Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Nekik nem lesz nehéz állást találni

2013.11.15. 08:26 Pénzügyi Szemle

A szegénységből a gazdagságig vezető legjobb útlevél a diploma, vagyis ha szegénynek születsz, és ki szeretnél emelkedni, akkor egy feladatod van: tanulni. A jó diplomával rendelkezőkre vadászni fognak.

Könnyű mondani, még a gazdag nyugati társadalmakban sem egyszerű a tanulás útján kiemelkedni – Afrikában vagy Délkelet-Ázsiában pedig közel lehetetlen -, nem véletlen, hogy az Egyesült Államokban például a társadalom legszegényebb ötödébe születőknek csupán alig több, mint a fele képes kitörni valamely felsőbb jövedelmi rétegbe. Viszont, akik kiemelkednek, azoknak 86 százaléka rendelkezik diplomával. Az eredeti elemzések itt érhetőek el.

posztba_nagy_4.jpg

Butaság lenne azt gondolni, hogy megvalósítható az egyenlők társadalma, ahol mindentől függetlenül mindenkinek megvan az esélye arra, hogy felemelkedjen. Ezzel együtt a társadalmaknak és a gazdaságpolitikusoknak arra kell törekedniük, hogy a jó minőségű alap szintű oktatást mindenki számára lehetővé tegyék, a felsőoktatást pedig olyan közel hozzák a szegényebb társadalmi rétegekből érkezők számára is, amennyire csak lehet.

Gordon Brown, Nagy-Britannia egykori miniszterelnöke a nyugati világban a válságból kivezető utat, a szegény országokban pedig a felemelkedés kulcsát látja az oktatás fejlesztésében. Hangsúlyozza, hogy egy gazdaság sikere a humántőke mennyiségében és minőségében rejlik, vagyis minél több egy adott országban a képzett, nyelveket beszélő, és diplomás ember, annál jobbak az adott ország növekedési kilátásai.

Nincs ebben semmi meglepő, a vállalatok világában is többnyire a legtöbb tőkével rendelkező cégeknek a legjobbak az esélyei, miért lenne ez másként a társadalmak és nemzetgazdaságok szintjén? Gordon Brown rámutat, hogy a világban zajló folyamatok arra engednek következtetni, hogy a technológiai fejlődés nyomán 2020-ra globálisan mintegy 40 millió főre rúgó munkaerőhiány lesz a képzett diplomás szakemberekből, és 95 milliós felesleg az alacsonyan képzett munkaerőből.

Vagyis amint a technológia fejlődik, egyre kevesebb képzetlen, és egyre több magasan képzett dolgozóra lesz szükség - és ez a tendencia évtizedekre előre biztosan így lesz -, vagyis a társadalmi, gazdasági és szociális érdekek mind azt kívánják, hogy az országok fejlesszék az oktatás színvonalát mind az elemi, mind a felsőoktatás szintjén. Szükség van arra, hogy a minőségi oktatás mindenki számára elérhető és megfizethető legyen, vagyis a társadalmaknak az eddigieknél többet kell humántőkébe, azaz tudásba fektetniük.

Ezt természetesen elsősorban közpénzből lehet megtenni – jól fizetett tanárok, vonzó tanári pálya, minőségi általános iskolák és gimnáziumok, állami ösztöndíjak, olcsó diákhitel, megfizethető felsőoktatás -, hisz a minőségi és megfizethető oktatás vagyonokba kerül, hosszú távon azonban ez az egyik legjobb befektetés egy társadalom számára.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Megfojtja magát Európa

Devizahitelek: miben hibáztak biztosan a bankok?

Furcsa világot teremtett a válság

Az évszázados dunai árvíz csak a kezdet?

Újabb generáció lehet a devizahitelek foglya

Mi a baj az IMF-es vagyonadóval?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr655628898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.11.15. 09:19:38

"Gordon Brown rámutat, hogy a világban zajló folyamatok arra engednek következtetni, hogy a technológiai fejlődés nyomán 2020-ra globálisan mintegy 40 millió főre rúgó munkaerőhiány lesz a képzett diplomás szakemberekből, és 95 milliós felesleg az alacsonyan képzett munkaerőből."

Ez bizonnyal így lesz. A diplomások az utcaseprés, a szemétszállítás és buditisztítás szakterületéről is kiszorítják a diploma nélkülieket. :))

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.11.15. 09:36:13

Az írás eleje jó, de a következtetés az nem.

A tanulás legfontosabb eleme, hogy a diák akarjon tanulni. Ha ez nincsen meg, akkor lehet a tied a világ legjobb oktatási rendszere, nem lesznek eredmények. Lásd US.

Ellenben ha egy diák akar tanulni, akkor ki tud emelkedni Magyarországon is, ahol az oktatás színvonala jóval alacsonyabb, mint a US-ben.

A kormány feladata tehát csak annyi, hogy biztosítson egy legalább "Magyar" színvonalú oktatást és tartson rendet az iskolákban.

Akaratot a kultúra tud adni a diáknak, ahova tartozik, ezen a kormány nem fog tudni változtatni.

A képzetlen munkahelyek száma folyamatosan csökken mindenhol. Robotok vannak, meg fejlett eszközök, ezért pl. takarítónökre sem lesz szükség belátható idön belül.

Husz_János_Puszita 2013.11.15. 14:31:47

Nem tartom helyesnek a mennyiségi szemléletet diplomás ügyben. Minőségi szemlélet kell.
süti beállítások módosítása