Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Az eurónak márpedig gyengülnie kell!

2014.02.11. 08:31 Pénzügyi Szemle

Ha az EKB tudatosan gyengítené az eurót, azzal 2,0 százalék közelébe pörgethetné az inflációt, gyorsíthatná a gazdasági növekedést és megálljt parancsolhatna a munkanélküliség emelkedésének.

Az euró az elmúlt másfél évben mintegy 10 százalékot erősödött a dollárral, 6 százalékot a fonttal és 50 százalékot a japán jennel szemben, hiába fenyegetett tehát az eurózóna adósságválsága, a közös európai pénz minden jelentős „versenytársával” szemben felértékelődött. Az ok egyértelmű: az Európai Központi Bank szigorú monetáris politikája, melyen ha lazítana, azzal minden szinten komoly segítséget nyújthatna az eurózóának. Az eredeti elemzés itt érhető el.

A négy nagy központi bank mérlegfőösszegének alakulása

Posztba_nagy_39.jpg

Négy francia közgazdász megvizsgálta az EKB monetáris politikai lehetőségeit, és arra jutottak, hogy minden amellett szól, hogy a jegybank lazítson a gyeplőn és tudatosan gyengítse az eurót. Az időzítés tökéletes lenne, az amerikai Fed ugyanis épp most kezdett el visszavenni az extra laza monetáris politikából, vagyis ha akarná, akkor az EKB vélhetően sikeresen tudná gyengíteni az eurót. Mik lennének ennek az előnyei?

-  Az infláció a jelenlegi 0,7 százalékos tempóról 2,0 százalék, vagyis az EKB célértékének közelébe gyorsulhatna. Ez segítene elkerülni a deflációt az eurózóna perifériáján, változatlan fizetések mellett csökkentené a reálbéreket, ami javítaná a versenyképességet, végül fenntarthatóbb pályára terelné az államadósságot.

-  A gyengülő euróval javulna az exportszektor versenyképessége, ami a teljes gazdaságra jótékonyan hatna. A kutatók úgy számolnak, hogy a francia gazdaságra nézve egy 10 százalékos eurógyengülés mintegy 0,6 százalékponttal pörgetné fel a GDP-t.

-  A harmadik hatás közvetlenül a bankszektort és a vállalati szektort érné, a kutatók ugyanis azt javasolják, hogy az EKB pénznyomtatással gyengítse az eurót, mégpedig úgy, hogy hosszú távú (legalább 5 éves), alacsony kamatozású hitelekkel árasztja el a bank- és vállalati szektort. Ezzel a kamatok csökkennének, a friss pénz pedig felpörgetné a hitelezést, a beruházásokat és a munkahelyteremtést.

Az EKB a friss pénzek kijuttatásán túl amolyan amerikai módra ígéretet tehetne, hogy addig tartja fenn laza monetáris politikáját, amíg az infláció el nem éri a stabil 2,0 százalékot. Így nem csak a rövid, de a hosszú távú kamatok is csökkenhetnének, ami további lökést adna a gazdaságnak. A fenti grafikonról leolvasható, hogy a négy nagy jegybank közül egyedül az EKB folytatott restriktív monetáris politikát az elmúlt években – csökkent a bank mérlegfőösszege -, a kutatók szerint épp itt az ideje, hogy fordítson, és követve a pozitív példákat segítsen fellendíteni az eurózóna gazdaságát.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Egy rossz reflex rángatja a forintot

Mások pénzéből nem lesz itthon biztos jövő

Londoni magyarok: hány bizonyíték kell még?

Egy sikeres recept az államadósság elleni harcban

Vakon repülnek a jegybankok

Kevesebb embernek saját lakást!

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr825807735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivlov 2014.02.11. 13:10:14

inkább a forintnak erősödnie...

Asidotus 2014.02.11. 16:57:07

Vajon miért jönnek mindig azzal a közgazdasági elemzők, hogy a dolgozó ember bérét csökkenteni kell?
Nem lehetne inkább az irreális kiadásokon spórolni? Politikusok, csúcsvezetők bérezése? Termelékenység javítása?
Fölösleges gazdasági elemzők kiebrudalása?

Quercus a favágó 2014.02.11. 17:20:47

Matolcsy tud már erről a tervről?

Nyers Fa 2014.02.12. 01:21:04

"Csökkentené a reálbéreket", amivel egy baj van, visszavetné a fogyasztást.
Aminek hatása: csökkenő gazdasági növekedés és alacsony infláció.
Ülj le, egyes.

Sírköves Slomó 2014.02.12. 01:36:16

@Nyers Fa: A belső fogyasztát visszavetheti, az a kutyát nem érdekli. Ha cserébe az export felpörög.

Sírköves Slomó 2014.02.12. 01:38:02

Az a jó az Indexes blogokon, hogy ha pár külföldi közgazdász az eurót gyengítené, az véget vetne a recessziónak, DE

ha ugyanezt mondjuk a magyar kormány csinálja a forinttal, akkor itt van a világvége.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.02.12. 05:39:40

@Sírköves Slomó:

"A belső fogyasztát visszavetheti, az a kutyát nem érdekli. Ha cserébe az export felpörög."

en.wikipedia.org/wiki/Mercantilism

inkvisitor 2014.02.12. 07:28:26

@Sírköves Slomó: A kutya ott van elásva, hogy a hiteled a saját valutában, vagy valami másban van és hogy mennyi. Ha a java része idegen pénzben van, és ráadásul sok, akkor egy gyengítéssel torkosborz szituáció áll elő. Ha viszont saját pénzben van, akkor nincs gond.

nyuggernyúzó 2014.02.12. 08:11:37

Kell vagy nem kell, gyengülni fog. "A papírpénz végül visszatér a belső értékére ami ZERÓ"-Voltaire.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2014.02.12. 09:12:49

" változatlan fizetések mellett csökkentené a reálbéreket, ami javítaná a versenyképességet"

Vagy nem. Csökkentené a gazdaságot, a keresletet és a GDP-t.
Az egyetlen kiút a reálbérek emelése a kelti szektorban, köztük Magyarországon is. Kezdetnek mondjuk a minimálbért kellene duplájára emelni a munkáltatói járulékok csökkentésével.

senkiember 2014.02.12. 09:36:15

Nekem az tűnt fel, hogy eddig mindig azt olvastam, hogy a gyengülő forint (azaz erősödő euro!) előnyös a magyar exportra. A cikket franciák írták (ahol euro van), tehát az euro gyengülése az euro-zóna tagjainak lehet előnyös. Magyarországra értelemszerűen a fordítottja érvényes (?) - lévén nem euro-zóna tag. (?)

Vagy akkor most hány óra? Mi a következménye a magyar gazdaságra? Ami jó a franciáknak az rossz a magyaroknak ... és fordítva? (figyelemmel olvasnám ha valaki ezt röviden megvilágítaná, tekintve, hogy kicsit sem vagyok értő a témában)

2014.02.12. 09:50:32

@Nyers Fa:

A kiindulás az volt, hogy 0,7%->2%-ra nő az infláció, erre te:

"Csökkentené a reálbéreket", amivel egy baj van, visszavetné a fogyasztást.
Aminek hatása: csökkenő gazdasági növekedés és alacsony infláció.

levezeted mint látjuk, hogy ennek a hatása alacsony infláció.
Le is írom olyan szép: a növekvő inflációnak alacsony infláció a hatása!? :))))

2014.02.12. 09:54:09

@Sírköves Slomó:

"A belső fogyasztát visszavetheti, az a kutyát nem érdekli. Ha cserébe az export felpörög. "

A faék legyen veled!
A számok világa lényegtelen tényező az univerzumban, ugye?

Brix 2014.02.12. 10:07:14

A devizaháború, a devizák "gyengeségi versenye", a lakosság többségének kedvezőtlen játszma, hiszen mesterséges eszközökkel, külső leértékeléssel próbálja meg növelni az inflációt, amivel jövedelmet csoportosít át nagytőkések zsebébe és gyengíti a reálbért. A dolgozói béreket kellene emelni, és így segíteni a gazdaságot, nem a felső 1% zsebét tele tömni olcsó pénzekkel, aminek az árát az infláción keresztül a többség fizeti meg.
Itt komoly rendszerszintű problémák vannak, amit nem lehet megoldani egyedül monetáris eszközökkel
Persze, a nagytőkés réteg röhög a markában... A legnagyobb nemzetközi cégek nagyrészvényesei dollármilliárdokkal lettek gazdagabbak, éves szinten 20-25% emelkedés az SP500- , NASDAQ-, Dax indexben, közben meg mindenhol az egekig emelkedett az államadósság, amit a végén a kisemberrel fognak visszafizettetni...

2014.02.12. 10:11:07

@senkiember:

A problémafelvetésedet az oldja fel, hogy a kérdés összeetetettebb.
Egyrészt igazad van abban, amit írtál, hogy hisz nálunk nincs is euró és akkor nekünk rossz a gyenge euró valamiért.
De az is igaz, hogy ha Európa gazdasága meglódul, az a mi gazdaságunkra is pozitív hatással van.
És az is, hogy ha az euró gyengül a dollárhoz képest egy masszívat, az nem jelenti azt, hogy a Ft-hoz képest is ugyan az lesz a gyengülés mértéke.

És itt nem ilyen nagyságrendekről van szó.
A cikk abszolút manipulatív sajnos. Azt írja, 1.5 év alatt 10%-ot erősödött az euró a dollárhoz képest. Hát 3 éves távlatban meg konkrétan gyengült. Itt megnézheted, hogy a 1.5 évvel ezelőtti mélypontról való kiindulás mennyire torzít egy ilyen elemzést :

finance.yahoo.com/echarts?s=EURUSD%3DX+Interactive#symbol=;range=5y;compare=;indicator=volume;charttype=area;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=off;source=;

A lényeg, hogy amikor a nagy európai cégek sírnak az erős euró miatt, nem azt a 10%-os visszagyengülést gyengülést várják mindenáron.

padisah 2014.02.12. 11:57:13

@senkiember: A franciáknak, velünk szemben jó az, ha leértékelik az eurót, mert akkor kevesebbet exportálunk nekik, többet exportálnak ők nekünk, amivel nő a francia foglalkoztatottság és a gdp.

A képet az árnyalja, hogy a forint és az euró nem függetlenek egymástól, az euró gyengülése miatt a forint is gyengülni fog a dollárhoz és a jenhez képest, ezért az euró gyengülése közvetetten a forint gyengülését, és azzal a magyar gazdaság export lehetőségeit is növeli. Illetve növelheti, amennyiben a nem-euró piacokon nagyobb lesz a növekedés mint a csökkenés az euró külpiacokon.

padisah 2014.02.12. 12:00:35

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
ez egy borzasztó rövidlátó gondolkodás, mert kihagyja a képletből a foglalkoztatottságot

jelen hatékonyság mellett ennyit ér a kelet európaiak munkája, ha drágítod, egyszerűen nem fog kelleni

választhatsz, hogy kevesebb ember dolgozik magasabb bérért, szumma alacsonyabb bértömeget felvéve, vagy több ember dolgozik kevesebb bérért, de szumma több bért felvéve

én a második opcióra szavazok

(kb. ezért szokott butaság lenni, amikor a multi magyar üzemeiben megy a szakszervezet kiverni a magasabb bért, és a jobb munkafeltételeket, annak is az a borítékolható következménye, hogy bezárják a gyárat, és mehet mindenki munkanélkülinek)

Melampo 2014.02.12. 12:21:48

-A leértékeléssel a kizárólag belföldi forrásokkal működő, illetve termelő és külföldön értékesítő kurva jól jár, a külföldi forrásokat, illetve importot használó és kizárólag belföldön értékesítő pedig kurva rosszul. Eleinte. Mert így a nagy tömegeknek akik jellemzően nem exportálnak semmit,- viszont fogyasztás közben a megnövekedett importárakon keresztül fizetik azt a nyereséget amit az exportőrök realizálnak- a vagyona átkerül az előbbiekhez. Amikor bérrabszolgákká váltak és a fogyasztásuk megszűnése, csökkenése miatt megszűnik a belső piac, megszűnik a fogyasztási adók befizetése és összedől a rendszer. Mára ez már globálisan is megfigyelhető.
Addig viszont mindenki boldog lesz.

Sírköves Slomó 2014.02.12. 12:32:53

@Melampo: Globálisan az figyelhető meg hogy az exportőrök gazdagodnak, az importőrök szegényednek.

Ehhez sok ész nem kell mondjuk.

Melampo 2014.02.12. 12:39:35

@Sírköves Slomó: A következményeket elég jól érzékelteti ez a régi anekdota.
-Tudod mit mondott Henry Ford a szakszervezeti vezetőknek amikor megmutatta nekik az első automata gépeket?
"Na ezeknek szervezzetek sztrájkot!
És tudod mit válaszoltak?
"Azon nyomban, amint maga az első autót eladja nekik."
Ilyen egyszerű ez.

Sírköves Slomó 2014.02.12. 12:53:59

@Melampo: Nem nem ilyen egyszerü ez.

Henry meg sosem engedett szakszervezetet alapítani, így a példa is billeg.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2014.02.13. 11:15:30

@padisah: Szerintem meg amit leírtál az rövidtávú gondolkozás.

Nem éri meg itt semmit gyártani alacsony bérekért, ha aztán az alacsony bérek miatt nincs piac.
Valami ilyesmiről szólt a new deal is, ha mond neked valamit...
süti beállítások módosítása