Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Támadnak a vírusok

2013.05.28. 09:10 Pénzügyi Szemle

Emberek és kórokozók között véget nem érő küzdelem folyik az életben maradásért, melyben most nagyon úgy tűnik, hogy az emberek kezdenek elkényelmesedni.

Volt idő az emberiség történelmében, mikor nem a gazdasági válságok, a recessziók vagy a devizahitelek miatt aggódtak, hanem a pusztító járványok és a lakosságot megtizedelő fertőzések miatt. Ezek az idők mára már rég feledésbe merültek, és nagyon úgy tűnik, hogy az emberiség végleges győzelmet aratott a baktériumok és vírusok felett. Az a H1N1 például, melynek „támadását” az emberiség 2009-ben könnyedén visszaverte, 1918-ban még közel 100 millió ember halálát okozta. (Bővebben lásd "Elkényelmesedő gyógyszercégek, profitérdek, megerősödő vírusok" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!
KÖVESSEN MINKET A LINKEDINEN!


A gyógyszeripar robbanásszerű fejlődése való igaz, hogy a kórokozók java részének méregfogát kihúzta - a fejlett világban legalábbis -, nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy amint az emberiség egyre hatékonyabb ellenszereken dolgozik, addig a természet is igyekszik egyre hatékonyabb vírusokat és baktériumokat „kifejleszteni”.

Ebben a törekvésében pedig az emberek még segítségére is vannak. A környezetszennyezés, a géntechnológia, a tömegközlekedés elterjedése, a városiasodás mind-mind olyan tényezők, melyek segítik az újabb és újabb kórokozók kialakulását és elterjedését. Örök szabály, hogy minél erősebb ellenszert dolgoz ki az orvostudomány, annál ellenállóbbak és annál hatékonyabbak lesznek a jövő kórokozói is. Olyan ez, mint egy futóverseny, mindenki küzd a túlélésért – mutat rá Patrick Love, az OECD szakembere.

Vagy itt van az állattenyésztésben bekövetkezett technológiai forradalom. Az állattenyésztés ma már olyan szintű versenynek van kitéve a fejlett gazdaságokban, ami egy pillanatnyi megingást sem tesz lehető. Itt minden fillérre pontosan ki van számolva, a tenyésztők pedig nem engedhetik meg maguknak, hogy egy-egy bakteriális fertőzés keresztülhúzza a gondos számításaikat.

Egyszerűbb és olcsóbb egy sor antibiotikummal ellátni az állatokat, mint vállalni a különböző betegségek gazdasági következményeit, ez a mentalitás ugyanakkor ránk, emberekre kimondottan veszélyes. Amit ugyanis az állatok magukhoz vesznek, az végső soron bennünk köt ki, és ki tudja, hogy milyen antibiotikumokkal vagy szteroidokkal tömték a haszonállatokat, hogy azok ellenállóbbak legyenek, vagy épp gyorsabban növekedjenek…

A vírusok és baktériumok tehát erősödnek, a gond az, hogy a kórokozókkal szembeni küzdelem során az emberiség kezd elkényelmesedni. Sokkal több pénz van ugyanis a jelen kor első számú betegségének, a rákbetegségnek a gyógyításában, mint a baktériumok elleni küzdelemben. Nem is csoda tehát, hogy a kutatás és fejlesztésre szánt milliárdok elsősorban a rákbetegség gyógyításába áramlanak, és elkerülik a vírusok és baktériumok elleni, jóval kevésbé nyereséges küzdelmet. Csak remélni tudjuk, hogy ez az elkényelmesedés nem bosszulja meg magát, valamikor a most még távolinak tűnő jövőben…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Milliók kés alatt a Gangnam Style miatt

A forintra kell lőni!

Magyarországot is megmentik a fiatalok?

Így segíthetne Magyarországon az MNB

A gyerekkel szúrsz ki, ha szórod a pénzt

Jöhet az üres ingatlanok megadóztatása

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr365364904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása