Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Beteg gyermek Európa szívében

2013.12.11. 08:31 Pénzügyi Szemle

A sokáig stabilnak hitt Hollandia is elkezdett „vérezni”, sőt, egyesek ma már a „stabil eurózóna” beteg gyerekének tartják számon őket.

Az elmúlt években rendre azt olvashattuk, hogy az eurózóna két részre szakadt, stabil északiakra – németek, hollandok, osztrákok, finnek -, és a renitens perifériára – olaszok, spanyolok, görögök… -, mára azonban úgy tűnik, hogy kezd felborulni a pálya, és egyre többen pártolnak át a stabilak közül a renitensekhez. Legutóbb épp a hollandok kezdtek térfelet váltani… Az eredeti elemzés itt érhető el.

tulip_nagy.jpg

De mi is a gond Hollandiával? Elsősorban nem az, hogy az S&P hitelminősítő a közelmúltban rontotta az ország hitelbesorolását, és nem is az, hogy a holland háztartások adósságállománya a GDP 110 százalékára rúg, és még csak az sem, hogy az ország GDP-je a talpra állásnak nevezett helyben járás ellenére 3,5 százalékkal van a 2008-as csúcs alatt.  A fő gond az, hogy Hollandia sikeresen belekormányozta magát egy megszorítás-lassulás spirálba, amiből úgy tűnik, hogy nem nagyon talál kiutat.

Néhány éve ugyanis még a hollandok voltak az elsők a németek által szervezett európai díszmenetben, melyben magasan lengették a „Megszorítással a válság ellen!” feliratú lobogót, ma azonban már úgy tűnik, hogy számukra is halálos méreggé vált a megszorítás. A lakossági fogyasztás 2011-óta minden negyedévben csökkent, a lakosság 16 százaléka tartozik többel a banknak, mint amennyit a lakása ér, a költségvetés hiánya pedig csak nem akar 3,0 százalék alá csökkenni. Jövőre jönnek az újabb megszorítások, amiből további lassulás következik, ami tovább rontja a mérleget, ami újabb megszorítást tesz majd szükségessé…

Ördögi kör ez, és bár arról természetesen szó sincs, hogy a holland állam csődbe menne - ez az elképesztő mértékű nemzeti vagyonnak köszönhetően kizárt dolog -, az eset kiválóan példázza, hogy még a legerősebb gazdaságot is térdre kényszeríthetik a szünet nélküli megszorítások.

A történet nem is azért érdekes, hogy mi lesz a hollandokkal, hisz Hollandia még egy évekig tartó stagnálással is a Föld egyik legirigyeltebb országa marad. Az igazi érdekesség talán inkább az, hogy az európai megszorítás pártiak szépen lassan elveszíthetik egyik legerősebb támogatójukat, vagyis könnyen lehet, hogy hamarosan a németeken kívül már senki sem gondolja majd komolyan, hogy a megszorítás működőképes recept lehet a válságkezelésben.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Megszakadsz a munkában? - A szüleid a hibásak!

Egyesüljön az USA és Kanada?

Nem mindenki örül Londonban a magyaroknak

Stiglitz már temeti az eurót

Ne féljünk az adócsökkentéstől!

Soha semmi nem lesz már a régi

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr165678894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bilolyogus 2013.12.11. 16:21:37

És akkor mi lehet helyette? Pénznyomtatás? Adósság elniflálás? Vagy leírás (csőd)?

Hova tűnt az Amerikában "nyomtatott" rengeteg pénz? Tudom, a felső 1 %-hoz. Jó az? És az jó lenne, ha bekerülne a reálgazdaságba? A felfutó termelés eredményeit ki venné meg? Vagy elkezdenének bért emelni az egyre jobban teljesítő termelő cégek?

na4 2013.12.11. 20:57:36

Ja és akkor mit kellene tenni? Megint eszelösen túlköltekezni? Nem is jó szó ez a megszorítás. Takarékoskodni kell, vagyis addig nyújtózkodni, ameddig a takaró ér.

bankvezér 2013.12.11. 21:31:02

"A lakossági fogyasztás 2011-óta minden negyedévben csökkent, a lakosság 16 százaléka tartozik többel a banknak, mint amennyit a lakása ér..."

Mi bankárok természetesen nem felelőtlenül hiteleztünk. Ááá, mi aztán nem ... :)

Fekete Pestis 2013.12.12. 09:40:54

nem tudom, az elemzes irja-e, de NL-lel az a baj, hogy a vallalatok elkepeszto mennyisegu keszpenzen ulnek, de sem beruhazni nem akarnak, sem pedig realbert nem akarnak emelni [egyaltalan, bert emelni]. Az NL berszinvonal szepen lassan erodalodik, es mar nem csak hogy a skandinav szintet nem eri el, de lassan a nemetet sem.

a masik gond az, hogy a lakossagot kuranagy jelzaloghitel terheli + nagy a munkanelkuliseg [7%], ugyhogy a belso kereslet doglodik.

mindezt tetezi a kommunista kormany [PdvA], amelyik "egyenlositeni" akar de ez a holland tervhivatal szerint a gazdasagi novekedes lassulasaval es a foglalkoztatottsag csokkenesevel jar.

egyszoval mondhatjuk, hogy NL-t a dogmatikus gndolkodas [ VVD = idiota megszoritasok, PvdA = kommunista egyenlosites] juttatta ide.

Fekete Pestis 2013.12.12. 09:43:14

@na4: Nem igaz.
Ha megfigyeled, strukturalis valtoztatasoknak [pl. nyugdijcsiokkentes, stb] NL-ben nyoma sincs.
megszoritani nem igy kell, hanem hosszu idore szetnyujtva, de az iranyt sigoruan tartva.
süti beállítások módosítása