Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Állami garanciát az induló vállalkozásoknak!

2014.03.20. 08:30 Pénzügyi Szemle

Ha az európai államok az induló vállalkozások számára bankgaranciát nyújtanának, azzal hirtelen megugrana a startup cégek és a munkahelyek száma és rövid úton szárnyra kaphatna a gazdaság. Az induló vállalkozás számára ugyanis a legfontosabb a versenyképes hitel.

Nagyon ijesztő tud lenni, ha az ember azt olvassa, hogy a fiatalkori munkanélküliség a spanyoloknál és a görögöknél 50 százalék fölötti, vagy hogy 2050-ben egy nyugdíjasra már csak két dolgozó jut majd Európában a mostani négy helyett. Giles Merritt közgazdász szerint a napnál világosabb, hogy Európának munkahelyekre van szüksége, ezt ugyanakkor sokkal gyorsabban és határozottabban kell elérnie, mint ahogyan az a klasszikus úton haladva lehetséges. Az eredeti elemzés itt olvasható.

posztba_nagy_68.jpg

Mert mi is a munkahelyteremtés klasszikus útja? Az adó- és járulékcsökkentés, vagyis a munkaerő terheinek mérséklése. Európában az adóbevételek mintegy fele származik a munkaerő adóztatásából, miközben alig ötöde a tőke adóztatásából. Általánosan elfogadott nézet, hogy ha az államok csökkentenék a munkaerőre rakódó terheket, azzal növelni lehetne a foglalkoztatást. Ez ugyanakkor egy hosszadalmas és költséges folyamat, arról nem is beszélve, hogy a nyakig eladósodott Európában ennek nem is nagyon van tere. Mármint a költségvetés oldaláról.


Sokkal gyorsabb és elérhetőbb módja a növekedés és a munkahelyteremtés beindításának, ha az állam két bátor lépést megtesz. Az első – ami valóban igen bátornak tűnik -, ha az állam garanciát vállalna az induló vállalkozások (startup) banki adósságaiért. Az ugyanis nagyon hasznos, ha az állam ipari parkokat létesít és adókedvezményeket ad, a legtöbb induló vállalkozás azonban ott bukik el, hogy nem kap hitelt. Hitel nélkül nincs induló vállalkozás.

Ha az állam garanciát vállalna a hitelek után, azzal hirtelen megugranának a startup cégek, ami berobbantaná a foglalkoztatást és a gazdasági növekedést. Természetes, hogy ezt sem lehet ész nélkül, hiszen akkor boldog boldogtalan vállalkozást alapítana, de egy ésszerű keretek között és kellő biztosítékokkal és fedezetekkel ellátott garanciarendszerben lehet fantázia. Giles Merritt elismeri, hogy vélhetően jó néhány vállalkozás csődbe menne és az állam a hitelek egy jelentős részén veszítene, a jól működő és sikeressé váló vállalkozásokon azonban sokkal többet nyerne – a plusz adóbevételen és a magasabb foglalkoztatáson keresztül -, mint amennyit a bukott vállalkozásokon veszítene.

A másik ötlet, amit a közgazdász felvet, az a fiatal anyák kiemelt támogatása. Az USA-ban és a skandináv országokban ugyanis látványosan több nő dolgozik, mint a dél-európai országokban, amely országok munkaerőpiacai látványosan erősebbek, int a dél-európai országok munkaerőpiacai. Ha az állam támogatná a gyermeknevelést - ingyenes óvodai, bölcsődei ellátás biztosítása - azzal az anyák egy jelentős részét vissza tudná terelni a munkaerőpiacra, ami nem csak a munkaerő kínálatot erősítené, de a plusz jövedelmeknek köszönhetően hozzájárulna a munkahelyek számának növeléséhez is.

Kétségtelen tény, hogy ezek az ötletek igencsak merészek, az is igaz ugyanakkor, hogy minél nagyobb a baj, annál bátrabb válságkezelésre van szükség…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Akitől Magyarország is sokat tanulhatna

Érvek a gazdagok adóztatása mellett

Ezért nem omlott össze Magyarország


A nagy nyugdíj-kutyaszorító

Nem lehet minden csődöt elkerülni

Ide kellene felkerülni Magyarországnak

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr925866500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inkvisitor 2014.03.20. 10:07:44

Erősebb munkaerőpiac = több álláslehetőség => a fiatal anyák is el tudnak helyezkedni. + van hova lerakni a gyereket, pl munkahelyi gyerekmegőrzők!
Ha még az óvódai férőhelyek (bölcsőde pláne) mennyisége is hiányzik, akkor mit akarnak?
Az USA és É-Európa ebből a tekintetből ég és föld.
Egyik oldalon kényszerből (6 hét a gyerekszülési, utána kalap-kabát), É-Eu pedig széleskörű állami segítség és kedvezmények biztosítják az 1 év utáni munkába állást.

Melampo 2014.03.20. 11:12:00

Ha az állam garanciát vállalna a hitelek után, azzal hirtelen megugranának az eleve bukásra ítélt hitelkihelyezések és ezzel még jobban el lehetne adósítani az államokat, valamint egycsapásra meg lehetne szabadulni a befektethetetlen iszonyatos mennyiségű fedezetlen tőkétől.
Mert mi is a munkahelyteremtés klasszikus útja? Az, hogy nem vonjuk el a tömegektől az utolsó fillérjeiket is és a fogyasztásuk automatikusan munkahelyet generál.
Mert minden ellenkező híreszteléssel szemben munkahelyet nem a tőke létesít, hanem a fogyasztás.

inkvisitor 2014.03.20. 13:17:50

Igen, első körben az kellene, hogy az induló vállalkozások biztonságban érezzék magukat. Hogy ne lehessen egy tollvonással ellehetetleníteni őket, ha valamelyik havernak megtetszik a cég vagy a haszon.
Meg az is kell, hogy az előállított termékekhez legyen kereslet, vagyis vissza kell fogni az állami szektor méretét

2014.03.20. 17:42:37

Kenjék a hajukra a hiteleiket.

MSZP Afrika Korps 2014.03.20. 19:12:42

Nagyon kétélü fegyver az állami garancia, olyan országban mint Mo. a mutyi keltetője lenne.

zaphodbeeb 2014.03.20. 19:46:04

A munka világa se létezik. Eladható és eladhatatlan termékek világa van. Az előbbi prosperál az utóbbi raktárra termel és csődbe megy. A munkavállaló azonos teljesítménnyel tud folyamatosan dolgozni és utcára kerülni.

nu pagagyí 2014.03.20. 20:03:23

Előbb normális piaci viszonyok kellenek és olyanok, akik valóban vállalkozni és nem ügyeskedni akarnak. Ez a ország semmiféle tudást, ösztönzést nem ad a fiataloknak ahhoz, hogy vállalkozók legyenek. Az iskolákban nem készítenek fel ilyesmire, a politika harcol a profit ellen, belterjes mutyikat támogat, a közvéleményt a vállalkozók ellen hangolják, mindent engedélyhez kötnek, felesleges adminisztrációk tömegét zúdítják a vállalkozások nyakába. Félő, ha itt pénzt juttatnak a vállalkozásoknak csak kárt okoznak, az kapja majd, aki nem érdemli.

Moin Moin 2014.03.20. 20:48:39

Ezt a blogot ugye Matolcsy ír(at)ja?:-)

1.) „Mert mi is a munkahelyteremtés klasszikus útja?” – ne erőlködj, Gyuri, megmondom én neked:
• piacképes termék
• innovativitás
• teljes termékpályában való gondolkodás
• szervezőkészség
• szakmai és menedzsment-ismeretek
De abból, hogy „Nálunk csak fél % az adó!”, még soha, sehol nem fejlődött ki versenyképes gazdaság – csak legfeljebb adóparadicsom.:-)
Aki meg a tőkét adóztatja, az valójában a befektetések lehetőségét csökkenti.
„…a legtöbb induló vállalkozás azonban ott bukik el, hogy nem kap hitelt”: Nem, a legtöbb induló vállalkozás azért bukik el, mert a vállalkozás fogalmát összekeverte a tulaj a „Van egy jó ötletem!”-mel…
„Hitel nélkül nincs induló vállalkozás.” – Hülye! Az előbb felsorolt pontok nélkül nincs! Életképes, átgondolt üzleti tervre 90%-ot meghaladó valószínűséggel kapsz hitelt – vagy: kockázati tőkebefektetőt.
„…egy ésszerű keretek között és kellő biztosítékokkal és fedezetekkel ellátott garanciarendszerben lehet fantázia”: Ja – ezt hívják úgy a kereskedelmi banki és vállalatfinanszírozási gyakorlatban, hogy prudens üzleti terv. Nem „magát a vállalkozás tényét” kell meghitelezni, hanem megkövetelni a jó, megalapozott üzleti tervet és a konzekvens, teljes vertikumú vállalkozás-szervezést.
És ha már itt tartunk: azt tudja-e a Kedves Poszter, hogy a magyar kis- és középvállalkozások jelentős része egyszerűen nem tervez és a harmaduknak nincs is aktualizált üzleti terve? (Forrás: index.hu/gazdasag/kkv/2013/10/03/a_kkv-k_azt_se_tudjak_hogy_mi_lesz_holnap/ )

2.) Az anyák pedig akkor tudnak visszamenni dolgozni, ha van hová – erről bővebben ld. az 1. pont alattiakat.!:-)

EGYIKRESEM 2014.03.20. 20:52:57

Egyik barátunk munka nélkül lett fél éve kb. Lenne induló tőkéje, és esze, pénzügyi ismeretei vállalkozásba fogni 40 évesen.
Párom kérdezte tőle, hogy miért nem kezd bele?
A válasz az volt, hogy a totális egzisztenciát kockáztatná ebben az országban, ha most indulna neki, gyakorlatilag nulla vállalkozói tapasztalattal (bár mindig is vesenyszférában, közép és felsővezetőként dolgozott).
Én mindig is vállalkozó voltam, és kétszer sikerült anyagilag lenullázni magamat (kocsi, ház, minden úszott), mire 30 éves korom után rájöttem, hogy meddig szabad nyújtózni, és mit szabad bevállalni.
Most is van éves szinten 1-2 milla kintlevőség, de ezek már nem boritják a teljes életemet, és egy-két ügyféli hülyeséget tekintve nyugodtan alszom.

Magyarul amig szabályozói oldalról nem tudnak állandóságot és jogbiztonságot garantálni, addig az újoncok 99%-a pofára fog esni a nagybetűs vállalkozói szférában. A kezdeti likviditási problémákon segitene egy hitelkeret, mert az elején elég 1 nem fizető ügyfél, és elindithat egy lavinát.

penzkapu · www.penzkapu.hu 2014.03.20. 21:54:16

Üdv mindenkinek!

Csak egy pár felvetés gondolatébresztőnek (jó részük saját tapasztalat):

1. Tudni kell megkülönböztetni a vállalkozást az állástól. Különben egy főnök helyett sok főnök lesz, a heti 40-50-60 óra helyett pedig 80-100 óra lesz a munkaidő. (Angolban jól ki lehet fejezni a különbséget: You have a job. / You own a job.)

2. Nem keverjük a saját pénztárcát a cégessel.

3. Az első vállalkozást kevés pénzzel szabad csak indítani, különben sokba lesz a tanulópénz. Ha így nem megy, sok pénzzel sem.

4. A stabil jogi környezetet nem fogja a hitel pótolni. Az állam azzal tud segíteni, hogy nem azonnal akarja fejni az induló
vállalkozásokat, hanem kivárja, míg megerősödnek. Ezután sokkal több adót fog tudni beszedni tőlük. A szükséges tudás megszerzését viszont tudná támogatni.

5. A világ inkább a közvetlen befektetések felé halad, nem a hitelek felé.

6. Ki hozza létre a munkahelyet? Aki kapcsolatban áll a piaccal (a fogyasztással).

Ehelyett: A legtöbben kényszerből indítják a vállalkozást, nincsenek különválasztva a céges és a magán pénzügyek. Általában figyelmen kívül hagyják, hogy kiadást bevétellel kell fedezni, és gyorsan elfogy az alaptőke.

Mivel az állam teljesen kiszámíthatatlanná teszi a környezetet, mindenki a gyors nyereségben és pénzkivételben, nem pedig a fokozatos, megalapozott építkezésben érdekelt.

Kellenek a vállalkozások, különben el fognak fogyni a munkahelyek. Nemcsak nálunk, tőlünk fejlettebb országokban is!

Meg kell oldani a hölgyek számára a család melletti munka- és pénzkeresési lehetőséget (részmunka, saját vállalkozás, stb.).

Ne a munkaerőpiacra "tereljük" az anyákat! Túl drága lesz az óvoda és a bébiszitter. No meg az, hogy kevés időt tud a gyermekeivel tölteni.

A vállalkozás tanulható, vannak könyvek, tanfolyamok, honlapok. Nem reklámozom, privátban elérhető vagyok.

Úgyhogy hajrá! Befektethető tőke van "dögivel" a piacon. Működőképes, jó ötletekben van hiány!

További kellemes, kulturált vitázást kívánok:

Szalai János

Afromagyari 2014.03.21. 00:07:40

Éppen ettől megy a csőd felé Ajrópa, hogy újra fel akarja találni a komonizmust.

A modell lényege: a még működő cégeket levesszük még több pénzzel, amiből megtámogatjuk azokat, akik képtelenek piacképes terméket előállítani. Ez nem munkahelyteremtés, hanem bedöntés.

Nem csoda, hogy szédítő tempóban húz el mellettünk Amerika és Ázsia, ahol még vagy már kapitalizmus van.

Afromagyari 2014.03.21. 00:10:25

Nem azon kell gondolkodni, hogyan segílyezzük meg a vállalkozókat, hanem azon, hogy mit adjunk el.

Lordofearth 2014.03.21. 08:43:03

Hurráááááááá! 2014-ben végre rájön valaki arra, hogyan is lehetne valamiből nagy dolgot csinálni. A baj az, hogy ez csak süket duma, a valóság teljesen másképpen működteti a dolgokat.

A baj az, hogy ami nagyon jó, arra nincs szükség, ami értelmetlen, arra két kézzel szórják a money-t.
süti beállítások módosítása