Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Hogyan nőhetjük ki az államadósságot?

2014.01.22. 08:31 Pénzügyi Szemle

Az adófizetők pénzéből a magánszektorba is bőven jut - így itt is ellenőrizni kell, hogy szabályos, célszerű és hatékony-e ezeken a területeken az állami beavatkozás.

Az államadósság elleni harc éveit éljük, melynek során egyfelől arra kell koncentrálni, hogy az állam minél takarékosabban működjön, másfelől pedig arra, hogy a gazdaság gyors és fenntartható módon növekedjen. A fókuszba helyezett mutató, az államadósság/GDP-ráta tehát két módon is csökkenhet. Korábbi posztunkban bemutattuk, hogy a „közpénzek ellenőreként” működő Állami Számvevőszék (ÁSZ) milyen módon tudja segíteni az első célt, vagyis a takarékos állami működést, jelen posztunkban pedig rávilágítunk, hogy hogyan tud hozzájárulni a kiegyensúlyozottan és főleg gyors gazdasági növekedéshez. Az eredeti elemzés itt érhető el.

posztba_nagy_22.jpg

Elsőre talán még a felvetés is furcsának hangozhat, hiszen mi köze egy állami intézménynek a gazdasági növekedéshez, amelyet elsősorban a magánszféra szereplői fűtenek? Két dolgot nem szabad ugyanakkor elfelejteni: egyrészt való igaz, hogy a Számvevőszék nem jogosult ellenőrizni magánvállalkozásokat, más a helyzet azonban akkor, ha ezek a cégek közpénzt is felhasználnak, például állami támogatások formájában. Másfelől azt is szem előtt kell tartani, hogy Magyarországon az állam a pénzek mintegy felét újraosztja, vagyis egyáltalán nem mindegy, hogy a jövedelmek elvonása, majd támogatások, beruházások, transzferek és közszolgáltatások formájában történő újraelosztása milyen eredményességgel és hatékonysággal valósul meg.

Egy jól célzott ellenőrzés, vagy egy megalapozott tanulmány tehát még a versenyszférában is olyan hiányosságokra világíthat rá, melyek kijavításuk esetén versenyképesebb gazdaságot, gyorsuló gazdasági növekedést, és végezetül csökkenő adósság/GDP-t eredményezhetnek. Az ÁSZ ellenőrzései során ezt az elvet szem előtt tartva prioritási területként kezeli a versenyképes tudás megszerzését és hasznosulását, a beruházások ösztönzését, valamint az állam piacszervező képességét.

A teljesség igénye nélkül jöjjön néhány konkrét példa: az ÁSZ ellenőrzései során rávilágított, hogy a versenyt érintő jogszabályok jelenleginél aktívabb véleményezésével javulhatna Magyarország versenyképessége, a feltételekhez kötött beruházási adókedvezmények és támogatások esetében a vállalat kötelezettségek – például létrehozott új munkahely – ellenőrzése javíthatja a vidéki foglalkoztatást, vagy épp a közfoglalkoztatás és az ehhez kapcsolódó képzési programok fokozott ellenőrzése ugyancsak serkenthetné a vidéki foglalkoztatást és a programok eredményességét.

Egy-egy jól „eltalált” közpénzügyi ellenőrzéssel vagy tanulmánnyal nem csak hogy milliárdokat spórolhatnak az adófizetők, de hozzá lehet járulni ahhoz is, hogy a magyar gazdaság hiányosságaira fény derüljön, segítve ezzel egy versenyképesebb, hatékonyabb és gyorsabb növekedést… akár a versenyszférában is, amely a közhiedelemmel ellentétben nem mentes a szabálytalan és nem hatékony megoldásoktól.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Hol dől el az államadósság elleni harc?

Trendi lesz a magyar nyugdíjpélda?

Újra lefagytak a jelzáloghitelek

Ezt se felejtsük el az egykulcsos adónál

Ennyit veszítesz, ha nincs munkád

A minimálbér-vita margójára

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr1005773603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2014.01.22. 14:24:10

Az a fajta gazdasági növekedés, amit itt a tanulmány pedzeget, az paternalista, és protekcionista.
Ha minden ország ezt fogja csinálni, annak pénzügyi-gazdasági háború lesz a következménye.

na4 2014.01.22. 17:21:35

Az államadósságot az állam drasztikus leépítésével lehet leépíteni, hiszen éppen az állam, ill. a benne létezö korrupt, pazarló és tehetségtelen siserehad (politikus, tintanyaló, ingyenélök) okozta.

Quercus a favágó 2014.01.22. 18:03:38

@na4:

Ezt hívják úgy, hogy neoliberalizmus. Csak jelzem, már megbukott.

inda2012 2014.01.23. 08:42:24

Hogy jöhet valaki az ÁSZ-szal? Az csak egy kirakatintézmény, hogy az állampolgárok megnyugodjanak, hogy valaki az államot is "elszámolja".

Az ÁSZ csak egy a sok értelmetlen intézmény közül az adófizetők pénzéből.

elwood 2014.01.23. 09:29:52

@QUERCUS: és melyik is a berendezkedés ami ezzel szemben életképesebb ?

2014.01.23. 09:42:21

Minden adósság, legyen az bármilyen és bárkié, egy bizonyos mennyiség felett, már kifizethetetlen.

Brix 2014.01.23. 09:58:15

Az a kérdés , hogyan lehet leküzdeni az államadósságot? Sehogy.
A gazdasági növekedés mindig is alacsony lesz Magyarországon, ezt 24 évvel a rendszerváltás után nyugodtan ki lehet jelenteni.
Másik oldalról, a forint hosszú távú trendben gyengül évek óta, ami szintén növeli az államadósságot és annak kamatterheit is.
Valószínű, hogy még nagyon sok megszorítás lesz Magyarországon. A választásokig még van egy szünet, utána jön a következő...

Kivlov 2014.01.23. 10:09:39

@Brix:
nem megszorítani kellene, hanem racionalizálni...

tobeor 2014.01.23. 10:13:03

Vicces téma az államadósság csökkentése, pont akkor, amikor a hazaáruló paksi bővítéssel legalább 20%-kal növeljük az államadósságot.

Narancskommunista (törölt) 2014.01.23. 10:41:33

Ha az irány jó lenne, 10-15 év alatt majdnem a teljes államadósság visszafizethető lenne, ha meg rossz irányba tartunk, mint most, akkor a probléma idővel egyre súlyosabbá válik. Miért is? Mert ha jól mennek a dolgok, akkor az állampapírok kamatai relatív a nemzetközi kamatkörnyezethez képest is esnek, így az államadósság finanszírozása is olcsóbb, több pénz jut az államadósság csökkentésére.

A jó irányhoz azonban a szent tehenekhez is hozzá kellene nyúlni. A mostani kormánynál erősebb felhatalmazása nem volt soha senkinek, és kommunikációs szinten is bármit képesek voltak szavazat vesztés nélkül eladni a választóknak. Az, hogy még ők sem nyúltak hozzá a szent tehenekhez, azt mutatja, hogy senki nem fog hozzájuk nyúlni, vagy ha más mégis megteszi, akkor egy életre elássa magát a lakosság előtt.

kvp 2014.01.23. 10:54:40

Allamadossag alatt igazabol csak a valutaban felvett adossagot erdemes nezni, a belfoldi forint alapu barmikor eltuntetheto inflacioval. A valutaban felvett adossag akkor csokken ha az import valuta koltsege es az allamadossag kamattorlesztesenek osszege kevesebb mint az export valuta bevetele, tovabba a kulonbozetet az alaptoke torlesztesre forditjak. Amennyiben a bevetel kevesebb mint az ossz kiadas, akkor az adossag noni fog.

Van egy olyan statisztika, hogy 100%-os gdp aranyos allamadossag folott mar nem fizetheto vissza semmilyen bovulessel vagy megszoritassal az adosag. Ezen ertek folott van jelenleg az usa (valamivel) es japan is (tobb mint 2x). Amennyiben ez a tetel igaz, akkor ennek globalis csod vagy adossagleiras lesz a vege, csak kerdes mikor.

kvadrillio 2014.01.23. 10:58:02

VIKTOR..VIKTOROVICS !!!!
NE VÁLTOZTASD BAZÁRRÁ MAGYARORSZÁG LEGFREKVENTÁLTABB TERÉT, A SZABADSÁG TERET !

ÖRÜLT A MAGYAR NÉP ANNO, HOGY A SZOVJET VÖRÖS HADSEREG FÖLSZABADÍTOTTA A II. VILÁGHÁBORÚ ALÓL !
EMLÉKHELY EMLÉKEZTETI ERRE A MAGYAROKAT OTT !

MINDEN MÁSFAJTA "EMLÉKSZAR !!!!!", NEM A SZABADSÁG TÉRRE VALÓ !

BÁRMENNYIRE IS ÚGY ÉRZET, HOGY JÓL DÖNTÖTTÉL, AMIKOR "TANÁCSADÓIDRA HALLGATTÁL" !
NEM JÓ DÖNTÉST HOZTÁL VIKTOR !
A SZABADSÁG TÉR, NEM, BAZÁR !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2014.01.23. 11:18:10

@kvadrillio: Csak nem szobrot állíttat magának?

na4 2014.01.23. 18:27:00

@QUERCUS: Ami most van az meg szocializmus. Kevesen dolgoznak, a többiek meg az ö nyakukon élnek. Csak jelzem, hogy ez már megbukott.

Quercus a favágó 2014.01.23. 20:19:19

@na4:

A magyar gazdaság állapotáért minden, a gengszterváltás óta hatalmon regnáló párt felelős. A legnagyobb mértékben az SZDSZ, és az idióta reformközgazdász holdudvara.
Na meg a hülye MDF a továris konyec plakátjával.
süti beállítások módosítása