Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Soros: Rémálom az eurózónában

2013.10.14. 08:30 Pénzügyi Szemle

Az eurózóna közvetlen csődveszélye elhárult, amit közgazdászok átmeneti egyensúlynak neveznek, Soros György azonban úgy látja, hogy ez inkább egy rémálom.

A magyar származású milliárdos befektető úgy érzi, hogy az eurózóna csakis akkor maradhat fenn, ha folytatja evolúcióját, vagyis azt a folyamatot, melynek során szuverén államokból egy gazdaságilag és pénzügyileg integrált gazdasági blokká válik. Ennek a folyamatnak még csupán a közepén tart az eurózóna, és ha nem lép tovább, akkor nem vár rá más, mint a széthullás. A gond az, hogy épp a legerősebb eurózóna tag állt a haladás és a továbblépés útjába. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Posztba_darkeuro.jpg

Soros György – aki idézett elemzését épp Budapesten írta – úgy látja, hogy Angela Merkel elsősorban arra törekszik, hogy a lehető legkisebb áldozatok árán éppen életben tartsa az eurózónát. Húsba vágó, komoly reformokat és strukturális átalakításokat nem enged még csak megtárgyalni sem, ez ugyanis nehezen eladható a német választóknak, arra azonban ügyel, hogy a rendszer ne omoljon össze, ez ugyanis Németország számára is komoly gazdasági és politika veszteséget jelentene.

Tartósan ugyanakkor nem lehet a haladás útjába állni, az eurózóna számára két út van, a továbblépés és az integráció, vagy a felbomlás. A németek számára oly kedves, jelenlegi átmeneti megoldás hosszú távú fenntartása elképzelhetetlen.

Soros két példát hoz, a görög adósságelengedést és az eurókötvények bevezetését. Itt vannak tehát a görögök, akik a költségvetést egy hat éve tartó recesszió során egyensúlyba hozták – egészen pontosan a kamatfizetés nélkül számolt, vagyis elsődleges egyenleget -, így ha a tetemes, 300 milliárd euróróa rúgó adósság egy jelentős részét elengednék a hitelezők, vagyis az EKB, a tagországok és az IMF, akkor megindulhatna Görögország gyors felemelkedése. Ebben az esetben ugyanis a magánbefektetők gyorsan visszatérnének az országba, és az adósságteher nélkül a növekedés is gyorsan beindulhatna.

Másik példa az eurókötvény, amely biztosíthatná, hogy a periféria országok a jelenleginél jóval kisebb terhek mellett finanszírozzák az adóságaikat, anélkül, hogy a felelőtlen eladósodás ismét időzített bombává változtatná az eurózónát. Ezeket a változásokról ugyanakkor a német gazdaságpolitika hallani sem akar, egyenesen tabunak tekinti. Az időzítés ugyanakkor tökéletes lenne, a német választás után, különösebb politikai veszteség nélkül el lehetne fogadni az elkerülhetetlen reformokat az eurózónában.

Egy valami egészen biztosan kijelenthető Soros Göyrgy szerint: Európa és az eurózóna nem fog elviselni egy stagnáló évtizedet, ha az integráció nem lép hamarosan a következő fázisába és nem indul meg az érezhető javulás a periférián, akkor a fizetési övezet menthetetlenül fel fog bomlani. A félmegoldások ideje lejárt, Németországnak pedig ideje a haladás és a továbbfejlődés pártjára állni.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Elkerülhettük volna az összeomlást?

Kötelet húznak a politikusok

A csőd elmaradt, de hogyan tovább?

Rossz világ vár a szingli szülőkre

Hol a legjobb nyugdíjasnak lenni?

Hatalmas öngólt lőhet az USA

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr565556861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.10.14. 18:12:36

Én nem "aggódnék" Soros helyében.
A németek, illetve Angela Merkel tudja, hogy mit csinálnak.

különvélemény 2013.10.14. 22:19:02

Egyesült Európa, csak az az igaz út, a dojcse fed bankkal az élen, aki(ami) majd kezeli az összes pénzt az unióban...

mrZ (törölt) 2013.10.14. 22:56:55

Willkommen im Vierten Reich

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2013.10.14. 22:58:44

Soros az tud valamit, már bizonyított!

Ennyire hülye nem lehet a magyar!!!

A szocik után várva a normálisabb kormányzást, erre sokkal rosszabbat kaptunk.
Nem látjátok, hogy meg vagyunk vezetve mindenhol.
Amihez nyúlnak ezek, csak a káosz, fejetlenség, mutyi,harag, értetlenkedés. De a sajátjaik szépen gyarapodnak.
Ez az ostoba Zsigó, bajai cukrász is naponta a pofádba hazudja a nemzeti szarokat!

Nincs elég orvos, rosszak az utak, halálba küldik a rokkantakat, de milliárdok mennek stadionokra, ócsai lakógettóra, MOL részvényekre, felesleges gáztározókra,...stb!

Emberek a szarból a fosba léptünk.
De ezek sunyibbak, gonoszabbak, álszentebbek szoci mentoraiknál.

Ha nem mész el szavazni, addig csalnak, megint kétharmaduk lehet.

Mindenki hozza nyilvánosságra, írja ide, küldje el titkosan a hiteles sajtónak, ha fidesz simlit, mutyit, szemétséget észlel bárhol!!
Meg kell tisztítani az országot a szeméttől!

Orbán banda takarodj és többet ne gyújtsátok fel a tévészékházat!

Sírköves Slomó 2013.10.14. 22:59:02

Sorosnak a nemzeteknélküli európa, sőt a nemzeteknélküli LMBTQ-UVXY világ lenne a legjobb, azt tudtuk eddig is.

De mi lesz velünk többiekkel?

citzen 2013.10.14. 22:59:52

Ok, ez mind szép és jó, de hogy lehet rengeteg különböző fiskális és monetáris politikával rendelkező országot "egy kalap alá venni"? Az óriási gazdasági különbségekről ne is beszéljünk. Róna Péter mondta jól: "A közös valuta nem eszköz a az inegrációhoz, hanem annak az eredménye kell, hogy legyen.

www.youtube.com/watch?v=KwClhBSDHnQ

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.10.14. 23:04:39

@bankvezér: Pedig nagyon is van min aggódni!
De Soros papa valamit elfelejt,mégpedig azt,hogy a Ny-Eunak egyáltalán nem célja az hogy a csicskanép periféria és a görögök felemelkedjenek.
És mivel nem célja így nem is tesz érte semmit.
És mivel nem tesz érte semmit,az fog bekövetkezni amit Soros papa megjósolt.
Nem bír ki a periféria ilyen terheket és állott vizet még évtizedekig.
Hogy mit jelent a "nem bírja ki" azt rábízom a fantáziádra.

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.10.14. 23:08:01

@citzen: Talán kezdhetnék rögtön a közös bankokkal és azok közös szabályozásával.Majd folytathatnák a többivel szépen fokozatosan,mint nyugdíjkorhatár,minimálbérezés,egészségügy,oktatás,adók.Ezeknek a reformja.Majd ha mind ez megvan,akkor talán lehetne az egész Eunak egy darab költségvetése és parlamentje.

Sírköves Slomó 2013.10.14. 23:25:04

@Minyimányi Monyó: Jaj.

1990től 2004ig a magyar gazdaság nőtt. 2004ben csatlakoztunk az EUhoz kb. ma is a 2004es szinten vagyunk.

Egyszóval át vagyunk b*szva, és az hogy az EU több pénzt ad ide, mint mi oda egy ordas hazugság, a lényeget, vagyis az eredményt nézve.

Más sem hiányzik mint közös parlament amiben lenne vagy 2 képviselőnk, egy veszekedő fideszes meg maszopos, azok is 1mással veszekednének.

jobkereso 2013.10.14. 23:27:12

@citzen: igen, ebben Róna Péternek vélhetően igaza volt

az EU-n belüli különbségeket az tudná lekezelni, ha az országok eltérő valutákat tudnak használni, ennek megfelelő önálló kamatpolitikával

illetve létezik szabad tőke és munkaerő áramlás
tekintettel a nyelvi korlátokra, leginkább csak a tőke áramlása, vagyis hogy a tőkével telített északi-nyugati régióból a tőke átvándorol a kevésbé fejlett keleti és déli régiókba

a közös valutához való csatlakozást nem a buta Maastrichti kritériumokkal kellett volna megelőlegezni, hanem főleg a kamat-konvergenciával, tehát hogy a csatlakozó valuta alapkamata tart az eur alapkamatához, és ugyanez igaz inflációra, és az eur-al szembeni keresztárfolyamára is

high up! 2013.10.14. 23:32:01

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: "De mi lesz velünk többiekkel?"

Ezeknek építik a Nemzeti Elmebetegek Rendszerét.

Aki meg nem oda tartozik, az megy továbbra is Európába.

high up! 2013.10.14. 23:40:43

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: "és az hogy az EU több pénzt ad ide, mint mi oda egy ordas hazugság, a lényeget, vagyis az eredményt nézve."

Le se szard a számokat, a statisztikát, a tényeket, mert ugye a NER-ben nincsen tudomány, hanem csak elkötelezeccség.

Egyébként komolyan megfogalmazva: igen, pontosan ilyen mélyre süllyedt a magyar gazdaság az elmútttnyócév és a NER lenini útján (ergo: takaroggyék a hanyatló és kizsákmányoló nyugat, éjjen a szaúdi és azeri technológiára alapozott Nemzeti Fejlődés!): ha kiveszed a GDP-ből a 3 autógyárat, akkor a GDP növekedés -2% lenne. Ha meg még az évi majd 1000 milliárd ft EU támogatást is kiveszed, akkor a GDP növekedés évi -4% alatt lenne.
A gazdasági szektorok, alágak szinte mindenhol mínuszos növekedését a KSH honlapján csodálhatod meg negyedévről negyedévre. Másfél éve recesszió van.

Sírköves Slomó 2013.10.14. 23:42:23

@high up!: Az autógyárak sikítva menekülnek az EUból. Ennek semmi köze a tagsághoz, Oroszországban és Kínában épül fel, amit Néetországban szétszednek.

Sírköves Slomó 2013.10.14. 23:44:41

@high up!: 'A gazdasági szektorok, alágak szinte mindenhol mínuszos növekedését a KSH honlapján csodálhatod meg negyedévről negyedévre. Másfél éve recesszió van.'

...:)

Sírköves Slomó 2013.10.14. 23:55:08

@jobkereso: 'illetve létezik szabad tőke és munkaerő áramlás
tekintettel a nyelvi korlátokra, leginkább csak a tőke áramlása, vagyis hogy a tőkével telített északi-nyugati régióból a tőke átvándorol a kevésbé fejlett keleti és déli régiókba'

- A munkaerő meg az ellenkező irányba, ez a 2 dolog persze ellehetetlenít bármiféle felzárkózást, ami persze soha nem volt célja a fejlett oldalnak(érthetően) viszont nagyszerüen rárepültünk

jobkereso 2013.10.15. 00:04:04

a munkaerő áramlása is kiegyenlít, mert ahonnan elmennek, ott több infrastruktúra és ásványkincs marad per kopf, ahova mennek ott pedig velük is osztoznia kell az ott élőknek

a külföldön dolgozók zömében utalnak haza pénzt, vagy a kint keresett pénzből ideát vesznek lakást, tehát ezek is tőkét szállítanak át nyugatról keletre

ezt kéne látni, csak a sok antiglobalista nem veszi észre (főleg itt keleten), hogy a globalizáció a tőke sűrűségét egyenlíti ki, az egy főre jutó tőke különbségét simítja el

Sírköves Slomó 2013.10.15. 00:11:10

@jobkereso: Csak a számok, Magyarországon, 2004 óta az ellenkezőjét mutatják.

Weishaupt 2013.10.15. 23:45:42

'De Soros papa valamit elfelejt,mégpedig azt,hogy a Ny-Eunak egyáltalán nem célja az hogy a csicskanép periféria és a görögök felemelkedjenek.'
Undorító! Éppen ez a hozzáállás a magyar nép szenvedéseinek és lemaradásának záloga. Mi az, hogy Nyugat-Európának nem célja, hogy a Európa keleti fele felemelkedjen? Ennyire beteg gondolkodású nem lehet egy nép! Mindenki csak várja a messiást, és azt hogy a gondjai megoldódjanak, de tenni érte, azt már nem! Itt rajtunk senki nem fog segíteni (nem rosszindulatból!), ha mi nem segítünk magunkon! Egy ilyen nép inkább pusztuljon!

Link elek 2013.10.16. 13:13:12

@Weishaupt:
Pusztulni is fog.
Meg a szozat is errol szol:

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet süllyed el,
Népek veszik körül,
S az ember millióinak
Szemében gyászkönny ül.

toyoda 2013.10.16. 15:28:26

Soros mindig akkor pofázik (lármázik) amikor a tengerentúlon ég a ház.
süti beállítások módosítása