Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Olyan fejlett akarsz lenni, mint Svájc vagy az USA?

2013.09.17. 08:30 Pénzügyi Szemle

Kína történelmének egyik legnehezebb feladata előtt áll: ha feltörekvőből fejlett gazdasággá kíván válni, akkor le kell számolnia a korrupcióval és a túlméretezett állami befolyással.

A kínai gazdaság az elmúlt két évtizedben töretlenül, évi gyakran több mint 10 százalékos tempóban bővült, köszönhetően az olcsó munkaerőnek, a laza környezetvédelmi szabályoknak, a robogó iparosításnak és urbanizációnak, valamint a szárnyaló exportnak. Ez a növekedési modell azonban a fejlettség egy bizonyos szintjén törvényszerűen kifullad, eredményesen tovább haladni pedig csakis egy új modell mentén lehet. Ennek az átmenetnek ugyanakkor van egy rettentő nehezen megvalósítható eleme: a korrupció letörése és az állami befolyás csökkentése. Az eredeti elemzés itt érhető el.

K_nagy.jpg

Amíg az ipar, az infrastrukturális beruházások és az olcsó munkaerő hátán szárnyaló export viszi a gazdaságot, addig nem gond, hogy az állami vállalatokat és a fontos politikai pozíciókat átszövi a korrupció. Lassan azonban Kína elér arra a pontra, amikor a munkaerő megdrágul, több infrastrukturális beruházásra már nincs szükség, a versenytársak pedig jóval olcsóbban képesek kiszolgálni a nyugati feldolgozóipari óriáscégeket.

Ekkor kell váltani egy belső fogyasztásra és a szolgáltatóiparra épülő gazdasági modellre, ami bár jóval lassabb, mégis fenntartható növekedést ígér – mutat rá Michael J. Boskin, a Stanford University professzora. Így válhat egy feltörekvő gazdaságból fejlett, pont úgy, mint ahogyan ezt Japán, Szingapúr, vagy Hongkong megtették.

Kutatások ugyanakkor egyértelműen igazolják, hogy ennek az átmenetnek a legfőbb kerékkötője a korrupció, és az egész gazdaságot átszövő, túlméretezett állami befolyás. Egy fejlett gazdaság ugyanis csakis jogbiztonságban létezhet, stabil és kiszámítható gazdasági és szabályozói környezetben, egy olyan központi újraelosztás mellett, ami a gazdaság fehéredését támogatja és lehetővé teszi a vállalatok és magánszemélyek gyarapodását. Az erőforrások elosztásáról a piacnak, és nem az államnak kell gondoskodnia, ha ez nem valósul meg, akkor az adott ország növekedési lehetőségei kifulladnak, és elsüllyed a korrupció és a politikai csaták mocsarában.

A korrupció csökkentése és az állam gazdaságirányító szerepének visszaszorítása ugyanakkor nem egyszerű művelet, még akkor sem, hogy ha a teendők már ismertek. Ehhez szükség van az állami tisztviselők fizetésének megemelésére, amnesztia kihirdetésére, a jövőbeli korrupciós ügyekért járó büntetések szigorítására, az állami tisztviselők és alkalmazottak létszámának csökkentésére, részletes beszámolási és elszámolási kötelezettségre a legfontosabb pozíciókban, végezetül pedig egy független korrupciós bizottság felállítására – a függetlenség a tagok rotálásával és magas fizetésekkel biztosítható -, melynek feladata lesz a közszféra ellenőrzése.

Ezek a módszerek a fejletté váló ázsiai országokban működtek - Japán, Szingapúr, Hongkong -, a kérdés az, hogy Kínában meglesz-e a folyamat elindításához szükséges politikai akarat. Ha igen, akkor Kína lehet a történelem első olyan országa, amely már feltörekvő korában világhatalmi pozíciót ér el, majd később a legnagyobb befolyású országgá, immáron egy valódi fejlett gazdasággá lép elő.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Menjünk minél később nyugdíjba!

Mégsem omlanak össze a nyugdíjrendszerek?

Ahol minden fiatalnak van munkája

Így válhatsz szegényből gazdaggá

Ezért kell megszabadulni a frankhitelektől

Megszorítás? - Így is lehet ezt csinálni

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr575516422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.09.17. 13:26:58

A korrupció és az állam visszaszorítása nehezebb feladat, mint az infra kiépítése. De elvégezhető, Kína már neki is látott. Amit felismertek, hogy nem megy egyszerre, lépésenként kell csinálni, mint minden mást.

Pontosan úgy, ahogy a FIDESZ vezeti be a kommunizmust újra Magyarországon, csak lépésenként... :-)
süti beállítások módosítása