Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Borzalmas befektetés a saját lakás

2013.10.22. 08:31 Pénzügyi Szemle

A Nobel-díjas közgazdász szerint a lakás borzasztó befektetés, elismeri ugyanakkor, hogy remek érzés saját otthonban élni.

Robert Shiller - aki épp a napokban nyerte el az idei közgazdasági Nobel-díjat – megvizsgálta az amerikai lakáspiac 1890 és 1990 közötti alakulását, pusztán befektetői szemmel, és arra a következtetésre jutott, hogy a lakásbefektetés szinte semmilyen értékelhető reálhozamot nem termel. Mint befektetés, a részvénypiac és a működőtőke beruházás – vagyis ha az ember a saját vállalkozásába fektet – sokkal jobban hoz. Az eredeti elemzés itt érhető el.

lakas_nagy_1.jpg

Shiller szerint ugyanakkor ketté kell választani a befektetést az otthonteremtéstől, és a végső döntés meghozatalakor figyelembe kell venni befektetői szemmel nem számszerűsíthető tényezőket is. Saját otthonban lakni ugyanis a legtöbb ember számára elsősorban nem befektetést jelent. Ha ugyanis a bérlettel hasonlítjuk össze, a saját otthon számtalan előnnyel jár: a nyugalom, a megszokott környezet, a biztonságérzet, a tudat, hogy nem kell alkalmazkodni a főbérlőhöz, hogy oda verem be a szöget a falba ahova akarom, hogy akkor és úgy újítom fel a fürdőszobát, ahogy nekem tetszik.

Igaz tehát, hogy pusztán mint befektetés, az Egyesült Államokban kimutathatóan gyengén szerepelnek a lakások, mégis, az emberek többsége szívesen vállalja a lakásra költött pénzén elszenvedett gyengébb befektetési hozamot.

Korábbi posztunkban rámutattunk, hogy a magas lakástulajdon hányad milyen kockázatokkal jár a teljes gazdaságra nézve, kezdve a munkaerőpiac merevvé válásától az innovációra és beruházásokra költhető lakossági pénzek lekötésén át egészen a munkába járással töltött átlagos idő emelkedéséig. Robert Shiller ezeket a negatívumokat, és a saját otthonnal járó pozitívumokat figyelembe véve az amerikaiak számára két tanácsot fogalmaz meg.

Az első szerint, pusztán csak befektetési célból ne vásároljanak lakást, próbálják meg inkább valamely vállalkozásba – saját cég, tőzsdei társaság – fektetni a pénzüket. A másik tanács pedig az, hogy különösen óvakodjanak a lakásvásárlástól azokban az időkben, maikor pezseg a piac. Ha azt olvassák a hírekben, hogy az ingatlanárak évek óta évi 10 százalékkal emelkednek, hogy a lakáson csak nyerni lehet, és a bankok két kézzel öntik az ingatlanhiteleket, akkor egészen biztos, hogy épp buborékot fújnak az ingatlanpiacon, aminek hamarosan véget vet egy jó kis összeomlás.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Így kellene módosítani az államadósság-szabályt

Dickens és a magyar pénzügyi válság

Megint meg kell menteni az önkormányzatokat?

Eszetlenül öntjük a kukába az ételt

Elkerülhettük volna az összeomlást?

Kötelet húznak a politikusok

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr255573352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.10.22. 09:38:37

Nem borzalmas befektetés a saját lakás, hanem egyáltalán nem befektetés, inkább költség csökkentö lépésnek lehet felfogni.

A mai világban az emberek többségének - elsösorban a tehetösebbeknek ahhoz kell hozzászokniuk, hogy semmi nem állandó, így a lakóhely sem az.

Amit érdemes csinálni az az, hogy egy "bázist" lehet vásárolni, ahol a család be tud rendezkedni, de fel kell készülni arra, hogy a bázis környékén vagy van munka vagy nincsen.

Ha nincsen, akkor ott kell bérelni ingatlant, ahol a munka van és addig a "bázis" üresen áll.

A "bázis" lehet abban az országban, ahol a polgár született, de ez nem feltétlenül a jó megoldás. Például Magyarország a bünözés és a várható növekedése miatt nem igazán alkalmas "bázis"-nak.

bankvezér 2013.10.22. 09:44:06

". Ha azt olvassák a hírekben, hogy az ingatlanárak évek óta évi 10 százalékkal emelkednek, hogy a lakáson csak nyerni lehet, és a bankok két kézzel öntik az ingatlanhiteleket, akkor egészen biztos, hogy épp buborékot fújnak az ingatlanpiacon, aminek hamarosan véget vet egy jó kis összeomlás."

Eső után köpönyeg. :))

bankvezér 2013.10.22. 09:51:43

Vajon ha a saját lakás anyagilag nem jó üzlet,akkor vajon a bérbeadás céljára lakást építeni jó üzlet?
Egy nagy fenét jó!
Csak ez a tanulmány azért íródott,hogy félre vezesse a tájékozatlan embereket.

bankvezér 2013.10.22. 09:58:09

Külön kiemelném, hogy Magyarország esetében különösen kártékony elképzelés, ha valaki egész életében bérelt lakásban akar élni.
Nézzük csak meg például azokat a nyugdíjasokat, akik saját lakásban élnek. Gyakran még a rezsit sem tudják időben kifizetni.
Mi lenne, ha még bérleti díjat is fizetniük kellene??? :))
Mennének a híd alá....ott nincs rezsiköltség, sem bérleti díj.

xGéza 2013.10.22. 11:59:18

ez a cikk katasztrofálisan összemos dolgokat.

A saját lakhatás céljra vásárolt lakás nem befektetés, hanem a lakhatásnak, mint szükségletnek az egyik kielégítési módja. Tehát értelmetlen azon filozofálni, hogy jó, vagy rossz befektetés.

Igen, a saját lakásban úgy újítom a fürdőszobát, ahogy akarom, és éppen ezek a felújítások jelentik azt a költséget, amit aztán egy esetleges eladásnál a piac nem fizet meg. Amúgy hullámoznak az árak, lehet jókor venni és jókor eladni, vagy éppen fordítva.

Egészen másképp kell értékelni egy befektetési célú ingatlant, ahol alapvetően a bérleti díj bevétel a lényeg (másodlagosan persze egy későbbi eladási ár is szerepet játszik). Itt nagy különbségek vannak az egyes ingatlanok vételárának és bérleti díjának arányában. Tehát messze nem lehet azt mondani, hogy minden ingatlan jó befektetés lenne. Ennek ellenére azért meg lehet találni a jól hozó szegmenst a piacon. Pl. egy panellakás egész jól kiadható a bekerülési költségéhez képest, míg egy családi háznál ez az arány katasztrófális. Ennek oka egyszerűen az, hogy saját lakásként nem szívesen vesznek az emberek panelt, míg bérlakásként többen akceptálják azt. Ugyanakkor családi házra, mint bérlakásra minimális az igény a magyar piacon.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.10.22. 12:08:57

Igen, Oroszországban éppen buborékot fújnak, ez elég egyértelmű számunkra. elet-uton.blog.hu/2013/07/03/a_lakaskereses_rejtelmei_orosz_modra Éppen ezért vállaljuk a kellemetlenséget, ami a lakásbérléssel jár. Itt nem veszünk lakást, akkor sem, ha megtehetnénk. Mi pont ma írunk alá két évre egy új lakásbérleti szerződést Moszkvában. Kitételek: három napnál hosszabb időre a tulaj beleegyezése nélkül nem fogadhatunk vendéget, állatot nem tarthatunk. A szelekciós folyamatnál kitétel volt, hogy ne legyen kisgyerek. Stb.
Szóval igen, megvan annak az előnye, ha az ember saját ingatlannal bír. De nem mindenáron. Itt bizonytalan a piac, magasak az árak, amiért a szolgáltatás és a minőség nem garantált, a jogi háttér is ingatag... Kinek van kedve ennyit kockáztatni?

Husz_János_Puszita 2013.10.22. 14:31:27

Megint Nobel díj kell ahhoz, hogy az emberek más szempontok szerint döntenek, emberi szempontok szerint?:) Hehe. Bírom, amikor valaki nem lát ki a brókerszemüveg mögül, aztán csodálkozik, hogy a nyamvadt fogyasztók és cégek nem engedelmeskednek. Milyen szépek pedig a grafikonok és képletek, olyan szép logikusak.

A magyar nyugdíjakban nincs benne a lakásbérlet költsége, racionális döntés tehát, legkésőbb a nyugdíjba vonulásra saját lakásra szert tenni.

Kivlov 2013.10.22. 15:39:13

Amíg egy havi bérleti díj magasabb mint a tölesztőben a havi kamat, jobb a saját pecó. még hitelből is.

Mészáros Laci 2013.10.22. 19:20:20

mivel mégis sok ember rendelkezik saját lakással, levonhatjuk azt a következtetést, hogy a lakást nem pénzügyi befektetésnek tekintik az emberek, hanem a jelek szerint más tényezők is szerepet játszanak a döntéseikben.

tudjátok meg, bármily fura, az én nevem terembura.

Mészáros Laci 2013.10.22. 19:22:05

@Kivlov:

az eredeti elemzés valahogy úgy szólt, hogy ha van X pénzed, és választhatsz: részvényekbe fekteted és a hozamból bérelsz lakást, vagy lakást veszel rajta, akkor a historikus adatok alapján az előbbivel jobban jársz.

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.10.22. 20:29:05

@Mészáros Laci: Mert az emberek nem értenek a pénzhez. Hitelre vesznek lakást, kifizetve az értékének dupláját, teljes aktív életükben önként röghöz kötve magukat.

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.10.22. 20:33:09

@Kivlov: Pontosabban úgy hangzik, hogy ha majd a kamat kevesebb lesz, mint a havi bérleti díj, akkor esetleg el lehet gondolkodni a vásárláson, addig tutira marad a bérlet. Esetemben ez kb 6%-os kamatszintnél következne be, bár akkor sem tervezek venni.
Majd ha nyugdíjba megyek, veszek egyet. És nem hitelből.

Mészáros Laci 2013.10.22. 22:00:00

@Prof. Dr. Sün:

Ez nem pénzhez értés vagy értetlenség.
Bernard Madoff kurvára értett a pénzhez.
Mire ment vele.
süti beállítások módosítása