Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Állami segítség nélkül nincs kiút a mocsárból

2013.11.24. 08:31 Pénzügyi Szemle

A tartós munkanélküliség olyan csapda, amiből állami segítség nélkül szinte lehetetlen kitörni. Segítséggel viszont igenis lehetséges.

Korunk egyik legsúlyosabb problémája a hosszú távú munkanélküliség, melynek megoldására sem könnyű recept, sem tapasztalat nincs. Kutatások igazolják, hogy ha egyszer valaki belesüllyed a hosszú távú munkanélküliség mocsarába, akkor segítség nélkül nagyon kevés az esélye a kiemelkedésnek. Logikus, hisz a munkaáltatók nem szeretnek olyan jelentkezők közül válogatni, akik hónapok, sőt évek óta munkanélküliek. Ha segítség nélkül nincs kiemelkedés, akkor logikus, hogy segíteni kell. A kérdés már csak az, hogy ki, és hogyan. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Jobless_nagy.jpg

Richard Dorsett, a National Institute of Economic and Social Research kutatóintézet közgazdásza megvizsgálta az angolszász országokban bevezetett, a hosszú távú munkanélküliek számára kiírt programokat, és arra jutott, hogy ezek a programok hosszú távon sikeresek, vagyis képesek visszavezetni az állástalanok egy részét a munkaerőpiacra. Ezek a programok többnyire állai támogatást juttatnak – adó- és járulékkedvezmény formájában – azoknak a munkáltatóknak, akik munkanélkülit, sőt hosszú távú munkanélkülit alkalmaznak.


A brit hosszú távú munkanélkülieket támogató állami programok például öt év leforgása alatt mintegy 2,0 százalékponttal javították a foglalkoztatási rátát, ami igen jó eredménynek tekinthető (a statisztikai módszerek igazolják, hogy a javulás valóban a programnak, és nem egyéb tényezőknek köszönhető.) A kérdés az, hogy miután az adó- és járulékkedvezmények csak egy bizonyos ideig járnak, a munkáltatók igényt tartanak-e a munkaerőre akkor is, ha a kedvezményes időszak lejár. A program igazi célja ugyanis az lenne, hogy ne csak átmenetileg, hanem tartósan is vezesse vissza az állástalanokat a munkaerőpiacra.

Richard Dorsett hangsúlyozza, hogy ez a „megtartás” hatás korlátozott, de azért kimutatható, sőt, az idő előre haladtával egyre erősebb. A fent idézett 2,0 százalékos javulás ugyanis fele-fele arányban adódik a „belépési” és a „megtartási” hatásból. Belépési hatásból, vagyis a foglalkoztatás egyrészt azért emelkedik, mert a munkáltatók kedvezményeket kapnak – ez egy átmeneti hatás, ha a kedvezmény letelik, akkor sokan elveszítik a munkájukat. Másrészt a megtartási hatásból, ami már egy tartós hatás, és azokra a munkavállalókra utal, akik a kedvezményes időszak után is állásban maradnak.

Az állami foglalkoztatási program tehát kimutathatóan hasznos, növeli ugyanis a foglalkoztatást, és ami ennél is jobb hír, hogy az állástalanok egy jelentős részét hosszú távon is képes tartósan visszavezetni a munkaerőpiacra. Érdemes tehát erre költenie egy államnak – már ha van rá pénze -, ha azt szeretné, hogy minél kevesebben ragadjanak benne a tartós munkanélküliség csapdájában.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Újra célkeresztbe kerülhet a forint?

Íme Európa talpra állításának kulcsa

Az egykulcsos adó nyertesei és vesztesei

Kaszálnak a londoni magyarokon

Megfojtja magát Európa

Devizahitelek: miben hibáztak biztosan a bankok?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr875648223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.11.24. 10:43:11

Teljesen nyilvánvaló dolgokat bizonyít be a tanulmány.
Nem tudom, erre ott van pénz? Vagy a szerző csak önszorgalomból írja a tanulmányt? :)

Husz_János_Puszita 2013.11.24. 14:10:55

Kell az állami segítség, de csak akkor, ha az adott munkahely támogatás nélkül is rentábilis. Semmi értelme piacképtelen munkahelyeket fenntartani. Azon kívül negatív ösztönzőket is be kell építeni a rendszerbe, hogy ne akarjanak tartós munkanélkülit játszani.

breezer 2013.11.25. 00:04:36

@Husz_János_Puszita: én úgy tudom, itthon nincsen semmiféle pénzbeli juttatás a 3 hónapot leszámítva a munkanélkülieknek

Lakásfelújítás1 Kft 2013.11.25. 04:08:09

Olyan ez mint hazánkban a start program kb.
Az sem lenne rossz, ha működne a termelés, lenne exportunk, vagy a hazai kereslet és a fogyasztás őhetne a jobb életszínvonal a több kereset miatt!
De nem!
Most a 200.000 közmunkás a tél derekán megold minden felmerülő nehézséget, megemelik a falevél söprögetéssel és a hó lapátolással a GDP-t.

Nevetséges az egész, pusztán játék a statisztikai számokkal!

Sajnos Én nem tudok jobban teljesíteni, amikor a 10 évvel ezelőtti árainkat sem tudják megfizetni a megrendelők.
Hazákban örülnek az emberek, ha a mindennapi kenyeret meg tudják venni, napjainkban, a megfelelő cipő és meleg ruházat sok gyermekre luxuscikk!

Nzoltan 2013.11.25. 05:49:56

El kell menni dolgozni. Aki nem akar az nem is fog soha egyrőlma kettőre jutni.
Körülöttem csak azoknak nincs munkája, akik meg sem próbálták. Az, hogy elrohanunk a munkaügyi központba, annak semmi értelme. Amit ők cainálnak, azt simán lehetne online is csinálni. A munkaügyi központ, már önmagaban egy kamuállás halmaz.

sokasebi · http://pacifictime.blog.hu/ 2013.11.25. 07:57:07

Ez egy baromsag, adoztassuk halalra a vallalkozokat, hogy az allam tudjon helyettuk munkahelyeket letrehozni?

Netuddki. 2013.11.25. 08:00:59

Aztán ki a tökömet érdekli, hogy Angliában hogyan kezelik a munkanélküliséget? Ha annyira nem lenne munkahely ott akkor nem foglalkoztatnának annyi külföldit.

Ami meg a magyart illeti, talán rendbe kéne tenni ezt a kibaszott adórendszert, normális adókat alkalmazni (a munkával kapcsolatos sarccal kezdve), lecserélni a NAV-ot és mindenkitől beszedni az adót.
A versenyszférát meg békén kéne hagyni! Ha nem szorítják sarokba akkor meg tudja oldani a versenyszféra maga is a munkanélküliséget. A legrosszabb ha beavatkoznak a politikusok és a tökkelütött közgizdák...

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.11.25. 08:23:17

@breezer: Itt arról van szó, hogy a munkanélkülit foglalkoztató cég kap adókedvezmény formájában támogatást, nem a munkanélküli. Ő munkát kap.
süti beállítások módosítása