Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Ide kellene felkerülni Magyarországnak

2014.02.25. 08:31 Pénzügyi Szemle

Mi kell ahhoz, hogy bevonzzuk az innovatív startup cégeket és kialakítsunk egy igazi technológiai központot? Van kit másolni.

Honnan lesz munkahely, növekedés és jövedelem ezekben a válságos időkben? A válasz egyszerű, a technológiai központok és a startup vállalkozások olyan növekedési lehetőséggel kecsegtetnek, ami minden képzeletet felülmúl. A kérdés már csak az, hogy mely tényezők együttállása szükséges ahhoz, hogy egy tech-központ százával vonzza magához az új vállalkozásokat, lökést adva ezzel a munkahelyteremtésnek és a gazdasági fellendülésnek. Az eredeti elemzés itt érhető el.

posztba_nagy_47.jpg

Elsőre azt gondolnánk, hogy a csillogó technológiai központokat csakis a leggazdagabb országok tarthatják fenn, ahol röpködnek a dollár milliárdok, tolonganak a világ legnagyobb technológiai vállalatai és karnyújtásnyira vannak a legjobb nevű egyetemek. A valóság azonban az, hogy jó néhány olyan technológiai központ is akad a világon, melyek nem a csillogással, hanem néhány olyan helyzeti előnnyel csábították magukhoz az új technológiai vállalkozásokat, melyeket akár mi magyarok is biztosítani tudnánk.


Lehetne említeni például a ciprusi Nicosiát, amely a rendkívül alacsony adókkal, a laza szabályozással és az egyszerű/olcsó vállalatalapítási feltételekkel teremtett vonzó környezetet az új vállalkozásoknak. Vagy itt van egy másik példa, Pune, a nyüzsgő indiai város, amely a vonzó bérköltségek mellett a színvonalas egyetemi oktatással, az izgalmas éjszakai élettel és a képzett fiatalok kiemelkedően magas arányával csábította magához a gyors növekedést ígérő technológiai vállalatokat.

Varázslatról szó sincs tehát egyik esetben sem, mint ahogyan az sem meglepő, hogy Dublin az alacsony adókkal és az angol anyanyelvvel, Malmö a színvonalas oktatásával és a fiatal bevándorlók számára vonzó életkörülményeivel, Eindhoven az innovatív iparági környezetével és fejlett infrastruktúrájával, a tengerentúli Raleigh pedig a rendkívül kellemes, gyermekbarát külvárosi életkörülményeivel vált kiemelkedően vonzó célponttá a tech startup vállalkozások körében.

Egyértelmű, hogy az induló technológiai cégek ott valósítják meg álmaikat, ahol a legkedvezőbbek a feltételek, a világ legvonzóbb tech központjait szemlélve pedig nagyon úgy tűnik, hogy semmi teljesíthetetlen nincs ezekben a feltételekben. A kedvező adózás, az egyszerű adminisztratív szabályozás, a vonzó támogatási lehetőségek, az olcsó vállalatalapítás, a megfelelő infrastruktúra, a színvonalas oktatás, a gyermekbarát környezet, az igényes szórakozási lehetőségek, az angol nyelv ismerete mind-mind olyan feltételek, melyeket akár mi magyarok is biztosítani tudunk.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Áldatlan háromszög: devizaadósok – bankok – állam

Így látják mások az egykulcsos adót

A részeges férfi esete az előrejelzéssel

Magyarország nem Argentína - szerencsére

A brüsszeli észjárás és a magyar fejlesztések

Egy rossz reflex rángatja a forintot

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr525830382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na4 2014.02.25. 21:16:15

Dehogy tudunk. A bürokratikus, korrupt, pazarló és pénzéhes államaparátus számára egy vállalkozás csak fejöstehén, amit csontig le lehet nyúlni adókkal, amit vég nélkül vegzálnak ostoba, tanulatlan hivatali hülyék mindenféle teljesen felesleges bürokratikus baromsággal. No ebböl virágzó vállalkozás, innováció és fellendülés a büdös életben nem lesz. Pazarlás és vegetálás - az igen, az lesz.

Alternatíva 2014.02.25. 22:08:15

Ahhoz Orbán-nélküli Magyarország kell. Ameddig ő van hatalmon, addig elmennek és nem jönnek a kívánt elmék. Tolvajok közé csak a tolvajok mennek.

Asidotus 2014.02.25. 23:12:52

@Alternatíva: jó lenne, ha elég lenne Orbán takarodása. Ha megnézem, hogy kik állnak a rajtvonalon, hogy a helyére kerüljenek, háát ...

inkvisitor 2014.02.26. 08:18:13

A teljes parlamentet belelőni a Dunába, majd a következőt ugyanúgy, a harmadik már óvatosabb lenne.
De vicc nélkül:
Amelyik politikus nem tud a CSALÁDJÁNAK mindennemű vagyongyarapodásával elszámolni az utolsó forintig, azt azonnal meneszteni és életfogytig eltiltani közügyektől.
Ez használna, más nem.

Reszelő Aladár 2014.03.07. 17:48:51

A bürokráciát csak irtani lehet. Másfelől meg sajnos ilyen ország vagyunk, egyesek kizárólag határozatokban képesek gondolkodni, az engedély a lételem, cselekedni pedig csak vezetői utasításra. Ha pedig valamit még ne láttak akkor csak az elutasítás jöhet szóba.
Nagyon nehéz ezzel együttélni.
süti beállítások módosítása