Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Kaszálnak a londoni magyarokon

2013.11.18. 08:31 Pénzügyi Szemle

Nagy-Britannia és a brit államkassza igen jól jár a bevándorlással és a londoni magyarokkal, ha valakinek valóban lenne oka panaszkodni, az az anyaország lenne.

A válság felerősítette a külföldi-ellenességet a gazdag európai országokban, az igazság azonban az, hogy ezek az országok a bevándorlással jókora nyereséget érnek el. Két közgazdász - Christian Dustmann és Tommaso Frattini - a Nagy-Britanniába irányuló bevándorlást vizsgálta a költségvetési pozíció szempontjából, vagyis arra a kérdésre keresték a választ, hogy a brit államnak nettó módon plusz bevételt, avagy ráfizetést jelentenek-e a bevándorlók. Az eredeti elemzés itt érhető el.

A brit államkassza bevétel/kiadás mutatója 2001-2011 között

P_nagy_2.jpg A grafikon 1-es értéke fölött a brit állam nettó haszonélvezője a bevándorlásnak. Kékkel a britek, pirossal az EU-ból érkezők, zölddel a nem EU-ból érkező bevándorlók nettó költségvetési hatása.

Az eredmény – nem meglepő módon – az, hogy mind az 1995-től, mind a 2000-től számított időszakban a teljes költségvetési hatás pozitív, vagyis a bevándorlók összességében többet fizettek be adók és járulékok formájában a brit államkasszába, mint amennyit a különböző juttatások útján kivettek onnan (lásd fönti grafikon).

A grafikonon az igazán érdekes a piros vonal, amely az Európai Unióból érkező bevándorlók költségvetési hatását mutatja. A kutatók kiszámolták, hogy a 2000-től induló időszakban ezek az érkezők összességében 34 százalékkal többet tettek be a brit államkasszába, mint amennyit kivettek onnan, vagyis a brit állam jókora nyereséget ért el rajtuk. Tekintettel arra, hogy a Magyarországról érkező munkavállalók is ebbe a „kategóriába” esnek, bátran kijelenthető – függetlenül attól, hogy országra lebontott statisztika nem áll rendelkezésre -, hogy a brit állam keresett a „londoni magyarokon”.

Három érdekes megállapítást tettek még a kutatók:

-          A bevándorlók megközelítőleg harmada diplomás, míg a briteknél, vagyis a helyieknél ez az arány „csak” 20 százalék körüli. A bevándorlók csupán negyede-ötöde alacsonyan képzett, vagy teljesen képzetlen.

-          Az érkezők többnyire fiatal gyermektelenek, akik karrierépítés, és nem szociális potyautas szándékkal érkeznek. Az érkezők tehát a briteknél képzettebb, többnyire gyermektelen fiatalok, akik karriert szeretnének építeni, nem is csoda, hogy a nettó költségvetési hatás vastagon pozitív.

-          A fenti grafikonról leolvasható, hogy a költségvetési hatás az idő előrehaladtával fokozatosan romlik. Ez ugyanakkor nem ad okot aggodalomra, az érkezők – akik között tehát kiemelkedő a diplomás fiatalok aránya – ugyanis az első években, évtizedeikben annyit fizetnek be az államkasszába, amennyit később már úgysem tudnak felélni. Arról nem is beszélve, hogy a bevándorlók egy jelentős része „idősebb korára” hazamegy, vagyis a szociális kiadások egy része akkor nem a brit államot, hanem az anyaországot terheli majd.

A történet tehát nagyvonalakban úgy néz ki, hogy a nagy százalékban diplomás – akik taníttatásának költségét többnyire az anyaország állta - és dolgozni akaró fiatal a gazdag nyugat-európai országokban vállal munkát, épít karriert, bővíti a gazdaságot, fokozza a munkaerőpiaci versenyt, növeli a hatékonyságot, és nettó befizető az államkasszába. Ezek a fiatalok nem „élősködni”, hanem boldogulni mennek külföldre, amely törekvésnek a fogadó ország államkasszája óriási haszonélvezője.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Megfojtja magát Európa

Devizahitelek: miben hibáztak biztosan a bankok?

Furcsa világot teremtett a válság

Az évszázados dunai árvíz csak a kezdet?

Újabb generáció lehet a devizahitelek foglya

Mi a baj az IMF-es vagyonadóval?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr715633473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.11.18. 10:13:25

"Ezek a fiatalok nem „élősködni”, hanem boldogulni mennek külföldre, amely törekvésnek a fogadó ország államkasszája óriási haszonélvezője."

Bizonyára így van. De azok a britek, akik az ilyen vendégmunkások miatt veszítik el állásukat, azok önző módon csak magukkal foglalkoznak és hazaküldenék az idegeneket.

bpetya75 2013.11.18. 11:48:39

@bankvezér:

Jellemzően azok a britek küldenék haza az idegeneket, akik a szociális hálón élősködnek.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.11.19. 05:56:54

@bankvezér: Ezek a britek nagyrészt a mesékben léteznek.

A gyáriparban néhol iszonyatos munkaerőhiány van, ugyanis a meló kemény, a brit fiatal meg inkább marad ellébecolni a segélyen, mintsemhogy ilyen alja munkával fárassza magát. Inkább felveszi a két hetente járó juttatást (az én adómból) és panaszkodik, hogy de nehéz munkát találni. Számát nem tudom, hogy hány fiatal brit bukkant már fel a helyeken, ahol dolgoztam, és tűnt el vagy a műszak vége előtt, vagy az első műszak után. Egyszerűen derogál nekik.

A mostani munkahelyemen már rohadt régóta kerestek embert az én pozíciómra, de sehogy sem találtak. Pedig 4% körüli a munkanélküliség a környéken.

Abban még én is támogatom a Cameron-kormányzatot, hogy szigorítsák a segély feltételeit a 3 éve segélyen élők között. Az adófontok mehetnének az egészségügyre, vagy a felsőoktatásra is, nem pedig a dolgozni alig akaró slepp eltartására. (Ugyanakkor nagyon fontosnak tartom, hogy aki TÉNYLEG nem kap évek óta munkát, az maradhasson benne. Senki ne kerüljön az út szélére.)

bankvezér 2013.11.19. 09:43:29

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben):
"A mostani munkahelyemen már rohadt régóta kerestek embert az én pozíciómra, de sehogy sem találtak."

Megkérdezhetem, hogy mi a munkád?

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.11.19. 15:40:20

@bankvezér: Gépkezelő (ipari sütő) vagyok egy élelmiszerüzemben.

bankvezér 2013.11.19. 15:52:05

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben):
Szép szakma lehet. Gondolom, hogy ha nem jól kezeled a gépet, nyers marad, vagy megég a sok sütni való.
Nagy lehet a felelősség.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.11.20. 07:46:36

@bankvezér:
Hát, szarkazmussal próbálkozol, vagy sem, elég nagy, mivel hosszú, szalagos ipari sütőről beszélünk (band oven), percenként több száz pékárú megy rajta át, ha valamit elkúrok, akkor bezony alsó hangon több ezer fontos kárról beszélünk (nem beszélve a kiesett munkaidőt, amíg rendbe rakom a dolgokat)

Plusz a rám bízott berendezés olyan 4 millió fontba kerül, az egyik komoly parám, hogy egyszer elrontom. :D

bankvezér 2013.11.20. 09:40:01

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben):
Semmi szarkazmus nincs a hangomban.
Teljesen komolyan írtam, amit írtam.
Milyen végzettséggel végezheted ezt a munkát?

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.11.21. 06:39:35

@bankvezér:
Ja, ok, bocs, csak elég sok a rosszindulat az interneten, nehéz belőni, hogy mikor ki gúnyolódik.

Semmilyen szakirányú izém nincs, csak egy magyar érettségim van, a britet majd jövőre tervezem elvégezni.

Azt nem tudom, hogy Angliában kell-e valami papír erre a munkára. Azért válaszozottak ki, mert sokat voltam az élelmiszeriparban, és az interjún említettem, hogy dolgoztam gépekkel, és némelyiket be tudtam állítani, plusz ismertem a brit élelmiszer-ipari előírásokat a frissen sütött élelmiszer ellenőrzésével és tárolásával kapcsolatban. Szóval a tapasztalat döntött.

3,5 hónapig nem vettek fel közvetlenül, hanem egy munkaerő-közvetítővel alkalmaztak, mivel így ha alkalmatlannak találnak, bármikor kirúghatnak, indoklás nélkül. Azalatt a 3,5 hónap alatt nem dolgozhattam egyedül, volt velem valaki, aki oktatott, és mindent figyelt, amit csináltam. Aztán először fél műszakokra, majd egész műszakokra hagytak egyedül dolgozni, végül egyszer csak fel hívtak otthon, hogy menjek be másnap, megkapom a végleges szerződésem.

Vagyis inkább csak ilyen próbáljuk meg alapon vettek fel, és szerencsére megütöttem a mércét.

bankvezér 2013.11.21. 07:36:15

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben):
"...ismertem a brit élelmiszer-ipari előírásokat a frissen sütött élelmiszer ellenőrzésével és tárolásával kapcsolatban."

De hiszen azt mindenki ismeri,- érettségi tétel a gimiben. Vagy mégsem?
(Na most vicceltem.) :))

dennisthemenace 2013.11.23. 21:27:01

@bankvezér: Nem jellemzo. Én szeptemberben jelentkeztem egy állásra, harminc(!)embert kerestek. Azonnal felvettek.. Az álláshirdetés meg februárban is fenn volt a cég honlapján.
Dolgoztam ugynokségnek, ahol hétvégén, vagy éjjel csak kulfoldiek voltunk beosztva, mert a brit kollegaknak nem volt kedvuk dolgozni, dacára a jóval magasabb bérezésnek. Két éve, mikor leesett a nagy hó, úgy hívott fel a fonokasszony, hogy hat cég nevét eldarálta és azt mondta, oda megyek, ahova akarok, csak menjek...

bankvezér 2013.11.23. 22:32:26

@dennisthemenace:

Mit csinálsz ? Rendkívüli hómunkás vagy ?

bankvezér 2013.11.24. 10:23:57

@dennisthemenace:
Bocsánat,nem gúnyolódtam előzőleg, csak azért gondoltam a hómunkásra, mert ezt írtad :" ... mikor leesett a nagy hó, úgy hívott fel a fonokasszony..."
Sofőrként nem volt gond megszokni a baloldali közlekedést? :)

dennisthemenace 2013.11.24. 20:16:27

Nem volt vele gond.. Viszont, mikor eloszor mentem haza kocsival, otthon párszor rossz helyre fordultam be..:)

Tomiboy 2013.11.27. 18:12:55

A cikk cimben ott a kulcs megoldas is az anyaorszagnak kell kialakitania az inspiralo kornyezetet es munka felteleket. A re-tokefelhalmozast kovetoen Magyarorszag is vonzo lesz a vadaszhato szuper-munkaero szamara es megindul az ozmozis visszafele. Lengyelorszag eseteben mar jol lathato jelei vannak a kepzett 'fiatal' mukero visszaaramlasnak is. A'Gyerunk valositsuk meg ezt odahaza is' feliratu zaszlo alatt, kello nagysagu a fejlettebb termelesi kulturabol szerzett tapasztalat/tudas birtokaban mar kepesek egy elhetobb joleti tarsadalmat felepiteni a feltorekvo kelet-europai nemzetek orszagaiban. Termeszetesen ehhez egy egeszseges szemlelet- es paradigma valatas is hozzatartozik, ami szinten folyamatban es csakis egy kesobbi generacio altal teljesedhet ki.
süti beállítások módosítása