Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Mitől lesznek jók az egyetemeink?

2012.03.13. 14:53 Pénzügyi Szemle

A magyar felsőoktatás átalakításánál az is legyen fontos, hogy tudnak-e eleget a végzett hallgatók. Ha pedig nem, miért nem?

A magyar felsőoktatási rendszer a tapasztalatok szerint drága, fenntarthatatlan, és ami mindennél szomorúbb: olyan végzett hallgatókat bocsát ki, akik sokszor nem állják meg a helyüket a munkaerőpiacon. Vagyis az oktatás minősége nem elég jó (erről lásd a „Valóban csak a pénz számít a felsőoktatásban?” című cikkünket a jobb hasábban).

A felsőoktatás, az egyetemek és főiskolák minősége minden bizonnyal lehetne jobb, de kérdés, hogy miképp. Mik a fontos tényezők ebből a szempontból? Mitől lesz jobb vagy rosszabb egy-egy egyetemi képzés, egy-egy főiskolai szak. Móczár József fent említett tanulmánya szerint a magyar felsőoktatás színvonala azért romlott le, mert a rendszerváltás után az ország áttért a tömegoktatásra.

A megoldás ezért az lehetne, ha visszatérnénk ahhoz az amúgy más államokban is osztott alapelvhez, miszerint az államilag finanszírozott oktatást a legkiválóbb hazai egyetemeinkhez, a legtehetségesebb hallgatók képzéséhez rendelődjön. Az államilag finanszírozott felsőoktatás tehát legyen elitképzés, vagyis koncentrálódjon a kis létszámú, közel azonosan magas felkészültségű diákok oktatására.

Az oktatás minőségével kapcsolatos viták nem csak Magyarországon dúlnak, hanem például az Egyesült Államokban is – pedig ott van a világ topsikoláinak, topegyetemeinek nagy többsége. Paul E. Peterson, a Harvard professzora épp a minap jelentetett meg egy kisebb tanulmányt ezzel a témával kapcsolatban. Peterson cikke már egy válasz volt Helen F. Laddnak a cikkére, aki a Broader Bolder Approach (BBA) ismert képviselője és vezetője a tengerentúlon.

A vita nagyon röviden arról szól, hogy vajon miképp lehet emelni az amerikai oktatás színvonalát (a magyar helyzettel kapcsolatos párhuzamok levonása előtt érdemes rögzíteni, hogy nem a felsőoktatásét, hanem az oktatásét általában). A BBA hívei szerint a teljesítmény a családi jövedelem függvénye, így a lemaradást azzal lehet csökkenteni, ha emeljük (egymáshoz közelítjük) a családok jövedelmét, és olyan szolgáltatásokat nyújtunk, amelyek az iskolán kívüli időszakra vonatkoznak (például nyári táborok).

Peterson szerint ezzel szemben azt állítja, hogy bőven nem ez a legfontosabb szempont és oksági kapcsolat. Ugyanilyen fontos a család képzettségi-kulturális háttere, az hogy a szülők együtt élnek-e, vagy elváltak, illetve hogy az anya dohányzott-e a terhesség alatt. A Harvard professzora épp a fentiek miatt elveti a BBA receptjét, és azt állítja: jó eredményekhez mindenekelőtt jó iskolák kellenek.

Ezt talán Magyarországon is érdemes megjegyezni, akár a felsőoktatás átalakításával kapcsolatban is.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Hurkot tett a saját nyakára az EU?

Jó adottságok, gyászos rögvalóság

Mindent bezsebelnek a gazdagok

Magyarország lerobbant

Hogyan nem adóznak a nagyok?

Kína befordult a célegyenesbe
________________________________________________
______________

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr255365331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása