Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Gyermek és nyugdíj: a 10 alaptétel

2012.10.08. 09:06 Pénzügyi Szemle

Tíz pontos összefoglalás arról, hogy a gyermekvállalást és a nyugdíjat összekötő reform miből indul ki, és miért lenne üdvös a számunkra. Szinglik és nagycsaládosok, meddőség és költségvetés.

A magyar nyugdíjrendszer átalakításra szorul. Ezt szinte senki sem kérdőjelezi meg, de kevés olyan koncepcióterv ismert egyelőre, amely konkrétan megmondaná, hogy akkor mit is kellene tenni. Az egyik ilyen az a felvetés, amit Botos Katalin és Botos József egy szűk éve hirdet folyóiratokban, újságokban és konferenciákon (a részletekről lásd "Gyermekvállalás és nyugdíjrendszer: a reform 10 alaptétele" című cikkünket a jobb hasábban).

Ez a téma váltotta ki az egyik leghevesebb vitát az 50. Közgazdász Vándorgyűlésen is, így a szerzőpáros úgy döntött, hogy tíz alaptételben foglalja össze, mit is gondol a gyermekvállalás és a demográfiai gondok, illetve a nyugdíjrendszer összekapcsolásáról.

Kétségtelen, a gyermekvállalás ösztönzéséhez első feltétel, hogy meginduljon a foglalkoztatás növekedése. Ha az embereknek nincs munkájuk, akkor nyilván nehezen gondolnak családalapításra. E téren nyilván nem a társadalombiztosítási reform meghirdetésétől várható változás. Azt is rögzítenünk kell, hogy 2035-ig a jelenleg mérhető trendek szerint, nem kell feltétlenül a nyugdíjrendszer összeomlásától tartani. Ha nem is lesz strukturálisan tökéletesen megfelelő a munkaképes korba lépők száma és aránya, de lesz kellő kínálat a munkaerőpiacon. Csak munkaerő kereslet is legyen! Munkahelyek nélkül nincs jövedelemtermelés és járulékfizetés, ami minden nyugdíjrendszer alapja. Ha a gyermekszám tovább esik, és a népesség csökken, akkor viszont mindenképpen összeszűkül a piac.

Ösztönözzön a gazdaság kifehérítésére, ne terhelje súlyosan az államháztartást, ne rontsa a jelen nyugdíjas generáció helyzetét, s vegye figyelembe a gyermekvállalás terheit is – a Botos házaspár szerint ebből kell kiindulni. Íme, a tíz alaptétel, egy kicsit leegyszerűsítve.

 1. A járulékokat nem magunknak fizetjük, hanem az előttünk járó generáció eltartására, akiknek tartozunk felnevelésünkért.
 2. A gyermekvállalás közérdek, ami azt is jelenti, hogy a társadalomnak meg kell becsülnie azokat, akik vállalnak gyermeket.
 3. Aki akar, merhessen vállalni gyermeket, ne legyen ez hátrány neki. Aki nem, az pedig számoljon a következményekkel- és tegyen félre magának idős napjaira.
 4. Nem a gyermekvállalás figyelembe vétele a nyugdíjban igazságtalan, hanem a jelenlegi helyzet, amelyben a gyermeket vállalók ma hátrányos helyzetben vannak a gyermeket nem vállalókkal szemben.
 5. Van, aki szeretne gyereket, de nincs neki - esetükben méltányosságot kell a rendszerbe építeni.
 6. Nem csak a szülők költenek a gyerekre, hanem a társadalom is, így az állam is joggal várja el „befektetése" térülését, ami azáltal következik be, hogy a jól képzett gyermek munkavállalóként adót fizet majd az államnak.
 7. A tanult gyermeket felnevelőket célszerű nagyobb mértékben jutalmazni.
 8. A nyugdíj maradjon munkanyugdíj, azaz a rendszer jelentsen ösztönzést a legális munkára.
 9. A költségvetés helyzetét belátható időn belül terhelni nem lehet.
 10. Kifutási időt kell adni a társadalomnak, hogy igazodni tudjon a rendszerhez.


Nem külön tétel, de a szerzőpáros mindig hangsúlyozza: mivel ez a nyugdíjrendszer is munkaalapú, így alapvető jelentőségű, hogy legyen elég munkahely. Munkahelyek nélkül ugyanis nincs jövedelemtermelés és járulékfizetés, ami minden nyugdíjrendszer alapja.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Legyünk Európa éléskamrája!

Svéd nyugdíjat, francia atomot!

Amiben Magyarország jobb, mint az USA

Európa alulmaradt a devizaháborúban


Nem csak megszorítani lehet

A nagy magyar adósságcsapda

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr505365133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása