Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Így lehet visszakerülni a térképre

2014.01.27. 08:31 Pénzügyi Szemle

Az exportszektor, az oktatás és az infrastruktúra terén végrehajtott beruházásokkal és a hazai megtakarítások mozgósításával a válság alatt falnak ütköző Közép-Európa újra régi fényében tündökölhetne.

A válság előtt Közép-Európa nem csak hogy a kontinensen, de globálisan is kiemelkedő növekedést felmutató régió volt. A gazdasági bővülés átlagos tempója 4-5 százalék között mozgott, a termelékenység ugrásszerűen nőtt, az autóipar szárnyalt, a tőke pedig valósággal ömlött – évi 40 milliárd dolláros tempóban – a régióba. Aztán a válsággal valami megtört – a tőkeáramlás szinte leállt, a növekedés lelassult, a termelékenység növekedési üteme megtorpant -, sőt mára már oda jutottunk, hogy mint befektetési célpont, szinte kiesett a fókuszból. Nem kellene azonban sok ahhoz, hogy ismét sikersztorivá váljon a régió. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Gazdasági növekedés, GDP/fő és összesített GDP a régióban

Posztba_nagy_36.jpg

A McKinsey készített egy tanulmányt, melyben összeszedi a régió lehetőségeit, és tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogy miként lehetne ismét globális szereplővé tenni Közép-Európát. Az első számú megállapítás minden bizonnyal az, hogy alapvetően semmi nem indokolja a korábbi státusz elvesztését, vagyis minden adott ahhoz, hogy a régió a válság előtti szinten bővüljön.

Az államadósság ugyanis többnyire 60 százalék alatti, a fontosabb szektorokban sikeresen lezajlott a privatizáció, a munkaerő, különösen a képzett munkaerő még mindig sokkal olcsóbb, mint Nyugat-Európában – átlagban 75 százalékkal olcsóbb -, és nincsenek olyan kulturális, nyelvi és gazdasági különbségek a két vizsgált régió között, mint amilyenek vannak például Ázsia és Nyugat-Európa között.

Mi kellene ahhoz, hogy Közép-Európa ismét a válság előtti szinten pörögjön, és esetleg jelentős beruházásokat csábítson magához? A McKinsey szerint három fronton kell erősíteni: befektetések kellenek a főbb exportszektorokban és erősíteni kell az exportot, erősíteni kell a gyenge termelékenységgel rendelkező szektorokat – mezőgazdaság, vasút -, és a befektetések során a korábbiaknál jobban be kell vonni a hazai megtakarításokat.

A befektetésekre különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a McKinsey szerint, az oktatás, az infrastruktúra és az exportszektorok azok, melyekbe minél több külföldi, és ami a legfontosabb, minél több hazai tőkét kell csábítani. A termelékenység és a hatékonyság növelése, az olcsó és képzett munkaerő és a fejlődő infrastruktúra adhatja vissza a régió korábbi tőkevonzó-képességét, ha pedig ez meglesz, akkor minden adott lesz ahhoz, hogy az átlagos növekedési tempó visszatérjen 5,0 százalék közelébe.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Árnyékra vetődnek a Kína-kritikusok?

Adjuk magánkézbe a tömegközlekedést?

Hogyan nőhetjük ki az államadósságot?

Hol dől el az államadósság elleni harc?

Trendi lesz a magyar nyugdíjpélda?

Újra lefagytak a jelzáloghitelek

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr975774744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása