Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Így bukhatnak el a korábbi slágerországok

2013.09.06. 08:31 Pénzügyi Szemle

Úgy tűnik, hogy bajban vannak a korábban sikert sikerre halmozó brazil, orosz, indiai és kínai gazdaságok. Véget ért a sikersztori, vagy csak egy átmeneti megtorpanásról van szó?

A nyár a korábbi sikergazdaságok, a BRIC néven elhíresült nagy feltörekvő piacok megtorpanásáról, vagyis a brazil, az orosz, az indiai és a kínai gazdaságok fölött gyülekező viharfellegekről szólt. A válság előtt ezek az országok a fejlett világnál jóval gyorsabban növekedtek, az Egyesült Államokat és az eurózónát romba döntő ingatlan- és hitelválságot követően pedig úgy tűnt, hogy gond nélkül tovaszáguldanak. Most azonban egyre biztosabbnak tűnik, hogy a boldog békeévek hamarosan véget érhetnek. Az eredeti elemzés itt érhető el.

feltorekvo_nagy.jpg

Oroszország és Brazília ugyanis az elmúlt években csalódást keltő gazdasági növekedést mutattak, India egyre mélyebbre süllyed az infláció és az államadósság mocsarába, miközben Kínából is egyre vészjóslóbb hírek érkeznek. Anders Aslund, a Peterson Institute közgazdász kutatója úgy véli, hogy a válság előtti békeévekben a magas energiaárak, a válságot követően pedig a fejlett világ extra laza monetáris politikája és az éltető pénzpumpa alaposan elkényelmesítette ezeket az országokat, akik most, hogy a nyersanyagárak megtorpantak, a pénzcsapok pedig hamarosan elzáródnak, hirtelen katalizátor nélkül maradtak.

Brazília és Oroszország emellett szembesül a "middle-income trap" néven ismert jelenséggel is, vagyis a gazdaság egy bizonyos fejlettségi szint - 15 000 dollár GDP/fő – fölötti természetes lassulásával. Az állam túl nagyra nőtt ezekben az országokban, a versenyt és a magánszférát elnyomták, sőt ma már egész szektorok – energiaszektor, szállítás, bankszektor - kerültek állami óriáscégek irányítása alá, ahol a hatékonyság ma már messze elmarad a verseny és a válság által megedzett nyugati cégek hatékonyságától.

Mi sem mutatja jobban a túlburjánzó állam pazarlását, mint a látszatberuházásokra és a világméretű sporteseményekre költött dollár milliárdok, elég csak az orosz téli olimpiára szánt 51 milliárd dollárra, a kínai nyári olimpiára költött 40 milliárd dollárra, vagy a folyamatos tüntetések kereszttüzében épülő brazil foci vb és olimpia horribilis költségeire gondolni.

Anders Aslund úgy látja, hogy a nagy feltörekvő országok szárnyalása véget ért, a következő évek pedig fokozódó gondokról és a mini-válságokról szólnak majd. A várakozás, mely szerint néhány év múlva a BRIC-országok maguk mögött hagyják a nyugati világot, hiú ábránd marad. Ezeknek az országoknak rengeteget kell fejlődniük a jogrendszer, a szabad verseny, az állami pénznyelők és állami vállalatok leépítése, a privatizáció, a jó kormányzás terén.

Egy dolog olcsó alapanyagokból és olcsó munkaerővel autópályákat és olajvezetékeket építeni, és egy egészen másik dolog megteremteni egy nyugati mércével is mérhető demokratikus piacgazdaság alapjait. Előbbi már remekül megy a feltörekvő piacoknak, ideje megpróbálkozni az utóbbival is, félő ugyanakkor, hogy ennek megvalósítása egyelőre túl nagy falatnak bizonyul majd…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Megszorítás? - Így is lehet ezt csinálni

Ezért okozott pusztító válságot az euró

Az államilag támogatott hitelek csapdája

Több pénzt a családoknak!

Dolgozz keményebben, vagy kirúglak!

Nagy bajban a kínaiak

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr335493683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.09.06. 09:40:09

Jó cikk. A problémák azonban teljesen mások mind a 4 országban, a megoldások is. Nagyon kevés közük van ezeknek az országoknak és problémáiknak egymáshoz, ezért nem igazán érdemes egy kalap alá venni öket.
süti beállítások módosítása