Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Nyugdíjasok vs. robotok - Melyik a nagyobb veszélyforrás?

2013.08.24. 08:30 Pénzügyi Szemle

Mitől féljünk inkább, attól hogy idővel túl sok lesz a nyugdíjas és kevés a dolgozó, vagy attól hogy a robotok miatt sok lesz a munkanélküli?

A közgazdaságtan tipikusan olyan tudomány, ahol mindig van miért aggódni, sőt az is előfordul, hogy az aggodalmak középpontjában pontosan ellentétes hatású események állnak. Íme egy remek példa erre az ellentmondásra: a közgazdászok egy része attól fél, hogy a technológiai fejlődés és a robotok térnyerése elveszi majd a munkát a képzetlen társadalmi rétegektől, ami a munkaerő tartós túlkínálatát eredményezi, megint mások attól rettegnek, hogy az elöregedő társadalom nyomán munkaerő hiány léphet fel, ami a gazdasági növekedés megtorpanásával és a szociális rendszerek összeomlásával járhat. A részletes elemzés itt érhető el.

Tech_nagy.jpg

Na most akkor mitől féljünk, attól hogy túl sok lesz a felesleges munkaerő, vagy attól, hogy túl kevés? Dean Baker, a Center for Economic and Policy Research kutatóintézet közgazdásza szerint a kulcs, ami ezt az ellentmondást feloldja, az a termelékenység folyamatos növekedése.

A kutató rámutat ugyanis, hogy bár valóban aggasztónak tűnhet az az előrejelzés, mely szerint a most még megnyugtatónak tűnő 2,8-ról 2030-ra 2,0-ra fog csökkenni a dolgozó/nyugdíjas arány az USA-ban, ami komolyan veszélyeztetheti a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát. Az is igaz ugyanakkor, hogy 50 évvel ezelőtt az arány még 5,0 volt, vagyis minden nyugdíjasra 5,0 dolgozó jutott. Ez alatt az 50 év alatt az arány tehát 5,0-ről 2,8-ra mérséklődött, a szociális rendszerek mégsem omlottak össze, sőt, a társadalom ma sokkal gazdagabb, mint fél évszázada.

Miért? Azért, mert a termelékenység ez alatt az időszak alatt mintegy 170 százalékkal emelkedett, azaz az arányaiban kevesebb dolgozó ma sokkal több értéket állít elő, mint 50 éve. Dean Baker szerint nincs okunk azt feltételezni, hogy a termelékenység növekedései üteme megtörne, vagyis az amerikai gazdaság a jólét további emelkedése mellett szerinte simán átvészeli, ha a dolgozó/nyugdíjas arány 2030-ra valóban 2,0-ra csökken. De csakis akkor, ha a megtermelt javakat a rendszer igazságosan osztja el!

Mi a helyzet a technológiai fejlődéssel és a robotok térnyerésével? A közgazdász rámutat, hogy ez nem egy mai jelenség, a robotok és gépek ugyanis már évszázadok óta szorítják ki az emberi munkaerőt. Elég csak a mezőgazdaságra gondolni, ahol nem is olyan régen még a munkaerő 50 százaléka dolgozott, ma viszont már kevesebb, mint 5 százaléka. A földeken ma már gépek dolgoznak az emberek helyett, mégis, ez a felszabaduló 45 százalékpontnyi munkaerő talált munkát más szektorokban és már területeken. Dean Baker szerint pontosan így lesz ez a jövőben is, vagyis ha a technológiai fejlődés által termelt plusz jövedelmeket sikerül igazságosan elosztani, akkor semmi okunk félni sem a technológiai fejlődéstől, sem pedig a robotoktól.

A kulcs mindkét vizsgált esetben a technológiai fejlődés és a megtermelt javak igazságos(abb) elosztása, a gazdasági vezetésnek pedig elsősorban az utóbbira kellene koncentrálnia, ami ha megvalósul, akkor nem kell aggódnunk sem az elöregedő társadalom, sem a robotok miatt.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Itt várható a következő összeomlás

Készüljünk a tartósan gyengébb forintra?

Magaddal szúrsz ki, ha magasabb minimálbért követelsz?

Legyen rövidebb a nyári szünet?

Segítsen az állam, ha nincs saját lakásod?

Autópályát igen, tanári fizetést nem!

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr375472410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.08.24. 18:08:17

Na mi van,mi van?
Szándékosan nem szóltam hozzá eddig, nehogy azt mondja valaki, hogy az én kommentjeim riasztják el a hozzászólókat. :))
De úgy látszik hogy nem ez a probléma.
Ha befejezem a pénzem számolását, jövök és érdemben is hozzászólok.
süti beállítások módosítása