Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Szeressük a bankot, utáljuk a bankárt?

2013.08.27. 08:31 Pénzügyi Szemle

A válság alatt felerősödő bank(ár)ellenes hangulat közepette hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a nyugati világ elmúlt ezer évének fejlődését pont a bankszektor és a hitel lehetősége alapozta meg.

„A válságot a bankárok okozták, most fizessenek ők!” – hangzik az általános felháborodás, amivel szemben áll a bankárok védőbeszéde: „Ha korlátoztok minket, akkor nem lesz sem hitel, sem új munkahely, sem növekedés!”. Az igazság valahol a kettő között van Raghuram Rajan, a University of Chicago közgazdász professzora szerint, aki hangsúlyozza, hogy a bankárra lehet haragudni, a bankrendszerre viszont hiba lenne. Az eredeti elemzés itt érhető el.

bank_nagy_1.jpg

A professzor rámutat, hogy mindkét szemben álló vélemény hibás, és a megoldásnak, ami a nyugati világ elmúlt ezer évének fejlődését is biztosította, valahol a két szélsőség között kell elhelyezkednie. Az elmúlt évek egyik legnagyobb port kavart bankszakmai vitája ugyanis arra összpontosult, hogy kell-e, és ha igen, milyen mértékben szigorítani a bankok működését. Biztonságosabb lenne-e a bank, ha több saját tőkével működne?

-  A bankárok szerint, ha több tőkével működnének, akkor semmivel sem lenne biztonságosabb a rendszer, sőt a több tőke emelkedő tőkeköltséget jelentene, amire válaszul kénytelenek lennének emelni a hitelkamatokat. Ez pedig kevesebb hitellel és lassabb gazdasági növekedéssel járna.

-  A bankárellenes vélemények szerint ugyanakkor tarthatatlan, hogy a bankok egy jelentős része rövid távú hitelekkel finanszírozza a működését, ami veszélyes és összeomlással fenyeget. Ha kevesebb hitellel és több tőkével működnének a bankok, akkor kevesebb lenne a bankcsőd és kisebb lenne az adófizetők által finanszírozott bankmentő akciók költsége is.

Raghuram Rajan szerint ugyanakkor mindkét szemben álló (szélsőséges) vélemény hibás. Egyrészt a bank átlagos finanszírozási költségei nem emelkednének, ha több tőkével működnének, ennek megfelelően a beígért hitelkamat-emelésre sem lenne semmi szükség. Másrészt valóban igaz, hogy ha több tőkével működnének a bankok, akkor kevesebb lenne a bankcsőd, az ugyanakkor már nem, hogy maga a rendszer kevesebb kockázattal működne. A rendszernek ugyanis része a csőd és a bukás lehetősége, ami hosszú távon nem hogy csökkenti, de egyenesen növeli a hatékonyságot. Képzeljük el, hogy mekkora károkat okozhatna az a bankár, aki pontosan tudja, hogy csak egészen szélsőséges esetben mehet csődbe...

Raghuram Rajan szerint a bankszektor szabályozásánál meg kell maradni egy egészséges középút mellett, és semmiképp sem szabad egyik szélsőség felé sem elmozdulni. Vagyis, tőkére igenis szükségük van a bankoknak, de nem feltétlenül túl sok tőkére, mint ahogyan a finanszírozásuk esetében is szükség van hitelekre, de semmiképpen sem túl sok hitelre. Egy egészséges tőkeáttétel az, ami a bankszektorban működött az elmúlt ezer évben, így semmi okunk azt hinni, hogy másra lenne szükség az előttünk álló ezerben.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Hamarosan fellélegezhetnek a fiatal munkanélküliek?

Itt várható a következő összeomlás

Készüljünk a tartósan gyengébb forintra?

Magaddal szúrsz ki, ha magasabb minimálbért követelsz?

Legyen rövidebb a nyári szünet?

Segítsen az állam, ha nincs saját lakásod?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr255477705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.08.27. 08:45:34

A válság pénzügyi részét valóban a bankárok okozták. De a válság pénzügyi része megoldható.
A termelés és az elosztás közötti ellentmondást,- ami a válság alapvető oka, - nem a bankárok okozták, hanem a tőkés termelés sajátossága.

Husz_János_Puszita 2013.08.27. 15:46:53

Az egészséges működéshez viszont az is kell, hagyják a kormányok becsődölni a bankokat időnként. Ha mindig az adófizetők állják a cehet, a bankár felelőtlen lesz. Az elmúlt ezer évben hagyták. Ciprus jó példa rá, nem okozott katasztrófát.

Lordofearth 2013.08.27. 15:51:54

@bankvezér:
Így van, egyetértek veled. Annyira világos ez, nem is értem, hogy mások miért nem értik?? Ennyire alacsonyan áll az értelmi szint? A bankok kapzsik voltak, gyilkosok, szemetek, mocskok. Örüljenek, hogy nem lett közöttük "ritkítás" közeépkori módra. Még mindig igen jól élnek.....ideje őket móresre tanítani

bankvezér 2013.08.27. 16:13:41

@Lordofearth:
"Így van, egyetértek veled. Annyira világos ez, nem is értem, hogy mások miért nem értik?? "

Azért mert az uralkodó osztály tudósokat bíz meg azzal, hogy olyan tanulmányokat írjanak, melyekben a hazugságokat igazságként tálalják.
Tudatosan, szándékosan, félre vezetik az embereket.

Lajos Markos 2013.08.28. 10:30:42

Tipikusan a lángos és a lángos-sütő esete.
süti beállítások módosítása