezettségét tartalmazza - érdemes lenne módosítani olyan módon, hogy az új szabály a nominális államadósság összegének növekedését legfeljebb a tervezett inflációnak megfelelő mértékben engedélyezze. Fontos lenne emellett, hogy az új adósságmutatót középtávra, éves célokként meghatározva is rögzítsék a költségvetési törvényben.


A hosszú távú cél a reálértéken nem növekvő államadósság biztosítása úgy, hogy a kormány gazdasági válságok idején nem kényszerül a kelleténél szigorúbb lépésekre, amivel csak még mélyebb gödörbe taszítaná a gazdaságot. Ezt az igényt az új - a jelenleg érvényben lévőnél lazább - adósságszabály teljesítené.

Ha ugyanis az államadósság az éves infláció ütemének megfelelően növekedhetne - vagyis a középtávú inflációs célnak megfelelő 3 százalékkal -, akkor egyfelől még a súlyos recessziót hozó években is maradna némi mozgástere a mindenkori kormánynak, másfelől pedig hosszú távon biztosítva lenne, hogy az államadósság/GDP mutató az éves reál GDP növekedési ütemének megfelelő mértékben csökkenjen.

Az adósságszabály megalkotásakor szükség van a szigorra, amely hosszú távon elejét veszi az állam végzetes eladósodásának, arra ugyanakkor ügyelni kell, hogy ez a szigor a nehéz időszakokban ne fojtsa meg a gazdaságot. A középutat nem egyszerű megtalálni, és a gyakorlatban számos olyan nehézség akad, ami a tervezőasztalon remekül működő szabályokat végül megoldhatatlan feladat elé állítja, az ugyanakkor nem kérdése, hogy az állam stabil és hosszú távon kiszámítható működése érdekében ezekre a fékekre szükség van.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Dickens és a magyar pénzügyi válság

Megint meg kell menteni az önkormányzatokat?

Eszetlenül öntjük a kukába az ételt

Elkerülhettük volna az összeomlást?

Kötelet húznak a politikusok

A csőd elmaradt, de hogyan tovább?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr495590411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.10.21. 11:06:38

A GDP alapon mért államadósságnál nincsen jobb mutató. Nem szabad úgy változtatni a törvényt, hogy a GDP alapon mért eladósodottság nöhessen.

Mindenféle szemfényvesztés, ami ezt lehetövé teszi, tönkreteszi a gazdaságot középtávon, hosszútávon meg csödbe viszi az országot.

Az államadósság csökkentését az állami kiadások csökkentésével kell elérni, mert az alig okoz GDP csökkenést és már 1 éven belül GDP nullszaldót hoz, késöbb pedig folyamatos GDP növekedést.

bankvezér 2013.10.21. 11:34:31

Fel lehet állítani mindenféle szabályokat...
De minden szabály kijátszható.
Ha a kijátszás minden lehetősége kimerült, akkor még mindig van olyan lehetőség, hogy meg lehet változtatni a szabályokat, esetleg ha nem lehet, akkor egyszerűen mindenkinek az arcába hazudik a szabályszegő.
A megoldás az lenne, ha minden esetben súlyos szankciók sújtanák a szabályszegőt, melyek elől nem tudna elbújni, elmenekülni.
De ilyen megoldás egy mutyi-országban nem lesz.
Itt most a tanulmányírók azon próbálkozását látjuk, mellyel igyekeznek elhitetni, hogy értenek ahhoz amit csinálnak, amiért fizetést kapnak. :)))

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2013.10.21. 23:53:39

Ez a sunyi, álszent, szarházi fideszes CÖF, álcivil birkamenet miért nem hagyja szépen ünnepelni az országot? Miért hoz ide pénzért megint lengyel, román, eszkimó, azeri bégetőket?

Ezeknek semmi sem szent? És akkor ki a provokátor, tévészékház felgyújtó, szánalmas, műmagyar, csürhe?

na4 2013.10.22. 00:09:16

Államaparátust, az ingyenélök számát és az adókat drasztikusan csökkenteni!!

2013.10.23. 10:42:26

@na4: Akkor munkanélküli lenne az ország 70%-a.
Mert kb annyi az ingyenélő és konkrét termelést nem végző személyek száma.
Politikusok,polgármesterek,közalkalmazottak,biztosítók,bankárok,nyugdíjasok,rokkantak,kiskorúak,kis és középvezetők,felső vezetők,igazgatók,tanácsadók,NAV-os dolgozók....

Az a baj,hogy ezekből van túl sok,és a maradék pedig már nem képes mindezt eltartani.
Asszem az inkáknál is ugyan ez volt a helyzet.Ők is 10 millióan voltak,míg fejükre nem nőtt a léhűtő elit és meg nem szűntek létezni.
Feltételezem, hogy elmenekültek előlük hogy ne kelljen eltartani a sok semmirekellőt.

2013.10.23. 10:53:37

Még a retkes közös képviselő is egy ingyenélő here,akinek a fizetését a lakóközösségnek kell kitermelnie.
És rengeteg ilyen van!
Vidéken ingatlanadók,illetékhivatali mocskosságok,kreált tartozások,banki lenyúlások,inkasszó hegyek!
Megölik a népet,szó szerint!

egyetmondok 2013.10.24. 11:41:05

Nem az államadósság,hanem az állami újraelosztás GDP arányos mértékét kellene alkotmányban rögzíteni,ha ilyen rögzítés-félének egyáltalán van értelme.
süti beállítások módosítása