Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Újabb generáció lehet a devizahitelek foglya

2013.11.08. 08:55 Pénzügyi Szemle

Az az igaz baj, hogy a devizahitelezés miatt most már annyira félünk, hogy szinte vállalkozni sem merünk. A fiatalok sem, pedig ők nem is adósodtak el - bár a szüleik vergődését végignézték.

Magyarország pénzügyi bajait nem pusztán a pénzügyi termékekkel kapcsolatos ismeretek hiányára lehet visszavezetni, hanem arra is, hogy az ismeretek és a cselekedetek nem voltak összhangban. Nem az volt a probléma, hogy a lakosság felvette a devizahiteleket, még csak az sem, hogy a devizahitel egy kockázatos pénzügyi termék, hanem az, hogy a többség ezen kockázatok ismerete és a kockázatok értékeléséhez szükséges pénzügyi tudás nélkül adósodott el. Az eredeti előadás elérhető itt.

devizahitel_nagy.jpg

Három eset lehetséges:

1, A hitelfelvevő ismeri a devizahitel kockázatait, rendelkezik a szükséges pénzügyi tudással, és mindezen információk birtokában vállalja a rizikót. Az idő majd eldönti, hogy jól, avagy rosszul jár.

2, A hitelfelvevő ugyan sem a kockázatokat nem ismeri, sem pénzügyi tudással nem rendelkezik, tökéletesen tisztában van ugyanakkor ezekkel a hiányosságokkal. Nem ugrik fejest az ismeretlenbe, nem kezd olyanba, amihez nem ért. Bár csábító a devizahitel alacsonyabb induló kamata és törlesztőrészlete, az ismeretlen kockázatokat tiszteletben tartva mégis a forinthitel mellett dönt.

3, A hitelfelvevő nincs birtokában a szükséges pénzügyi tudásnak, ennek megfelelően a devizahitel kockázatait sem látja át, ennek ellenére mégis vállalja az ismeretlen kockázatokat. Vakmerőségből, nemtörődömségből, esetleg valakinek a rábeszélése nyomán a devizahitelt választja.

Ha valaki a rá leselkedő pénzügyi veszélyekkel tisztában van, és a hasznok és a megtérülés reményében mégis vállalja a kockázatot, az a piacgazdaság természetes és üdvös része. Ha nem lennének ilyen emberek, akkor nem lenne se innováció, se fejlődés, se vállalkozások. A gond az, ha valaki ismeretek nélkül kockáztat, és minthogy a közgazdaságtanban ingyen ebéd csak a legeslegritkább esetben fordul elő, hosszú távon ez a valaki jó eséllyel veszíteni fog.

Kutatások igazolják, hogy a mai magyar fiatalok nagymértékben kockázatkerülővé váltak, félnek a hitelfelvételtől, a vállalkozástól. Ez ugyanakkor egy merőben veszélyes hozzáállás, vállalkozás és hitel nélkül ugyanis fellendülés sem lesz. A kockázatoktól nem félni kell, hanem megérteni őket és alkalmazkodni hozzájuk, a hiteleket pedig a gyarapodás és az innováció szolgálatába állítani. A pénzügyi kultúrának itt van óriási jelentősége, fontos ugyanis, hogy a lakosság minél mélyebb pénzügyi tudással rendelkezzen, vagy ha nem rendelkezik, akkor legalább tisztában legyen saját hiányosságaival, és ne vállaljon ismeretlen kockázatokat.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Mi legyen Európával?

Mi a baj az IMF-es vagyonadóval?

Alapjövedelmet mindenkinek!

Az erősödő euró végezheti ki az eurózónát?

Sikeres is lehetne a magyar euró

Milliókat ér egy jó tanár

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr315619594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.11.08. 09:11:38

Magyarország nem jogállam!!!
Nem jogállam abban az értelemben, hogy a kormány nem tartja be és nem tartatja be azokat a törvényeket, melyek kötelezettséget rónak rá és a bankokra! Ugyanakkor erőszakot alkalmaz azon polgáraival szemben, akik jogkövető magatartást várnak el az államtól!!!
Ez egy rabló, maffia állam !!!
Ilyen környezetben normális szabad ember nem mer és nem fog vállalkozni, sem a vállalkozáshoz kölcsönt felvenni.
(Ez számomra is teljesen logikus, pedig én a bankok oldalán állok.)

bankvezér 2013.11.08. 09:27:33

"Kutatások igazolják, hogy a mai magyar fiatalok nagymértékben kockázatkerülővé váltak, félnek a hitelfelvételtől, a vállalkozástól."

Valójában a fiatalok számára az jelenti a kockázatot, hogy az állam összejátszik a kiszolgáltatott helyzetben lévő adósokat kifosztó rabló bankokkal, - tehát ahogyan előzőleg írtam, a kockázat a magyar állam jogtipró magatartásában található!
Az élet bármely területén, - ahol az államjogtipró magatartást tanúsít, - a fiatalok és a nem fiatalok is kockázatkerülővé válnak!

bankvezér 2013.11.08. 09:51:58

Amikor Orbán Viktor törvényeket hoz a "deviza-adósok "megmentésére, akkor egészen durván hazudik!
A valóság az, hogy az adósokat ténylegesen megvédő törvényeket próbálja új, szélhámos "törvényekkel" felülírni azon célból, hogy továbbra is tévedésben tartsa az adósokat, és fenntartsa az adósok fizetési hajlandóságát. Ezzel valójában a rabló bankokat és a velük összejátszó Orbán-kormányt védi. Mert ha az adósok beszüntetik a fizetést, - amit jogszerűen tennének, - akkor a bankok nagy bajba kerülnek, és velük együtt az Orbán-kormány is!

Husz_János_Puszita 2013.11.08. 10:14:55

Nem baj, saját kárán tanul az ember.

bankvezér 2013.11.08. 10:34:54

". A kockázatoktól nem félni kell, hanem megérteni őket és alkalmazkodni hozzájuk,..."

Az egyik ismerősöm főiskolát végzett huszonéves fia is megértette a kockázatokat és alkalmazkodott is hozzájuk.
Így aztán a szintén diplomás barátnőjével felültek a repülőre, hogy Angliában boldoguljanak.
Majd akkor jönnek vissza, ha Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Orbán Viktor is visszamentek az édesanyjukba...

Kivlov 2013.11.08. 11:46:07

@bankvezér:
ne jöjjenek. csak csengessék ki a képzésük költségét. utána meg oda mennek, ahova akarnak.

bankvezér 2013.11.08. 12:42:58

@Kivlov:
Magyarország egyelőre egy olyan szervezet tagja, melyben a tagok kötelezettséget vállalnak arra, hogy biztosítják a tőke, a munkaerő és az áruk, szolgáltatások szabad áramlását a szervezet tagjai között.
Egyébként ha akarnák, a kinti fizetésből hamar visszafizetnék a pénzt, te meg a barátaiddal nyomorognál tovább itt... :))
Mindenki a maga sorsának kovácsa !!!

Kivlov 2013.11.08. 13:04:25

@bankvezér:
én nem nyomorgok.
ha meg tudják, akkor fizessék. ne az utcán hisztizzenek. :D
amúgy meg ha nem kamufőiskolára jártak volna, itthon is tudnának boldogulni. de gondolom, csak az arc nagy.

bankvezér 2013.11.08. 13:21:33

@Kivlov:
Látom, hogy csak azt, és csak annyit olvasol ki a kommentemből, amennyi neked a kötekedéshez szükséges.
Én azonban nem fogok veled civakodni a szándékos félremagyarázásod miatt.
Keress arra a célra egy magadhoz illő valakit, és rajta éld ki az ez irányú szükségletedet !!!

na4 2013.11.08. 17:05:22

Kár itt magyarázkodni. A szerződési feltételekben minden benne volt. Aki aláírta, magára vessen. Inkább addig kellett volna nyújtózkodni, ameddig a takaró ért. Dehát a móhóság, a kapzsiság ugye...

Ben Franklin 2013.11.08. 18:52:19

Hát az van, hogy a fiatalok talán tényleg kockázatkerülők, de azért a devizahiteles válság lényege fogyasztói hitelválság (ideértve a lakáshitelt), nem vállalkozói hitelválság.

Vazz.

Szólíts Ahogy Akarsz 2013.11.08. 18:54:07

hitelt felvenni egy profit orientált korlátolt felelősséggel rendelkező, ámde "emberfeletti" erővel bíró "entitástól"(bank) az az igazi orosz rulett.

inkább a tisztes szegénység, mint egy életen át a rabszolgaság, és pánik!!!

Szólíts Ahogy Akarsz 2013.11.08. 19:02:15

@na4: vicces amit írsz. szerinted az benne volt, hogy pl a 40ezres havi törlesztő az 200 felé mehet?.
én nem tudom, sosem bíztam a kapitalistákban, főleg azokban akik pénzzel üzletelnek, de nem hiszem hogy ép elméjű ember lehet annyira kapzsi hogy ebbe belemegy. ... főleg ilyen tömegesen nem valószínű.

Donald Trump 2013.11.08. 19:11:43

@Ben Franklin: jól mondod! nem is a lakás/autó/tv vásárlásra találták ki a hitelt, hanem olyan eszközökre, amivel hasznot termelsz majd.
fiatal vagyok, vállalkozó és itthon csinálom a dolgaimat. eszembe nem jutott külföldre menni, szereztem egy nem kamu diplomát és nem kevés mérlegelés után belevágtam a saját vállalkozásomba. tisztában vagyok vele, hogy az első időszak hatalmas szopás, munka éjjel-nappal, nulla szabadidő, stb...de inkább ezt választottam, mint a munkanélküliséget vagy a külföldre menekülést. lakáshitelt nem veszek fel, forgóeszköz hitelt viszont fogok, ha eljön az ideje. sok ismerőstől megkaptam, hogy miért kockáztatok, hülye vagyok hogy ezt csinálom, de engem kezd igazolni a döntésem. könnyebb károgni, nyavajogni és másokat hibáztatni, mint felállni a tespedésből és magad kezébe venni a sorsodat.
számtalan példa van itthon is a sikeres fiatal vállalkozásokra, nemrég volt az indexen több cikk a start-upokról. inkább tőlük kellene tanulni. van itthon is lehetőség, csak akarni kell dolgozni érte

Szólíts Ahogy Akarsz 2013.11.08. 19:17:52

@Donald Trump: Nálad a pont! (illetve Ben Franklinnál) Neked sok sikert, mert ezzel a hozzáállással meg is érdemled!!
..viszont ha tudod az adósságot kerüld el, mert ahogy írtam, az jelenlegi körülmények között orosz rulett.

Dr. Bélus___ 2013.11.08. 19:24:56

A bankok mondtak valamit, h ennyi meg annyi lesz a törlesztő, aztán nem annyi lett. Persze, bele volt írva a szerződésbe, de akkor sem volt ez a rész elmagyarázva... mármint RENDESEN elmagyarázva. Konkrétan nagyon sok ember butaságát kihasználta a bank. Nincs ezzel semmi baj, az okos átverheti a hülyét ha jogszerűen teszi, csak hát nem kell azon meglepődni, h utána elterjed, h arra megy a bank, h átverje a fejed. Mivel pedig már azt sem hiszik el neki, ha kérdez, így nem vesznek fel tőle hitelt. A hitelesség ugye fontos a pénzügyi világban, ezt pont a bankok szokták mondogatni és ők játszották el.

Ben Franklin 2013.11.08. 19:26:22

@Donald Trump: A próféta szóljon magából Mr. Trump! Mo-n ugyan rengeteg vállalkozás csődölt/csődöl be, de a színvonal is sokszor a béka segge alatti. Úgyhogy van hely a pályán!

Én is a közelében vagyok a testvérem 2012ben indult, mára prosperáló apró cégének. Ha vki hajlandó elfelejteni a kifogásokat és keményen dolgozni, annak az már középtávon is busásan megtérül.

Én magam még gyüjtöm a bátorságot, de kénytelen leszek belevágni, mert kezdek nagyon irigy lenni..:)!

2013.11.08. 19:28:11

Nem kellett volna démonizálni a bankokat.

Dr. Bélus___ 2013.11.08. 19:31:40

@Donald Trump: "nem is a lakás/autó/tv vásárlásra találták ki a hitelt, hanem olyan eszközökre, amivel hasznot termelsz majd."
Ez baromira nem igaz. Van ugyanis úgy, hogy valamire szükséged van, de ott és akkor nem tudod megvenni. Van, h MUSZÁJ, h legyen olyanod. Mondjuk ilyen lehet egy autó, ha frissen költöztél ki a Szilícium-völgybe, mert különben munkába se tudsz járni. Hasonló dolog lehet egy lakáshitel; lakni kell valahol, és lehet, h jobban megéri a törlesztőt fizetni, mint a bérletet (figyelem nem mondtam, h olcsóbb a törlesztő, csak h jobban megéri). Abban igazad van, hogy aki iPhone 5S-re vesz fel hitelt, az egy debil.

Lordofearth 2013.11.08. 19:33:42

@bankvezér: Tudod az a baj, hogy az ország szellemi színvonala - a devizahiteleseken röhögnek a legtöbben - annyira a béka ülepe alatt van, hogy minél jobban erőlködsz, hogy ezek megértsék, azok annál inkább fognak röhögni. Nem veszik észre, hogy gyakorlatilag kifosztották banki és politikai bűnözők az országot, irdatlan pénzt loptak össze és a kiépített faktoring és egyéb végrehajtói/behajtói cégeken keresztül gyilkolják az embereket tovább. Ez az orbáni sötétség nem nagyon akar kivilágosodni. Mi már elmentünk, én magam is hagytam a 3,14-be az egész vagyonomat, hogy a sakálok felfalják, majd itt a Nagy Nyugaton bepótoljuk.

Szóval hiába magyarázod, aki hülyének született, az hülye is marad.

sanyix 2013.11.08. 19:33:46

persze hogy kockázatkerülőek, mert kiszámíthatatlan, a pénzügyi világ, logikát nyomokban sem tartalmaz. Csak egy példa: egy évek óta nehézségekkel küszködő cég óriási üzletet köt. Részvények meredeken zuhannak. Majd egy másik hasonló üzletet köt, szinte egyeduralkodóvá válik egy területen, garantált addigiaknál sokkal nagyobb profitra tehet szert, mire a részvények megint csak meredeken zuhannak :DD
A közgazdaságról nekem mindig a belgáék "Az a baj" című száma jut az eszembe.

Egyébként hogy is bízna meg bárki egy törvények felett álló szervezetben, mint egy bank. Ami minden nyereségből leveszi a sarcát, de kockázatot nem vállal, fenyeget, rinyál, zsarol, és mindig nyer.

Lordofearth 2013.11.08. 19:37:21

@Ben Franklin: Tudod, nem fiatal kezdő vagyok és ráadásul nem is tanulatlan. Ha van valami amiből ki kell szállni, az ma Magyarország, mert az arany évek már elmúltak, amelyek 1994-2002 között voltak. Ráült a gazdaságra a maffia, alig várják, hogy hibázz és már véged van. Itt sem egyszerű az élet Németországban, de az okos embereket megbecsülik, míg Magyarországon eltapossák.

Donald Trump 2013.11.08. 19:41:08

@Dr. Bélus___: pont a "debil" hitel felvevőkre értettem én is a dolgokat. ha van autód, csak gáznak érzed hogy 10 éves, akkor debil módon veszel fel hitel egy újra. viszont ha azért kell hitel az autódra, mert azzal dolgozol, akkor neked találták ki a hitelt. pont ezzel van/volt baj, hogy sokan érezték, hogy szükségük van ott és akkor valamire. pedig az esetek nagy százalékában nem volt. ezt a lehetőséget használták ki a bankok, amiért alapjait nézve nem hibáztatom érte őket. nyílt egy új piac és kihasználták. a baj ott kezdődött, amikor ezekből a hitelekből származtatott dolgokkal kezdtek kereskedni egymás közt. onnan egyenes út volt a kártyavár összedőlése. de ez egy sokkal bonyolultabb és hosszabb dolog, mintsem hogy itt vitassuk meg...
(ha frissen költöztél ki az USA-ba, akkor csak van 1000-2000 dollárod egy kocsira...)

Valóraváltógép 2013.11.08. 19:50:04

"Nem az volt a probléma, hogy a lakosság felvette a devizahiteleket, még csak az sem, hogy a devizahitel egy kockázatos pénzügyi termék, hanem az, hogy a többség ezen kockázatok ismerete és a kockázatok értékeléséhez szükséges pénzügyi tudás nélkül adósodott el. "

Nem, ennek semmi köze nem volt hozzá. A probléma az volt, hogy törlesztőrészletek úgy ugrottak meg, ahogy maguktól és normális esetben nem szoktak.

Valóraváltógép 2013.11.08. 19:54:37

@Lordofearth: Már megbocsáss, de miért hülyeség az, hogy ő felnőtt, épeszű emberként kockázatot vállalt valamiért, és élvezte az előnyeit? Aztán amikor a kockázat rosszul alakult, akkor mindenki más fizessen helyette, de az előnyök őnála maradnak? És még sajnáljam is, meg érezzek együtt vele, mert ő hülye volt, a bank meg aljas. Hát egy francokat.

A bank ugyan tényleg aljas volt, de senki nem kényszerítette a hitelfelvételre.

Ben Franklin 2013.11.08. 19:55:37

@Lordofearth: Miféle butaságokat hordasz össze?

NyeU-ban a lakosság pénzügyileg ugyanolyan zokni mint Magyarországon, és a politikusaik sem különbek, sőt. 2010 óta 2 országban maradt kb. szinten az államadósság az egész EUban, Észtországban és Mo-n, egyik sem régi EU tag.

bankvezér 2013.11.08. 20:03:56

@Lordofearth:
" Szóval hiába magyarázod, aki hülyének született, az hülye is marad. "

Alapjában egyetértek veled.
Csak annyit teszek hozzá, hogy az itteni kommentelők jó része nem egyszerűen hülye, hanem gonosz elmebeteg.
De ez csak az index kommentelőire érvényes.
Más portálokon ennyire súlyos esetekkel nem találkozik az ember..

Valóraváltógép 2013.11.08. 20:11:43

@bankvezér: Hát, irigyek vagyunk. Nekünk is jó lenne, ha kifizetné a lakásunkat a társadalom, ha már ki kifizetjük devizáséknak. :) Ha erőszakkal elvesznek valamit mástól, hogy neked adják, akkor barátkozz meg a gondolattal, hogy pénzed lesz, nem népszerűséged.

Lordofearth 2013.11.08. 20:12:34

@Valóraváltógép:
Ez nem ennyire egyszerű és ezért nem értem azokat, akik nem tudják igazából ki mire vett fel devizaalapúnak mondott valamit. Ezek az emberek nem kalandorok voltak és nem alkoholra vagy más marhaságra, legfőképpen nem tv-re vagy fogyasztási eszközökre kapták, hanem jelzálogalapú, azaz ingatlanfedezetű hitelt kaptak. Én láttam az ilyen szerződéseket, csak hemzsegnek a szemét és valótlan tartalomtól.....

Nem kívánt senki részvétet dolgai iránt, de azért gondolkodni kellene. Ekkora számú bedőlt hitelnél, több ezres nagyságrendű öngyilkos emberrel, gyerekekkel, családokkal - szóval ez nem egyszerű...

kzolika 2013.11.08. 20:15:12

@Lordofearth: Esetleg maradt itt ingatlan is, le nem mondott kozszolgaltatasokkal? Amit raadasul elbirtoklassal meg lehetne szerezni? Mert gondolom akkora a sertodes, hogy ide aztan soha tobbe vissza, ugye? Cimet legyszi, koszi!

Valóraváltógép 2013.11.08. 20:15:46

@Lordofearth:"Ezek az emberek nem kalandorok voltak és nem alkoholra vagy más marhaságra, legfőképpen nem tv-re vagy fogyasztási eszközökre kapták, "

Gyakorlatilag azt mondod, hogy a lakás alanyi jogon jár, ha jól érzem. És miért csak nekik? Nekem miért nem? Ha én meg tudom oldani, ők miért nem? Stb, lehet ragozni, de szerintem érted a problémát.
A gondolatmeneteden tovább haladva, ha ők kiadják azt a lakást, az abból származó jövedelmet sem költhetnék el kedvük szerint pl. alkoholra, tévére, vagy egyéb hülyeségekre. ;)

vénkujon 2013.11.08. 20:16:13

ugyanmár. egy-két, meghatóra hangolt bankreklám gőzölgőkávés-jelenettel, meg gondoskodó nagypapával, onokával, és rohanni fognak a népek a banknak neki.
tán még j. vincsesztert kellene előbányászni hozzá a yuppirockjával együtt.

Valóraváltógép 2013.11.08. 20:17:37

@Lordofearth: Öngyilkos, öngyilkos. Menj végig a körűton, hány hajléktalant látsz? Egyik sem lett öngyilkos, pedig valamivel rosszabb dolgok történtek velük, minthogy kapnak pár ingerült hangvételű levelet.
A gyerek meg nem marad fedél nélkül, ha vinnéd az utcára, azt sem engedik. Szóval a gyerekkel érvelni elég izé.

Lordofearth 2013.11.08. 20:18:32

@Valóraváltógép:
Nem változik a véleményem - ez amit itt most leírtál egy marhaság, mert se te se más magyar polgár nem fizet ki semmit senki helyett, ezt úgy látszik valakik jól elhintették, ez rémhír.

A bankok hatalmas nyereséggel dolgoztak, hiszen ha igaz az amit állítanak, hogy svájci frank van mögötte, akkor azt bizony 0,1 - 1,5% kamattal kaphatták max. Nézd meg, hogy a szerződések 3 féle módon köthettek ki emeléseket, csak az egyik volt az árfolyamváltozás.

Nos ezek alapján már régen lefelé kellett volna mennie a törlesztőknek, nem ellenkezőleg.

Fogadd el, a magyarországi bankok egy szarevő férgek.....

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.11.08. 20:19:33

nagyon helyes. okos ember más kárán tanul. a szerencsétlen meg a szüleién.

Szólíts Ahogy Akarsz 2013.11.08. 20:25:39

@bankvezér: Kik az okosok? És mit tudnak?
Kik a jólelkű egészségesek? És ők mit tudnak? :)

..csak, hogy megértsem a különbséget a "Csak annyit teszek hozzá, hogy az itteni kommentelők jó része nem egyszerűen hülye, hanem gonosz elmebeteg. ", és az okosok között!!

Valóraváltógép 2013.11.08. 20:25:51

@Lordofearth: Ha a költségvetésből mentik őket, azt bizony mi fizetjük. Másból meg nem tudják. És az egész cirkusznak szintén mi fogjuk az árát megfizetni, ha a bankok besokallnak, és elhúznak a fenébe.

A bank nyereségéhez semmi közöd, neked pénz kellett. A bank adott pénzt, azokkal a feltételekkel, amikkel... most meg visszakéri. Ennyiről van szó.

"Fogadd el, a magyarországi bankok egy szarevő férgek....."

Ti meg a szarveő férgekhez jártok koldulni? Ejjnye.

Valóraváltógép 2013.11.08. 20:28:02

@Szólíts Ahogy Akarsz: Akik vele egyetértenek és fizetnek is helyette, azok a jólelkűek. Ő meg az okos. Érted...

Ad Dio 2013.11.08. 20:29:49

@Ben Franklin:

Ott a pont.

Aki éri miről szól a "hitel", az vegyen fel hitelt. És az vesz ma is meg venni fog holnap is.

Lordofearth 2013.11.08. 20:30:27

@Valóraváltógép:
Engem ne sajnálj, engem a dolog nem érint különösebben sem jól sem rosszul. Milliárdos vagyok, érzelmek nélkül már, de számomra egy bankár egy csőcseléknél is szarabb ember, a gyilkosnál is fégesebb. Ez szubjektív történet, aminek az alapja a Magyarországról elsikkasztott 20-30 ezer milliárd Ft, ami az állami vagyon egy része volt.

DE - nekem 8, hogy a mai magyarok hogyan élnek ott, hiszen nem nekem kell változnom, vagy változtatnom.

Lordofearth 2013.11.08. 20:32:08

@Valóraváltógép: Ezt a dumát pedig, hogy költségvetésből, szóval ezt ne kajáld meg, ezt el akarják veled hitetni. Sajnálom azokat, akik még nem voltak a politika közelében, nem tudják, hogy egy politikus mikor mond igazat, mikor nem vagy mikor blöfföl.....

Valóraváltógép 2013.11.08. 20:36:44

@Lordofearth: Milliárdos? Milyen pénznemben? :)

"Ezt a dumát pedig, hogy költségvetésből, szóval ezt ne kajáld meg, ezt el akarják veled hitetni."

Neeem? Húha. Mondj egy forrást, ami nem költségvetés, és az állam hozzáférhet. :)

2013.11.08. 20:38:13

Valahogy nem akar bejönni az a sok minden rossz amivel a tetves balliberálisok éjt nappalá téve riogatják a magyar embereket! Minden amit a kormány tesz jó irányba viszi az országot. Viszont az nagyon is érthető, ha ez nem tetszik a bukott ellenzék slepjének! Ez így van jól, lejárt a ti időtök!

Boka1 2013.11.08. 20:48:46

@Lindalinda: az a jó irány most éppen lefelé van. Persze a kevés munka jó, mert ki akarna sokat dolgozni. Amúgy, ha lenne olyan szabályozás, hogy maximum 2 éves jövedelemig lehet hitelt felvenni, akkor talán . A bankoknak meg kell várni, hogy a ma 10 évesek legyenek hitelképesek, mert ők semmit sem éreztek a most hitelcsapdában vergődők drámájából. A többiek meg tanultak a vesztesek kárából.

$pi$ 2013.11.08. 20:50:15

@Valóraváltógép: "Ha a költségvetésből mentik őket, azt bizony mi fizetjük. Másból meg nem tudják."

Legutóbb az OTP 50 milliárd forint negyedéves hasznot csinált. Hogyan bizonyítod azon kijelentésedet, hogy a hitelkárosultakat csakis költségvetésből lehet megmenteni?

"És az egész cirkusznak szintén mi fogjuk az árát megfizetni, ha a bankok besokallnak, és elhúznak a fenébe."

Magyarországon ma cirka 40 bank létezik[1]. Mivel tudnád bizonyítani, hogy a lakosság komoly bajba keveredne, ha mondjuk csak 20 lenne?

"A bank nyereségéhez semmi közöd, neked pénz kellett. A bank adott pénzt, azokkal a feltételekkel, amikkel... most meg visszakéri."

Ha a bank visszakérné azt a pénzt, amit adott, akkor senki sem mérgelődne. Ha tisztes kamattal kérné vissza, akkor megint csak senki sem mérgelődne. A bank azonban az adott pénz 2-3 szorosát kéri vissza és ezért mérgelődnek. A hitel sokszorosát visszakérni egyébként nyilván erkölcstelen is, hiszen az uzsorások egy részére rendőrkommandósokkal rugatják rá az ajtót, a márgelődés tehát ésszerű lehet.

Amúgy ha neki pénz kellett és a bank neki pénzt adott, akkor igenis van köze a bank nyereségéhez, mert részben ő fizeti meg.

"Ennyiről van szó."

Nem, nem "ennyiről" van szó. A helyzet sokkal bonyolultabb, csak te egyszerűsíted le. Nem a helyzet egyszerű, hanem a világképed az.

"Ti meg a szarveő férgekhez jártok koldulni? Ejjnye."

A hitelfelvétel nem koldulás. Ha viszont koldulás lenne, az sem jelentené, hogy akihez koldulással fordulnak az nem féreg. A világtörténelem tele van olyan férgekkel, akikhez koldulni jártak.

Nem akarlak megbántani, meg veszekedni sem akarok veled, de a hozzászólásodban egy értelmes vagy igaz dolgot sem sikerült leírnod. Próbálj meg egy kicsit (árnyaltabban) gondolkodni.

[1] hitel.besthungary.hu/bank/bankok-listaja-magyarorszagon-es-budapesten.html

$pi$ 2013.11.08. 20:53:06

@Valóraváltógép: "Neeem? Húha. Mondj egy forrást, ami nem költségvetés, és az állam hozzáférhet."

Mindenki tudja, hogy az állam részben vagy egészében a bankokkal akarja megfizettetni a hitelesek kimentését. Tele van vele a sajtó, még az index is. Nyilván te is tudod, ugye?

Valóraváltógép 2013.11.08. 20:59:03

@$pi$: És azt szerinted a bankok kivel fogják megfizettetni?... Észre kellene venni, hogy mindent MI (te meg én) fizetünk. Illetve csak én, ugyanis valahol mintha tőled is azt olvastam volna, hogy szíveskedtél külföldre távozni.

$pi$ 2013.11.08. 21:09:45

@Valóraváltógép: "És azt szerinted a bankok kivel fogják megfizettetni?... Észre kellene venni, hogy mindent MI (te meg én) fizetünk."

Ez a közhely meglehetősen elterjedt, de hibás. Több okból is. Hibás, mert ilyen alapon nem lehetne megbüntetni az adócsaló cégeket, az áfacsalókat, a sikkasztókat, mert úgyis "velünk" fizettetik meg. Hibás azért is, mert ekkora összeget nem tudnak összehangolt módon áthárítani a klienseikre a piaci verseny miatt.

Igaz persze, hogy ha egy állandó, adó jellegű dologgal lép az állam, azt át tudnák hárítani (mondjuk mint a 2%-os áfaemnelés), mert az lehetőséget ad a piaci szereplőknek arra, hogy egységesen lépjenek fel.

Gondolj bele. Ha megfizettetik az OTP bankkal a frankhieteles csalásukat, akkor szerinted ők annyival többet fognak kaszálni rajtunk és ezzel meg van oldva számukra az ügy. Valójában azonban most is annyit kaszálnak amennyit csak bírnak. Csak akkor tud az OTP többet kaszálni, ha minden bank ezt teszi, ha nem, akkor mész át a számláddal a másik bankhoz ugye? Márpedig ha van olyan bank, aki nem halmozott fel iszonyatos mennyiségű frankhitelest, az szépen növekedésnek indulhat a jelenlegi kaszálással, amikor mindenki odamegy az OTP kasza elől?

De egyszerűbben is felfogható: ha a bankok simán át tudnák hárítani mindent, akkor nem sírna ennyire a szájuk.

"Illetve csak én, ugyanis valahol mintha tőled is azt olvastam volna, hogy szíveskedtél külföldre távozni. "

Már visszajöttem. Hoztam egy csomó pénzt is. :)

Valóraváltógép 2013.11.08. 21:30:04

@$pi$: "Hibás, mert ilyen alapon nem lehetne megbüntetni az adócsaló cégeket, az áfacsalókat, a sikkasztókat, mert úgyis "velünk" fizettetik meg. "

Gyakorlatilag nem is büntetik meg őket. Senkit nem érdekel a jogsértő, másokat (és amúgy az államot is) megkárosító gyakorlat, mindenki a vállát vonogatja, meg mutogat a másikra. Most vagyok benne egy ilyenben, és egészen vicces, ahogy alakul. Persze, igazam van, de ők nem tudnak mit csinálni, polgári pereljek, majd 10 év múlva lesz belőle valami, ha még lesz jogutód.

Egyébként meg welcome home, örülünk neked. Meddig maradsz?

$pi$ 2013.11.08. 21:34:57

@Valóraváltógép: "Gyakorlatilag nem is büntetik meg őket."

Nos, ebben van igazság. Épp most nyomnak egy ilyen cikket az indexen[1].

"Egyébként meg welcome home, örülünk neked. Meddig maradsz?"

Míg meg nem pusztulok. :) Bár ha megint nagyon éhes leszek, akkor lehet, hogy meggondolom magam. :)

[1] index.hu/gazdasag/2013/11/08/kitalalt_egy_adoellenor_engedik_csalni_a_nagyokat/

Tomisz 2013.11.08. 21:35:04

Lehet valaki maga a bankár guru egy válságot akkor sem lehet előre látni és mint kockázat betervezni.

Persze sokan vannak akik túlnyújtóztak a takarón, de legalább annyian vannak akik válság nélkül és az azt követő banki magatartás (kamat emelés stb) nélkül simán meglennének. Lásd a lengyeleket ahol ez nem probléma mert máshogy voltak a hitelek kezelve.

Szóval ez továbbra sem ilyen egyszerű, hogy felvetted te sarad old meg egyedül...

Valóraváltógép 2013.11.08. 21:47:23

@$pi$: Aha, ezt láttam, de a multi és a Józsi Bt. között azért van pár lépcsőfok. Az én madaraim szerintem a sokmilliárdos szint alatt vannak, de azért már vastagon lopnak. Mindegy, tulajdonképpen megérte az árát hogy levakaródtak, csak bosszúállhatnékom van. (Szemtelenek is voltak a tolvajtempó mellé, meg csináltak egy rakás járulékos kárt.)

Szóval életedet és devizádat a hazáért. Szép hozzáállás, gratulálok.

@Tomisz: Normális esetben egy lakásvásárlás mindenképpen a takarón túlnyújtózás. Számolj egy átlagos, rendesebb környéken lévő, nem lerobbant, élhető méretű lakást, alsó hangon mindennel együtt 16-18 millió. Mennyit kellene havonta félretenned, hogy hitel nélkül meg tudd venni, és meddig tartana? :) Havi 200 ezer megtakarítással is sokáig, és valamiből élned is kellene közben.
Mi van, ha nem örökölsz, vagy nem segítenek be a szülők? Mi van ha besegítenek, meg nem is tróger prolik voltak egész életükben, de a 3 vidéki lakás ára összesen sem ér ennyit? Stb.

Szóval ez a takarón túlnyújtózást kicsit mindig álszent álláspontnak éreztem.

Valóraváltógép 2013.11.08. 21:48:11

@$pi$: Van egy hajlétalanos videó, nézd meg azt is. A polgi sáljánál csak az arcjátéka jobb.

$pi$ 2013.11.08. 22:04:58

@Valóraváltógép: "Van egy hajlétalanos videó, nézd meg azt is."

Feléig bírtam. :(

"Szóval életedet és devizádat a hazáért. Szép hozzáállás, gratulálok."

Áh, egyszerűen csak jobban szeretem a pörkölt-nokedlit mint a főtt halat főtt krumplival. :)

bankvezér 2013.11.08. 22:09:36

@Valóraváltógép:
Szerintem elég világosan leírtam, hogy a törvényeket azért alkották meg, hogy a társadalom minden tagja tartsa betartsa azokat!
Ha éppen az nem tartja be, akinek különösen feladata betartani és betartatni, akkor mindent megesz a fene és elszabadul a pokol!
Ha a bankban akkora faszfejek a banki jogászok, hogy csak érvénytelen szerződéseket tudnak írni, akkor nincs mese, viselniük kell a faszságuk következményeit !!!
Ha téged az irigység vezérel, az a te gondod, de azt látni kell, hogy az irigység nem írja felül az érvényes törvényeket...

bonebear · http://cinca.blog.hu 2013.11.08. 23:18:26

Egy költői kérdés: az évenkénti többszöri adóváltozások kockázatához hogyan kell alkalmazkodnia egy vállalkozásnak?

Nemzeti Dohányos 2013.11.08. 23:20:19

@Donald Trump: Alapvetően ez sem teljesen igaz. Normális esetben - értsd: az előrelépés iránti vágy nem merül ki egy fröccs feletti károgásban, hogy miért csak minmálbért fizetnek ganalytúrásért - az életkor előrehaladtával nem csak a megtakarítások, hanem a keresetek is nagyban növekednek, viszont a nagy kiadások a huszas évek végén, harmincas évek elején jelentkeznek.

Ugye hallani olyat, hogy valaki spórolt arra, hogy 50 éves korára építsen családi házat, és kiröhögi azt, aki 30 évesen hitelre építette, mert a hiteles másfélszer annyit fizetett rá, csak azt felejti el, hogy a hiteles húsz évvel tovább élvezte a családi házat, a gyerekei kertes házban nőttek fel, az 50 évesnek meg mire felépül a nagy ház kirepülnek a gyerekek, ergo lényegében már nincs is szüksége rá. Akkor összességében melyikük döntött racionálisan?

Nemzeti Dohányos 2013.11.08. 23:22:04

@Lordofearth: Az a durva amúgy, hogy az ingatlanfedezetű devizahitelek közel fele nem lakáscélú. Na azt mi a faszra?

Nemzeti Dohányos 2013.11.08. 23:24:13

@Lordofearth: Az elején annyira kapták, azért volt alacsony az induló kamat. Csakhogy rövid lejáratra kapták, és közben majdnem bedőlt az ország, meg jöttek Matolcsy és Kósa nyilatkozatai. A pórnép meg azt hiszi, hogy magyar bankok svájci alapkamatra kapnak forrást..

Valóraváltógép 2013.11.08. 23:27:56

@$pi$: Én sem néztem végig, pedig biztos van valami csattanója.

@bankvezér: De azért tök jó lenne, ha sikerülne úgy összebazseválni a dógokat, hogy te jártál jobban, ne a másik, nem? ;)

Az érvényes törvények szerint Te ökör voltál, kérlekszépen. Nem voltál vele egyedül, ez az egyetlen oka, hogy mások törlik ki a kisseggedet. Ha ez nem több ezer, hanem mondjuk 80 emberrel történik meg, senkit nem érdekelne.

smartdrive 2013.11.09. 00:27:03

@$pi$: "A bank azonban az adott pénz 2-3 szorosát kéri vissza és ezért mérgelődnek"

vonjál már abból mondjuk huszadik gyököt. na az az éves kamat. 5-6 százalék

kamatos kamat, az megvan?

szintetikus 2013.11.09. 01:00:31

@Lordofearth: Erős csúsztatás ez a több ezres öngyilkosság...

$pi$ 2013.11.09. 01:14:14

@smartdrive: "vonjál már abból mondjuk huszadik gyököt. na az az éves kamat. 5-6 százalék

kamatos kamat, az megvan? "

Kamatos kamat, meg frankárfolyam, meg vételi/eladási árrés, meg kezelési költség frankban számolva, meg kötelező életbiztosítás, meg kötelező lakásbiztosítás... megvan?

Lakásfelújítás1 Kft 2013.11.09. 05:02:07

Jó ez a poszt. Viszont azt nem értem, ha a fiatalok vesznek, vagyis vennének fel hitelt, mibe tudnának belekezdeni?

Nehézipar? Nincs nálunk!
Könnyűipar? Kínai áruk dömpingje!
Építőipar? Katasztrofális!
Bányászat? Bezártak!
Szolgáltatás? Túlkínálat mindenből!

Ugyan mikor lesznek gazdasághoz értő szakemberek a kormányban?

Olyan ez mit a fülemüleper...
Jobbról is nekem fütyül, balról is nekem fütyül...

Hazánkban kialakult a kapitalista rendszer legújabb ága a nekemizmus!

különvélemény 2013.11.09. 08:12:52

Nyilván nem fognak a fiatalok hitelhez fordulni, amikor nem is hitelt nyújt a bank.
Gyakorlatilag forex-el kevert szerencsejáték szerződés egy devizahitel.

Sőt a bankbetét sem divat manapság, mert az meg egy kockázati töke befektetés a bankba, csak a kiemelt haszon marad el. (lásd Ciprus)

Kelly és a szexi dög 2013.11.09. 08:36:21

Legalább az eladási-vételi árfolyam közti különbséget ne csesszék már az ügyfél nyakába, ha az árfolyam az egeket veri.
Mocsok bankok!

Link elek 2013.11.09. 20:02:24

@Kivlov:
Az utcan nem azok hisztiznek, akik kimentek londonba, hanem a birkamenetesek
Dolgoznak a latszolagos tamogatottsagon Orban minden idiotasahoz

A_a117 2013.11.10. 20:06:49

Furcsa ez a sok mellébeszélés, gyűlölködés ezen a blogon. Úgy látszik ez sem jobb a többi mocskolódó, gyűlölködő mellébeszélő hasonszőrű fórumocskától.

Nem kellene általánosítani, vagy csak fekete fehérben látni a dolgokat. Gyűlölködni sem kellene, mert az undorító.

Visszatérve az eredeti témára, ha egy vállalkozás hitelt vesz fel, ma olyan kamatokat kellene kitermelnie, hogy ez a vállalkozás növekedésének a gátjává fog válni a legtöbb esetben. Pedig egy ponton kell a hitel, a továbblépéshez. Ezek után a vállalkozás a banknak fog dolgozni, oda teszi a nyereségét. Közben pedig rettegnie kell a változó szabályozásoktól,adózástól. Tisztelet a kivételnek.

Persze még rémlik halványan a tanulmányaimból az agresszív finanszírozási stratégia, meg a társai. Ami ugye baj, de a mintha a konzervatív finanszírozási stratégia is hiba lenne. Vagyis nem a hitel felvétele a gond, hanem az illeszkedési elv figyelmen kívül hagyása.

Ismeretségi körömből aki fiatal létére vállalkozásba kezdett, tisztelet neki, hamar rájött, hogy sok munkával nagy tehetséggel sem biztos hogy hamar sikeres lesz. Túl nagy az adóterhelés, túl sok mindent kell kitermelni, adók járulékok.... stb. Közben azok gyűlölik a legjobban akiket, mint vállalkozó (másokkal együtt természetesen) el kell hogy tartson. Mégis kinek az álma ez? Közben mások azt hiszik, hogy ha vállalkozó, akkor lop, csal, főleg ha kicsi és magyar.
Ha valaki magyar kisvállalkozó akkor az is gyűlöli, akinek soha nem menne a vállalkozás. Ezt olvasni többek között ezen a fórumon is sokszor. A magyar kisvállalkozó az hülye, buta meg hasonló.
Nem a fiatalok álma ez, s nem is kell rajta csodálkozni.

Lordofearth 2013.11.11. 10:11:36

@A_a117:
Ha jó ötleted van és szeretnél előrébb lépni vele, netalán "támogatót" szerezni hozzá, rögtön szembetalálkozol ezzel a mondattal - "Szép-szép az üzleti terv, de nem így működik a dolog. Be kell vennünk a politika helyi emberét, nélküle nem megy. Ő 50%-ot kér, aztán itt vagyunk mi, nekünk 25% kell. Ha benne vagy, akkor aláírjuk az általa megfogalmazott szerződést és kezdheted. De azt tudd, ha nincs Profit, azt az ember nem szereti, nagyon nem...."

Szóval így kezdődnek a dolgok Magyarországon. Ha benne vagy, akkor nyerhetsz támogatást doszt, vannak és lesznek lehetőségeid, gázszerelőből lehetsz gyorsan milliárdos.

sztyopka 2013.11.11. 10:22:17

@A_a117: Csak neked válaszolok, mert végigolvasva a kommenteket, elhűltem, hogy mennyire nem képesek fókuszálni a témára a kommentelők...

Amit a cikk sugall, nagyon kétélű... A kamatpajzs és az alacsony kamatok ösztönzik a vállalkozót arra, hogy hitelbőr ruházzanak be. A probléma az, hogy egy újabb hitlebuborék felé tartunk, azaz az alacsony kamatok csak véges ideig lesznek tarthatók.

A válalkozó kommentelő helyesen választ, hisz forgóeszközhitelt vesz fel, azaz a hosszú távú kamatkockázatot kezeli, mert csak rövidlejáratú (remélem) hitellel operál.

Úgy nagy általánosságban hitelfelvételre ösztökélni a fiatalokat a jelen környezetben hasonlóan felelőtlen magatartás, mint annakidején a bankreklámok, amelyek utazásra ösztökéltek hitelből...

Liquid_Night 2013.11.17. 22:54:05

@Kivlov: Nekem már a szüleim kifizették...vagyis nem, mert igaz, hogy elvégeztek ugyanannyi munkát mint az akkori nyugatnémet, de mindezt egy halálra ítélt rendszerben tették, így mégse azt fizették ki.

Viszont a rendszer ma is ugyanúgy halálra ítélt...és ami azt illeti, a havi 200 nettó-szuperbruttó különbözetemhez képest várom a tételes kimutatását annak, hogy mekkora is volt annak a VALÓS költsége :D

De aki fizetni fog, annak szava is lesz.
süti beállítások módosítása