Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Még a frankhiteles buktából se tanulunk?

2013.07.31. 08:31 Pénzügyi Szemle

Az emberiség soha semmilyen pénzügyi buborékból nem tanul, amint az egyik krach után talpra állunk, már el is kezdjük építeni a következő légvárat.

Azt gondolnánk, hogy a 2006-ban kidurrant világméretű ingatlanpiaci buborék, a 2008-ban kidurrant részvénypiaci buborék és az ugyancsak felrobbanó hitelpiaci lufi után már végére értünk a válságoknak, és a következő évek már a felépülésről szólnak majd. A szomorú igazság azonban az, hogy a pénzügy és reálgazdasági buborékok egymást érik, és amint az egyik kidurrant, már el is kezdik fújni a másikat – hangsúlyozza Robert J. Shiller, a Yale University közgazdász professzora. A részletes elemzés itt érhető el.

Bubble_posztba.jpg

A buborékok ugyanis kivétel nélkül egy amúgy teljesen hihető és logikus sztorira épülnek, legyen szó akár az arany szárnyalásáról, a svájci frank meredek erősödéséről, vagy az amerikai ingatlanárak töretlen emelkedéséről. Robert J. Shiller például a közelmúltban Kolumbiában járt, ahol a nagyvárosok ingatlanpiaci árindexe 2004-óta reálértelemben már közel 70 százalékos emelkedést mutat, úgy, hogy a drágulás nagyobbik része az amerikai ingatlanpiaci lufi kidurranása utáni időszakban következett.


A helyiek teljesen indokoltnak tartják az emelkedést, mondván a kamatok leestek az országban, logikus tehát, hogy az ingatlanoknak drágulniuk kell. Olcsó hitel, szárnyaló ingatlanpiac, lelkes helyiek, ennek ismerős történetnek kellene lennie térben és időben nem is olyan messziről, azonban sem a közelmúlt negatív példái, sem a kétkedők nem tudják megakadályozni, hogy az ingatlanpiaci lufi tovább duzzadjon, és előbb vagy utóbb maga alá temesse a most még lelkes vásárlókat.

Ahol sztori van, ott buborékok is kialakulnak, és ahol vannak egymást lelkesítő és egymás sikerein felbuzduló szereplők, ott ezek a légvárak meg is erősödnek. Az állam többnyire semmit sem tehet, a résztvevők keserű tapasztalatai pedig idővel elhalványulnak. Sztori pedig mindig van, az esetleges új belépők pedig rendszerint azzal nyugtatják magukat, hogy a helyzet ezúttal teljesen más.

Hiába hasonlít kísértetiesen a kolumbiai ingatlanpiaci buborék az amerikaihoz, a helyiek azzal áltatják magukat, hogy az ő gazdaságuk stabilabb, és egyébként is, a szomszéd is nyert az ingatlanbefektetésével, akkor pedig mi baj történhetne? Robert J. Shiller szerint egy véget nem érő utazás ez a buborékok világában, melyet semmi, még a pusztító pénzügyi veszteségek és az összeomlások sem tudnak megállítani.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Adóemelés, megszorítás? - Ezt alaposan benéztük

Nem hinnénk, hogy ezek a világ legdrágább városai

Rábíznánk-e a pénzünket egy polipra?

És még köszönjük is meg a bércsökkentést...

Keményen dolgoztatják a nyugdíjasokat

Összebútorozna az USA és az Európai Unió

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr155422759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.07.31. 08:50:32

Csókoltatom a tanulmány szerzőjét.
Talán meg kellett volna néznie a jegybankok szerepét a buborékok kialakulásában.
A jegybankok szabadon változtatják az alapkamatot, és indoklásképpen mindig hazudnak valamit. Felelősséget semmit nem viselnek. Nem emlékszem, hogy jegybankárt valaha felelősségre vontak volna ilyesmiért. Ha nincs büntetés, az felhívás a "keringőre".

bankvezér 2013.07.31. 08:57:09

Ja, és a kolumbiai lakosság miért tanult volna a magyar a "frankhiteles buktából"? :))
Szerintem azt sem tudják, hogy volt ilyen.
De még ha tudnák is, a részleteket biztosan nem ismerik, és náluk egyébként sincs frankhitel.

neomodel 2013.07.31. 11:02:04

Várok a szerzőtől egy részletes tanulmányt a frankhiteles buktáról. Időrendi sorrendben szíveskedjék elemezni a történteket.

Szerintem az elkövetkező hetek és hónapok minden napjára fog jutni ezzel kapcsolatban egy írás, ahogyan a blog impresszumában olvasható, nosza, ha már küldetéstudata van, akkor emeljük a pénzügyi kultúrát, ne csak a mainstream médiumok süketelését kelljen látni és hallani ebben a történetben.

Kíváncsian várom az elfogulatlan, tényszerű írásokat!

bankvezér 2013.07.31. 12:28:49

@neomodel:
Tegnap délután hallottam a Klubrádióban Farkas István (korábbi PSZÁF-elnök) és aztán kicsit később Pulay Miklós (korábbi MNB-alelnök) süketelését.
Rohantam is azonnal a rádiót teljesen lehalkítani, hogy fejemre ne szakadjon a mennyezet. :)

Melampo 2013.07.31. 18:52:33

A kereskedő minden vásárlás előtt felméri a piaci viszonyokat, a várható kilátásokat. Ha úgy gondolja, hogy mások is ugyanazt hiszik amit ő, tehát például magasabb árak várhatóak, akkor vásárolni fog, hogy a lehető legnagyobb készlettel várhassa a reményei szerint bekövetkező áremelkedést és a lehető legnagyobb mértékben vehesse ki a részét realizálható haszonból. Ha nem tévedett és sok hittársa van és ezért sokan vásárolnak, akkor már csak ezért, minden más egyéb ok nélkül is annak kell bekövetkeznie amit ő Isten tudja milyen okokból és körülményektől elvárt, vagyis áremelkedésnek.
Hisz világos, hogy ha mindenki a jövendő magasabb árakban hisz, és mindenki vásárol akinek csak pénze van, akkor a megnövekedett kereslet miatt az áraknak emelkedniük kell.
Ebben az esetben közvetlen bizonyítékát láthatjuk annak a vallások által már régóta hangoztatott tételnek, hogy a hit már önmagában is üdvözítő lehet!
süti beállítások módosítása