Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

A koleszos haver lehet a következő Bill Gates?

2013.07.16. 08:35 Pénzügyi Szemle

A fiatalok által menedzselt vállalkozások kétszeres sebességgel képesek fejlődni, a gond csak az, hogy kevesen vágnak bele és sokan már az elején elbuknak.

Bizonyára legtöbbünknek van olyan ismerőse, rokona vagy barátja, aki a közelmúltban végzett tanulmányaival, és egyelőre nem találja helyét a munkaerőpiacon. Azt is tudjuk, hogy a fiatalkori munkanélküliség egyre égetőbb probléma Európában, és sajnos Magyarországon is. Az is tény, hogy a gazdaságnak ahhoz, hogy megnyugtató növekedési tempót érjen el, szüksége van az új, innovatív és gyorsan fejlődő vállalkozásokra. Egy friss OECD-tanulmány egy csokorba gyűjtötte ezeket a problémákat és célokat, és megadta a megoldási javaslatot: minden eszközzel támogatni kell a fiatal vállalkozókat és az általuk indított új cégeket. A tanulmány itt érhető el.

A legalább három évet megélt vállalkozások átlagos növekedési tempója és a vállalkozó életkora

Posztba_nagy.jpgForrás: OECD

A kutatás egyértelműen kimutatja ugyanis, hogy a fiatalok - 30 év alattiak - által működtetett vállalkozások átlagosan kétszer akkora növekedési tempót képesek elérni, mint a 40 év fölöttiek által menedzselt cégek. Ezt a figyelemre méltó statisztikát ugyanakkor két további kutatási eredmény árnyalja: egyrészt a fiatal vállalkozások túlélési esélyei jóval rosszabbak, mint a 40 éven felüliek által vezetett vállalkozásoké, másrészt a fiatalok mindössze 4 százaléka vág bele valamilyen vállalkozásba, és ők is nagy százalékban a családi bizniszt viszik tovább.

Az OECD-kutatása tehát megerősíti a tényt, mely szerint ahhoz, hogy egy-egy Google, Facebook vagy e-Bay kiemelkedjen, sok fiatal vállalkozónak kell elbuknia, viszont aki sikerrel jár, az nem csak saját maga számára, de a potenciális munkavállalók és a gazdaság egésze számára is nagy kincs lehet.

Ha az államok azt szeretnék, hogy csökkenjen a fiatal munkanélküliség és nagy számban induljanak gyors növekedést ígérő innovatív cégek, akkor érdemes minden eszközzel támogatni a fiatal vállalkozókat. A minél alaposabb oktatás, az adminisztratív akadályok lebontása, a szakmai tanácsadás, a járulék- és adókedvezmények, a kedvezményes hitelkonstrukciók biztosítása mind-mind olyan eszköz, ami hosszú távon a fiatal vállalkozói réteget és ezen keresztül a teljes gazdaságot erősíti, a munkanélküliséget pedig csökkenti.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Magániskola vagy állami? - Hova vigyük a gyereket?

Ezért csúszott le Olaszország

Hátulról is támadnak a devizahitelek

Így érhetnénk utol Svédországot

Sírjunk-e a londoni magyarokért?

Összeomlik, vagy tovább robog Kína?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr875405483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.07.16. 09:05:03

"A kutatás egyértelműen kimutatja ugyanis, hogy a fiatalok - 30 év alattiak - által működtetett vállalkozások átlagosan kétszer akkora növekedési tempót képesek elérni, mint a 40 év fölöttiek által menedzselt cégek.
A cégek általában gyorsabban növekednek közvetlenül megalakulásuk után, mint például 10 évvel később.
Úgy, hogy ez nem volt nagy "felfedezés".

siskalaszlo · http://vulgarian.blog.hu 2013.07.16. 15:05:23

Az nem játszhat szerepet, hogy egy fiatal még inkább szeret befektetni... mire idősebb, kicsit szeretné élvezni is a pénzét? ez befolyásolhatja?

Husz_János_Puszita 2013.07.16. 17:06:48

Vállalkozásbarát környezet hehe ez a cikk nem Magyarországról szól. A kapitalizmusnál csak a vállalkozókat utálják jobban.

kigyurt álat 2013.07.17. 08:46:48

@siskalaszlo: egy fiatalnak pénze nincs befektetni általában, csak a munkáját, az idejét és a lelkesedését tudja hasznosítani.

Az biztos, hogy az egy google mellett volt száz hasonló kezdeményezés, amely többségéről nem is hallottunk, mert nem tudtak kinőni, és a fejlesztőik végül például a googlehoz mentek dolgozni.
Szóval akármennyire is támogatják az ilyesmit, mindenképp nagy kockázata van: ha százból egynek jön be, és ahhoz megy az összes pénz, az rosszabb arány, mint például a tőzsdei nyereségesség.
Az meg, hogy a facebook lett sikeres a sok hasonló közül, még megdöbbentő is annak fényében, hogy mennyire szar a user interface-e.

sparklie (törölt) 2013.07.17. 10:24:32

Persze a koleszos haver vagy a kovetkezo Bill Gates lesz vagy sem. Egy Bill Gates nem csinal nyarat. Nyilvan fiatalon alapozza meg a legtobb ember a nagy vallalkozasat, nem 45 evesen kezd valami vilagmegvalto, uberfasza ujdonsag fejlesztesebe vagy valami total ujat tanul meg es gazdagszik meg belole.
Szoval a fiatalok elenyeszoen kis hanyada valoban nagyon sikeres lesz, a tobbi belebukik a vallalkozasaiba, vagy vegetal, majd ugyanolyan atlagos kozepkorukent vegzi, mint a mostani oregek.
Nincs ezzel baj, de sok ujdonsagot sem latok benne.

Blogin · http://apologetika.blog.hu 2013.07.17. 11:34:17

A fiatalok sokszor nem csak egzisztenciális okokból vállalkoznak, van mit enni, ha nem megy jól a bolt. Anyukánál lehet lakni, illetve nem kell eltartani két gyermeket, így több tőke is van adott esetben. Valóban nagyon lendületesek a fiatal vállalkozók (magam is annak számítok), de kevesen vannak.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.07.17. 12:07:55

Vállalkoznék én, minden fasza papíron, de amikor jönnek a kretén szabályok, adózás, nyugtaadás egy kibaszott fagyiról is, akkor az okosabbnak még a tervezés fázisban elmegy tőle a kedve, a butábbnak meg menetközben.

bankvezér 2013.07.17. 13:49:12

@Eltévelyedés:
Nem fagylalt, hanem géppisztoly és vállról indítható páncéltörő rakéta gyártásán kellene gondolkodni. Ezekre nagy kereslet lesz, ha a kormány nem rendezi záros határidőn belül a "devizahitelek" ügyét. :)))
süti beállítások módosítása