Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Adóemelés, megszorítás? - Ezt alaposan benéztük

2013.07.30. 07:22 Pénzügyi Szemle

Jobb később, mint soha: közgazdászok kiszámolták, hogy az európai megszorításokkal érdemes lett volna kivárni, míg a recesszió véget ér és a gazdaságok újra emelkedő pályára állnak.

“The boom, not the slump, is the right time for austerity at the Treasury.” - John Maynard Keynes

Korábbi posztunkban megvizsgáltuk, hogy a Rogoff-Reinhardt tanulmány Excel-hibái és az erre épülő európai megszorítások hogyan terelték tévútra az öreg kontinens gazdaságát, és bemutattuk, hogyan ismeri el az IMF, hogy lejárt receptet írt fel Európának, amikor megszorításokat javasolt. Most, hogy az eurózóna gazdasága szépen lassan növekedési pályára áll, és a költségvetési hiányok is megnyugtató szintre állnak be, újabb tanulmány bizonyítja be azt, amit már eddig is sejteni lehetett: a megszorításokat akkor kell alkalmazni, amikor a gazdaság erős, és nem akkor, amikor gyenge. Az eredeti tanulmány itt érhető el.

A brit GDP növekedési pályája

Austerity_poszt.jpgKék vonallal a tény adat, narancssárgával egy 2010-es előrejelzés, zölddel a GDP alakulása, ha nem lettek volna megszorítások 

Alan Taylor, a University of California professzora és kutatócsapata statisztikai módszerekkel megvizsgálta a megszorítások hatásait a gazdaságokra, amely kutatásból világosan kiderült, hogy a recessziók alatt véghez vitt megszorítások jóval nagyobb károkat okoznak a reálgazdaságban, mint ha a gazdaságpolitikusok kivárnák, amíg a recesszió véget ér, a GDP pedig újra emelkedő pályára áll. Csak egy erős gazdaság képes komolyabb megrázkódtatás nélkül átvészelni egy egyensúlyjavító programot, egy gyenge gazdaság csak még mélyebbre süllyed.

A brit gazdaságra vonatkozóan konkrét eredményeket is bemutat a kutató – lásd fenti grafikon -, amiből kiolvasható, hogy ha nem lettek volna megszorítások, akkor a brit gazdaság most egészségesebb, a GDP pedig magasabb lenne. A megszorítások elhalasztása természetesen csakis akkor működhet, ha a kötvénypiacok nem kényszerítik rá a döntéshozókat a nadrágszíj meghúzására, ehhez pedig arra van szükség, hogy a fiskális és monetáris politika összhangban működjön, vagyis a laza monetáris politika időt nyerjen a megszorítások későbbre halasztásához.

Az elmúlt években jó néhány kutató foglalkozott a megszorításokkal, és azok hatásaival, és bár továbbra is parázs vita övezi a témát, lassan-lassan kezd kikristályosodni az, amit John Maynard Keynes nyolc évtizeddel ezelőtt egyértelművé tett: a költségvetés rendbe tételével érdemes megvárni, amíg a gazdaság maga mögött hagyja a recessziót, és újra növekedési pályára áll. 

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Nem hinnénk, hogy ezek a világ legdrágább városai

Rábíznánk-e a pénzünket egy polipra?

És még köszönjük is meg a bércsökkentést...

Keményen dolgoztatják a nyugdíjasokat

Összebútorozna az USA és az Európai Unió

Napi 16 óra melóból sem lehet megélni?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr145427525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Husz_János_Puszita 2013.07.30. 19:56:51

" a megszorításokat akkor kell alkalmazni, amikor a gazdaság erős"

Hja ahhoz ki kell csavarni a gazdaság irányítását a politikusok kezéből. Amikor megy a szekér, eszükbe nem jut strukturális átalakításokat eszközölni, megy a habzsi-dőzsi osztogatás.
Válság idején rákényszerülnek lenyomni a megszorításokat a választók torkán.
süti beállítások módosítása