Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Ne féljünk az adócsökkentéstől!

2013.12.05. 08:31 Pénzügyi Szemle

Az adócsökkentés képes gyors növekedési pályára állítani egy gazdaságot, így nem kell félni tőle. Az is igaz ugyanakkor, hogy csak adót csökkenteni nem elég.

Az adók csökkentésének személyesen mindenki örül, de "szakmai körökben" divat egy kicsit fanyalogni az adócsökkentéssel kapcsolatban. Mert ugye, ha a sikerhez egyszerűen adót kellene csökkenteni, akkor miért nem tesz meg ezt mindenki...

A másik oldalon pedig az is tény, hogy vannak sikeres adócsökkentési programok. Nem kell mindent újra feltalálni, koppintsuk le a sikeres külföldi gazdaságpolitikát és vezessük be itthon is! Az első lépés tehát legyen az, hogy megnézzük, mely országok értek el komoly sikereket, és mik voltak ennek a sikernek az alapjai. Adja magát az első célpont: vajon költségvetési oldalról mi alapozta meg az Egyesült Államok sikerét? Az eredeti tanulmány itt érhető el.

Dollaros_posztba.jpg

A Pénzügyi Szemlében megjelent tanulmány megvizsgálja a Reagan-korszak adócsökkentésre épülő gazdaságpolitikáját - 1981-1989 -, ami gazdaságtörténészek szerint az egyik legjelentősebb gazdaságpolitikai lépés volt az USA utóbbi három évtizedében. Reagan programjában szerepelt a szövetségi adók csökkentése, a jövedelemadó felső kulcsának nagymértékű leszállítása – 70 százalékról egészen 28 százalékig -, az alacsony jövedelműek adóterhelésének növelése, a tőkejövedelmek adójának csökkentése, a kormányzati jóléti programok kiadásainak csökkentése, liberalizáció és a piaci korlátok lebontása, végül pedig az alacsony infláció és alacsony kamatlábak biztosítása.

A rendszer ösztönzőleg hatott a vállalkozásokra, különösen a kis és közepes cégekre, ösztönözte a munkavállalást és a korábbinál jóval nagyobb teret engedett a magánszférának. Az eredmény az átlagos adóterhelés csökkenése, a jövedelemadó sávok közeledése, a családok reáljövedelmének növekedése, és robosztus gazdasági növekedés lett.

A rendszernek természetesen voltak szépséghibái, például az alacsonyabb adók nyomán megugró költségvetési hiány és a jelentősen növekvő államadósság. A hadikiadások is emelkedtek, ami ugyan segített felpörgetni a növekedést, a költségvetésre ugyanakkor jelentős költségeket rótt. Komoly és hosszú távú negatívum volt továbbá, hogy Reagan alatt az USA hitelező államból külföldi források bevonására kényszerülő állam lett.

A nyilvánvaló negatívumok mellett – melyeket utólag maga Reagan is elismert – a gazdaságtörténészek úgy látják, hogy az adócsökkentések és a kormányzati jóléti programok kiadásainak csökkentése, kombinálva a FED monetáris politikájával, a deregulációval, a szabad kereskedelem feltételeinek biztosításával (liberalizáció), egy olyan hosszú távú gazdasági növekedési periódust indított el, amely az Egyesült Államok leghosszabb prosperáló időszakának tekinthető. Akkor ez a recept működött, az azóta ismert és elismert hibák kijavításával miért ne működhetne újra?

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Soha semmi nem lesz már a régi

Görögország megmenekült, segítettek a "barátok"

Vihart kavart Ferenc pápa

Enged szorításából a svájci frank

Kiken segítettek a munkahelyvédelmi adókedvezmények?

Nyugdíj: az emberiség legnagyobb pilótajátéka!

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr385675390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.12.05. 08:53:41

"Akkor ez a recept működött, az azóta ismert és elismert hibák kijavításával miért ne működhetne újra?"
Igen, még most is működhet a dollárcsapda...

na4 2013.12.05. 17:58:25

Ingyenélöket kirúgni, pazarló szociális juttatásokat törölni, adókat drasztikusan csökkenteni, és szárnyalni fog a gazdaság, az ország.

room_101 2013.12.06. 11:01:35

Az is érdekes, hogy milyen unortodox dolgok történnek nálunk. Az adókat radikálisan, folyamatosan és állhatatosan csökkentjük, az újraelosztási szint meg közben mégis 49-ről 52%-ra nőtt. Hát ez meg hogy lehet vajon?
Biztos a Brüsszel meg a tudodkik miatt.

bankvezér 2013.12.06. 11:17:35

@room_101:
Csak a személyi jövedelemadó csökkent.
Minden más emelkedett, sőt új adónemeket is "alkotott" a kormány. Összességében nőtt az adóterhelés...
süti beállítások módosítása