Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Kiemelkednél a szegénységből? - Erre vigyázz!

2014.01.09. 08:31 Pénzügyi Szemle

A szegénységből legkönnyebben a diploma megszerzésével lehet kitörni, a kutatások ugyanakkor azt mutatják, hogy a kiemelkedés a lelki terhek miatt visszaüt az egészségre.

Korábbi posztunkban bemutattunk egy tanulmányt, melynek legfőbb következtetése az, hogy a szegénységből elsősorban az oktatáson keresztül, vagyis egy jó diplomával a kézben lehet kitörni. Most ismertetünk egy kutatási eredményt, amely igazolja, hogy a szociális mobilitás kimutathatóan negatívan hat az egészségre, vagyis arra, aki sikeresen kitör a szegénységből és diplomát szerez, az átlagosnál rosszabb felnőttkori egészségi állapot vár. Az eredeti elemzés itt érhető el.

posztba_nagy_12.jpg

Gregory E. Miller és Edith Chen a Northwestern University, valamint Gene H. Brody, a University of Georgia professzorai a szegénységi küszöb felénél is kevesebből gazdálkodó amerikai családokban élő gyermekek iskolai eredményeit és egészségi állapotát vizsgálták egy kutatás során. Arra a következtetésre jutottak, hogy a később diplomát szerző fiatalok kiemelkedő képességei már 11 évesen is meglátszottak, az átlagnál szorgalmasabbak, okosabbak és szociálisan érzékenyebbek voltak.

Később, 19 éves korban a kiemelkedő szellemi és szociális képességek tovább fejlődtek, ekkor azonban - bár a megfigyelt fiatalok alkoholt és drogokat messze átlag alatt fogyasztottak - már látszódtak a romló egészségi állapot jelei: túlsúly, magas vérnyomás, fokozott stressz. A diploma megszerzését követően a munkaerőpiac teljes jogú tagjaként is jelentkeztek ezek az egészségügyi problémák, vagyis a szegény sorból kitörő, diplomát szerző és jó állásokba elhelyezkedő fiatalok az átlagnál rosszabb egészségi állapottal rendelkeztek.

A kutatók az okok vizsgálatakor arra jutottak, hogy az átlagosnál rosszabb egészségi állapot alapvetően nem az otthoni szegénységnek és a gyermekkori pénztelenségnek tudható be - és az ebből fakadó hiányos étrendnek, szakszerű orvosi ellátás hiányának -, hanem sokkal inkább lelki eredetű tényezőknek. Ezek a fiatalok ugyanis többnyire a családban egyedüliként kísérelték meg a kiemelkedést, valóra váltani a nagy amerikai álmot, melynek nyomán olyan lelki nyomást vállalnak magukra, melynek eredménye a felnőttkori rossz egészségi állapot.

Kiemelkedni tehát valóban lehet a diploma megszerzésével, a kutatók szerint ugyanakkor az állam felelőssége az, hogy ezek a tehetséges fiatalok a versenyképes tudás és a szociális beilleszkedés mellett az egészséges és sportos életmód, a kiegyensúlyozott étrend, és az egészséges értékrend alapjait is elsajátítsák. Ezt a felsőoktatási rendszer elsősorban mentor programokkal tudja megtenni, kiemelt jelentőségű ugyanakkor, hogy az egészséges és kiegyensúlyozott felnőtt élet alapjait már az általános iskolában lefektessék.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Békén kell hagyni a gazdagokat?

Nem kell pánikolni a nyugdíjak miatt

Bátran nyúlnának a jelzálog-hitelekhez a sztárközgazdászok

Ez ám az igazi rezsicsökkentés!

Hosszabb életet a férfiaknak!

Íme egy sikertörténet, amit lehet követni

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr485743162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2014.01.09. 09:17:34

Az erőltetett ütemű tanulás (is) stresszt okoz. A stressz pedig közismerten elősegíti a megbetegedést. Ennyi...

tamas75 2014.01.09. 14:38:31

Ez mind szép, de Magyarországra nem igaz! Itthon a "haverom haverja" elv működik, sajnos.

2014.01.09. 17:07:53

@tamas75: Hát...eddig én is ezt hittem,de ma kiderült,hogy nem teljesen igaz ez sem.

smartdrive 2014.01.09. 23:44:16

nem kellett volna annyit tanulni...

Brother Hate 2014.01.10. 01:21:31

A megoldás: szegénységből sporttal kitörni.

2014.01.10. 07:44:59

@Brother Hate: Ez az!Legyen mindenki focista!

kvadrillio 2014.01.10. 10:13:24

STADLER MILLIÁRDOS ÚRNAK 8 ÁLTALÁNOSA VAN, OCCT MÉGIS KIEMELKEDETT VELE...HGUJBER FERIKÉNEK NINCS ÉRETTSÉGIJE ...MÉGIS KIEMELTE MAGÁT...., AKIK A DIPLOMÁJUKAT, NYELVVIZSGÁJUKAT A PIACON VETTÉK...SZINTÉN KIEMELKEDTEK VALAHOGY....SOROLNI A NEVEKET TÚL HOSSZÚ LENNE.....PL NÉMETHNÉ FEJLESZTÉSI MINISZTERASSZONYNAK NINCS DIPLOMÁJA, MÉGIS Ő KEZELI A SOK MILLIÁRDOS UNIÓS FEJLESZTÉSI PÉNZEKET....nocsakennyi.......
süti beállítások módosítása