Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Nem sikerült belekötni a londoni magyarokba

2014.01.23. 08:31 Pénzügyi Szemle

A brit miniszterelnök megrendelt egy tanulmányt, mellyel azt szerette volna bizonyítani, hogy a britek rosszul járnak a bevándorlással. A tanulmány besült…

 Blogunk küldetésének tekinti bemutatni olyan közgazdasági témájú kutatásokat és elemzéseket, melyek bármilyen módon hatással lehetnek ránk, magyarokra. Rendhagyó módon jelen posztban nem egy olyan tanulmányról fogunk beszámolni, amely a publikálást követően magára vonzotta volna a kíváncsi szemeket, hanem egy olyanról, amely tulajdonképpen meg sem jelent, mégis pont ezzel támasztott alá egy sokak által vitatott közgazdasági kérdést. A helyszín Nagy-Britannia, a főszereplők pedig a bevándorlók és a brit miniszterelnök. A poszt alapjául szolgáló cikk itt érhető el.

Posztba_nagy_35.jpg

David Cameron brit miniszterelnök az elmúlt hónapokban többször is kinyilvánította, hogy szigorítani kíván a bevándorlási szabályokon - ezzel gyakorlatilag szembe menve az egyik legfőbb uniós alapelvvel, a munkaerő szabad áramlásával -, mondván a bevándorlók nagyrészt csupán a brit szociális rendszer előnyeit igyekeznek kihasználni, elveszik a munkalehetőségeket a britek elől, és összességében többet ártanak az országnak, mint használnak.

Azért, hogy ezek az állítások ne csak politika szólamok legyenek, hanem számokkal is alátámasztott, szilárd tényeken alapuló kijelentések, a miniszterelnök azzal a feladattal látta el Theresa May belügyminisztert és csapatát, hogy készítsen egy tudományos kutatást, és támassza alá a fenti kijelentéseket.

A történet ezen a ponton vett nem várt fordulatot, a miniszter ugyanis előbb elhalasztotta a tanulmány publikációját, később pedig olyan információk szivárogtak ki, melyek szerint a kérdéses tanulmány alkalmatlannak bizonyult egy tudományos alapú közgazdasági vita lefolytatására. Rossz nyelvek egyenesen odáig mennek, hogy a miniszter nem talált olyan kutatót, aki számokkal is hitelesen bizonyíthatta volna azt, hogy a bevándorlás káros a brit gazdaságra nézve. (A történet szempontjából fontos, hogy a tanulmány az EU-n belüli bevándorlást és annak hatásait volt hivatott kutatni, az EU-n kívülről érkező migrációt nem vizsgálta.)

A kegyelemdöfést a költségvetési előrejelzéseket végző Office for Budget Responsibility, független kutatóintézet adta meg, miután közölte, hogy a saját kutatásaikból egyértelműen kimutatható: a brit államkassza egyenlege romlana, ha korlátoznák a bevándorlást (korábbi posztunk erről a témáról elérhető itt). A vita tehát továbbra is tart a bevándorlásról, egyre inkább úgy tűnik azonban, hogy még a legnagyobb igyekezettel sem bizonyítható be, hogy a britek összességében rosszul járnának az EU-ból érkező bevándorlással.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Hogyan nőhetjük ki az államadósságot?

Hol dől el az államadósság elleni harc?

Trendi lesz a magyar nyugdíjpélda?

Újra lefagytak a jelzáloghitelek

Ezt se felejtsük el az egykulcsos adónál

Ennyit veszítesz, ha nincs munkád

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr195772238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.01.23. 09:39:10

El tudom képzelni,mennyire rosszul járnánk mi is, ha bevándorolna hozzánk 2-3 millió fő, dolgozni akaró és értelmes, szorgalmas, szakképzett emberke.
Hirtelen lenne fogyasztás, gazdaságélénkülés és adóbevétele az államnak,továbbá munkája az embereknek.
Nem véletlen hagyták a törököket sem itt tanyázni a magyarok 150 évig,belőlük és az igényeik kiszolgálásából élt az egész lakosság.
David meg simán egy hülye.

Brix 2014.01.23. 09:46:57

David Cameron úgy akar szavazatokat szerezni magának, hogy az emberek félelmeire, negatív érzelmeire játszik és uszít az EU keleti feléből érkező bevándorlók ellen. Ez egy rendkívül veszélyes dolog és éppen ellentétes a brit gazdaság érdekeivel. Éppen a dolgozni és vállalkozni akaró bevándorlók miatt tudnak egy kis gazdasági növekedést elérni. Az EU nélkül, brutálisan erős fonttal nem mennének semmire.

bankvezér 2014.01.23. 10:35:18

Én nem tudom,hogy a posztíró miért csodálkozik ennyire a mai témán.
Lássuk be, hogy Camerun egy tanulékony angol yupi, aki sokat tanult a magyar gazdaságirányítási módszerekből.
A magyar módszer lényege : "Ne azt nézzék mit mondok, hanem azt, mit teszek." (Orbán Viktor)
És tényleg.. Hol mi népjólétről hablatyol, de közben teljes erőmegfeszítéssel lop, maga és bandája számára.

Bal 2014.01.24. 00:04:08

@Jóképességű Takarítónő: nem hülye, csak az alacsony képzettségű szavazókat akarja megfogni, akiknek rossz a bevándorlás, mert a szar melókat elviszik előlük.

A tanulmány elvileg megírható, csak ki kéne mondani hozzá, hogy a bevándorlók által hozott GDP-nél fontosabb, hogy az alkesz őshonos angolnak is legyen gyári szalagmunkája. Csak az meg ugyebár nem lenne polkorrekt meg eu-konform, és a szalagmunkában nem érdekelt középosztály meg a tökére lépne Cameronnak. Így marad a fű alatt sunnyogás.

Alternatíva: adjanak a bevándoroltaknak is szavazati jogot.

Asidotus 2014.01.24. 16:25:46

Vajon miért nem az EU-n kívüli bevándorlókat piszkálják? miért jobb a mindenféle muzulmán meg egyéb harmadik világbeli, tényleg képzetlen, nem európai civilizáción nevelkedett "ősemberek"
süti beállítások módosítása