Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Hogyan legyen munkám, ha nincs gyakorlatom?

2013.08.03. 08:30 Pénzügyi Szemle

Hogy szerezzem meg a szükséges szakmai tapasztalatot, ha gyakorlat nélkül eleve fel sem vesznek sehova? Ördögi kör, ami nem csak a magyar pályakezdő fiatalok számára ismerős.

Ha nincs gyakorlat, akkor nincs munka, de ha nincs munka, akkor gyakorlat sincs. Ez a tipikus, tyúk vagy a tojás esete, ami azonban egyre komolyabb fejfájást okoz nem csak a pályakezdőknek, de az államoknak is. A fiatalkori munkanélküliség időszakában ugyanis egész generációk veszhetnek el, és kerülhetnek nagyon távol a munkaerőpiactól. A fiatalokat ebben a nehéz gazdasági helyzetben segíteni kell, ennek módját azonban eddig nem igazán találták az érintett államok. Egy érdekes kutatás most használhatónak tűnő megoldási javaslattal áll elő.

Munk_nagy.jpg

Amanda Pallais, a Harvard közgazdásza elvégzett egy kísérletet, melynek keretében az Egyesült Államokban egy online munkaerő közvetítő rendszeren keresztül 1000 álláshelyet hirdetett meg, tapasztalattal nem rendelkezők számára, adatrögzítés munkakörben. Az állásra 3500-an jelentkeztek, akik közül a kutató véletlenszerűen választotta ki a tervezett 1000 főt. A munka elvégzését követően osztályozta a dolgozókat, majd a fiatalok felénél az online rendszeren elérhető adatlaphoz részletes értékelést is fűzött.

Az eredmény biztató: ennek az egy szem, végtelenül egyszerű munkának, valamint a felmutatható tapasztalatnak köszönhetően a soron következő hónapokban a kísérletbe beválasztott 1000 fiatal jóval könnyebben talált munkát, mint a kimaradó 2500 fő, a fizetések pedig ugyancsak látványosan emelkedtek. Azok a dolgozók, akik az 1000 főn belül kaptak részletes értékelést is a professzortól, még könnyebben jutottak munkához, méghozzá egyre jobban fizető munkához. Ebben a csoportban az elérhető fizetések a soron következő két hónapban megháromszorozódtak.

Egyetlen kísérletből, és 1000 főből természetesen világmegváltó következtetéseket nem lehet levonni. Az ugyanakkor világosan látszott, hogy azok a fiatal pályakezdők, akik legalább egy minimális tapasztalatot fel tudtak mutatni, jóval könnyebben találtak munkát, mint a semmilyen szakmai gyakorlattal nem rendelkezők. Az is kiemelhető, hogy a munkáltatók az elérhető információk, és a dolgozók értékelése alapján választottak, és ha megbízhatónak tűnő fiatallal találkoztak, akkor hajlandóan voltak jól fizető állásokat kínálni.

A fiatalkori munkanélküliség problémájára ennek alapján négy megoldási javaslattal áll elő a kutató. Egyrészt érdemes fejleszteni a munkáltatók és munkavállalók közötti információáramlást - ez elsősorban online állásközvetítő rendszereken keresztül lehetséges -, hogy a vállalatok minél több hasznos és megbízható információval rendelkezzenek a jelentkezőkről. Ezen túl érdemes lenne a fiatalok számára egy jóval alacsonyabb minimálbért meghatározni, ebben az életszakaszban ugyanis nem a fizetés, hanem a megszerzett tapasztalat az igazi érték.

Harmadrészt érdemes lenne lehetővé tenni a teljesen ingyenes, adó- és járulékmentes szakmai gyakorlatokat, nem csak a diákoknak, hanem a tapasztalattal nem rendelkező munkavállalóknak is. És végezetül, az államnak minden eszközzel – ugyancsak adó- és járulékmentesség lehet a megoldás – támogatnia kellene a fiatalok munkához jutását, hogy a szükséges tapasztalat minél gyorsabban és legfőképp olcsóbban megszerezhető legyen. 

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Óvakodj a saját lakástól!

Elég volt a nagyvállalatok uralmából!

Adóemelés, megszorítás? - Ezt alaposan benéztük

Nem hinnénk, hogy ezek a világ legdrágább városai

Rábíznánk-e a pénzünket egy polipra?

És még köszönjük is meg a bércsökkentést...

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr605439816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.08.03. 12:35:05

Itt sokszor nem is a gyakorlat érdekli a munkáltatókat, hanem az, hogy a jelentkező átesett-e már azon a konfliktuson, megrázkódtatáson, amikor az iskola padból kikerül, és a munkahelyen el kell fogadni a főnök uralmát. Egy munkáltató számára különösen fontos az az információ, hogy a jelölt ezt hogyan viselte el, és mennyire tudott, (akart) az elvárásokhoz alkalmazkodni. Ez a jelölt egyfajta minősítésének felel meg. A munkáltatók szívesebben alkalmaznak már "betört", minősítéssel rendelkező jelöltet, mint egy teljesen ismeretlen emberrel próbálkozzanak, és vele konfliktusba kerüljenek.

Husz_János_Puszita 2013.08.03. 12:40:17

Azoknak az ismeriseimnek, akik mar az egyetemi evek alatt bedolgoztak egy cegnek, mind egyenes utjuk vezetett a karrier fele. Egy munkaltato nem tud mit kezdeni a munkavallaloval, ha az meg soha nem dolgozott es elsosorban nem a szakmai kvalitasok, hanem a keszsegek hianyara gondolok.
Ha palyakezdo lennek, ingyen elvallalnam a munkat. Az allam feladata biztositani, ilyen esetben a munkaltato szamara se keruljon penzbe a foglalkoztatas.

Husz_János_Puszita 2013.08.03. 14:42:51

@bankvezér:

Fogadok te meg egyetlen munkavallalot nem vettel fel eletedben, milyen beetoresrol beszelsz?
Epp az onallosag ami az iskolapadbol jovobol hianyzik.

bankvezér 2013.08.03. 14:45:51

@Husz_János_Puszita:
Az előbb beszéltem egy barátommal.
Megerősített abban, hogy nagyon gyakran nem gyakorlatot vár el a főnök a jelölttől, hanem azt, hogy a teljesen azonosuljon a főnök elképzeléseivel, legyen az bármekkora ostobaság,vagy aljasság! Az ilyen főnököt kiszolgáló jelöltekből aztán "sikeres vezetők" lesznek. Némelyik, már vezetőként, akkora kárt okoz, hogy ha meg kell téríteni, akkor bedől a cég, néha még a nemzetgazdaság is beleremegne.

bankvezér 2013.08.03. 14:50:37

@Husz_János_Puszita:
Inkább ne fogadjál, mert veszítenél.
Önállóság? - mondod ? Pontosan arra nincs szükség.
Bár ki tudja, hogy te honnan szerzed a tapasztalataidat...

Husz_János_Puszita 2013.08.03. 16:16:54

@bankvezér:

21 ev tapasztalattal ne allj le vitatkozni, ha elfogadsz egy jo tanacsot api

bankvezér 2013.08.03. 19:42:05

Ezt hogy értsem???
Még csak 21 éves vagy? :)
süti beállítások módosítása