Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Hol a legjobb nyugdíjasnak lenni?

2013.10.05. 08:30 Pénzügyi Szemle

Svédországban vagy Norvégiában nagyon jó nyugdíjasnak lenni. A magyar nyugdíjasnak jobb, mint a lengyelnek vagy a románnak, de rosszabb, mint a csehnek vagy a szlovénnak.

Minden nyugdíjas álma egy hosszú, boldog és kiegyensúlyozott élet, egészségben, jómódban, élethosszig tartó szociális és anyagi biztonságban. A HelpAge International most összeállított egy részletes kimutatást – és a Global AgeWatch index mutatót -, amelyből kiderül, hogy a föntebb részletezett időskori megnyugtató körülményeket mely országok biztosítják nyugdíjasaiknak. Nem meglepő módon a lista élén Svédország, Norvégia és Németország található. Magyarország a 91 elemű felmérés során a 40. helyet szerezte meg. A részletes elemzés itt érhető el.

Global AgeWatch index alakulása (zölddel a legjobb, bordóval a legrosszabb életkörülményű országok)

Psoztba_ny_nagy.jpg

2030-ra globálisan 1,4 milliárd fölé fog emelkedni a 60 éven felüliek száma, vagyis a várható élettartamok emelkedésével egyre többen egyre többet fognak nyugdíjasként élni. Ennek nyomán nem meglepő, hogy a nyugdíjasok várható életkörülményei egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek. A Global AgeWatch index azt mutatja meg, hogy egy négy fő és több alszempont szerint összeállított skálán az egyes országok milyen várható életkörülményeket ígérnek a nyugdíjasoknak.

A szempontok között szerepel az anyagi biztonság, azaz elsősorban a várható nyugdíj összege, a várható egészségi állapot, az egészségügyi ellátás minősége, a nyugdíjasok számára biztosított munkalehetőségek, a várható élettartam, a nyugdíjasok átlagos jóléte, az adott ország egy főre jutó GDP-je, a nyugdíjasok iskolai végzettsége, és egy átfogó kategória, amely az általános szociális és környezeti körülményeket összesíti, közbiztonsággal, tömegközlekedési lehetőséggel együtt.

A 91 elemű lista élén – nem meglepő módon – a világ legfejlettebb országai kapnak helyet, ami érdekes, hogy Szlovénia például a 20. Csehország a 25. Sri Lanka a 36. Albánia a 39. közvetlenül megelőzve hazánkat, míg Szlovákia (49.), Románia (48.) és Lengyelország (62.) mögöttünk kap helyet.

Magyarországon a nyugdíjasok a felmérés szerint megnyugtató anyagi helyzettel bírnak – a részindex alapján a 19. helyen állunk -, egészségi állapot alapján ugyanakkor jelentős a lemaradásunk – 57. hely a részindexben -, míg a foglalkoztatás/képzettség terén a középmezőnyben kapunk helyet – 39. hely -, az általános életminőség és élhető környezet tekintetében pedig csupán a 65. helyen állunk. Összességében tehát úgy tűnik, hogy a magyar nyugdíjasok a régiós társakhoz képest nem állnak rosszul, az egészségi állapot, közbiztonság és általános életkörülmények terén azonban van hova előrelépnünk.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Hatalmas öngólt lőhet az USA

Ezért ütött ekkorát a válság Magyarországon

Újra ketyeg a görög bomba

Így csökkenthető a spekuláció - az IMF szerint

Megöli a beteget a brüsszeli recept?

Nobel-díjas támasz a devizahitelesek mentéséhez

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr855547336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.10.05. 20:49:50

Ez nagyon érdekes adat. Középmezőny vagyunk, nagyjából ez várható eredmény, de hogy tizenkilencedikek legyünk anyagi biztonság szempontjából... az enyhén szólva is meglepő.
Ebből is látszik, máshol milyen rossz a helyzet. Mert hogy nálunk nem jó, az biztos.
Itt Oroszországban rettenetes állapotok uralkodnak, azt látom én is. (Összességben 78. hely, anyagi biztonság 69., egészségi állapot 78., életminőség 90., azaz utolsó előtti. Jól állnak képzettség és foglalkoztatás területén, 21. hely.)

aFx 2013.10.05. 23:31:46

apró komment: svédeknél jelenleg 65 év már a nyugdíjkorhatár, de 67ig ez kitolható.

Makkasz 2013.10.05. 23:40:22

Nade kinek a legrosszabb?

Az 1,8 millió versenyszférában dolgozó, 10 milliót eltartónak? Szembenézve baloldal progresszív fenyegetésével?

Vagy a fiataloknak lakásvásárlás előtt, gyermekvállalás előtt, 25%-os munkanélküliséggel szembenézve? Fenyegetve fidesz és baloldal által, újabb kötelezettségekkel terhelve, jogoktól, lehetőségektől megfosztva?

Az országban ahol a nyugdíjasság életcél, karriercél? Szemben Koreával, Japánnal, USA-val, ahol mindenki addig dolgozik amíg értéket teremteni képes.

Átlagjövedelemhez képest EU-ban legmagasabb a nyugdíj Magyarországon. Mire jó ez? Mire öszötönz. Népesség harmada már ma is nyugdíjas.

A nyugdíjat mindenkinek magának kell megteremteni. Van egy korosztály, amely részben vagy egészben vatta állásban dolgozva, munkanélküliséggel, versennyel soha szembe nem nézve, hatalmas adóssággal átadta az országot politikai elitnek kirablás céljából. A fontos nekik csak az, hogy szent tehén státuszuk megmaradjon.

Korábban már ajánlottam, és és kortársaim futtassák ki ezt a rendszert, gyemekeimnek ne kelljen mások rabszolgáinak lenni. Mi már megszívtuk. Halálunkig dolgozzunk felelőtlen szüleink, saját, de főként gyermekeink jólétéért. Átlagosan 20 mFt adót és járulékot tudok fizetni egy évben, nyugdíjra nincs szükségem. A munkahelyemen akarok meghalni. Csak gyermekeim ne az önző felelőtlen, "megérdemeltek" rabszolgái legyenek.

mrZ (törölt) 2013.10.05. 23:58:26

>>...időskori megnyugtató körülményeket ..<<

Én már itt feladtam.

Spacecake 2013.10.06. 01:41:46

na akkor most nem is élünk olyan rosszul vagy hogy értelmezzem ezt??:-)
milyen nyugdíj??a világ 80%-án nem is létezik ez a fogalom/intézmény...max nálunk sem lesz,na bumm.hozzá lehet szokni,ki kell mozogni...ennyi.

és már csak azér is furcsák és nehezen értelmezhető dolgok ezek számomra,mer nem igazán cserélnék egy albán nyugdíjassal,egy angollal meg pláne nem,ha kórházba kéne mennem....(ami abban a korban vagy bármikor előfordulhat)

lüke 2013.10.06. 02:39:06

Egy ilyen statiszkai összefoglalás-általánosítás- kiváltja a magyar nyugger ellenességet-népharag.-
Sehol nem jó nyugdíjasnak lenni,csak legfeljebb
a szociális ellátás bizonyos országokban jobbat bíztosít,ami részben magán ,részben állami gondoskodásból áll össze.
A nyugdíj nem adomány , hanem járulék befizetés elözi meg:minimál bérböl,minimál befizetés és minimál nyugdíj jár majd.

szbszig 2013.10.06. 03:32:03

Az az igazán durva, hogy az előrejelzés szerint 2050-re Európában minden harmadik ember 60 év feletti lesz.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.06. 06:38:48

"Old age need not be a time for a narrowing of horizons, but rather an opportunity to broaden people’s capabilities."

Úgy bizony, az öregség az igazi lehetőség az emberek képességeinek szélesítésére -- hiszen akkor vannak az emberek a fizikai és szellemi fejlődőképességük csúcsán.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.06. 07:04:25

@fannie: Az anyagi biztonságnál sokat számíthat, hogy aki 40 évet dolgozott, az a fizetése 80%-ának megfelelő állami nyugdíjat kap, a saját megtakarítása ezt egészíti ki.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.06. 07:06:30

@lüke: A probléma ott kezdődik, hogy csak a kezdő nyugdíjat igazítják a járulékfizetéshez. Utána évente a tervezett inflációval emelik és sose korrigálják, ha kisebb lesz az infláció, mint például idén vagy nincs pénze rá az országnak...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.06. 07:10:50

@Makkasz: "Az országban ahol a nyugdíjasság életcél, karriercél"

Rátapintottál a lényegre. Az alacsony nyugdíjkorhatár, a kivételek jelentős száma, a fizetésekhez képest magas állami nyugdíj és a nem túl magas átlagfizetés együtt komoly probléma, ennél csak a kb. százezer rokkantnyugdíjas csaló az idegesítőbb.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.10.06. 07:53:02

@Makkasz: Értem persze, amit mondasz, és részben egyet is értek. Harmincas éveim elején járok, érzékelem, milyen körülmények között kell egy fiatalnak ma megállnia a helyét. Éltem Magyarországon, Olaszországban, most Oroszországban, láttam egyet-mást.
De: "Van egy korosztály, amely részben vagy egészben vatta állásban dolgozva, munkanélküliséggel, versennyel soha szembe nem nézve, hatalmas adóssággal átadta az országot politikai elitnek kirablás céljából."
Volt más választásuk annak idején? Most legyek rájuk ezért mérges? Irigyeljem őket? Miért? Azért, mert ha télen csak 18 fokra fűti fel a lakását, akkor talán hó végén ki tudja fizetni a gázszámlát? Panaszkodjak, hogy nekem milyen rossz?
Nem, inkább élek a ma létező lehetőségekkel (pl. ország elhagyása), ami annak idején nem nagyon volt meg. És ahogy mondod, igyekszem megteremteni a saját nyugdíjas éveimhez a feltételeket.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.10.06. 08:07:57

@Online Távmunkás: Alacsony nyugdíjkorhatár - ehhez meg kell azért nézni a várható élettartamot is, nem? Miért legyen nálunk ugyanaz a korhatár, mint pl. Dániában? A dánoknál a várható élettartam 79 év, a nyugdíjkorhatár 65-67 év között van, a születési dátumtól függően.
Magyarországon átlagban kb. 5 évvel élnek kevesebbet az emberek. És a nyugdíjkorhatár? 62-65 év, születési dátum szerint. Így is alacsonynak tűnik?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.06. 10:03:09

Korrekt. Magyarország gazdag állam, valamivel a világátlag felett, de elmaradva a leggazdagabbaktól, ezt tükrözi ez is.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.06. 10:15:43

@fannie: Szép dolog a 62-65 év közötti nyugdíjkorhatár, miközben a nyugdíjasok többsége 60 éves kor alatt ment nyugdíjba és még véletlenül sem dolgozott 40 évet.

A dánok várhatóan 67-ről 69-re fogják emelni a nyugdíjkorhatárt 2020-ig, mert a várható élettartamhoz kötötték.
A mi régiónkból Lengyelországban 67 évre emelték tavaly a nyugdíjkorhatárt, Csehországban 2 éve fogadták el, hogy 30 év alatt fokozatosan 70 évre emelik a korhatárt, Romániában is hozzánk hasonlóan fokozatosan emelik 65 évre.

Az is érdekes, hogy Magyarországon a férfiak átlagban kb. 4-5 évig nyugdíjasok, míg a nők kb. 14-15 évig.

evil demon satan devil 2013.10.06. 11:21:13

no de ki a franc fog alkalmazni 60-70 éves embereket?
nem lehet mindenki bárándy györgy ügyvéd/jogász 200 éves koráig
nem lehet mindenki tanár/oktató 70 éves koráig
a sok melóssal mit fognak kezdeni 50 éves koruk után? itthon 40 évesen már öregnek számítasz szinte minden melóhoz, vicc...
ezekre kéne válaszolni, mert el lehet innen menni, de 60 évesen nem fognak senkit sem felvenni konyhai mosogatónak osztrákiába

medvegy 2013.10.06. 11:48:09

@Makkasz: "Átlagjövedelemhez képest EU-ban legmagasabb a nyugdíj Magyarországon." Igen. Csakhogy ez nem azt jelenti, hogy a nyugdíjasok sokat kapnak, hanem azt, hogy a fizetések alacsonyak. A legtöbb kétkezi munkás alig kap annyit, hogy gond nélkül meg tudjon élni.

"A nyugdíjat mindenkinek magának kell megteremteni." Bírom ezt a kategorikus kijelentést. A baj ezzel az, hogy nincs rá lehetőség, mert az állam elnyelte a nyugdíjjárulékot is, meg minden mást is.
Volt egy gyenge próbálkozás rá, de amint összeraktunk egy nagyobb összeget, a kormány minden arcpirulás nélkül elrabolta. Ez például az USA-ban elképzelhetetlen lett volna. Ha egy amerikai elnök ilyen intézkedést hoz, még az aláírás előtt lelövik, de mindenképp vége a politikai karrierjének. Itt meg tapsolnak neki.

"Van egy korosztály, amely részben vagy egészben vatta állásban dolgozva, munkanélküliséggel, versennyel soha szembe nem nézve, hatalmas adóssággal átadta az országot politikai elitnek kirablás céljából. A fontos nekik csak az, hogy szent tehén státuszuk megmaradjon."
Ebbe a társaságba te is beletartozol. Te is támogatod a mostani rendszert.
Ami pedig a nyugdíjasokat illeti, a többségük már egyszerűen nem képes dolgozni. Ráadásul olyan kevés a munka, hogy jobb is ha nem veszik el a fiatalabbak kenyerét. Azoknak is meg kéne élni valamiből.

"Korábban már ajánlottam, és és kortársaim futtassák ki ezt a rendszert, gyemekeimnek ne kelljen mások rabszolgáinak lenni. Mi már megszívtuk. Halálunkig dolgozzunk felelőtlen szüleink, saját, de főként gyermekeink jólétéért. Átlagosan 20 mFt adót és járulékot tudok fizetni egy évben, nyugdíjra nincs szükségem. A munkahelyemen akarok meghalni. Csak gyermekeim ne az önző felelőtlen, "megérdemeltek" rabszolgái legyenek. "

Nagy szavak, de a valóság itt is más. A hozzád hasonlók mindig pofáznak azért, hogy "minek tartsak el másokat?", de a valóságban minden szociális kedvezményt arcpirulás nélkül vesznek fel, "mert az jár!". Ha véletlenül meg éppen nem, mert mondjuk ideiglenesen megváltozott a törvény, pl. a Bokros-csomag alatt, akkor meg cigány-mód kiabálnak.

A nyugdíjkorhatár meg a várható átlagélethosszhoz van rendelve. Mindig annyi, hogy kicsit kevesebb mint a fele férfi lehessen nyugdíjas. Mondjuk amikor a nyugdíjat kitalálták, a várható átlagélethossz kb. húsz évvel volt kevesebb.
Viszont a mostani kétkezi munkások már a nyugdíj előtt is többnyire rész rokkantak, a kemény fizikai munka nem kedvez a hosszú, aktív nyugdíjas éveknek. Azt csak az irodában "ücsörgő", magát gondosan megkímélő "urak" fogják megélni.

Kár egyébként, hogy az itt ide irkáló rak, ennyire gyűlölik a saját szüleiket, mer hát a mostani nyugdíjasok, tulajdonképp azok, akik felnevelték őket, és kenyeret adtak a kezükbe. Csakhogy mostanában valahogy ezt nem illik felemlegetni, mert nem divatos. Én viszont tisztelem a szüleimet, mint embert, és utálom azokat, akik lenézik őket.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.10.06. 12:37:34

@Online Távmunkás: És gondolod, hogy Magyarországon meg fognak állni a 65 évnél? Szerintem nem ezt mutatja a tendencia.
És igen, az igaz, hogy a nők tovább élnek, mint a férfiak. Ez így van. Hát nem igazságtalanság?! :)

Nemzeti Dohányos 2013.10.06. 13:12:58

@lüke: Az lesz a szép, amikor majd olyan kap nyugdíjat, aki egy fillér járulékot nem fizetett életében. Pártunk és kormányunk annak idején a legyen sok gyerek, hogy legyen aki finanszírozza a nyugdíjakat felkiáltással vezette be anno a családi adókedvezményt. Most a kedvezményt kiterjesztették a járulékokra is. Kérdem, akkor mi haszna van, hogy gyerekeket szülnek? Ugyan van társadalmi mobilitás, de jó eséllyel ingyenélő (adót, járulékot nem fizető) szülők gyereke is az lesz. Tehát a választási kampány címén csak mélyíteni sikerült a problémát.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.06. 13:46:47

@fannie: Magyarországon januártól lesz 62,5 év a nyugdíjkorhatár, 2022-re lesz csak 65 év. Európában nem sok helyen ilyen alacsony a korhatár.

Az az érdekes, hogy a tovább élő nők korkedvezményt kapnak, pedig 60 éves kor felett általában ők jobban képesek a munkavégzésre, mint a rák és szívbetegségek miatt már az 50-es éveikben rendre megbetegedő férfiak.

Makkasz 2013.10.06. 15:43:30

@Online Távmunkás: Mindig tudom a lényeget, de kösz.

@fannie: Nem, nem kell "nem szeretni" a nyugdíjasokat. Maguknak kell ráébredi, hogy a mindig többet ígérő megválasztásával gyermekeiket teszik tönkre, unokáik jövőjét ölik meg. Ahogy írtam, mi már megszívtuk (40-es vagyok), dolgozzunk halálunkig, tartsuk el a nyugdíjasokat (akik nem mellesleg gyermekeket sem szültek nagy számban), és gyermekeink már más, fenntartható, saját felelősségen alapuló rendszerben dolgozzanak, éljenek. Az adósságot, vatta állást csak a "jól megédemelt" mag lelki dumák ellensúlyozására mondom, ill. azért, mérje már fel a kedves nyugdíjas, hogy milyen lehet a mai fiatalnak.

Makkasz 2013.10.06. 16:08:10

@medvegy: Sokmindenben igazad van, sokmindenben nem.

Nem támogatom a rendszert. Nem adtam a magánnyugdíjamat, annak tudatában, hogy állami nem lesz. Eljöttem az országból 3 gyermekemmel, lábammal jeleztem mi a helyzet, mennyire nem támogatom az újjászlető kádárizmust. Mielőtt elkezdenéd, külföldről könnyű belepofázni, óvatosan megjegyzem, 10 év alatt több mint 200 mFt adót fizettem, mai napon se állami nyugdíj, sem eü nem jár sem nekem, sem családtagjaimnak, tudatosan döntöttem így. Vagyonom Moon van, rokonaim Moon élnek (szüleim is), barátaim többsége is, kivéve aki szintén jelezte, ebből nem kér. Ha normális állapotok lesznek, otthon fogok dolgozni és élni.

A szülőgyűlölet emlegetésénél kifelejted, hogy mit akarok. Ezt nem most, neked válaszolva írom először, hanem kb. 15 hónappal ezelőtt:

Mi már megszívtuk, futtassuk ki a jelen rendszert. Vállalom hogy halálomig dolgozom, vagy ameddig lehetőségem van rá, nem kérek állami nyugdíjat, de gyermekeinken ne kelljen ebben a rendszerben lenniük, saját maguknak takarékoskodhassanak, saját maguk nyugdíjára gyűjtsenek csak.

Ezt az apróságot a szülőgyűlöletnél kifelejtetted kisbarátom. Én felelős, erős, önálló, felnőtt ember vagyok, nem egy gyűlölködő, szűkölö kutya.

Valóban, Moon a keresetek alacsonyak. A megoldás a mikro méretű állam, vállalkozásbarát, kiszámítható környezet, ahová befektetők pénzt hoznak, beruháznak, munkahelyet teremtenek. Ahol nem 1,8 millió, versenyszférában dolgozó tart el 10 millió embert.

A vatta állást, a verseny nélküli életet fontosnak tartom leírni, még ha fáj is. Nem vád ez, hanem meg kell érteni, nem mindig a munkavállalóknak kell áldozatot hozni. Most közösen kell áldozatot hozni. Válvetve a politikai elit által szándékosan kiszolgáltatott helyzetben tartott nyugdíjasokkal.

Bizony, átmenetileg, míg nem jön létre az önfenntartó, megtakarításon alapuló nyugdíjrendszer, addig nyugdíjasoknak 1*-esen, 25 év felettieknek 2*-esen kell szívni, csak hogy 35 év alattiaknek legyen jövőjük, ne omoljon össze az ország.

Mit jelent ez? Nyugdíj korhatár kitolását. Alacsonyabb állami nyugdíjat és mellette magánnyugdíjat. A 35 év alattinak pedig még kisebb állami nyugdíjat, sokkal kisebb nyugdíjjárulékot(a maiak nyugdíjához nem kell hozzájárulnia, egyéniu számla), választható nyugdíjba vonulási időpontot.

Bizony, ahol kicsi az állam, vállalkozásbarát a környezet, ott:
- 700.000 Ft nettót keres egy postás, tanító (2-10 mFt/hót egy orvos),
- 180 Ft egy l benzin,
- 7% az áfa,
- magánnyugdíj a fő elem, középosztálynak 100 m Ft-os megtakarítása van hozama miatt öreg korára.

El kell indulni az úton. Vállvetve. Szent tehenekkel, "megérdemelttel", kiszolgáltatottak szavazatainak megvásárlásával, stadionbarom hatalmon tartásával nem lehet, marad a süllyedés.

A mai magas nyugdíjaknak semmilyen gazdasági alapja nincs. Nincs mögötte teljesítmény, pénz (akár tehet róla az egyén akár nem, ez a kegyetlen valóság- a veszteséges vállalatnál a legjobb dolgozó sem kap prémiumot, lehet el is küldik). Az sem leet, hogy reálbércsökkenés idején a nyugdíjak reálértéke nőjön, vagy szinten maradjon (mi ez ha nem szent tehén státusz).
Nem elsősorban adminisztratív intézkedésekkel, hanem gazdasági ösztönzőkel kell elérni ne ccsak én, mások is munkaképességük végső határáig dolgozzanak, adózzanak gyermekeink érdekében.

Remélem így világosabb.

Attól félek, elsőre is elkerülte figyelmedet, hogy mit vállalok és kell tenni mai nyugdíjasokért, ezért most sem fogod érteni.

lüke 2013.10.06. 17:44:50

@Online Távmunkás: MO-n
/nézd meg Ausztriában v. Németországban hogyan korrigálnak/

lüke 2013.10.06. 17:54:27

@Nemzeti Dohányos:
cigizz tovább
,mert én nem látom a problémát
/pl.olyan országban, ahol nincs munkahely+munka/
@Makkasz:
orvos és orvos közt különbség van
veterán kórházban 3000$-t 750000
és a kardiológus- aránytalanul sokkal többet- 20 ezret $- 5M, a szivsebész még többet

lüke 2013.10.06. 17:58:32

@fordán tamás:
yeesss,
pl a 60-70 éves orvos a kistáskával-magyar körtanár- is röhejes
a CT,MR PET CT, MSCT stb korában
s ez mindenkire igaz,az új dolgokra egy kor után kevesen befogadóak

Makkasz 2013.10.06. 18:35:25

@lüke: Ez igaz, de a veterán kórházban dolgozónak gondolom sereg fizette tanulmányait, és van egy csomó más benefit. Hát igen, a plasztikai sebész még többet.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.06. 21:04:25

@Makkasz: Mostly agree. Az EU, mondjuk, érzékenyebb az integrált társadalomra, mint Amerika vagy Ázsia (ez kulturális kérdés, nehezen és lassan "nevelhető ki, ha egyáltalán ki kellene), ezért itt jóval húsba vágóbb kérdés az az állami hatékonyság/minőség, ami Amerikában is folyamatosan romlik. Az államokon elszenvedett veszteségeink mindenesetre hatalmasak, és amíg a nyugdíjak nem tükrözik a társadalmi hatékonyságot, addig neki lehet állni nyugodtan az államreformnak is. Az állam hamarabb változtatható, mint a jóléti szemlélet.

KissRobi3 2013.10.08. 09:14:36

A fentiek szokás szerint félrevezető, az életkort döntően meghatározó okot elhallgató, eltitkoló, félig és/vagy teljesen hazug információk!
Mert én meg tudok mutatni ehhez nagyon hasonló térképet, ami meg azt mutatja, hogy éppen ezekben a piros országokban irtják legerősebben a lakosságot chemtraillel!
Erről persze sunyin és bűntársként cionista zsidó bünpártoló módon hallgat a cikk írója!

A chemtrailt éppen a Microsoft windows bevételéből finanszírozza a Bill Gates fiú, és amikor windowsos számítógépet veszel, akkor valójában éppen a kiirtásodat finanszírozod, és éppen a fenti piros színű országokban!

65-évre le van rövidítve a mai emberek életkora, hogy ne kelljen sokáig nyugdíjat fizetni. Ki van ez találva biorobotkák.
A megélhető életkor 120 év lenne ha nem lenne baloldali cionista világrémuralom, amely cionista hüllőmegszállás alatt lezüllesztik - kipusztítják az embereket, a bolyó erőforrásait pedig fölzabálják a metélt hüllők. Mindezt teszik a környezetvédelem köpenyébe belehazudva, belecsomagolva. Csak azon kéne elgongodolkodni, hogy a nitrogén és kálium alapú műtrágyázás ugyan mennyire teszi tönkre a végletikig kizsigerelt termőföldeket, a termelt magokat miért akarják génmanipilálni gyomokkal, és miért kevernek E250 rákokozó patkánymérget a nem zsidó, gójim húskészítményekbe? Kedves nem zsidó, nem metélt gójimok!
Nem sokára kihaltok ha nem álltok át a kóser konyhára, ahonnan viszont csak akkor fogtok enni kapni, ha a rabbi megengedi nektek.
Addig is szívjátok csak a chemtralezesett levegőt!
A kóserevő reptiliánoknak meg van a chemtrail ellen a maguk gyógymódja, de nektek gójimok nincsen. Vegyétek tudomásul őslakos, ősgénállományú gójimok, hogy ki kell halnotok!
Mert itt van a cionista fajgyűlölő Izrael, és ami Izraelen kívül van azt a területet ugy, hívják, hogy antiszemita.
Mert minden ami cionista Izraelen kívül van az antiszemita. Bizony ezt már az 5 éves kisgyerek is tudja a kibucoviban, mert így tanítják a kis hüllőgyerekeknek. Csak nektek nem árulja el senki kihalásra itélt buta gójimok, és neketek se baloldali senkiházi cionszolga biorobot barmok.

KissRobi3 2013.10.08. 09:22:28

Ugyhogy volt komcsikáim szívjatok csak füveket, hazudozzatok, mocskoskodjatok, aljaskodjatok, patkánykodjatok csak nyugodtan.
Járjatok csak Ozorai phszihdeleik partik végtelen soraiba és hazudozzatok ami csak belefér!
Szívjatok csak bátran, szívjatok, mert ha nem szívtok, akkor is szívni fogtok, mert meg lesztek szivatva! Ugyis nem sok idő mulva kihaltok vörösöcske biorobot piócák.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.10.11. 12:45:03

@Online Távmunkás: Nem tudom, beszélsz-e angolul, de ha igen, szerintem nézd meg ezt a videót: www.youtube.com/watch?v=Bh3nLOyHBsY. Hormonokról szól. Nekem ez azt mondja, hiába mennének hamarabb nyuddijba a férfiak, akkor sem tudnának annyi évig profitálni a semmittevésből, mint a nők. Ha nincs kedved végignézni az egészet, akkor csak kb. a 45. perctől nézz egy negyed órát. De szerintem az egész téma nagyon érdekes.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.17. 08:47:47

@fannie: "ha télen csak 18 fokra fűti fel a lakását, akkor talán hó végén ki tudja fizetni a gázszámlát"

Én se fűtöttem múlt télen csak 3-4 napig, mert nem akartam megint 84 ezres elszámolószámlát kapni ősszel. Pedig itt kisgyerek is van. Hagy ne sajnáljam már, hogy az én adómból nem tud egész télen 25 fokra fűteni a nyugdíjas.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.17. 08:49:40

@fannie: "Így is alacsonynak tűnik?" Igen, mert nincs rá fedezet.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.17. 08:51:17

@fordán tamás: ez meg fog változni ha már nem lesz annyi fiatal, hogy betöltség az álláshelyeket. Már ha lesznek álláshelyek - ilyen komcsi kormány mellett, ami most van, nehéz lesz fejlődni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.17. 08:57:13

@KissRobi3: chemtrailes segghülye barom áááááá :DDD
süti beállítások módosítása