Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Az USA lesz az új energia nagyhatalom?

2013.09.13. 08:30 Pénzügyi Szemle

Az Egyesült Államok valóságos energiaforradalmat él át, a kitermelés robban, a gáz ára zuhan, az importfüggőség eltűnőben.

Néhány évvel ezelőtt, amikor először lehetett olvasni olyan, elsőre furcsának tűnő kifejezésekről, mint palaolaj, palagáz, hidraulikus kőzetrepesztés, vagy épp horizontális fúrás, még kevesen gondolták, hogy a jelen évtized valóságos energiaforradalmat hoz majd el az Egyesült Államokba, ami ráadásul az élet legtöbb területén valóban húsba vágó változásokkal jár. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Amerikai olajtermelés alakulása

Olaj_1_nagy.jpg

A föntebb említett technológiai újítások lehetővé tették ugyanis az Egyesült Államokban, hogy az eddig elérhetetlen olaj és gázlelőhelyek megnyíljanak, és olyan mennyiségben váljanak elérhetővé a fontos energiahordozók, amiről az eddigi olajnagyhatalmak is csak álmodoztak. Az USA olajtermelése például egy meredek emelkedő trendnek köszönhetően – lásd fenti grafikon - 24 éves csúcsra ugrott, emellett a különböző energiahordozók – olaj, gáz, finomított termékek – kitermelése terén az Egyesült Államok zsinórban hetedig hónapja mondhatja magát világelsőnek, amivel a saját igényeinek már több mint 90 százalékát fedezi, erre pedig 1987-óta nem volt példa – mutat rá Mark J. Perry, a University of Michigan professzora.

Olaj (kékkel) és földgáz (pirossal) árfolyamának változása

Olaj_2_nagy.jpg

Az amerikai olajtermelés tehát valósággal robban, a munkahelyek szaporodnak, a beruházások pörögnek, a külkereskedelem egyenlege javul, az USA energiafüggősége csökken, sőt hamarosan nettó exportőr lehet, a nagyon olcsóvá váló gáznak köszönhetően – grafikon föntebb – a feldolgozóipar versenyképessége javul, a háztartások és vállalatok energiaköltségei csökkennek…

Lehetne még sorolni a pozitívumokat, annyi mindenesetre bizonyos, hogy a pénzügyi és gazdasági válság utáni évek valóságos olajipari forradalmat hoztak az USA-ban, ami nem csak a tengerentúlon, de a világ legtöbb országában érezteti, éreztetni fogja hatását. Az olaj, és úgy általában az energiahordozók ugyanis még mindig a legfontosabb természeti erőforrásnak számítanak, ennek megfelelően a nemzetközi gazdasági és politikai sakkjátszmák egyik legfontosabb mozgatórugójának tekinthetők.

Hogyan változik meg például az USA külpolitikája - különösen a közel-keleti régióban -, ha az olajtermelése tovább növekszik, és már nem importőr lesz a fontos energiahordozóból, hanem a legnagyobb kitermelőként masszív exportőrré lép elő? Hogyan változnak a Kínával szembeni kereskedelmi pozíciói és tárgyalási feltételei? Hogyan viszonyul majd az olajárhoz az USA, ha az elmúlt évtizedek gyakorlatával ellentétben már elemi érdeke lesz az olajárak emelkedése? A válaszokat egyelőre csak sejteni lehet, annyi mindenesetre bizonyos, hogy az amerikai energiaforradalom igencsak érdekes időszakot vetít előre a világ számára, mind gazdaságilag, mind politikailag.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Ahol minden fiatalnak van munkája

Így válhatsz szegényből gazdaggá

Ezért kell megszabadulni a frankhitelektől

Megszorítás? - Így is lehet ezt csinálni

Ezért okozott pusztító válságot az euró

Az államilag támogatott hitelek csapdája

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr895507282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kacsa232 2013.09.14. 08:34:55

vagy Oroszország helyzete is érdekes lehet,hiszen nekik az egész gazdaság az olaj és gáz árától függ. Ha kiesik egy ilyen nagyfogyasztó,mint az USA,akkor nyilván az árak csökkennek,mert csökken a kereslet.
Az oroszok pedig ezért hatalmas pénzektől eshetnek el,ami ellen nyilván tenni akarnak valamit,hogy továbbra is magasan tartsák az energiahordozók árait...

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.09.14. 10:22:23

Én ilyen jó híreket Magyarországról szeretnék hallani, mert 77 szűk esztendő után ránkférne. Orbiékkal is az a baj, hogy nem tartják be a helyes sorrendet. Ugyanis, első lenne a pénzt hozó iparágak fejlesztése, a sport meg ilyenek csak utána.

mrZ (törölt) 2013.09.14. 10:25:40

>>Az USA lesz az új energia nagyhatalom?
Nem volt eddig is az?

alfa137 2013.09.14. 11:05:26

@mrZ: Az USA nagyjából 40 esztendeje érte el a saját helyi olajkitermelési csúcsát, azóta folyamatosan csökkent a belföldön kitermelt olaj mennyisége. Ezért is került a 70-es években többször nehéz helyzetbe, amikor az OPEC - "játszmázásként" - visszafogta a saját kitermelését.

fidesz=mszp 2013.09.14. 11:09:21

Megspékeljük még ezt a közelgő szíriai háborúval - ahol a szír olajfinomítók és tengeri kereskedés feletti ellenőrzés is a jenkiké lesz - igazi kánaán köszönt az amcsikra

Tapogatott Kukorica 2013.09.14. 11:22:27

@fidesz=mszp: szir olajfinomitok es tengeri kereskedes - LOL.

powerage 2013.09.14. 11:44:51

A nagy lelkendezés közben esetleg utánajárhatnátok a környezeti hatásoknak is, csimoták...

Insdel 2013.09.14. 11:58:42

Nekem ez nem újdonság. Még 1985-ben, amikor először tanultam energiagazdálkodást, már akkor a műszaki világban köztudott volt, hogy az USA-nak van világ legnagyobb gáz-olaj készlete, csak az akkori technológiával még nem lehet olcsón kitermelni. Ma már ez megoldott, csak arra leszek kíváncsi, hogy a magyar ilyen mezőket mikor fogjuk mi is végre kitermelni, hogy ne legyen akkora gáz-olaj függőségünk. Ja ehhez nekünk nincsen pénzünk és technológiánk, ezért ehhez a "mocskos multikra" szükség van. A környezeti károkról: mutasson valaki olyan emberi tevékenységet, amelynek nincsen? Ezt kezelni, kordában tartani kell tudni.

Bicepsz Elek 2013.09.14. 12:06:08

@Insdel: direkt visszafogtak a termelest meg a Koze-Keleten akkor meg olcsobb volt a kitermeles. Lesz mibol allamadossagot fizetni....

CauseNoFuckGiven · http://sexysfwgirls.com 2013.09.14. 12:07:13

Internetes marketing, nem HIYP, nem kattingatás! YouTube, Weboldalas módszerek egyszerű magyarázása: penztazinternetrol.blogspot.com

Insdel 2013.09.14. 12:33:52

Abba, hogy visszafogták a termelést és az olcsóbbat vették, amíg megérte, ebbe mi az újdonság? Az lett volna meglepő ha veszteséges, nem megtérülő termelésbe fektettek volna be. Az elmúlt 20-30 év a technológia fejlesztésről szól, aminek meg kell és meg is fog térülni.

mrZ (törölt) 2013.09.14. 13:26:07

@alfa137:
Nem tudom feltűnt-e neked, de ha figyelmesen elolvasod, "energia" volt a nagyhatalom jelzője nem pedig "olaj".

best

Z

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.09.14. 13:43:23

Olvasgatom a Határátkelő blogot is, többek között. Hogy mennyi idióta rekedt be ide a Kárpát-medencébe...
Normális ország normális emberei ha elmennek külföldre azt nézik, hogy mit lehet (nem ellopni, hanem) lekoppintani, amit itthon hasznosítani lehet.
Amúgy így tett régen Széchenyi és az annyira szidott magyar arisztokrácia (kivéve a Károlyi-féle vörös banditákat), de mások is (hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%B6l%C3%B6ni_Farkas_S%C3%A1ndor)

Ma egyebet sem hall az ember ezeken a libsi blogokon, minthogy nézz vissza haraggal. (Engem pl. ki is tiltottak arról az átkozott blogról.)

na4 2013.09.14. 13:51:46

Jön az oljaipar második aranykora! Wow.

Mesterlövész 2013.09.14. 14:01:23

@Kara kán: Nem is tudom, hogy lehet valaki dühös erre a csodás országra! Egyébként jól szórakoztam, köszi!

alfa137 2013.09.14. 14:51:36

@mrZ: Az energiatermelésnek nagyjából a 2/3-a olaj illetve más ősmaradványi anyagra alapul....de jobbára olajra. A szállításnak pedig a 90 százaléka olajalapú, s ha belegondolsz, hogy a szállítás voltaképpen munkavégzés (mert hát erőt fejtünk ki, melynek az elmozdulásvektorral vett skalárszorzata nem nulla), aminek a mértékegysége Joule, már megint csak az energiánál lukadunk ki :)

Nazarin 2013.09.14. 15:41:09

Talán inkább a megújuló energiaforrásokba kellene fektetni, nem?... Vagy így is jó, tovább szennyezni a környezetet?

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.09.14. 16:50:47

szvsz az usa ezt már régóta tervezte, és kb suttyomban valósította meg, hülyét csinálva a világból, terelve a figyelmet a közel-keletre :)

a mulya és magát felsőbbrendűnek hívő európa szopta be a legjobban :)

gézukácska 2013.09.14. 17:32:45

@endike: ott a pont.
és amíg ejrópában mindenhol ez a kötsög kommuniznus van, hogy az állam (aki lassú, bürokratikus, és hülye) majd megoldja/mondja, addig szopni is fogunk!
A rohadt lierális amcsiknál, meg aki a földjén olajat talál az kitermeli és eladhatja, fejlesztheti a technológiát, stb.
Úgyhogy hiába utálják egyesek pártsugallatra Amerikát, jobb lesz ha hozzászoknak, hogy eztán is ő lesz a főnök! Aki meg ahelyett, hogy kihasználná a lehetőségeket, csak utálkozni, meg gyűlölködni tud, az szopni fog mégjobban. :)

Bedi 2013.09.14. 17:50:00

Ez az pala-olaj/gáz forradalom erősen túl van lihegve. Nagyon sok tényező van ami óvatosságra int:

- Világviszonylatban nem jelentős a mennyiség. A Bakken régióban (ez a most legjobban felfuttatott terület), a teljes kitermelhető mennyiség a világ olajfogyasztását kb 200 napra fedezné.

- Környezetvédelmi problémák jelentősek. (Földalatti vízkészlet elhasználása, elszennyezése, földrengésveszély)

- Egyenlőre nem nyereséges, nem biztos, hogy valaha az is lesz. Pl az Exxon szerint eddig csak veszítettek a palagázon. (Exxon: we are “losing our shirts” on shale gas.)

- A pala-olaj/gáz kutak nagyon hamar kimerülnek. Míg egy hagyományos kút kb egy évtizedig termel, ezeknek a kutaknak a hozama már a második évben 40%-kal esik.

- Most a legjobb pala-olaj/gáz lelőhelyeket fúrják. Ezután már csak a rosszabbak jönnek, egyre többet kell majd fúrni egyre kevesebb olajért/gázért.

- Nagyon drága. A palaolaj átlagos ára a kútfejnél 100 dollár felett van.

- Európában sokkal nagyobb a környezeti kockázat. Szinte minden lelőhely lakott vagy mezgaz területen van.

- Az USA-ban csak sok kis magánvállalkozás nagy kockázatvállalása teszi lehetővé a pala-olaj/gáz kitermelését. Az Európai állami vagy multi olajcégek erre kevésbé alkalmasak

Szóval, ha nem is fogy el hirtelen az olaj, az olcsó olajnak véglegesen vége van.

♔batyu♔ 2013.09.14. 17:55:14

Azért Szíria olaját lenyúlták volna, ha az orosz medve nem áll az olajkutak elé.

2013.09.14. 18:15:27

2011 márciusában az Egyesült Államok Földhivatala (Bureau of Land Management) megkérdőjelezte a kereskedelmi célú olajpala-kitermelés létjogosultságát, mondván: „Nem létezik olyan eljárás az olajpala kinyerésére és feldolgozására, amely közgazdaságilag életképes lenne.”

érdekes, hogy most mégis...

na4 2013.09.14. 18:18:33

@gézukácska: Ez szóról szóra így van, ahogyan mondod. Jól összefoglaltad.

tohotom01 2013.09.14. 18:24:31

@Kara kán: Akkor nem is igaz hogy a magyar a legokosabb a vilagon ? Teljesen tanacstalan lettem. A forgoajtos magyar jon ki a leghamarabb is hazugsag akkor ? Mi a fasznak leskelodik es masolja ROSSZUL a magyar kulfoldrol, nem hulyek elnek ott ? Nem beszelve mi van azzal a dumaval amit szegeny magyar mar vagy 50 eve huhog hogy az USA-nak vege ? Azta milyen idiota ez a magyar!

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2013.09.14. 18:50:30

@tohotom01:
De igaz. Az amerikaiaknál mindenképpen okosabb a magyar, bár ez nem is kéne összehasonlítási alap legyen.

gombosg 2013.09.14. 20:45:08

@Bedi: +1.

A fenéket beszélünk forradalomról.
Nem tudni, hogy a kitermelés pénz- vagy energetikai szempontból nyereséges-e. Mindössze három éve tart "a nagy forradalom". A cégek befektettek, és az olajárak nőnek.

Aztán a keresleti oldal miatt egyszer csak meg fog állni az árnövekedés (ami ha jól látom, a válság óta harmadjára ostromolja a 110 dolláros szintet), és akkor derül majd csak ki, mennyire nyereséges VALÓJÁBAN a kitermelés.

Én azt nem értem, miért kell erről szakértőinek tűnő blogbejegyzést írni, mikor a legelemibb mozgatórugók sem kerülnek ismertetésre. Így sokan fognak neolibsizni, mert csak annyi jön le, hogy "növekedés=hurrá".
süti beállítások módosítása