Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Ezért okoztak ekkora bajt a frankhitelek

2013.06.20. 07:51 Pénzügyi Szemle

Ha már az iskolában megtanultuk volna, hogy olyan pénzügyi termékbe nem szállunk be, amit nem látunk át, akkor nem estünk volna bele a svájcifrank-csapdába.

A gazdasági válság bebizonyította, hogy a soron következő évtizedekben az egyik legfontosabb követendő cél a pénzügyi kultúra fejlesztése lesz, ha ugyanis a jövő generációi sem fogják tudni, hogy hogyan működik a pénzügyi világ, akkor borítékolható a következő súlyos összeomlás – mutat rá a Pénzügyi Szemle Online-on megjelent elemzés. Az sem kérdés, hogy a kultúra fejlesztését és oktatását már gyermekkorban el kell kezdeni, csakis ekkor fektethetők le ugyanis a felnőtt életünket meghatározó pénzügyi tudás alapjai.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!
KÖVESSEN MINKET A LINKEDINEN!

csapda.jpg
Kétségtelen tény ugyanis, hogy az iskolában mindenkinek meg kell tanulnia, hogy mikor született Petőfi, vagy mikor volt a mohácsi csata, a gazdasági válság nyomán azonban nagyon úgy tűnik, hogy azt is tudni kell, hogy mi az a devizahitel, mi az árfolyamkockázat, vagy mire jók a nyugdíj-előtakarékossági számlák.

Magyarország pénzügyileg és gazdasági értelemben akkor lesz rendben, ha a mindennapi pénzügyekkel kapcsolatban rend lesz a fejekben. És itt nem csak arról van szó, hogy tudjuk, mi a különbség részvény és kötvény között, hanem arról is, hogy mindenki tisztában legyen a pénzügyi tudásának szintjével, és ehhez igazítsa döntéseit. A devizahitel itt is a legjobb példa, ahol a hitelfelvevők döntő hányadának fogalma sem volt róla, hogy milyen kockázatok vannak, mégis aláírta a szerződést. Az emberek többsége minden bizonnyal annyit látott az egészből, hogy van forinthitel 50 ezerért, frankhitel 30-ért, nem is kérdés tehát, hogy melyik a nyerő választás. A pénzügyi tudás és kultúra hiánya nem csak az egyes embereket, de az egész magyar gazdaságot tévútra terelte…

Éppen ezért jelenthető ki, hogy a pénzügyi tudás fejlesztése nem egyéni érdek, hanem közérdek. Igaz ugyan, hogy a nagyobb tudással felvértezett állampolgárok egyenként is jobban járhatnak, de ha a társadalom egésze rendelkezik biztonságos tudással, az javítja Magyarország versenyképességét, növeli a megtakarításokat, és ellenállóbbá teszi az országot - különös hangsúllyal a pénzügyi rendszert - a válságokkal szemben.

A pénzügyi kultúra fejlesztését ezek alapján a válság után nagyon komolyan kell(ene) venni - legyen szó kormányzati szándékról, vagy a magánszféra törekvéséről -, különösen úgy, hogy a körülöttünk lévő pénzügyi világ egyre bonyolultabb, a ránk leselkedő pénzügyi veszélyek száma pedig egyre nagyobb. 

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Óriási bakot lőtt az EKB

Erre számíthatnak a jövő nyugdíjasai

Eleve bukásra van ítélve Európa?

Kevesebb adót, több munkahelyet!

Ennyi volt a „Made in China”?

Nem mindegy, mit teszünk az árvíz ellen

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr585369287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.06.20. 09:07:33

"...követendő cél a pénzügyi kultúra fejlesztése lesz, ha ugyanis a jövő generációi sem fogják tudni, hogy hogyan működik a pénzügyi világ, akkor borítékolható a következő súlyos összeomlás..."

Nos, leginkább ezen írás szerzőjének van nagy szüksége arra, hogy pénzügyi oktatásban részesüljön! Jól mutatja ezt az a tény, hogy halvány sejtelme sincs arról, mi a különbség a devizahitel és Magyarországon terjesztett devizanyilvántartású hitel között.
Egyébként pedig az életben nem csak a pénzügyi "termékeknek", hanem mindennek, még a legbanálisabb dolgoknak is van kockázata. Ha például egy bankár egy olyan étteremben vacsorázik, amelynek tulajdonosa, szakácsa, vagy felszolgálója devizanyilvántartású hiteltől szenved, akkor annak az a kockázata, hogy a bankár a rántott pulykamelltől halálos ételmérgezést kaphat... Miért is nem képezte magát profi élelmiszer vegyésznek, mielőtt étterembe ment? :)))

bankvezér 2013.06.20. 09:18:04

Egy nagyon fontos dolgot említenék még meg.
Az állam, - amelynek képviseletét a devizanyilvántartású hitelek terjesztésének időpontjában a Gyurcsány-kormány látta el, - rendelkezett megfelelően képzett szakemberekkel, akiknek kifejezetten az volt a feladatuk, hogy megvédjék az államot és a lakosságot az ilyen deviza és devizanyilvántartású hitelektől.
Feladatukat azonban nem látták el, hanem éppen ellenkezőleg, - az állam és a magyar polgárok ellen "dolgoztak". Most Farkas István korábbi PSZÁF-elnök példáját említem, aki börtön helyett magas állami kitüntetést kapott Bajnai Gordontól azért, amit elkövetett.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.06.20. 11:21:40

Az oktatás tényleg fontos lenne. Nem csak az átlagember kukorék a pénzügyekhez, hanem az ország vezetésének a 90%-a is.
Érdekes lenne, ha egy pénzügyi alapismeret vizsgát vezetnének be. Aki nem teljesíti, az nem vehet fel hitelt és nem jelölhetö semmilyen képviselönek sem.

Akkor legalább annyit elérnénk, hogy a mai pénzügyi idióták, akik vezetik az országot, legalább tudnák azt, hogy mi lesz a kövezkezménye, amikor nyomják a gombot.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.06.20. 11:23:31

@bankvezér: GYF kormányának 90%-a pénzügyi idióta volt, az akkori parlamentnek a 90%-a szintén. Pontosan úgy, ahogy ma is.

Mind a PSZÁF, mind az MNB szólt, hogy a devizahitel veszélyes, de az idióták nem értették, hogy egyáltalán miröl beszélnek.

bankvezér 2013.06.20. 12:47:32

@Dörnyei József:
"Mind a PSZÁF, mind az MNB szólt, hogy a devizahitel veszélyes, de az idióták nem értették, hogy egyáltalán miröl beszélnek. "

Nem értették? Dehogynem !! Szándékosan sodorták bajba az országot. Ki akarták az országot szolgáltatni külföldi hatalmaknak. Sikerült is.
Olvasni kellene a blogomat, akkor máris érthető, hogy mi történt...

bankvezér 2013.06.20. 12:58:05

@Dörnyei József:
Bár a Fidesz képviselői valóban sík hülyék voltak korábban, de mára már értik a problémát.
Csak megoldani nem tudják. :))
bankar.blog.hirszerzo.hu/2011/08/25/a-devizaidiotak-orszaga/

bankvezér 2013.06.20. 13:11:35

@Dörnyei József:
"Érdekes lenne, ha egy pénzügyi alapismeret vizsgát vezetnének be. Aki nem teljesíti, az nem vehet fel hitelt és nem jelölhetö semmilyen képviselönek sem."

És mit érsz az alapismeret vizsgáddal? Hiába van az adósnak igaza, ha Orbán Viktor megszüntette a jogállamot! Orbán fenyegeti, és befolyásolja a bírókat!
Leváltja őket jogsértő módon. A fontos ügyeket az aljas, "megbízható" bírók kapják, akik nagy ívben szarnak bele a magyar jogba !!! MAGYARORSZÁGON DIKTATÚRA VAN!!!!!!!

bankvezér 2013.06.20. 13:17:28

" Bizonyára lesz azonban néhány elvakult fanatikus, aki a hibás termék jelszavával perelni fogja a bankokat. Nos, erre is megvan már a megoldás. Talán ismeritek a mondást : a rendőrnek parancsolnak, az ügyészt utasítják, a bírót kiválasztják. És a bankok élni fognak a bírók kiválasztásának lehetőségével. A bírói kar nagyob része nőkből áll. Anyák, és nagymamák. Szerintetek milyen döntést fog hozni az a bírónő, akitől az alperes bank, vagy a kormány embere ( tárgyaláson kívül) megkérdezi, hogy nincs-e egy kis pénzre szüksége? – avagy, hogyan érintené, ha valami történne a gyermekével, unokájával?"

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.06.20. 14:53:09

@bankvezér:
Biztos lehetsz benne, hogy most is ugyanúgy pénzügyi idióták irányítják az országot, mint eddig mindig.
Lázár J. a legjobb példa a címeres pénzügyi idiótának, a többiek még sokkal hülyébbek, mint ö...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.06.20. 14:55:37

@bankvezér:
A pénzügyi alapismeretek kb. 2 félév erre kihegyezett közgáz ismeretnek felelnek meg. Ebböl a tananyagból kell egy kemény vizsgát készíteni.

Nem túl bonyolult a dolog, egy közgáz professzor csapat sec. perc alatt összerakja a tananyagot. A vizsgát meg úgyis mindig újra ki kell dolgozni.

Husz_János_Puszita 2013.06.21. 16:23:19

Maximálisan egyetértek az oktatás szükségességével, már az általános iskolában.
De igazságtalan kizárólag a lakosság nyakába varrni az egészet. Ha én a saját szakmámban olyan felelőtlenül jártam volna el, mint a bankok a hitelezési gyakorlatukkal, a kutya nem sírna utánam, ha becsődöltetem a céget.
Született mnb elemzés róla, a bankoké a felelősség kb. 60%-a, a maradék 40-en osztozik a lakosság és az állami szervek.
süti beállítások módosítása