Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Megfojtja magát Európa

2013.11.14. 08:31 Pénzügyi Szemle

Az adósságok nőnek, az infláció eltűnik, az eurózóna súlyosan eladósodott országai így egyre nehezebb helyzetbe kerülnek.

Az eurózóna inflációja 0,7 százalékra csökkent, miközben a 2014-re várt adósság/GDP mutató már közelíti majd a 100 százalékot. Gazdasági növekedés nincs, infláció nincs, az adósság egyre nyomasztóbb, hogyan fogja így a gazdasági blokk finanszírozni a terheket? Az eredeti elemzés itt érhető el.

GDP arányos államadósságok alakulása

Posztba_nagy_19.jpg

Andrew Cullen, a Mises Institute közgazdásza hangsúlyozza, hogy miközben az amerikai, japán és brit jegybank két kézzel önti a pénzt a rendszerbe, és igyekszik a lehető legtöbb segítséget megadni az adósságok finanszírozásához, addig az EKB továbbra is szárazon tartja a puskaport. A pénzcsapok zárva vannak az eurózónában, ami két dolgot eredményez: az euró erősödik, ami tovább szorítja le az inflációt és rontja az exportszektor versenyképességét, az államok pedig jegybanki segítség nélkül maradnak az adósságok finanszírozásában.

A defláció, vagyis a negatív infláció és a magas adósság halálos méregnek számít, olyan csapdának, amiből szinte reménytelen a kiút. Az eurózóna periféria országai pedig a jelek szerint éppen ebben a helyzetben vannak – lásd fenti táblázat -, a GDP-arányos adósságok ugyanis szünet nélkül emelkednek, az árak pedig stagnálnak, sőt néhol csökkennek.

Andrew Cullen hangsúlyozza, hogy ebből a csapdából két kiút adódik. Először is lehetőség van az adósságok részleges csődjére, amolyan görög módra, erről a forgatókönyvről azonban az eurózóna hallani sem akar. A másik megoldás az EKB pénznyomtatása lenne, amivel gyengítené az eurót, felpörgetné az inflációt, leszorítaná a kamatokat a periférián, vagyis végeredményben jelentősen könnyítené az adósságok finanszírozását. A gond az, hogy az eurózóna erről a forgatókönyvről sem akar hallani.

Valamit ugyanakkor tenni kell, az időhúzás egy darabig működik, ha azonban a fenti táblázat tendenciája folytatódik – márpedig miért ne folytatódna? -, akkor a piacok előbb-utóbb rá fogják kényszeríteni az eurózónát, hogy válasszon a két forgatókönyv közül. Hogy mikor, és milyen módon jön ez a kényszer, az természetesen egyelőre bizonytalan, Andrew Cullen mindenesetre arra készül, hogy ha jön, akkor az eurózóna a csődök helyett a pénzpumpát, vagyis az infláció felpörgetését fogja választani.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Devizahitelek: miben hibáztak biztosan a bankok?

Furcsa világot teremtett a válság

Az évszázados dunai árvíz csak a kezdet?

Újabb generáció lehet a devizahitelek foglya

Mi legyen Európával?

Mi a baj az IMF-es vagyonadóval?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr385631381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.11.14. 09:08:29

Az Euró zóna azt az utat választotta, hogy az állami kiadásokat lassan, de folyamatosan leépítik a túl szocialista országokban, ami rendbe teszi ezeknek az országoknak a költségvetését.

A pénznyomtatás folyik, az ECB nyomtat pénzt, csak egyelöre jóval kevesebbet, mint a FED vagy a BOE. Ha defláció lesz, akkor elöször leviszik az alapkamatot 0%-ra, majd szvsz. elkezdenek pénzt nyomtatni. De ez a jövö zenéje.

Kivlov 2013.11.14. 12:34:09

@Dörnyei József:
"Az Euró zóna azt az utat választotta, hogy az állami kiadásokat lassan, de folyamatosan leépítik..."

A logika nem is lenne rossz. Csak nem lassan kellene (kellett volna), hanem drasztikusan, sokkszerűen.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.11.14. 12:37:24

@Kivlov:
A sokkszerü változások szinte mindig nagy kárt okoznak.
Lásd Magyarországot a rendszerváltáskor v. OV utóbbi 3 évét.
A változásokat úgy kell végrehajtani, hogy ne legyen a végén sok millió hajléktalan...

bankvezér 2013.11.14. 12:53:52

Ha a dolgok szembe mennek a józan gazdasági logikával, akkor keresd mögötte a politikát!

bankar.blog.hirszerzo.hu/2012/09/06/europa-ujrafelosztasa-a-putyin-merkel-paktum/

Kivlov 2013.11.14. 13:16:59

@Dörnyei József:
f*szt.
így meg ez vam, ami most: mazsatolás, elhúzódó recesszió, kilábalás.
Úgy kellett volna, mint az észtek: drasztikusan, aztán abból lehet növekedni.
Orbán utóbbi 3 éve hol volt sokkszerű? :D
Csak langyoskodunk, alig merünk a kiadásokhoz nyúlni, holott 10-15 éve megy a szöveg, hogy sokkal többet költünk szoc. célokra mint a fejlettségünk engedné, meg mint a régiós társak.

bankvezér 2013.11.14. 13:32:57

@Kivlov:
Te csak ne vitatkozz Dörnyei úrral, a nagy komcsihunter-rel. :))
Dörnyei úrnak zseniális szimata van. Én például megírtam neki, hogy a szocializmusban nem piacgazdaság, hanem tervgazdaság van, erre Dörnyei úr azonnal "felismerte", hogy én komcsi vagyok. :))
Szóval csak óvatosan! :))

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.11.14. 14:34:01

@Kivlov:
Még szerencse, hogy nem te vezeted ez EU-t.

Az Észtek egy kis sz*ros ország, kisebb, mint a kis sz*ros Magyarország. A világgazdaságra még annak sem lenne, hatása, ha az UFO-k ellopnák.

Az EU a világgazdaság meghatározó része.
Ha az EU eljátsza az Észt taktikát, akkor a világgazdaság egy az egyben összeomlik.

Más: A FIDESZ nem csökkentette, hanem emelte a kiadásokat. Bajnai idején valahol ~49% volt az újraosztási arány, ma ~53%. Az 4% növekedés és nem csökkenés.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.11.14. 14:34:47

@bankvezér:
Ha nyomod a komcsi propagandát, akkor ne csodálkozz, ha vörösnek néznek...
A kommunizmusban volt tervgazdaság, 1989 elött Magyarországon.

Kivlov 2013.11.14. 14:41:29

@Dörnyei József:
össze, persze. :D

"FIDESZ nem csökkentette, hanem emelte a kiadásokat"
pontosan itt van a baj. Az adócsökkentést, hiánylefaragást kiadáscsökkentésből kellett volna "finanszírozni."

bankvezér 2013.11.14. 14:55:52

@Dörnyei József:
Jelentkezzenek azok, akik szerint 1989 előtt Magyarországon nem szocializmus, hanem kommunizmus volt!!!
(Megsúgom, hogy ilyen módszerrel próbálom felderíteni, merre bujkálnak, a Gyurcsány Ferenc által pár éve kiengedett elmebetegek.) :))

Késapati Tamás 2013.11.14. 15:43:21

"a negatív infláció és a magas adósság halálos méregnek számít, olyan csapdának, amiből szinte reménytelen a kiút."

Szufficites költségvetések évtizedeken keresztül? aka felelős gazdálkodás? túl késő?

zona62 2013.11.14. 18:35:30

" Bajnai idején valahol ~49% volt az újraosztási arány, ma ~53%."

Egészen pontosan az Eurostat szerint a total general government expenditure Hungarynak 2008:49,2%_2009:51,4%_2010:50,0%_2011:50,0%_2012:48,7%
Tudom,Orbánbérencek.
Szabaccság!

zona62 2013.11.14. 18:39:06

@Kivlov: Az adócsökkentést, hiánylefaragást kiadáscsökkentésből kellett volna "finanszírozni

Ez az IMF és EBizottság 2010es álláspontja.
A mostani az akkori szöges ellentéte.

zobod 2013.11.14. 22:33:16

Az LTRO-k keretében több, mint 1000 milliárd dollárnyi eurot tolt ki az ECB a bankrendszerbe. Ezt neveznék szárazon tartott puskapornak?

Kivlov 2013.11.15. 08:18:20

@zona62:
Igen. Mivel az akkorit sehol senki nem vitte végig következetesen, radikálisan, kíméletlenül...

Husz_János_Puszita 2013.11.15. 14:36:40

Monetáris szemlélet. Egyoldalú.

Az EKB rá akarja szorítani a kormányokat a felelősebb fiskális politikára, strukturális reformokra, kiadáscsökkentésre. Hosszú távon egészségesebb fejlődést hoz, mint a pénznyomtatás.
süti beállítások módosítása