Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Hiába omlottak össze a fizetések?

2014.03.14. 08:31 Pénzügyi Szemle

Hiába a masszív megszorítások, Görögország továbbra is romokban hever. Pedig a szintén „problémás” írek és portugálok már szinte egyenesbe jöttek.

Az eurózóna mentőakciója sikeresnek mondható Írországban és Portugáliában – mindkét országban növekedésnek indult a gazdaság és az exportszektor, a kötvénypiac újraindult, a 10 éves hozamok 3,1 illetve 4,5 százalékra mérséklődtek -, Görögország azonban továbbra sem találja a kiutat. Igaz ugyan, hogy a görög folyó fizetési mérleg a válság előtti kétszámjegyű mínuszról mára kiegyensúlyozottá vált és a költségvetés elsődleges egyenlege is többletes, a gazdasági növekedés csak nem akar beindulni. A kérdés az, hogy mi romlott el Görögországban. Az eredeti elemzés itt érhető el.

posztba_nagy_60.jpg

Ugyanaz a program, amely a portugálokat és íreket kivezette a válságból, úgy tűnik, hogy Görögországban kudarcot vallott – mutat rá Daniel Gros, a brüsszeli Center for European Policy Studies kutatóintézet közgazdásza, hozzátéve, hogy a kudarc oka nem a megszorítások minőségében keresendő, hanem a rossz célválasztásban. Az IMF által felügyelt válságkezelés ugyanis elsősorban a költségvetési egyenlegre koncentrált, és igyekezett elsősorban ár- és bércsökkentésekkel helyreállítani az egyensúlyt.


Ez a célpont azonban elhibázott volt, egy ilyen kiigazításnak ugyanis elsősorban az exportszektorra kellene fókuszálnia. Az export mutatja meg ugyanis, hogy mennyire versenyképes egy gazdaság külföldön, hogy ennyire képes sikeresen boldogulni egy gazdasági közösségben. A szomorú tény pedig az, hogy hiába csökkentek drámai mértékben a bérek Görögországban, az exportszektor továbbra is zsugorodik, szemben például az ír és portugál export masszív bővülésével.

A tények azt mutatják, hogy a görög gazdaságban továbbra is olyan mértékű torzulások vannak, melyek a masszív bércsökkentés ellenére sem engedik, hogy az export versenyképessé váljon. Enélkül pedig egészen biztosan nem lehet tartós növekedésről és a válságból történő kiemelkedésről beszélni.

A görög gazdaság problémái tehát jóval súlyosabbak az ír vagy portugál gondoknál, és úgy tűnik, hogy a masszív megszorítások, a kiegyensúlyozottá váló folyó fizetési mérleg és költségvetés ellenére sem képes a gazdaság a tartós növekedésre. A gond ezen a ponton az, hogy rendkívül nehéz megoldást találni a bajokra. A megszorítások és a jelentős nemzetközi hitelcsomagok jól láthatóan csakis arra voltak elegendők, hogy a gazdaság szabadesését megállítsák, arra azonban már elégtelenek, hogy biztosítsák az exportszektor és a gazdaság fenntartható erősödését.

A fő gond az, hogy az egyensúlytalanságok pontos forrása egyelőre nem látszik, csakis annyi mondható el, hogy valamilyen módon az exportszektor versenyképességét kellene biztosítani, úgy, hogy az képes legyen a tartós növekedésre. Ezt ugyanakkor sem Brüsszel, sem Washington nem tudja megtenni, ők ezen a ponton csupán annyit tehetnek, hogy szükség esetén újabb milliárdos mentőövet dobnak a görög gazdaságnak.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Érvek a gazdagok adóztatása mellett

Ezért nem omlott össze Magyarország


A nagy nyugdíj-kutyaszorító

Nem lehet minden csődöt elkerülni

Ide kellene felkerülni Magyarországnak

Áldatlan háromszög: devizaadósok – bankok – állam

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr925853844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2014.03.14. 09:03:10

Egyáltalán, mit termel a görög gazdaság, ami exportképes és számottevő bevételt hoz (a GDP-hez viszonyítva)?
Én most hirtelen csak az idegenforgalomról tudok. Azt lehetne fejleszteni.

Késapati Tamás 2014.03.14. 11:39:02

@bankvezér: hajókat talán gyártanak, nem?

bankvezér 2014.03.14. 11:50:45

@Késapati Tamás:
Lehet.... bár az is lehet, hogy azt már megvették a kínaiak...

inkvisitor 2014.03.14. 12:26:31

A görögök jelentős részben agrárország + hajógyártás.

hekhekhekhekkinen 2014.03.14. 13:02:17

Az EU-ba való belépés elsősorban gazdasági döntés kellene legyen.
A görögök felvétele színtisztán politikai döntés volt.
Mondjuk amíg nem vagyok nettó befizető, addig pont telibefosom.

mrZ (törölt) 2014.03.14. 15:29:40

Írország,

gni per fő:
data.worldbank.org/indicator/NY.GNP.PCAP.CD/countries/IE--XS?display=graph
Export változása:
data.worldbank.org/indicator/NE.EXP.GNFS.ZS/countries/IE-?display=graph
Adósság/gdp:
data.worldbank.org/indicator/GC.DOD.TOTL.GD.ZS/countries/IE-?display=graph

a tartalékok felélése folyik a hazai fogyasztás brutális lecsökkenése árán, az exportot a központi költségvetés bújtatott finanszírozása(adómentesség) segíti.
In other words the burden of tax receipts has very strongly shifted to individual income tax.In fact, the trend on corporation tax has been declining since 2002,
www.airo.ie/news/exchequer-tax-receipts-2000-2012
Az adósságszolgálat az idei évben már 20%-át viszi el az adóbevételeknek, és mint fent látszott az export ehhez nem járul hozzá.
www.finfacts.ie/irishfinancenews/article_1025273.shtml

az eu-s pénzek visszafizetésének moratóriuma nélkül, az írek még mindig csődben vannak.
A pénzügyi tömegpusztító fegyver (IMF) ismét tökéletes munkát végzett.

HgGina 2014.03.14. 18:33:36

Kiváló exportcikkük a hamis antik görög szobortöredék, hamis antik vörösalakos váza, ugyanez feketealakosban.

2014.03.15. 06:46:03

Mandarin,narancs,olajbogyó.
De egyébként teli vannak arannyal is.Vannak tengerparti részek,ahol nagyon sok apró arany rög van.Ezt egy fórumon olvastam,amikor a egyik fórumozó míg strandolt a család, egészen szép mennyiségű aranyat szedegetett össze a parton.

Melampo 2014.03.16. 11:08:45

Bizony bizony, ebből a gödörből nincs esély kimászni. A nem termelő szférába kihelyezett hitelek Görögország esetében is ugyanúgy működtek mint mindenhol máshol.
melampo.blog.hu/2013/01/15/a_szintetikus_adosok_bortone
süti beállítások módosítása