Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Támogatni kell a bevándorlást!

2014.03.22. 08:31 Pénzügyi Szemle

Az emberiségnek a soron következő évtizedekben az országok közötti munkaerő-áramlást kell támogatnia, amely folyamatnak mind a szegény, mind a gazdag országok haszonélvezői lehetnek.

A legális keretek között zajló migráció az egyik leghatékonyabb módja a szegénység csökkentésének és a fenntartható gazdasági növekedés biztosításának, az emberiség – különösen a fejlett országok és a nemzetközi szervezetek - mégsem tesz meg mindent annak érdekében, hogy támogassa az országok közötti migrációt. Peter Sutherland és William Lacy Swing közgazdászok szerint ebben a hozzáállásban 2015 után komoly változások várhatóak, amikor is az ENSZ által kitűzött célok közé – a szegénység csökkentése, a nemek közti diszkrimináció visszaszorítása, járványok, éhezés elleni küzdelem – hivatalosan is fölkerülhet a nemzetközi migráció támogatása. Az eredeti elemzés itt olvasható.

posztba_nagy_70.jpg

Tavaly több mint 400 milliárd dollárt utaltak haza azok a szegény országokból elinduló és szerencsét próbáló munkavállalók, akik valamely gazdagabb országban próbáltak szerencsét. Ez a pénz mindösszesen egymilliárd (!) fejlődő országbeli lakos életére volt pozitív hatással, akik a hazautalt dollároknak köszönhetően ételhez, italhoz, oktatáshoz, gyógyszerhez stb. juthattak Arról nem is beszélve, hogy az érintett feltörekvő országoknak is nagyon jól jön a deviza, akik így könnyebben finanszírozzák adósságaikat, valósítanak meg beruházásokat és fizetik az országba irányuló importot.


A gond az, hogy ebből az összegből egy jelentős rész nem a kívánt célpontra jut el, hanem elfolyik, a feketegazdaságban működő közvetítők, embercsempészek és pénzügyi összekötők beláthatatlan láncolatán keresztül. A közgazdászok szerint a nemzetközi szervezeteknek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy az országok közötti migráció legális keretek között működhessen, hogy az érkezők minél hamarabb beilleszkedjenek és a pénzek hazautalása minél olcsóbb legyen.

Ehhez a jogi és intézményi keretek megteremtése mellett arra is szükség van, hogy a bevándorlással kapcsolatos választói nézetek pozitív irányba változzanak. Számos fejlett ország van ugyanis, amely nem nézi jó szemmel a bevándorlók érkezését, bizonyított tény ugyanakkor, hogy az ellenőrzött keretek között tartott migráció a fogadó országok számára is komoly érték (rövid távon legalábbis szinte biztosan).

A közgazdászok úgy látják, hogy a globalizáció folyamatában a munkaerő szabad áramlása igen komoly tartalékot rejt magában, amely a korlátok lebontása esetén jelentős lökést adhat a gazdasági növekedésnek mind a feltörekvő, mind a fejlett országokban a soron következő évtizedekben. Az, hogy ezek a most még nehezen követhető változások Magyarországot mennyiben érinthetik, egyelőre nem megjósolható, az ugyanakkor beszédes, hogy a közgazdászok szerint az Európai Unión belüli migráció is rejt még tartalékokat…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Állami garanciát az induló vállalkozásoknak!

Akitől Magyarország is sokat tanulhatna

Érvek a gazdagok adóztatása mellett

Ezért nem omlott össze Magyarország


A nagy nyugdíj-kutyaszorító

Nem lehet minden csődöt elkerülni

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr205867694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.03.22. 09:50:50

Ny-Eu ellopta a keleti régió munkaerőit.Jól átpaliztak minket ezzel az uniós dologgal.Mindenki azt hitte, hogy a fellendülés majd itt lesz nálunk ha csatlakozunk.Közben meg kiszippantották az aktív munkaerőt tőlünk,az országunkat meg itt hagyták parlagon.

Ellopták a fiataljainkat, ellopták a pénzünket a bankokon keresztül és ellopták a jövőnket is.
Mindent elvettek amit csak lehetett, mindezt háború nélkül.

Asidotus 2014.03.23. 12:36:05

"ellenőrzött keretek között tartott migráció"
Ez a kulcsmondat. AZ USA nagyjából meg tudja csinálni, Európa nem. Ezért az USA hasznot húz belőle, míg Európa meg egy bombát épít a saját feneke alá.
Az integrálódó bevándorlók meg veszteség a küldő ország számára. Onnantól kezdve ők nem fognak hazautalni pénzt, hiszen az új ország lesz a hazájuk. Mihelyst magukévá teszik a befogadó országot, az ottani életszínvonalra fognak törekedni, ami azért elég messze van még az őáltaluk elvégezhető munkákkal, és nem az óhaza nyomorához viszonyítanak majd.

bankvezér 2014.03.23. 15:48:25

@Nűnű: Tökéletes észrevétel.
Magyarország esetében nem mondom, hogy Orbán Viktor miatt mentek külföldre a tehetséges, tenni akaró fiatalok, de az tény, hogy Orbán a homokba dugja a fejét, ha erről van szó! (Egy aljas, hazug struccmadár!)
Bizony a fiatalok legjava már nem fog visszajönni, legfeljebb látogatóba, hogy megnézzék, mekkora birka nép a magyar, amiért csak ilyen kártevő tolvajokat választ vezetőnek, mint Gyurcsány és Orbán! Hogy megnézze azt a népet, amelyik nem becsüli meg a tehetségeit, amelyik 100 év alatt sem jut semmit előre, mindez köszönhető a kártékony tolvaj barom vezetőiknek. :((

Quercus a favágó 2014.03.23. 20:46:37

@bankvezér:

A reklám: Mi Szent István népe vagyunk.
A valóság: Mi Koppány népe vagyunk.

Orbán életében egyszer mondott igazat. Amikor fél ázsiai népnek nevezte a magyart. Mert az. Nem gondolkodni, nem alkotni, nem előre tekinteni.
Csak fölfelé nézni. A vezérre. Onnan várni mindenre a megoldást. Aki nem ilyen az elmegy. Már több száz éve.

bankvezér 2014.03.23. 22:30:09

@QUERCUS(a favágó):
"Orbán életében egyszer mondott igazat. Amikor fél ázsiai népnek nevezte a magyart."

Valójában a saját fél-cigány származásra utalt.

Weishaupt 2014.07.13. 14:58:55

@Diorella Queen:
Demagóg duma. Érdekes, a szlovákoknál nőtt a népesség, náluk nem menekül a fiatalság. Egyszerűen csak arról van szó, hogy itthon a nyuggerszocializmus elől menekülnek, majd ha ez változik akkor lehet beszélni pont.

Weishaupt 2014.07.13. 15:01:13

@bankvezér:
"...amiért csak ilyen kártevő tolvajokat választ vezetőnek, mint Gyurcsány és Orbán!"
Miért? Na miért? A savazós, legaktivabb szavazókat etetni kell, nem? Az ő jussuknak MEG KELL LENNI! Olyan nincs, hogy jut (mint más értelmes országokban), NEKIK JÁR! A másik pedig az hogy Kádár-népétől mást ne is várj!

Weishaupt 2014.07.13. 15:02:31

@QUERCUS: Pontosan. Nehogy már ÉN oldjak meg valamit a saját kis nyavalyás életemben! Nem, az állam bá' törölje ki még a hátsó felemet is, mert arra sem vagyok hajlandó!
süti beállítások módosítása