Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Nem kell félnünk a bevándorlóktól?

2013.08.29. 08:30 Pénzügyi Szemle

Valóban igaz lenne, hogy a sok bevándorló lenyomja a béreket és növeli a helyi lakosok körében mért munkanélküliséget?

A bevándorlásra és a bevándorlókra számos országban ferde szemmel néznek, mondván betolakodnak, olcsón dolgoznak, így lenyomják a béreket és munkanélküliségbe taszítják az „őslakosokat”. Két közgazdász kutató, Mette Foged és Giovanni Peri ugyanakkor bebizonyította, hogy ennek az előítéletnek pont az ellenkezője az igaz, vagyis a bevándorlás kimondottan hasznos a fogadó ország számára. A részletes elemzés itt érhető el.

Work_nagy.jpg

A kutatók a dán munkaerőpiacot vizsgálták az 1991-2008-as időszakban, melyet erőteljes bevándorlás jellemzett, ideális helyszínt szolgáltatva ezzel a részletes kutatásoknak. Az eredmények saját bevallásuk szerint a kutatókat is meglepték, a részletes adatokból ugyanis világosan látszik, hogy a nagyfokú bevándorlásnak - a bevándorlók döntő többsége fiatal, képzetlen munkavállaló volt – szinte semmilyen negatív hatás nem volt sem a helyiek bérszínvonalára, sem pedig a foglalkoztatottságára.

Sőt, a képzetlen munkavállalók bevándorlása az esetek többségében jótékonyan hatott a helyek munkaerőpiaci mobilitására, akik érezve az erősödő versenyt gyakran váltottak munkahelyet, sőt képezték tovább magukat és helyezkedtek el magasabban kvalifikált munkahelyeken. Az alacsonyan képzett helyi munkavállalók körében nem csökkent a munkanélküliség, sőt, a foglalkoztatás még emelkedett is, a bérek pedig kimutathatóan nőttek.

A képzett helyiek ugyancsak jól jártak a bevándorlással, ők is számottevő béremelkedést realizálhattak rövid távon, igaz ez a többlet hosszabb távon némileg csökkent. A versenyszférában – különösen a szolgáltatószektorban – tehát felpezsdült a gazdaság a bevándorlásnak köszönhetően, egyetlen szektor volt, ahol a képzetlen bevándorlók lenyomták a béreket és kiszorították a helyiek egy jelentős részét: a közszféra alacsonyan kvalifikált állásainál.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Nagy bajban a kínaiak

Hamarosan fellélegezhetnek a fiatal munkanélküliek?

Itt várható a következő összeomlás

Készüljünk a tartósan gyengébb forintra?

Magaddal szúrsz ki, ha magasabb minimálbért követelsz?

Legyen rövidebb a nyári szünet?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr955481743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.08.29. 09:18:31

Gondolkozzunk el egy olyan lehetőségen, amikor egy Magyarországon működő cég például sok német munkavállalót vesz fel. A németek nem hajlandók az alacsony magyar bérekért dolgozni, a vállalat kénytelen többet fizetni nekik. A többlet pénzt úgy teremti elő, hogy a magyar dolgozók béréből elvesz.
Így aztán a bevándorlók lenyomják a magyar béreket. :))

Magyarnaba 2013.08.29. 21:58:08

"alacsonyan képzett helyi munkavállalók körében nem csökkent a munkanélküliség"

Köszönjük, ennyi elég is volt ebből a tanulkmányból.

Egyébként én támogatom, hogy olyanok írjanak véleményformáló dolgozatokat a bevándorlás kérdéséről, akik az egész rezsim hasznát lefölözik. Itt a pénzügyi elitre gondolok, amely előszeretettel privatizálja a hasznot és testálja a közösségre a károkat. Indoklásuk alapján még a második világháborús népirtások is értelmezhetőek gazdasági csodaként: felpörgették a szállítási szektort, több ezer új munkahelyet eredményeztek a vegyiparban és az építőiparban, mobilizálták a munkaerőt, arannyal és értékes műkincsekkel töltötték fel a birodalmi bank széfjeit, felvirágoztatták az egészségügyi kutatásokat.

Rák úr 2013.08.29. 22:43:18

Sem bevándorlókra, sem ilyen ócska propagandára nincs szükség.

Link elek 2013.08.30. 09:28:17

@Rák úr:
Hazazavanád az erdelyieket?

Ok a legnagyobb bevandorlo csoport Mo-n.
süti beállítások módosítása