Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Legyen magasabb a nyugdíj?

2013.10.24. 08:30 Pénzügyi Szemle

Ha az állam növelné a nyugdíjakat, akkor vajon gyorsulna a gazdasági növekedés és mindenki jól járna?

Érdekes, ugyanakkor meglepőnek nem nevezhető következtetést vont le az amerikai AARP - American Association of Retired Persons – intézet a nyugdíjak reálgazdaságra gyakorolt hatásáról: az amerikai állam által kifizetett, évi mintegy 750 milliárd dollárnyi nyugdíj közel 1400 milliárd dollárnyi GDP-t termel, és több mint 9 millió munkahelyet teremt/tart fenn, köszönhetően a kifizetések jelentős multiplikátor hatásának. Ezek alapján érdemes lenne akár még adóemelésből is növelni a nyugdíjakat, már ha valóban jól számoltak az AARP szakemberei. Az eredeti elemzés itt érhető el.

nyug_nagy.jpg

A nyugdíjasok érdekeit szem előtt tartó AARP ugyanis arra hivatkozik, hogy a nyugdíjasok a járandóságuk java részét elköltik, amely pénzek szétáramlanak a gazdaságban, és minden egy dollárnyi nyugdíj végső soron közel két dollárnyi GDP-t hoz létre. Ha tényleg így lenne, akkor elméletileg valóban megérné akár jelentősebb mértékben is emelni a nyugdíjakat, akár jelentős adóemelés árán is.

Andrew G. Biggs, az American Enterprise Institute kutatója ugyanakkor ellentmond ennek a következtetésnek, és hangsúlyozza, hogy két ponton is téved a fenti számítás. Egyrészt, való igaz, hogy a nyugdíjasok fogyasztásának multiplikátor hatása felpörgeti a gazdaságot, ha ugyanakkor ezeket a pénzeket a dolgozó lakosságnál hagynák, akkor ez a hatás hasonló mértékben alakulna, a GDP szempontjából ugyanis teljesen mindegy, hogy az adott dollárt egy nyugdíjas, vagy egy adózó munkavállaló költi el.

Egy lényeges ponton azonban mégsem mindegy, mégpedig azért, mert a dolgozók megtakarítási hajlandósága jóval nagyobb, mint a nyugdíjasoké. Vagyis rövid távon a nyugdíjas többet költ, mint az adózó, így végső soron valóban jobban pörgeti a gazdaságot, hosszabb távon azonban már fordított a helyzet: az adózók magasabb megtakarításai ugyanis hosszú távon növelik a befektetések és beruházások szintjét, vagyis gyorsabb potenciális gazdasági növekedést tesznek lehetővé.

Rövid távon a több fogyasztás eredményez gyorsabb GDP-növekedést, hosszú távon ugyanakkor a több megtakarítás, tehát – már ha hihetünk Andrew G. Biggs kalkulációinak és az általa hivatkozott tanulmányoknak – a fenti tanulmányban szorgalmazott nyugdíjemelés rövid távon valóban felpörgetheti a gazdaságot, hosszabb távon azonban kevesebb beruházáshoz, így lassabb potenciális növekedéshez vezethet.

Örök dilemma, hogy vajon érdemes-e, és ha igen, milyen mértékben emelni a nyugdíjakat. Andrew G. Biggs szerint itt inkább egy, a hatékonyság és méltányosság közötti átváltásról beszélhetünk – már ha nem számolunk a politikai erők szavazatszerzés céljából végrehajtott nyugdíjemeléseivel -, vagyis több nyugdíjjal méltányosabb és az egyenlőhöz közelebbi a rendszer, kevesebb nyugdíjjal viszont hosszabb távon hatékonyabb és jövedelmezőbb.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Így kellene módosítani az államadósság-szabályt

Dickens és a magyar pénzügyi válság

Megint meg kell menteni az önkormányzatokat?

Eszetlenül öntjük a kukába az ételt

Elkerülhettük volna az összeomlást?

Kötelet húznak a politikusok

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr85592035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.10.24. 10:27:25

Itt most egyelőre nem is gazdasági célt kell elérni,hanem politikait.
Nevezetesen azt,hogy a demokraták nagyobb arányban győzzenek a választáson, és a szenátusban ne legyen republikánus többség, mely mindig megakadályozza a leggazdagabbakra vonatkozó adóemelés megszavazását.
Ennek a célnak kell alárendelni a gazdaságpolitikát. Ha ezen cél eléréséhez a nyugdíjakat kell emelni, akkor azt kell tenni, ha a munkanélküli és egyéb segélyeket kell emelni, akkor azt.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.10.24. 10:29:30

Teljes mértékben hülyeség.

Ha igaz lenne, akkor nem kellene dolgoznia senkinek sem, az állam mindenkinek fizetne egy óriási fizetést, ami szétáramlik a gazdaságban, ezzel növelve a GDP-t. :-)

Az állami nyugdíj drasztikusan csökkenti a GDP-t.

Husz_János_Puszita 2013.10.24. 15:16:33

Ki ez az AARP valami nyugdíjas szervezet?:)
Ha egyik zsebemből átteszem a zsét a másikba, több pénzem lesz?

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.10.24. 15:56:19

Zseniális. Adják nekem, garantálom hogy én is elköltöm. Hiszen szerintük mindegy, ki költi el.
Megtakarítás meg ugyan kinek kell? Éljünk a mának, sz*rjunk a holnapba!

desw 2013.10.24. 16:59:06

Huuu baz+! Ez a blog a Hírcsárda pénzügyi alblogja??

desw 2013.10.24. 17:01:07

@bankvezér:
"Nevezetesen azt,hogy a demokraták nagyobb arányban győzzenek a választáson, és a szenátusban ne legyen republikánus többség, mely mindig megakadályozza a leggazdagabbakra vonatkozó adóemelés megszavazását."

Gratulálok! Csak mégnagyobb szarba fog kerülni az USA, de tessék csak megpróbálni.

na4 2013.10.24. 19:34:05

Ekkora hülyeséget már ritkán olvastam. Ha egy közgazdász csak ilyeneket tud, akkor nekünk végünk. A nyugdíj óriási terhet jelent egy országnak, a vállalkozásoknak, amit szinte alig bírnak kitermelni. Teljesen rossz, és igazságtalan a mai nyugdíjrendszer. Az állami nyugdíjrendszert meg kell szüntetni, és a nyugdíját mindenkinek magának kell összegyűjtenie az aktív éveiben. "Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát."

2013.10.24. 21:20:46

@na4: Hát persze..
Miközben összebuherálom a havi 64 ezerből a saját nyugdíjamra valót,közben még befizetem anyád apád nyugdíját is.
Aztán megpróbálok fényt enni,hátha még sem halok bele.

bankvezér 2013.10.24. 21:41:46

@desw:
Én nem tudom megpróbálni. Csak leírtam, hogy mit gondolok.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2013.10.24. 22:06:35

Ja, hogy egy olyan országról beszélünk, ahol ha kevés a pénz, akkor nyomtatnak még belőle?

Bolsi Buster 2013.10.24. 22:18:42

'nyugdíjak reálgazdaságra gyakorolt hatásáról: az amerikai állam által kifizetett, évi mintegy 750 milliárd dollárnyi nyugdíj közel 1400 milliárd dollárnyi GDP-t termel, és több mint 9 millió munkahelyet teremt/tart fenn, köszönhetően a kifizetések jelentős multiplikátor hatásának.'

Eddig OK.

'Ezek alapján érdemes lenne akár még adóemelésből is növelni a nyugdíjakat, már ha valóban jól számoltak az AARP szakemberei.'

Ez meg mindenképpen hülyeség. Bár a ballib logika szerint nemcsak adóemelésből, hanem még hitelfelvételből is nyugdíjat kell növelni. Mer megéri.

Kérdés: kinek?

Bolsi Buster 2013.10.24. 22:22:00

@bankvezér: 'Itt most egyelőre nem is gazdasági célt kell elérni,hanem politikait.
Nevezetesen azt,hogy a demokraták nagyobb arányban győzzenek a választáson, és a szenátusban ne legyen republikánus többség, mely mindig megakadályozza a leggazdagabbakra vonatkozó adóemelés megszavazását.'

Leggazdagabbak hehe, ugyanúgy mint itthon a szocik, a jól kereső alkalmazottak a leggazdagabbak a demokratáknak is.

A szavazóiknak tökmind1: www.youtube.com/watch?v=tpAOwJvTOio

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2013.10.24. 22:24:58

@Trollcsány rising: Már bocs, de jó ha tudod, hogy most is hitelből fizetik itthon a nyugdíjat. Csak nem IMF, hanem államkötvényből.
Ti. nem folyik be annyi járulék, mint amennyit ki kell fizetni.

Bolsi Buster 2013.10.24. 22:26:32

@(II. Állatosító) THY Rokk *n* Troller:

A HITELBŐL az azt jelenti hogy a GDP arányos adósság növekedésének rovására. A járulék adó, minden amit az állam elvesz az adó.

Értelemszerüen.

Tapogatott Kukorica 2013.10.24. 22:52:27

Nehany kommentelo nem olvasta el alaposan a poszt elso mondatat... Egy nyugdijasoknak (-rol?, francsetuggya) szolo szervezet nyilvan a nyugdijasok erdekeit szem elott tartva jelentet meg "elemzeseket". Ez csak amolyan szines bulvarhir, erteke a nullahoz konvergal. Elmelkedni lehet rajta mokabol, de ne vegyetek mar komolyan, konyorgom...

pneumónia 2013.10.24. 22:57:39

A minimálbérnél 120%-ban maximálnám a nyugdíjat, sok esetben az is brutálisan sok lenne!

Főleg úgy hogy egy nyugdíjast eltartani legalább 4 kezdő diplomás állásban lévő munkás kell, ilyen a világban máshol nincs, vicc!

Makkasz 2013.10.24. 23:18:38

@(II. Állatosító) THY Rokk *n* Troller: Ezt minden ország így csinálja. Csak van akinek összeomlik tőle a pénze, van akinek nem.

2013.10.25. 08:35:02

Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát, megtámogatva egy kis szolidaritással. Minden egyéb rendkívül káros.

nyuggernyúzó 2013.11.04. 20:32:05

Az egész nyugdíjasdit meg kéne szüntetni és mindenki családon belül eltartaná az öregeit. Pont úgy, ahogy ez az elmúlt 50-100 évet leszámítva ment és ma is megy a világ nagy részén. Felháborodni, hisztériázni lehet, de ettől nem fog javulni a helyzet. Rá kell nézni a korfára, van cigánykorfa is, kivándorlást bele kell venni és kiderül, hogy a nyugdíjasdinak meg a magyar társadalomnak is maxmimum van 3 évtizede.
Én már leléptem innen a kölkeimmel, majd keresnek a gyerektelen vének más balekot maguknak.
süti beállítások módosítása