Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Így törhetsz ki a szegénységből

2013.07.06. 08:30 Pénzügyi Szemle

Ha valaki szegénynek születik, és nincs diplomája, akkor valószínűleg szegény is marad, viszont ha van diplomája, akkor kitörhet.

Korábbi posztunkban bemutattunk egy OECD-tanulmányt, melynek egyik legfontosabb következtetése az, hogy az államháztartások hosszú távon profitálnak a felsőoktatásból, a több diplomás ugyanis több adó- és járulékbevételt is jelent, ami bőven ellensúlyozza az oktatás magas (állami) költségeit. Az államnak tehát üzletileg is megéri az oktatás fejlesztésébe fektetni, de mi a helyzet az egyénekkel, számukra mit jelent hosszú távon a diploma? A témát vizsgáló elemzés itt érhető el.

A Brookings kutatóintézet elemzése világos választ ad a fönti kérdésre, és leszögezi: a diploma az útlevelet jelenti a szegénységből a gazdagság felé. Az idézett kutatás több érdekes összefüggést is bemutat, melyek közül az első arra világít rá, hogy egyértelmű negatív korreláció figyelhető meg az egyes országokban a jövedelmi egyenlőtlenségek és a szociális mobilitás között. Vagyis, ahol a társadalmon belül nagyok a jövedelmi egyenlőtlenségek, ott a szegények nagyon nehezen tudnak felemelkedni a gazdagok közé.

Jövedelmek eloszlása és szociális mobilitás közötti összefüggés

posztba_1.jpg

Ha tehát egy állam szeretne olyan társadalmat felépíteni, ahol a lehető legtöbb embernek van esélye felemelkedni, akkor törekedni kell a jövedelmi egyenlőtlenségek csökkentésére. Ennek első számú eszköze - megint csak a Brookings kutatása alapján - a diploma, amire a kutatók egyfajta útlevélként tekintenek, ami kivezethet a szegénységből.

Egy kutatás során ugyanis megvizsgálták, hogy a társadalom legszegényebb ötödének mennyi esélye van arra, hogy felnőttként felemelkedjen. A következő grafikon ennek a vizsgálatnak az eredményeit mutatja: kékkel jelölik azokat a felnőtteket, akik a társadalom legszegényebb ötödébe születtek, és nem szereztek diplomát. Az ő esélyük arra, hogy felnőttként maradnak a társadalom legszegényebb ötödében, mintegy 45 százalék (első oszlop, kékkel) és mindössze 5 százalék esélyük van arra (utolsó oszlop, kékkel), hogy felemelkednek, és a társadalom leggazdagabb ötödében élik felnőtt életüket. A felemelkedés esélye tehát roppant kicsi, ha valaki szegénynek születik, és nincs diplomája.

A társadalom legszegényebb ötödének esélyei a felemelkedésre diplomával és diploma nélkül

posztba_2.jpg

Ellenben ha van diploma, akkor hiába születik valaki a társadalom legszegényebb ötödébe, annak az esélye, hogy felnőttként is ott marad, mindössze 16 százalék (első oszlop, zölddel), míg annak a valószínűsége, hogy felemelkedik a társadalom leggazdagabb ötödébe, mintegy 19 százalék (utolsó oszlop, zölddel).

Ha tehát egy állam szeretné, hogy minél többeknek legyen esélyük a felemelkedésre, akkor az oktatásba kell fektetni, és minél többeknek megadni az esélyt a továbbtanulásra. Zárszóként ugyanakkor megjegyzik a kutatók, hogy az állam okosan teszi, ha maga is a zsebébe nyúl, a magas ösztöndíjak és a diákhitel rendszer ugyanis hosszú távon olyan csődveszéllyel fenyeget, ami könnyen visszaüthet.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Bomba befektetés a diploma - Az államnak is!

Miért ne legyintsünk a sok magyar válásra?

Pusztító a nyugdíj-bizonytalanság

Roskadozunk az adósság-teher alatt

Miből élnek a magyar családok?

Szinte csak Magyarországról nincs vita

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr405389612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Husz_János_Puszita 2013.07.06. 12:13:39

Én meg olyan elemzést olvastam, amiben azt taglalták, mik a legfőbb különbségek a gazdagok és a többiek gondolkodása között. A tanulásban, diplomában bízni nem az előbbiek sajátja ( előfeltétele lehet, de nem feltétlenül szükséges ). A jövedelmi különbségek elutasítása sem. Vagyis valószínűnek tartom, hogy megfelelő gondolkodási mintázatok a nélkül a felemelkedés inkább a középosztályba vezet, mint a gazdagok közé.

Ami persze nem baj, sőt nagyon jó. A széles és erős középosztályban találkoznak az egyén érdekei a társadalmi érdekkel.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2013.07.06. 23:38:53

Ekkora hülyeséget régen olvastam. Aki ki akar törni ki fog, minél több esze van, annál nagyobb valószínűséggel nem betanított diplomásként...

siskalaszlo · http://vulgarian.blog.hu 2013.07.07. 00:02:46

@Husz_János_Puszita: telejesen igazad van
@Tomi from Space: neked is :)

Sztem minden azon múlik, hogy ki mennyire életrevaló :)

magyar ember teli szájjal 2013.07.07. 06:17:04

Badarság. Pont a felemelkedőkre szoktak kígyót-békát kiabálni Magyarországon. Tehetős, ügyeskedő, vagyonosodási vizsgálatot neki, adózzon a karácsonyi ajándék után is, társadalmi igazságosságot, stb. Lényeg hogy ne érezze kényelmetlenül magát senki se, aki lusta.

is 2013.07.07. 13:40:18

"az államháztartások hosszú távon profitálnak a felsőoktatásból, a több diplomás ugyanis több adó- és járulékbevételt is jelent, "

tehát ha az utcaseprőknek diplomája lesz, akkor több adót fognak fizetni? mégis, hogyan? miből? miért? ezt a butaságot, hogy több diplomás az nagyobb adóbevétel, ezt kinek sikerült kimutatnia? senki nincs, aki annyit vágiggondolt, hoyg ha 100%-ig felnyomnánk a diplomások részarányát, attól még ugyanazok az állások lennének a társadalomban, és a munkaadók egyáltalán nem fizetnének többet, mert nem tudnak, mert nincs miből. egy állás egy adott pénzt tud kitermelni, és csak egy minimum igény van, hogy meg lehessen csinálni. a bolti eladónak hiába adsz diplomát milliókért, pontosan ugyanannyi fizetésért állhat a pult mögött, mint a nem diplomás.

az államnak pontosan addig éri meg diplomát adni, amíg arra minimális igény van, tehát ha kevesebb diplomás lenne, akkor egyes adófizető munkaköröket nem tudnának betölteni. onnantól minden forint kidobott pénz az ablakon.

Teng-Hsziao Gerzson 2013.07.09. 08:12:05

@is: A diplomások számának növekedése önmagában munkahelyteremtő tényező.
Egyrészt ösztönzi a befektetéseket, mert rendelkezésre áll megfelelő minőségű emberanyag egy jól működő vállalkozáshoz, másrészt jobb esetben a végzettek is sikerrel indíthatják el a saját vállalatukat az adott szakterületen, ahol tanultak.
Akik pedig eddig nem dolgoztak semmit, és nincs is diplomájuk - mert valóban nem kell mindenkinek - azok majd betöltik azokat az állásokat, ahová ez nem szükséges (lesznek pl. bolti eladók).

_Epikurosz_ 2013.07.11. 09:04:05

"az állam okosan teszi, ha maga is a zsebébe nyúl, a magas ösztöndíjak és a diákhitel rendszer "
Mibe fogadunk, hogy az ott nem ösztöndíj, hanem tandíj volt az eredeti szövegben.

Torai Gábor 2013.07.14. 08:15:43

Az a baj, hogy a diploma sem garantálja a pénzügyi kultúrát, ami most annak a bizonyos zöld kétéltű állatka hátsó fertálya alatt található Magyarországon. Nem igazán fordítanak figyelmet még a felső oktatásban sem arra, hogyan kezeljük a nehezem megszerzett pénzünket. Lehet diplomával sokat keresni, de mit érünk vele ha nem tudjuk kezelni a sokat? Ha érdekel hol rontják el sokan olvasd el kiadványaimat: Tedd rendebe az életed! - Ne légy bankrabszolga! és a Hurrá BAR listás lettem! - Hogyan lehetsz adósból ingatlanbefektető.
További infó: www.jobcontrol.hu/konyv.htm

Magyari Sámuel 2013.07.14. 11:10:43

Attól,hogy valakinek van,és hány diplomája,még nem feltételezi azt,hogy ember módjára tud viselkedni.
Nem mindegy,hogy milyen az a diploma-bölcsészekből gátat lehetne építeni-ugyan is mindig a kereslet határozza meg a piacot.A jogászokról nem is beszélve-tele van velük a fidesz padsora,oszt sosem dolgoztak egy percet sem életükben,lásd a vezérhímet.

Egy szakmájához értő kőműves,lakatos,állatgondozó hamarabb elhelyezkedik külföldön,mint egy bölcsész vagy statisztikus.

Magyarán,ha a paraszt nem szarik a városi nem eszik.
Szükség van minden ember munkájára,csak az arányokat kell eltalálni.
Én még nem láttam orvosi diplomást gázt bekötni,de gáz szerelőt sem szívműtétet végrehajtani.

sünsün 2013.07.14. 11:22:25

A szegénységből kitörni? ? Hmmmmm...elég ha fideszes képviselő vagy! ! Nem is követelmény a diploma, bőven sok az érettségi. Lsd. németné et nő, vagy a vakkomondoros asszonyverő, de még fellelhető pár db gombnymkodó a dunaparti házban!

János Kocsis 2013.07.14. 12:20:33

A szegénységből kitörni többféleképp lehet. De hogy gazdaggá is válj, azt csak úgy teheted, ahogy a nagyok is. NEM TANULÁSSAL. Ha tanulsz, másokat gazdagít-ol a végén.
Vagy kirabolsz annyi gazdagot amennyit csak tudsz mielőtt elkapnak. A pénzt valami távoli, biztonságos helyen kamatoztatod. Mire kijössz a sittről, gazdag leszel. -kalóz módszer.

Ipari kémkedéssel hozzájutsz valami ütőshöz, és betörsz a piacra. Te dolgoztatol másokat éhbérért, így te gazdagodsz meg rajtuk.- Modern kori rabszolgaság, ipari kor.

Hekkerként megcsapolsz néhány számlát. (sok kicsit, vagy kevés nagyot) ha kicsiket csapolsz, sokáig tart, de megúszhatod, ha nagyokat, akkor hamar megvan, de bele is hallhatsz, ha rossz ember pénzéhez nyúlsz.

Politikusnak állsz egy nagy pártban, és befutsz. Ebben az esetben kenőpénzekből meggazdagodhatsz. Bár itt meg nem árt spórolni a választásokra, hogy tönkretehesd az ellenfeleidet.

Ezek közül egyikhez sem igen kell diploma. Diplomával mehetsz tanárnak, orvosnak, közmunkásnak. Egyik sem az a típusos meggazdagodási lehetőség.

hamlet49 2013.07.14. 12:35:17

Itt nem kell már diploma!Csak jó kapcsolat!Érettségivel,vagy anélkül is lehetsz miniszter,csak jól tudjál a Fidesznek segget nyalni!Hiába van diplomád ha nincs rád itthon szükség,mehetsz vele Londonba mosogatni!

HiresLaca 2013.07.14. 15:15:52

Ezért kell annyi pénz h vehess Diplomát mint sokan-az nem számít mit tudsz --Kiábrándító!

jocijocó 2013.07.14. 15:39:57

Ha becsületes vagy itthon tuti nem boldogulsz, már csak az adórendszerünk miatt sem.

Lenart33 2013.07.14. 18:16:43

@magyar ember teli szájjal: Ki ne találd már, hogy aki szegény, az lusta!

Torai Gábor 2013.07.15. 08:02:50

Szerezz ingyen részvényeket az új közösségi oldal tagjaként, nem ebből fogsz meggazdagodni, de minél több helyről jön passzív jövedelmed annál kevésbé függsz az munkáltatódtól. Itt tudsz ingyenesen regisztrálni: www.globallshare.com/reghu1090136.html
süti beállítások módosítása