Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Újra lefagytak a jelzáloghitelek

2014.01.18. 08:31 Pénzügyi Szemle

Az Egyesült Államokban szinte lefagyott a jelzáloghitel-piac, aminek oka részben az, hogy a bankok ennyire alacsony kamat mellett nem szívesen adnak pénzt 30 évre.

Korábbi posztunkban
írtunk róla, hogy az USA-ban az országon belüli migráció fél évszázados mélypontra esett, ami egyesek szerint kevésbé hatékony gazdaságot eredményez. Ennek oka elsősorban az, hogy az ingatlanpiac lelassult, kevés az új hitel, nehéz eladni a lakást, kevés a vásárló. Egy másik elemzés arra világít rá, hogy a jelzálog-hitelezés meredeken visszaesett az USA-ban. A szálak egy irányba vezetnek: a bankok valamiért nem szívesen adnak jelzáloghiteleket, a kérdés az, hogy miért nem. Az eredeti elemzés itt érhető el.

30 éves jelzáloghitel-kamatok alakulása az USA-ban

posztba_nagy_21.jpg

A hitelpiac lefagyása nem túl jó jel, valami ilyennel indult a mostani válság is 2007 környékén - bár kétségteen, hogy nem mindegy, mi az oka mindennek. Felix Salmon, a Reuters publicistája szerint alapvetően négy jó okot lehet megnevezni. Az elsőért áttételesen a jegybank a felelős, vagyis azért, hogy történelmi mélypontra estek a jelzálogkamatok. A fenti grafikonon tetten érhető a trend, amiből adódik a kérdés: melyik bank ad szívesen 30 évre fix 3-4-5 százalékon hitelt? Ekkora időtávon bármi történhet, jöhet válság, jöhet infláció, felmehetnek a kamatok, a felmerülő kockázatokat a 3-4 százalékos kamat semmiképpen sem kompenzálja. A jelzáloghitelekkel éveken keresztül lehet egy szerényebb összeget keresni, viszont ha jön egy válság – és 30 év alatt egyszer jönni fog, az garantált – akkor a banknak inge-gatyája rámehet a túl nagyra nőtt jelzáloghitel-portfólióra.

A másik jó ok a rendkívül negatív friss emlék, épp most jutott túl az USA egy alapos ingatlanpiaci és pénzügyi összeomláson, amikor ennyire frissek a sebek, akkor evidens, hogy a bankok vonakodnak felpörgetni a hitelezést. A harmadik ok az, hogy a jelzálog-hitelezés hosszú távon nem hoz sokat a konyhára, ennél jóval kedvezőbb kamatozás mellett is meg lehet pörgetni a bank pénzét. A negyedik ok pedig az, hogy az amerikaiak jellemzően nem a számlavezető bankjuknál veszik fel a jelzáloghitelt, hanem oda mennek, ahol a legkedvezőbbek a jelzáloghitel-feltételek. Ennek nyomán egy jelzáloghiteles ügyfélből többnyire nincs egyéb haszna a banknak - más hitelek, számlavezetés, betétlekötés -, így már nem meglepő, hogy nem kapkodnak az jelzáloghiteles ügyfelekért.

A folyamat, vagyis a jelzálog-hitelezés akadozása Felix Salmon szerint egyértelműen káros az amerikai gazdaságban, amire megoldást illene találni. Szerinte, ha a jelzálog-hitelezésben nem fix, hanem változó kamatozás lenne, és a Fed engedné, hogy legalább 6,5 százalék fölé kapaszkodjanak a kamatok, akkor újra felpöröghetne a hitelezés. Ez ugyanakkor félő, hogy az ingatlanárak esését eredményezné, ami semmiképpen sem nemzeti érdek. A jelzálog-hitelezés akadozása egyre gyakrabban kerül elő, mint probléma, megoldási kísérletek pedig egyelőre nem nagyon vannak. Szép feladat lesz ez az amerikai vezetés számára, és úgy tűnik, nincs olyan megoldás, ami mindenkinek - a bankoknak és a lakosságnak - jó lenne.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Ezt se felejtsük el az egykulcsos adónál

Ennyit veszítesz, ha nincs munkád

A minimálbér-vita margójára

Békén kell hagyni a gazdagokat?

Nem kell pánikolni a nyugdíjak miatt

Bátran nyúlnának a jelzálog-hitelekhez a sztárközgazdászok

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr315761173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2014.01.18. 10:47:18

Ez valóban érdekes kérdés. Kíváncsi vagyok, milyen megoldást fognak találni?

Quercus a favágó 2014.01.18. 18:40:48

Vezessék be az amerikai piacra a "devizaalapú" hitelt. Pl. svájci frankban. Árfolyamkockázat, vételi- eladási ár, konverziós díj, stb. Azt nem mondom, hogy a piac fölpörög, de hogy az amcsik vérnyomása igen, arra fogadok.

bankvezér 2014.01.18. 19:02:51

@QUERCUS:
Látom, te meg akarod dönteni az Obama-kormányt. :)))
Persze azzal sem oldódna meg a hitelezés okozta probléma.
Ott ugye szabadon lehet fegyverhez jutni. Ezért aztán nem szeretnék Amerikában egy CHF-alapú hitelezést folytató bank igazgatója lenni. :))

Quercus a favágó 2014.01.18. 19:32:24

@bankvezér:

Az amcsik ügyesek. Megoldanák ezt is. A USA Legfelsőbb Bírósága még a "devizaalapú" hitelezés megkezdése előtt hozna egy jogegységi határozatot, melyben kimondaná, hogy a bankok a legfaszább gyerekek a világon, olybá tisztességesek, hogy még a Fatimai Szent Szűz is megjelent nekik, egyébként meg az a hülye aki mondja.
A törvénytisztelő amcsik meg sűrűn bólogatnának.

bankvezér 2014.01.18. 19:38:09

@QUERCUS:
Nem tudom, hogy ezt mire alapozod..

2014.01.18. 20:22:29

Nem értem, hogy miért csak 30 évre hiteleznek a bankok,amikor a hitel örökölhető?
süti beállítások módosítása