Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Rossz zsebekbe tömik a pénzt

2013.09.30. 08:30 Pénzügyi Szemle

Ha a részvény- és ingatlanárak felmennek, akkor az emberek gazdagabbnak érzik magukat, így többet fogyasztanak, ami kihúzza a gazdaságot a gödörből. Legalábbis elméletileg.

Miután az elmúlt évek tapasztalatai alapján világosan látszik, hogy a Fed eszközvásárlási programja és a nulla százalékra levitt rövid kamatszint sem a beruházásra, se a fogyasztásra, sem pedig a munkanélküliség alakulására nem képes számottevő pozitív hatást kifejteni, kijelenthető, hogy a jegybank egyedül a vagyonhatáson (wealth effect) keresztül érhet el bármiféle gazdaságélénkítést. Ezzel ugyanakkor az a baj, hogy a vagyonosoknak, azaz a gazdagoknak kedvez, az átlag ember keveset érzékel belőle, vagyis úgy tűnik, hogy a Fed azoknak a zsebét tömi pénzzel, akiknek a legkisebb szükségük van erre – véli Stephen S. Roach, a Yale University professzora. Az eredeti elemzés itt érhető el.

dollar_nagy_2.jpg

De mi is az a vagyonhatás? Ennek lényege az, hogy ha az ember vagyonosabbnak érzi magát, vagyis a lakóingatlana, esetleg egyéb ingatlanvagyona, a részvényportfóliója vagy bármely más befektetése felértékelődik, akkor gazdagabbnak érzi magát, aminek következtében könnyebben növeli fogyasztási kiadásait is. Ezzel szemben, ha a részvény- és ingatlanárak leesnek, akkor az emberek óvatossá válnak, visszafogják fogyasztásukat, és igyekeznek takarékoskodni a nehezebb időkre.

Tehát ha a Fed a nulla kamatokkal és a pénzpumpával eléri, hogy a részvény- és ingatlanárak felmenjenek, attól azt várja, hogy az emberek vagyona növekszik, akik érezve a gazdagságot egyre többet költenek. A fogyasztás megugrik, a gazdaság fellendül, a munkahelyek szaporodnak, a beruházások felpörögnek. Legalábbis elméletileg.

A gond ezzel csak az, hogy - kutatások bizonyítják – a vagyonhatásnak csak töredéke, mintegy 3-5 százaléka csapódik le valójában a magasabb fogyasztásban. A másik gond az, hogy a nulla kamatokkal a jegybank veszteséget okoz a megtakarítóknak, vagyis a bankbetét- és kötvénytulajdonosoknak. A harmadik probléma pedig az, hogy a Fed ezzel a politikával a vagyonosoknak kedvez, amiből a társadalom java része szinte semmit sem érez.

Stephen S. Roach szerint nem véletlen, hogy az elmúlt években felszínre kerültek az Egyesült Államok jövedelmi különbségeivel kapcsolatos aggodalmak, miután mind a költségvetési, mind a monetáris politika erősítette ezeket a különbségeket. Szeptemberben, amikor a Fed elhalasztotta a pénzpumpa lassítását, a tőkepiacok fellélegeztek és emelkedésnek indultak, a szomorú tény azonban az, hogy az amerikai átlag polgárnak ez szinte semmilyen pluszt nem hozott. Ez a fajta válságkezelés csupán a társadalom egy szűk elit rétegének kedvez, pont azoknak, akik a legkevésbé szorulnak segítségre és támogatásra.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Újra ketyeg a görög bomba

Így csökkenthető a spekuláció - az IMF szerint

Megöli a beteget a brüsszeli recept?

Nobel-díjas támasz a devizahitelesek mentéséhez

Menjünk minél később nyugdíjba!

Mégsem omlanak össze a nyugdíjrendszerek?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr445536057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.09.30. 12:04:12

A US-ben Obama elnök óta erösödik a szocializmus, aminek a következménye az, hogy egyre nagyobb réteg szegényedik el.

Nem a gazdagabbak lettek gazdagabbak, hanem sokkal több szegény lett a szocializmus miatt.

high up! 2013.09.30. 18:38:10

Le se szard a statisztikát, éljen a birkamenet!

Rodolfo63 2013.09.30. 18:50:27

@Dörnyei József: nem a szociális intézkedések miatt lett több szegény, hanem mert egy csöppet leült az usa gazdasága is

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2013.09.30. 18:54:17

Telitalálat a hungarocell Orbán szobor, jelképezve az orbáni diktatúrát, a könnyű, semmi, múló sikereket, az egypártrendszeri arroganciát.
Az ellenzéknek kevés esélye van a megszólalásokra, mivel lenyúlta a médiát a sunyi fidesz.
Elég komoly jelzés és figyelmeztetés ennek a gőgös, aljas, álszent, műmagyar, bóvli bandának, hogy azért van akik másképpen gondolják.
Miért nem támadják most a tv székházat? Azért mert anno a fidesz csőcselék tette.
A szemét CÖF már megint sok közpénzt kapott Orbántól, lehet okt. 23-án terelni a birkanyájat.
Hány országból érkeznek most fizetett bérfelvonulók éltetni a törpediktátort!

Orbán banda takarodj!

Brix 2013.09.30. 19:24:11

@Dörnyei József: A gazdagok jóval gazdagabbak lettek az elmúlt 2-3 évben. Elég csak megnézni hogy éves szinten mennyivel emelkedtek a főbb indexek.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.09.30. 20:58:39

@Rodolfo63:
A kettő összefügg. A szocializmus kemény százalékokat jelent a GDP növekedésből. 4-6% minuszt.

Ami meg munkanélkülieket jelent meg alacsonyabb fizetéseket.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.09.30. 21:00:04

@Brix:
A US-ben nem a gazdagok a részvények tulajdonosai, hanem a középosztály és egyre inkább külföldiek.

medvegy 2013.09.30. 21:53:06

@Dörnyei József: Meglehetősen skizofrén okoskodást próbálsz belevinni Obama szociális intézkedéseibe.

Először is kevered az okot az okozattal. Előbb volt a gazdaság leülése, aztán, mikor a népesség jelentősebb része szegényebb lett Obama pár(európai szemmel elég vérszegény) szociális intézkedésre tett javaslatot. Érted? Utána! Mert szükség volt rá! Ott sem szeretnének az emberek az utcán meghalni, mert nincs az orvosi kezelésre fedezetük, és azért még fizetnek adót.

És nem szocialista rendszert vezetett be, hanem szociális segítségre tett indítványt!

Ami pedig a többi fejtegetésedet illeti, akármelyik dilidoki megnyalná hallatán a szájaszélét! Egy gazdasági szakértő meg röhögőgörcsöt kapna, ha egyáltalán tudna rajta nevetni....

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.09.30. 23:08:14

@medvegy:
Nem ismered a tényeket. Obama 11%-os GDP hiányt csinált, ami tönkrevágta a gazdaságot. Előtte 3% alatti volt a hiány, a gazdaság jól ment.

Ha nem ismered a tényeket, akkor ne okoskodj...

A gazdasághoz nem értesz, a tények meg nem érdekelnek. Jó szocialista vagy...
süti beállítások módosítása